Apakah itu VPN??

Rangkaian Peribadi Maya, atau VPN, adalah perisian yang mengubah alamat IP anda dan menyulitkan semua trafik internet anda. Ini meningkatkan privasi dalam talian, keselamatan, dan membantu pengguna untuk memintas penapisan dalam talian yang dikenakan oleh kerajaan, ISP atau mana-mana organisasi atau laman web yang menyekat orang lain.

Faedah menggunakan VPN

Terdapat beberapa faedah menggunakan perkhidmatan VPN, ini adalah seperti berikut:

 1. Menghalang pembekal internet anda (ISP) daripada melihat apa yang anda bangun di internet

  Ini juga menjadikannya sangat baik untuk mencegah pengawasan kerajaan selimut yang dilakukan oleh NSA.

  Di samping itu, laman web tidak dapat melihat alamat IP sebenar anda atau siapa ISP anda. Apa yang mereka lihat ialah alamat IP pelayan VPN, yang biasanya dikongsi di kalangan pengguna VPN untuk melindungi pengguna masing-masing.

  Tidak seperti ISP, walaupun, perkhidmatan VPN yang bereputasi tidak menyimpan log maklumat ini untuk pengambilan kemudian. Sesungguhnya perkhidmatan VPN yang berfokus pada privasi terus berjalan, dan juga membuat titik memadam semua log sambungan metadata yang mungkin dapat menghubungkan pelanggan dengan tidak langsung ke aktiviti mereka di internet.


 2. Menghalang laman web daripada melihat alamat IP anda

  Alamat Protokol Internet atau Alamat IP anda ialah bagaimana anda dikenal pasti dalam talian. apabila Menggunakan VPN ini digantikan dengan alamat IP pembekal VPN anda, menjadikannya lebih sukar untuk tapak web untuk mengenal pasti anda.

  Ini berjalan jauh ke arah melindungi privasi anda semasa melayari web. Dan ia juga menjadikannya lebih sukar bagi pengiklan untuk menargetkan anda dengan iklan.

 3. Kekalahan penapisan

  VPN membolehkan anda memintas penapisan, sama ada oleh rejim yang menindas atau pentadbir WiFi kolej atau pejabat anda.

  Dengan menyambung ke VPN, anda boleh mengakses laman web yang disekat, hanya dengan menyambung ke pelayan VPN yang terletak di mana kandungan tidak ditapis.

 4. Membolehkan anda mengakses perkhidmatan penstriman seperti Netflix

  VPN membolehkan anda mengakses perkhidmatan penstriman asing yang disekat di negara anda - tidak kira di mana anda berada. Hanya hubungkan ke pelayan VPN di negara ini, dan sejauh internet berkenaan, anda berada di sana!

  Sebagai contoh, dengan menyambung ke pelayan VPN di Amerika Syarikat, anda boleh menstrim kandungan US Netflix. Versi Amerika perkhidmatan ini mempunyai lebih banyak rancangan TV dan filem daripada mana-mana negara lain katalog Netflix. Anda juga boleh menggunakan VPN untuk membuka kunci video Youtube, dengan mengatasi sekatan serantau dengan berpura-pura berada di dalam negara video tersedia di.

  Atau, jika anda menyambung ke pelayan VPN di UK, anda boleh menonton BBC iPlayer luar negeri secara percuma.

 5. Melindungi anda daripada kedua-dua penggodam

  Bagaimana anda tahu WiFi di kedai kopi tempatan anda selamat? Jawab ... kamu tidak. Ini berlaku untuk WiFi awam percuma di mana-mana sahaja. Dan menggunakan WiFi tidak selamat adalah jemputan terbuka untuk penggodam jenayah untuk mencuri data sensitif anda.

  VPN akan melindungi anda apabila menggunakan semua bentuk WiFi awam kerana data anda disulitkan dengan selamat.

 6. Melindungi anda apabila P2P torrenting

  Apabila anda menggunakan VPN untuk menjejaskan alamat IP sebenar anda dilindungi daripada rakan-rakan yang memuat turun torrents yang sama. Ia juga menyembunyikan kandungan yang anda muat turun dari ISP anda dan berguna untuk mengakses laman web yang disekat.

