Pada masa kini, orang ramai mempunyai pelbagai peranti yang disambungkan ke penghala mereka melalui Ethernet, atau WiFi. PC, komputer riba, telefon pintar, tablet, peranti pintar, konsol permainan - untuk menamakan beberapa. Apabila peranti mereka menyambung ke internet, laman web dan perkhidmatan dalam talian mesti berkomunikasi dengan mereka menggunakan alamat IP awam mereka.

Alamat IP awam adalah alamat digital yang diberikan kepada anda oleh pembekal khidmat internet anda. Walau bagaimanapun, alamat IP awam itu diberikan kepada penghala anda - bukan setiap peranti individu di rumah anda. Ini bermakna alamat lain diperlukan untuk router anda untuk meneruskan data dengan betul ke setiap peranti individu pada rangkaian anda.

Alamat Peribadi Ip

Alamat IP swasta / tempatan

Apabila peranti anda menyambung ke penghala rangkaian anda, masing-masing akan memberikan alamat IP peribadi menggunakan Protokol Konfigurasi Hos Dynamic (DHCP). Alamat IP tempatan ini hanya boleh dilihat dalam rangkaian tempatan atau subnet (rumah anda). Alamat IP tempatan digunakan untuk mengenal pasti setiap peranti individu.

Walau bagaimanapun, apabila peranti mahu berkomunikasi dengan dunia luar melalui internet - perlu menggunakan alamat ketiga untuk rangkaian berlaku. Di sinilah alamat Kawalan Akses Media (MAC) masuk.


Apakah alamat MAC??

Setiap peranti di rangkaian anda mempunyai alamat MAC yang unik. Alamat MAC mengenal pasti setiap mesin individu yang dilampirkan pada rangkaian tempatan. Fikirkan MAC sebagai nombor ID peribadi yang dimiliki oleh setiap peranti individu.

Alamat MAC diberikan kepada peranti anda apabila ia dihasilkan dan dikekalkan dalam firmware.

Alamat MAC biasanya enam set dua digit / aksara yang dipisahkan oleh titik. (00: 0a: 95: 9d: 68: 16). Ia juga perlu diperhatikan bahawa setiap kad antara muka rangkaian mempunyai alamat MAC. Oleh itu, PC dengan pelbagai port LAN atau modul WiFi juga mempunyai banyak alamat MAC.

Alamat MAC

Bagaimanakah alamat MAC berfungsi??

Jika anda mengklik pada pautan YouTube, permintaan anda mesti bergerak, atau 'hop' merentasi banyak pelayan dan router untuk sampai ke tujuan terakhirnya. Alamat IP awam dan peribadi anda tetap sama sepanjang perjalanan, tetapi alamat MAC sentiasa berubah kerana data anda melangkah ke seluruh dunia. Apabila anda menghantar permintaan ke laman web, alamat MAC dikemas kini setiap kali data tiba di router baru dalam perjalanan ke destinasi terakhirnya.

Apabila router menjejaki permintaan keluar, ia melampirkan alamat IP peribadi kepada mereka supaya apabila paket kembali dari internet, ia tahu peranti mana yang akan dihantar kepada.

Soalan Dua Fakta

MAC berguna

Oleh kerana alamat MAC tidak pernah berubah, ia adalah alat yang boleh dipercayai untuk menentukan penghantar dan penerima data pada rangkaian. Mereka juga merupakan alat diagnostik yang sangat berguna untuk pentadbir rangkaian untuk mengenal pasti masalah di rangkaian tempatan mereka.

Di samping itu, disebabkan setiap peranti mempunyai alamat MAC yang unik, nombor MAC boleh digunakan untuk menghalang peranti yang tidak diingini daripada berkomunikasi di rangkaian. Ini berguna untuk tidak memasukkan data yang datang dari mesin penggodam, contohnya.

Proses ini dipanggil penapisan MAC dan amat berguna jika penggodam cuba merampas alamat IP rangkaian. Dengan penapisan MAC di tempat, hanya komputer yang alamat MACnya telah diluluskan dapat berkomunikasi di rangkaian. Akibatnya, permintaan penceroboh itu ditapis - dan penjenayah siber tidak dapat berbuat apa-apa yang berbahaya di rangkaian.

Kod pengilang

Alamat MAC termasuk data pengeluar pada permulaan alamat. Ini dipanggil Pengeluar Unik Organisasi atau OUI. Pengilang kad Rangkaian yang terkenal termasuk Dell, CISCO, dan Belkin. Berikut adalah kod OUI bagi mereka pengeluar:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Oleh itu, perlu diingati bahawa nombor MAC menyediakan beberapa maklumat mengenai sistem yang dimulakannya.

Alamat IP VS alamat MAC - Kesimpulan

Alamat IP dan alamat MAC sama-sama diperlukan untuk komputer (dan peranti lain yang berkaitan) untuk berkomunikasi melalui internet. Walaupun kedua skema pengalamatan itu bersandar satu sama lain, mereka bekerjasama dengan menyediakan perkhidmatan penting dalam lapisan berlainan rangkaian yang berlaku.

Alamat IP berubah secara berkala. Alamat MAC adalah berbeza kerana mereka selalu tetap sama tidak kira rangkaian mana yang anda sambungkan.

Oleh itu, alamat MAC adalah pengecam unik yang tetap yang boleh digunakan untuk tujuan penjejakan lokasi fizikal (di bawah keadaan yang sangat khusus). Walau bagaimanapun, tidak seperti alamat IP, alamat MAC tidak disebarkan dari satu subnet ke yang lain, dan, oleh itu, tidak dapat dijejaki oleh tapak web.

Kredit imej: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me