VPN hampir selalu sah. Di kebanyakan negara, rakyat mempunyai hak undang-undang untuk privasi, dan hanya menggunakan perkhidmatan VPN yang menyalahi undang-undang di beberapa tempat.


Negara-negara menindas seperti China, Iran, dan Mesir, cuba menghalang pengguna mengakses perkhidmatan VPN di luar negara. Tetapi mereka tidak mengkriminalkan rakyat hanya kerana cuba melakukannya.

Rusia telah membuat jenayah dalam menjalankan perkhidmatan VPN domestik yang belum dikeluarkan lesen negeri, tetapi sekali lagi, ini tidak menjejaskan mereka yang hanya cuba menggunakannya.

Dalam artikel ini kita melihat ke setiap negara di mana menggunakan VPN adalah haram, diharamkan, atau dalam beberapa cara terhad. Walau bagaimanapun, sebelum kita berbuat demikian, ada beberapa perkara yang patut dipertimbangkan.

Apa yang anda lakukan apabila menggunakan VPN boleh menyalahi undang-undang

VPN dapat membantu menyembunyikan apa yang anda bangun di internet, dan oleh itu kadang-kadang digunakan oleh penjenayah untuk menyembunyikan aktiviti haram mereka. Tidak perlu dikatakan, hanya menggunakan VPN tidak membuat mana-mana aktiviti haram yang kurang haram.

Jika "jenayah" yang dilakukan menggunakan VPN adalah budaya yang tertentu dan oleh itu hanya menyalahi undang-undang di beberapa negara, maka tidak mungkin perkhidmatan VPN antarabangsa akan membantu pemerintah tempatan atau pasukan polis dalam menangkap "pelaku". Jadi, tidak ada penyedia VPN yang mungkin membantu pihak berkuasa cuba menangkap orang yang menggunakan VPN untuk menonton porno di UAE.

Begitu juga, pembekal VPN antarabangsa sangat tidak mungkin membantu kebanyakan kerajaan yang menindas menangkap penentang politik. Jadi pengkritik Presiden Erdogan di Turki hampir pasti dapat menggunakan perkhidmatan VPN Eropah atau AS tanpa rasa takut pengkhianatan oleh perkhidmatan tersebut.

Tetapi ... syarikat VPN tidak akan cuba melindungi anda jika anda melakukan tindakan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai jenayah, atau yang menggangu kerajaan yang berkuasa politik dengan jangkauan antarabangsa.

Jika dibentangkan dengan bukti yang kukuh bahawa jenayah serius telah dilakukan, banyak syarikat VPN akan secara sukarela membantu siasatan polis di luar negara. Dan mereka pasti tidak akan memerangi perintah mahkamah yang sah. Sudah cukup, tiada kakitangan VPN yang sanggup menghadapi penjara kerana jenayah anda.

Tiada log penyedia VPN sepatutnya dapat memberikan hanya bantuan minimum untuk siasatan, tetapi ini juga boleh dipaksa untuk memulakan menyimpan log. Dan tidak setiap pembekal VPN yang berjanji untuk tidak menyimpan log boleh dipercayai.

VPN di mana-mana

Rangkaian VPN komersial jenis yang kita bincangkan di sini adalah sesuatu yang tidak dapat dijangkakan dari tujuan asal teknologi. VPN dibangunkan untuk membolehkan pekerja terpencil mengakses intranet korporat dengan selamat seolah-olah mereka berada di pejabat.

Dan mereka terus digunakan oleh perniagaan biasa di seluruh dunia, yang bergantung kepada VPN untuk mengamankan sistem LAN dalaman mereka daripada penggodam, dan untuk melindungi maklumat sensitif apabila ia diakses oleh pekerja dari internet.

Ini bermakna:

a) Bahkan di negara-negara yang lebih ketat, hanya menggunakan VPN tidak melihat dengan cara "mencurigakan." Ini adalah bahagian rutin dari perniagaan sehari-hari.

b) Sukar untuk menghalang trafik VPN, kerana melakukan kerosakan perniagaan keupayaan untuk beroperasi, dan oleh itu juga merosakkan ekonomi tempatan. Tempat seperti China dan Mesir, tentu saja, kelihatan bersedia mengambil risiko ini.

Legality bukan satu-satunya isu yang perlu diambil perhatian

Banyak pejabat, sekolah, asrama kolej, dan semacamnya, menyekat akses ke laman web dan kandungan internet yang lain - sering kerana alasan yang sangat baik! Menggunakan VPN untuk mengatasi blok tersebut tidak biasanya menyalahi undang-undang, tetapi ditangkap mungkin mempunyai akibat yang tidak menyenangkan yang lain.