  Apabila anda menggunakan VPN untuk menjejaskan alamat IP sebenar anda dilindungi daripada rakan-rakan yang memuat turun torrents yang sama. Ia juga menyembunyikan kandungan yang anda muat turun dari ISP anda dan berguna untuk mengakses laman web yang disekat.

Cara menggunakan VPN

Mekanisme menggunakan VPN adalah mudah, dan tidak kira platform mana yang anda gunakan haruslah seperti ini:

 1. Pendaftaran untuk pelan VPN.
 2. Muat turun dan pasang perisian. Perisian VPN pada komputer desktop sering dirujuk sebagai pelanggan VPN sementara perisian untuk peranti mudah alih disebut aplikasi VPN. Pada hakikatnya, mereka adalah perkara yang sama dan kami merawat istilah-istilah secara bergantian.
 3. Jalankan pelanggan atau aplikasi.
 4. Masuk ke pelanggan atau App dengan butiran log masuk yang anda gunakan semasa anda membeli langganan.
 5. Banyak aplikasi VPN mempunyai butang "Sambung" mesra yang besar. Cukup klik atau ketik untuk menyambung ke pelayan VPN berdekatan yang dipilih oleh pembekal VPN anda. Ini hampir pasti akan menyediakan sambungan VPN terpantas yang tersedia. Sekiranya anda ingin menggunakan pelayan di negara yang berlainan, beberapa VPN mempunyai peta supaya anda boleh mengklik negara untuk mahu menyambung ke peta. Jika VPN anda tidak mempunyai ini, klik butang menu dan ini akan menunjukkan kepada anda senarai pelayan VPN yang mempunyai VPN.

Bagaimana cara kerja VPN?

Apabila anda memasang dan menjalankan aplikasi VPN, ia menyambung ke pelayan VPN yang dijalankan oleh pembekal VPN. Semua data masuk dan keluar dari peranti anda disulitkan dengan selamat dan dihalakan melalui "terowong VPN".

Bagaimana kerja VPN

Oleh itu, pelayan VPN bertindak sebagai pintu masuk antara anda dan internet. Ia menghalang ISP anda daripada melihat apa yang anda bangun di internet, dan ia menghalang laman web di internet daripada melihat siapa anda.

ISP anda masih diperlukan untuk menyambung anda ke pelayan VPN, tetapi kerana semua data yang melalui terowong VPN ke pelayan VPN dienkripsi, ia tidak dapat melihat kandungan data anda.

Persediaan mudah ini menyediakan banyak kelebihan ...

Soalan Lazim VPN

Adakah VPN membuat saya tanpa nama?

Tidak kira bagaimana perkhidmatan mengiklankan dirinya sendiri, VPN menyediakan privasi, tidak mahu disebutkan namanya. Ini terutamanya kerana pelayan VPN dapat melihat segala sesuatu yang ISP anda boleh.

Walau bagaimanapun, tidak seperti ISP anda, VPN yang baik tidak melengkapkan maklumat ini dan oleh itu memberikan tahap privasi yang lebih tinggi daripada yang biasanya anda lakukan semasa melayari internet. Walau bagaimanapun, ini akan mula log maklumat jika dipinta atau mengeluarkan perintah mahkamah yang mengikat.

Tiada kakitangan VPN yang akan mempertaruhkan penjara untuk anda! Adakah ini bermakna VPN tidak berguna untuk privasi? Tidak sama sekali. Langkah-langkah perundangan sedemikian sangat disasarkan terhadap individu yang berminat, jadi tidak menjadi ancaman kepada privasi pengguna VPN yang paling biasa.

Walau bagaimanapun, Edward Snowden dari dunia ini, yang memerlukan tahap keterlibatan yang sangat tinggi, harus menggunakan Rangkaian Tor daripada VPN untuk melindungi identiti mereka.

Bagaimana untuk mengkonfigurasi VPN anda?

Perisian VPN direka untuk mudah digunakan, dan harus "hanya berfungsi" tanpa memerlukan sebarang konfigurasi tambahan. Malangnya, ini tidak selalu berlaku. Ini benar terutamanya jika anda mempunyai sambungan internet IPv6 kerana banyak aplikasi VPN berjuang untuk mengendalikan piawaian internet yang baru dengan betul. Oleh itu, adalah sentiasa idea yang baik untuk memastikan VPN anda dikonfigurasikan dengan betul untuk melindungi anda kerana sepatutnya.

