Sejumlah perkhidmatan VPN komersial menyediakan sambungan VPN untuk Chrome, Safari Firefox dan pelayar popular yang lain. Pelanjutan ini boleh digunakan sama ada dalam kombinasi dengan perisian VPN atau sebagai proksi bersendirian.


Apakah itu sambungan VPN??

Sambungan VPN adalah tambahan yang disediakan oleh beberapa pembekal VPN. Pelanjutan penyemak imbas adalah penyelesaian proksi yang lebih ringan dan lebih ringan (biasanya proksi http) yang sering digunakan oleh orang yang menginginkan kelajuan sambungan yang lebih pantas daripada yang disediakan oleh klien VPN utama mereka.

Adalah penting untuk memahami bahawa sambungan VPN tidak menyediakan terowong VPN penuh. Sebaliknya, mereka adalah perkhidmatan proksi berasaskan pelayar. Terlebih lagi, jenis proksi pelanjutan yang dilaksanakan berubah dari penyedia kepada penyedia.

Atas sebab ini, adalah penting untuk memeriksa dengan pembekal anda untuk mengetahui jenis proksi apa yang diberikan lanjutan itu. Ini boleh terdiri daripada selamat dan disulitkan (https proxy) ke sambungan proksi yang tidak selamat (hanya berharga untuk spoofing geolokasi).

Apakah kelebihan sambungan VPN??

Pelanjutan penyemak imbas VPN sangat baik untuk hanya membalikkan dan mematikan apabila anda memerlukannya. Pelanjutan pelayar proksi amat berguna untuk mengakses laman web serantau dengan cepat apabila anda tidak boleh diganggu untuk mematikan klien VPN anda - atau menukar pelayan yang sedang anda hubungkan ke.

Apabila menggunakan sambungan proksi VPN, anda boleh terus berhubung dengan pelayan VPN di Amerika Syarikat (contohnya) tetapi menukar sambungan penyemak imbas ke UK (contohnya) untuk mengakses tapak web dengan cepat di kawasan tertentu.

Pelbagai jenis pelanjutan proksi

Proksi HTTP: Proksi HTTP membolehkan anda menyambung ke tapak web yang dibatasi geo. Ia tidak menyediakan penyulitan dan oleh itu tidak memberikan privasi dari ISP anda. Sentiasa gunakan proksi jenis ini dalam kombinasi dengan VPN untuk sebab-sebab privasi dan keselamatan.

Proksi HTTPS: Ini adalah bentuk proksi HTTP yang disenaraikan di atas. Permintaan DNS mungkin atau tidak boleh proksi menggunakan proksi jenis ini. Sentiasa periksa dengan penyedia VPN anda untuk menentukan sama ada ia selamat dan peribadi.

Proksi SSL: Ini menyediakan sambungan selamat yang membenarkan penyulitan permintaan Halaman Web. Proksi SSL pada dasarnya adalah proksi HTTPS (lihat di atas).

SOCKS Proxy: Proksi SOCKS5 adalah protokol yang agak baru yang membenarkan pengguna menyampaikan pemilihan data yang lebih luas menggunakan TCP atau UDP. Ia adalah proksi yang boleh ditubuhkan dengan selamat dengan penyulitan. Sambungan VPN tidak memberikan proksi jenis ini (tetapi mereka boleh secara teori). Proksi jenis ini secara amnya tambahan yang disediakan oleh VPN yang boleh disediakan secara manual dalam klien BitTorrent dan aplikasi pihak ketiga yang lain.

Sambungan Proksi

Apakah sambungan VPN yang terbaik?

Sambungan VPN menyediakan penyulitan serta keupayaan geo-spoofing. Walau bagaimanapun, walaupun pelanjutan proksi yang terbaik tidak memberikan tahap privasi dan keselamatan yang sama dengan klien VPN penuh (selain ExpressVPN).

Atas sebab ini, lebih baik untuk selalu menggunakan klien VPN penuh yang telah anda bayar (kecuali jika anda mempunyai alasan tertentu untuk menggunakan pelanjutan).

Pada keseluruhannya, ia adalah paling selamat untuk menggunakan sambungan penyemak imbas bersempena dengan klien VPN utama. Ini akan memastikan bahawa anda mendapat keuntungan dari privasi dan keselamatan VPN.

Berikut adalah lima VPN yang paling disyorkan dengan sambungan penyemak imbas:

  • VPN Bercinta. Ini mempunyai proksi HTTPS yang selamat dengan alat penyekat WebRTC, ia juga menyediakan proksi DNS.

  • ExpressVPN. Pelanjutan penyemak imbas VPN ini mesti digunakan dengan klien VPN yang juga dipasang. Ia menyediakan akses kepada klien VPN penuh melalui penyemak imbas dan mempunyai keupayaan menyekat WebRTC.

  • NordVPN. Ini adalah proksi HTTP dengan alat penyekat WebRTC dan penyekat / senarai hitam iklan tapak berniat jahat. Malangnya proksi ini tidak disulitkan dan tidak meminta permintaan DNS. Oleh itu, kami hanya mengesyorkan menggunakannya bersama dengan pelanggan VPN.

  • VPN Tunnelbear. Ini adalah pelanjutan proksi HTTP yang tidak disenarai yang mesti digunakan dengan klien VPN penuh untuk sebab privasi dan keselamatan.