Lagipun, guru anda tidak mungkin terkesan jika dia menangkap anda menggunakan VPN kepada rakan mesej di Facebook semasa kuliah. Dan ditangkap oleh atasan anda menggunakan VPN untuk melihat kandungan yang tidak sesuai di tempat kerja mungkin dengan betul boleh membawa anda karung!

Negara-negara yang mempunyai isu undang-undang yang perlu diketahui oleh pengguna VPN

Di bawah adalah satu-satunya negara di mana VPN mungkin dalam apa jua cara dianggap haram. Di mana-mana sahaja di dunia, penggunaan VPN adalah 100% undang-undang dan tidak menentu.

Negara di mana penggunaan VPN bertentangan dengan undang-undang

Iran

Kerajaan Iran menyekat akses ke pelbagai laman web, termasuk Facebook dan Twitter. Aplikasi messenger Telegram juga diharamkan. Warga dibenarkan menggunakan penyedia VPN tempatan yang diluluskan negeri, tetapi dilarang menggunakan perkhidmatan VPN antarabangsa untuk memintas blok penapisannya.

Secara teorinya, sesiapa yang menggunakan VPN untuk melawat laman web yang dilarang boleh dihukum dari 91 hari hingga satu tahun di dalam penjara. Secara teori.

Pada hakikatnya, penggunaan VPN adalah meluas. Ini terbukti dengan hakikat bahawa ada 12 hingga 17 juta pengguna Facebook dan 23 juta pengguna Telegram adalah Iran! Malah dikatakan bahawa kebanyakan anggota Parlimen Iran menggunakan VPN untuk memintas undang-undang penapisan mereka sendiri!

Dengan penggunaan VPN yang sentiasa ada di Iran, nampaknya tidak ada risiko untuk menggunakannya, dan kami tidak mengetahui sebarang kes di mana pengguna VPN telah ditangkap. Sila lihat 5 VPN Terbaik untuk Iran untuk perbincangan mengenai penggunaan VPN di Iran.

Iraq

Kami telah membaca laporan yang tidak disahkan bahawa VPN "diharamkan" di Iraq untuk menghalang mereka dimanfaatkan oleh Negara Islam. Kami tidak tahu apa keadaan seperti di lapangan, tetapi Iraq tidak mempunyai infrastruktur teknikal untuk melaksanakan blok VPN atau untuk mengesan pengguna VPN.

Adalah sangat mungkin bahawa penggunaan VPN adalah perkara biasa di kawasan-kawasan dengan akses internet, tetapi sama-sama mungkin bahawa ia sangat diperiksa di peringkat dunia sebenar tempatan.

Emiriah Arab Bersatu

Pada tahun 2016 ia dilaporkan secara meluas bahawa UAE telah menggunakan menggunakan VPN yang menyalahi undang-undang, dengan mengatakan demikian "merosakkan internet adalah kejahatan."

Terdapat beberapa kekurangan kejelasan, bagaimanapun, sama ada menggunakan VPN sendiri tidak sah atau sama ada ia hanya menggunakan VPN untuk mengakses kandungan yang dijadualkan oleh Pihak Berkuasa Pengawalan Elektronik UAE (TRA) yang merupakan jenayah.

Dalam praktiknya, perbezaan ini dapat dilihat sebagai akademik kecil, kerana kebanyakan kandungan yang sebenarnya Anda mungkin ingin menggunakan VPN untuk secara rasminya diharamkan oleh TRA.

Sesiapa yang mendapat risiko denda sehingga AED 2 juta (sekitar USD 500,000) dan / atau masa penjara. Kami tidak pernah mendengar siapa yang sebenarnya disabitkan dengan penggunaan VPN, dan laporan menunjukkan bahawa penggunaan VPN adalah perkara biasa.

Ekspektasi, khususnya, kerap menggunakan VPN ke Netflix dan kandungan streaming antarabangsa yang lain. Risiko melakukan hal ini nampaknya rendah, dan sangat tidak mungkin pihak berkuasa UEA akan mengecam masyarakat antarabangsa yang menguntungkan dengan membuat kekecohan terhadap pelanggaran yang tidak berbahaya itu. Tetapi siapa tahu?

Ancaman terhadap warga UAE yang menggunakan VPN untuk menghindari penapisan atau terlibat dalam perbezaan politik mungkin lebih tinggi.

Keupayaan syarikat telekomunikasi UAE untuk mengesan penggunaan VPN tidak jelas. Adalah diketahui bahawa teknik pemeriksaan paket dalam (DPI) digunakan untuk menganalisis lalu lintas internet, tetapi akses ke laman web VPN dan sambungan VPN sendiri tidak kelihatan disekat.