Apakah suis membunuh??

Terima kasih kepada masalah internet, sambungan VPN kadangkala gagal. Dalam keadaan biasa peristiwa apabila ini berlaku, anda akan tetap bersambung ke internet tetapi tanpa perlindungan VPN.

Suis bunuh melindungi anda daripada ini dengan menghalang sambungan masuk dan keluar dari peranti anda melainkan sambungan VPN aktif.

Adakah VPN akan melambatkan internet saya?

VPN mengarahkan data anda satu kaki tambahan ke pelayan VPN, yang kemudiannya mesti menghabiskan tenaga pemprosesan menyulitkan dan mendekripsi data. Oleh itu, adalah tidak dapat dielakkan bahawa menggunakan VPN akan melambatkan sambungan internet anda sekurang-kurangnya sedikit.

Dua faktor terbesar dalam permainan ialah jarak ke pelayan VPN dan bagaimana memuatkan pelayan VPN. Sekiranya anda menyambung ke pelayan berdekatan dengan anda yang tidak dibebankan, maka anda boleh mengharapkan kehilangan sekitar 10 peratus dari kelajuan internet base anda. Walau bagaimanapun, VPN terpantas melabur dalam pelayan berkelajuan tinggi supaya anda tidak perlu berurusan dengan sambungan internet yang perlahan.

Adakah saya memerlukan ISP jika saya menggunakan VPN?

Ya.

ISP, atau Penyedia Perkhidmatan Internet, membekalkan sambungan internet anda dan diperlukan untuk menyambung anda ke pelayan VPN.

Bolehkah saya menggunakan VPN pada semua peranti saya??

Setiap pembekal VPN membolehkan anda memasang perisian pada seberapa banyak peranti yang anda suka. Kebanyakan, bagaimanapun, mengehadkan berapa banyak peranti yang boleh anda gunakan pada masa yang sama dengan satu akaun. Kami merujuk kepada bilangan peranti VPN yang membolehkan anda menggunakan sekaligus sebagai bilangan "sambungan serentak" yang dibenarkan.

VPN biasanya membenarkan sekitar tiga hingga lima sambungan serentak walaupun nombor ini boleh berbeza-beza.

Sebilangan besar perkhidmatan VPN menawarkan aplikasi VPN iOS serta VPN untuk pengguna Android, bagaimanapun, mungkin sukar untuk mencari sokongan untuk sistem pengendalian mudah alih yang kurang popular. Apabila ia datang kepada pelanggan komputer, kebanyakan perkhidmatan VPN menyokong pengguna Windows dan Mac, tetapi klien VPN Linux boleh menjadi lebih sukar untuk dijumpai.

Bolehkah saya mendapatkan VPN percuma??

Untuk masa yang lama, ia adalah sesuatu yang truism yang "jika anda tidak membayar untuk produk maka anda adalah produk." Pada yang terbaik anda boleh menggunakan perkhidmatan percuma yang sangat terhad yang sedikit lebih daripada penyamar untuk bayaran- untuk perkhidmatan yang mungkin benar-benar mahu digunakan.

Keadaan ini telah berubah sejak beberapa tahun lalu, dan kini terdapat sekurang-kurangnya beberapa perkhidmatan VPN percuma di luar sana yang sebenarnya agak baik. Walaupun ini adalah terhad dalam pelbagai cara, walaupun, berbanding dengan lebih banyak perkhidmatan premium. Kami telah menemui bahawa perkhidmatan VPN murah adalah antara yang terbaik di pasaran. VPN dengan ciri yang paling dicari boleh didapati kurang dari $ 2 sebulan.

Adakah VPN membuat saya selamat?

Pendek kata, Ya.

VPN akan menjadikan anda selamat dari:

 • Penggodam WiFi awam
 • ISP anda
 • Pengawasan kerajaan Massa
 • Pengendali WiFi komersil yang menjual tabiat pelayaran anda untuk keuntungan
 • Pemegang hak cipta
 • Syarikat pengiklanan dan analisis yang menyimpan data anda untuk menargetkan anda dengan Iklan (jika digunakan bersama dengan pengaya pelayar anti-pelacak).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me