  • PureVPN. Ini adalah proksi HTTP yang membolehkan pelanggan PureVPN mengakses beberapa perkhidmatan penstriman dengan lebih mudah. (PureVPN tidak selalunya memberikan akses kepada BBC iPlayer dengan VPN sahaja, tetapi menggunakan pelanjutan penyemak imbas adalah mungkin). Pelanjutan VPN ini tidak memberikan permintaan penyulitan enkripsi atau proksi dan oleh itu, digunakan dengan klien VPN penuh untuk mencapai privasi dan keselamatan.

WEBRTC

Pelanjutan proksi dan bug WebRTC

Alasan lain bahawa banyak VPN menyediakan pelanjutan penyemak imbas untuk Chrome atau Firefox disebabkan oleh bug penyemak imbas yang dipanggil WebRTC. Bug WebRTC boleh menyebabkan kebocoran data apabila menggunakan klien VPN, dan satu-satunya cara untuk menghentikan kebocoran ini (yang boleh membocorkan data ke ISP anda dan memusnahkan privasi yang disediakan oleh VPN anda) adalah untuk melumpuhkan WebRTC di pelayar anda.

Melumpuhkan WebRTC dalam penyemak imbas anda boleh dilakukan secara manual, dan ada panduan untuk mematikan WebRTC di dalam Chrome dan Firefox tersedia secara dalam talian. Walau bagaimanapun, kaedah yang lebih mudah adalah menggunakan sambungan pelayar seperti blok WebRTC Mudah untuk Chrome.

Penyedia VPN sedar bahawa kebocoran WebRTC boleh menjadi masalah, dan oleh sebab itu ada yang menyediakan sambungan penyemak imbas. Pelanjutan mereka direka untuk melakukan pekerjaan yang sama seperti Blok WebRTC Mudah: Berhenti menghentikan semua kebocoran WebRTC. NordVPN dan ExpressVPN adalah kedua-dua contoh VPN yang menyekat WebRTC tersedia dalam pelanjutan penyemak imbas mereka.

Malangnya, ramai pengguna tidak menyedari bahawa kebocoran WebRTC boleh menjadi masalah, dan VPN jarang membuatnya jelas bahawa penting untuk menyambung kebocoran ini. Kami menganggap ini sebagai kelewatan komunikasi pada bahagian pembekal VPN.

Sekiranya VPN anda menyediakan sambungan penyemak imbas, adalah bernilai meminta VPN sama ada sambungan itu hanyalah perkhidmatan proksi, atau sama ada ia juga mempunyai keupayaan menyekat WebRTC. Jika ia adalah sambungan penyekatan WebRTC anda harus memasangnya untuk memastikan VPN anda tidak membocorkan data ke ISP anda.

Di samping itu, kami mengesyorkan agar anda menguji sistem anda menggunakan ipleak.net. Sekiranya anda mengesan kebocoran WebRTC, pastikan anda memasang kebocoran dengan melumpuhkan WebRTC dalam pelayar anda (lebih mudah) atau dengan memasang pelanjutan penyekat WebRTC.

Sambungan VPN terburuk

Sambungan VPN terburuk adalah yang tidak menyediakan privasi dan keselamatan (Proksi telus dan proksi HTTP yang mudah). Walau bagaimanapun, sambungan tersebut disediakan terutamanya untuk membantu pengguna memotong sekatan geo (untuk mengakses laman web yang tidak tersedia) bukan untuk privasi.

Terlebih lagi, adalah mungkin untuk menggunakan sambungan tersebut dalam gabungan dengan klien VPN penuh. Sentiasa pastikan untuk menyemak dengan VPN anda untuk mengetahui sama ada sambungannya adalah proksi HTTPS yang disulitkan (terjamin) - atau proksi HTTP atau telus (tidak selamat).

Di samping itu, terdapat beberapa sambungan VPN yang diketahui tidak selamat dan harus dielakkan:

  • HolaVPN: Sambungan ini telah terbukti mengandungi malware dan memperlihatkan pengguna kepada berbagai risiko dengan menghubungkannya secara langsung ke pengguna HolaVPN yang lain. HolaVPN juga telah terbukti menjual jalur lebar pengguna kepada syarikat induknya Luminati.

  • Hotspot Shield: Pelanjutan ini tidaklah berbahaya seperti HolaVPN. Walau bagaimanapun, ia mengumpul beberapa data (termasuk alamat IP) daripada pengguna untuk tujuan pemasaran. Ia tidak disyorkan untuk privasi.

  • Betternet: Sambungan penyemak imbas percuma ini juga diragui. Betternet telah dikritik kerana memasang perpustakaan pengesanan pada komputer orang. Ia juga dikenali untuk mengumpul data pengguna - termasuk alamat IP - untuk tujuan pemasaran.

Gambaran keseluruhan

Secara keseluruhan, sambungan penyemak imbas VPN adalah tambahan yang harus dipertimbangkan sebagai alat yang berasingan untuk perkhidmatan VPN utama.

Pelanggan VPN menyediakan terowong VPN yang disulitkan sepenuhnya yang menyediakan perkhidmatan keselamatan dan perkhidmatan spoofing lokasi. Pelanjutan proksi tidak menyediakan sambungan kepada pelayan VPN, tetapi memberikan perkhidmatan proksi (yang mungkin disulitkan atau tidak dienkripsi bergantung pada jenis proksi yang dilaksanakan oleh VPN tertentu).

Adalah penting untuk memahami tahap privasi yang disediakan oleh pelanjutan penyemak imbas VPN anda, dan, apabila ragu-ragu sentiasa menggunakan pelanjutan penyemak imbas dalam gabungan dengan VPN penuh. Ini akan menjamin tahap privasi data yang tinggi.

Kredit imej: Olivier Le Moal / Shutterstock.com, Tashatuvango / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me