Jika anda memutuskan bahawa faedah menggunakan VPN di UAE melebihi risiko yang berpotensi, kami sangat mengesyorkan menggunakan perkhidmatan VPN yang menawarkan teknologi senyap atau obfuscation (dan sebenarnya menggunakan teknologi itu!).

Korea Utara

Secara umumnya diandaikan bahawa menggunakan VPN di Korea Utara adalah haram. Sekiranya ini memang berlaku, nampaknya undang-undang yang agak tidak masuk akal.

Kerajaan Korea Utara nampaknya kurang minat untuk menyensor akses pelawat antarabangsa ke internet, jadi cuba untuk menyembunyikan apa yang anda raih ke dalam talian semasa melawat negara ini mungkin memuncak kepentingan perkhidmatan keselamatan. Tetapi jika anda hanya seorang pelancong, ada peluang yang baik bahawa mereka tidak akan peduli.

Sama ada cara, ia mungkin menjadi idea yang sangat baik untuk memainkannya dengan selamat dan mengelakkan sebarang tingkah laku yang mungkin dianggap mencurigakan semasa di negara ini. Mendapatkan pihak yang salah dari kerajaan Korea Utara tidak disyorkan dalam apa jua keadaan.

Warganegara Korea Utara, sebaliknya, tidak mempunyai akses internet sama sekali. Akses sedemikian seperti dihadkan kepada kumpulan pelajar elit, ahli sains, pegawai kerajaan kanan, wartawan (mungkin), dan sebagainya.

Individu-individu ini sudah pasti dipantau, dan mungkin akan mengalami masalah yang sangat serius untuk melakukan apa-apa di internet yang menjejaskan kerajaan mereka. Ini mungkin termasuk menggunakan VPN untuk menyembunyikan apa yang mereka bangun.

Tetapi nampaknya Korea Utara tidak akan mengganggu undang-undang sebenar yang membuat VPN "menyalahi undang-undang" untuk sekumpulan keadaan terhad.

Oman

Undang-undang telekomunikasi di Oman melarang penggunaan sebarang kaedah penyulitan tanpa memperoleh izin jelas dari pemerintah sebelumnya. Tetapi sejak enkripsi diperlukan walaupun operasi e-dagang yang paling asas, undang-undang seperti ini tidak praktikal.

"Pada tahun 2010, [Pihak Berkuasa Pengawalseliaan Telekomunikasi (TRA)] meminta konsultasi awam mengenai draf peraturan yang akan menjadikan VPN sama sekali haram untuk kegunaan peribadi dan akan memerlukan pertubuhan untuk mendapatkan lesen dari TRA untuk menggunakan VPN untuk kegunaan komersil. Peraturan draf ini tidak pernah terwujud dan maklum balas yang diterima oleh TRA tentang mereka tidak pernah diterbitkan. "

Kami telah membaca beberapa laporan yang tidak disahkan bahawa pengguna internet di Oman dikehendaki hanya menggunakan perkhidmatan VPN domestik yang diberi kuasa, tetapi jika ini berlaku maka peraturan-peraturan itu secara melalaikan diabaikan.

Penggunaan VPN untuk mengelakkan blok penapisan internet ketat Oman adalah "sangat biasa" dan tiada langkah teknikal diambil untuk mencegahnya.

Syria

Jika kita tahu sedikit tentang situasi VPN di Iraq, kita tahu sedikit tentangnya di Syria. Kita tahu bahawa peperangan berterusan yang kejam membuat internet yang sangat tidak stabil, dan penapisan kerajaan dan intimidasi polis (termasuk penangkapan dan penyeksaan) pemberita dan penentang adalah fakta kehidupan sehari-hari di negara ini.

Infrastruktur internet sedemikian masih wujud dengan tegas di tangan pemerintah yang dipimpin Assad, dan kafe internet dipantau dengan teliti. Akibatnya, sambungan satelit haram dan telefon bimbit menggunakan kad SIM rangkaian Turki atau Lubnan adalah cara utama untuk mengakses internet terbuka.

Turkmenistan

Turkmenistan adalah salah satu daerah yang paling tertutup dan menindas di dunia. Sama seperti Korea Utara, sangat sedikit rakyatnya mempunyai akses kepada internet sama sekali. Ia harganya mahal, kelajuannya sengaja lambat, dan ia tertakluk kepada hampir keseluruhan penapisan.

Terdapat hanya ISP dikawal kerajaan. Menurut laporan ini:

"Percubaan menggunakan pelayan proksi dan VPN dikesan dan disekat; pengguna mereka dikenakan penalti pentadbiran dan dipanggil untuk 'perbualan pencegahan' kepada Kementerian Keselamatan Negara, di mana mereka menghadapi ugutan. "

Yikes!

Negara di mana VPN disekat

Apabila anda membaca bahawa VPN "diharamkan" di negara ini atau negara itu, apa yang hampir selalu dimaksud adalah usaha teknikal dibuat untuk menghalang pengguna internet di negara itu daripada menggunakan VPN untuk memintas langkah penapisan negeri.

Hanya menggunakan VPN (atau cuba menggunakan VPN) di daerah-daerah ini tidak menyalahi undang-undang dan tiada siapa yang lagi mendapat masalah untuk melakukannya.

China

The Great Firewall of China (GFW) adalah sistem penapisan internet paling canggih dan canggih di dunia. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa China tidak berminat dengan 1.5 bilion warganegara menggunakan VPN untuk memintasnya!

China menggunakan pelbagai teknologi yang direka untuk menghalang akses kepada perkhidmatan VPN antarabangsa. Ini terdiri daripada senarai padanan ringkas alamat IP yang dikenali sebagai VPN severs, kepada teknik pemeriksaan paket dalam (DPI) yang canggih yang boleh mengesan apabila protokol VPN digunakan. Tidak perlu dikatakan, akses ke laman web VPN yang paling disekat.

Dengan penduduk internet yang menggunakan kira-kira 720 juta orang, bagaimanapun, walaupun sistem pengawasan internet yang paling luas dan canggih di dunia pasti bertungkus lumus. Kebanyakan perkhidmatan VPN memang disekat di China, tetapi beberapa pembekal menawarkan pelbagai jenis teknologi penggumpalan ("silap") untuk menyembunyikan fakta bahawa VPN sedang digunakan.

Hasilnya ialah beberapa perkhidmatan VPN tersedia secara meluas di China, walaupun ia akan memudahkan kehidupan pelancong jika mereka mendaftar untuk perkhidmatan dan memuat turun perisiannya sebelum memasuki tanah besar (Hong Kong tidak dilindungi oleh GFW dan telah internet percuma dan tidak dipertingkatkan).

Ia telah dilaporkan secara meluas bahawa China telah "retak pada VPN", tetapi ini hanya benar-benar terpakai kepada syarikat-syarikat yang menjalankan perkhidmatan VPN domestik. Ia tidak menjejaskan individu yang menggunakan VPN untuk mengelakkan Great Firewall, dan langkah-langkah seperti ini tidak berdaya terhadap perkhidmatan VPN antarabangsa.

Walau bagaimanapun, awan mungkin berkumpul di ufuk. Pada 2016 penjual VPN yang kecil (dan tidak berjaya) dipenjara selama 9 bulan. Ini adalah kes satu kali di mahkamah tempatan (Dongguan, di wilayah Guangdong) dan tidak mencerminkan keadaan undang-undang di tempat lain di China. Ia juga merupakan seseorang yang membuat keuntungan (kecil) daripada menjual pakej VPN, bukan seseorang yang hanya menggunakan VPN.

Sama ada ia menjadi perkara yang akan datang, hanya masa yang akan diberitahu. Tidak sukar untuk dibayangkan, walaupun China mungkin menggunakan Sistem Kredit Sosial baru yang menakutkan, yang dijadualkan untuk melancarkan sepenuhnya pada tahun 2020, untuk menghukum warga yang ditangkap menggunakan VPN dengan penilaian negatif. Ini, tentu saja, akan menjadi sedikit kebimbangan untuk ekspatriat dan pelawat ke China.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai menggunakan VPN di China, sila lihat 5 VPN Terbaik untuk China.

Mesir

Pada musim panas tahun 2017, kerajaan Mesir mula menghalang akses ke laman web berita. Pada kiraan terakhir, ia telah menyekat lebih daripada 400 laman web. Menyedari bahawa warga menggunakan VPN untuk memintas penapisan seperti itu, pemerintah juga mula menghalang akses ke laman web VPN.

Sebagai tambahan kepada ini, ISP menggunakan teknik DPI untuk mengenal pasti dan menyekat lalu lintas VPN. Blok ini kelihatan sangat cekap, dan semua protokol VPN utama disekat kecuali teknologi penggumpalan digunakan.

Kami telah menerima laporan bahawa protokol WireGuard, AnyConnect, dan SoftEther terus berfungsi, walaupun kami tidak dapat mengesahkannya. Sekiranya kemahiran teknikal anda terserah kepadanya, Streisand mungkin cara paling mudah untuk menubuhkan pelayan VPN peribadi itu.

Sepanjang pengetahuan kita, tiada siapa yang mendapat masalah untuk memintas blok VPN Mesir, tetapi dengan kerajaan militari keras semasa, berbuat demikian mungkin tidak sepenuhnya bebas risiko. Jadi berhati-hati.

Rusia

Pada November 2017 Presiden Vladimir Putin menandatangani satu bil yang melarang VPN dan perkhidmatan proksi lain. Namun, kekurangan gigi, bagaimanapun, kerana Rusia tidak mempunyai keupayaan teknikal untuk menguatkuasakan pengharaman perkhidmatan VPN antarabangsa. Ia hanya tidak mempunyai apa-apa seperti Firewall Besar China.

Apa yang telah dilakukannya (dan hanya satu-satunya perkara yang dapat dilakukannya) adalah mewajibkan IPS dalam negeri untuk menyekat akses ke laman web VPN antarabangsa, dan memerlukan perkhidmatan VPN domestik untuk melaksanakan kandungan blok pada kandungan (terutama politik) kerajaan tidak mahu rakyat Rusia melihat.

Ia juga telah memaksa penyedia VPN antarabangsa untuk menutup pelayan yang terletak di Rusia dan meminta Apple menghapus aplikasi VPN dari App Store Rusia (sesuatu yang telah dilakukan untuk China, tetapi belum lagi untuk Rusia).

Server VPN yang terletak di luar Rusia mudah diakses dari dalam Russia, dan kami tidak mengetahui sebarang risiko (undang-undang atau sebaliknya) dalam menggunakannya.

Vietnam

Kerajaan Vietnam menghalang akses kepada pelbagai kandungan internet, termasuk Human Rights Watch, BBC, dan Facebook. Inisiatif OpenNet menerbitkan senarai penemuan pada tahun 2012 di laman web mana yang telah disekat, dan sebagai tambahan kepada banyak laman web bahasa Vietnam, mendapati banyak laman web proksi web dan alat penghalang internet yang lain telah disekat.

"Dalam kategori alat Internet, [FPT Telecom dan Viettel] menyekat Facebook (http://facebook.com). Kedua-dua ISP juga menyasarkan laman web pemintasan untuk penapisan tetapi berbeza di laman web tertentu yang mereka hadapi. Sebagai contoh, Viettel ditapis http://anonymizer.com, http://the-cloak.com, http://anonymouse.org/, https://megaproxy.com, http://proxyweb.net/, dan http://inetprivacy.com, manakala FPT ditapis hanya http://inetprivacy.com. "

Sebagai tambahan untuk membentuk unit peperangan siber tentera 10,000 kuat untuk mengatasi pandangan "salah" di Internet tahun ini, Vietnam telah meningkatkan usaha untuk menyensor akses kepada kandungan. Oleh itu, adalah munasabah untuk mengandaikan bahawa banyak laman web VPN kini disekat.

Bagaimanapun, blok ini tidak begitu canggih dan harus diatasi dengan mudah tanpa memerlukan taktik penyembunyian selagi anda dapat mendaftar untuk perkhidmatan dan mengunduh perisiannya. Pengunjung dinasihatkan untuk melakukan ini sebelum memasuki negara ini, sementara penduduk boleh menggunakan salah satu taktik yang dibincangkan dalam Cara Bypass Blok VPN.

Satu untuk menonton

Turki

Turki mempunyai rekod jejak untuk menyekat laman web yang menyinggungnya, atau yang sensitif secara politik. ISP juga menggunakan keracunan DNS untuk menghalang rakyat daripada mengakses YouTube apabila ia dilarang pada tahun 2014.

Dengan jawatan presiden yang baru disahkan yang memanjangkan kuasa eksekutifnya, ia akan mengejutkan siapa-siapa jika Recep Erdogan terus ketat memegang akses internet. Dan apa-apa langkah sedemikian hampir pasti akan termasuk langkah-langkah yang bertujuan menghalang warga Turki menggunakan perkhidmatan VPN untuk mengakses internet terbuka.

Kesimpulannya

Di luar zon perang dan VPN Korea Utara adalah sah untuk digunakan di mana-mana. Di beberapa tempat mereka tidak, atau di mana kesahihan mereka mungkin dianggap sebagai "kawasan kelabu," terdapat sedikit cara untuk menguatkuasakan undang-undang sedemikian.

Menyekat akses ke laman web VPN adalah lebih umum, tetapi hanya China dan Mesir benar-benar mempunyai infrastruktur internet yang diperlukan untuk mengehadkan penggunaan VPN secara serius untuk mengelak penapisan.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me