VPN di Sekolah - Mengapa?

Apabila kanak-kanak bersekolah, mereka sering diharamkan daripada mengakses laman media sosial di WiFi sekolah. Ini terutamanya untuk menghalang mereka "lulus nota dalam kelas" secara digital. Laman media sosial seperti Facebook, Instagram, dan Snapchat boleh menjadi sangat mengganggu ketika tersedia di sekolah, tetapi selalu ada beberapa orang ibu bapa yang lebih suka anak mereka dapat menghantar mesej.

Sesetengah ibu bapa suka mendaftar masuk anak mereka pada siang hari, dan tidak setiap ibu bapa sanggup membayar untuk anak mereka mempunyai data atau kontrak telefon. Bagi ibu bapa ini, perkhidmatan utusan yang tersedia di platform media sosial boleh menjadi rahmat nyata - tetapi hanya jika anak-anak mereka boleh mengakses perkhidmatan tersebut pada siang hari.

Ini mungkin sepele untuk kebanyakan orang, namun kemampuan untuk membiarkan anak anda tahu anda terlambat untuk mengambilnya, dan mereka tidak perlu bimbang - atau meminta mereka bertemu di kedai di sekitar sudut untuk menjimatkan masa - adalah lebih penting daripada yang anda fikirkan. Oleh kerana ekonomi mudah dan sekatan yang diletakkan di atas perkhidmatan dan laman web oleh pentadbir rangkaian sekolah, sesetengah ibu bapa tidak bernasib baik dalam hal ini sebagai orang lain.

Atas sebab ini, ibu bapa mungkin beralih kepada VPN. Dengan VPN, kanak-kanak boleh memintas sekatan internet yang ditempatkan di perkhidmatan oleh sekolah. Ini membolehkan anak mereka mengakses laman yang disekat agar mereka dapat dihubungi dengan mudah semasa di kampus.


VPN di sekolah

Adakah ia sah?

Penggunaan VPN hampir pasti mengerutkan dahi oleh sekolah, dan pastinya akan mendarat anak anda dalam masalah dengan guru mereka. Ini adalah jauh lebih besar jika mereka perasan menyalahgunakan kuasa mereka dan mengakses laman web yang terhad sementara di premis sekolah. Sekolah menyekat media sosial, laman permainan, tapak web penstriman, kandungan dewasa - dan banyak jenis perkhidmatan lain - dengan tujuan supaya kanak-kanak tidak akan terganggu atau melihat bahan yang tidak sesuai dengan usia.

Dengan peranti yang dibolehkan VPN, kanak-kanak boleh mengelakkan semua blok ini, bermakna mereka berpotensi melakukan banyak perkara yang tidak dimaksudkan untuk dilakukan pada waktu sekolah. Seorang anak yang bertanggungjawab mungkin cukup masuk akal untuk menggunakan VPN sahaja untuk menghantar mesej ibu bapa mereka apabila dihubungi; Walau bagaimanapun, kanak-kanak lain mungkin bermain Minecraft (permainan lain boleh didapati) di sekolah - atau menunjukkan video teman mereka - yang membawa kepada penahanan, dan merampas telefon atau peranti mereka.

Walaupun demikian, adalah benar bahawa ia tidak menyalahi undang-undang untuk menggunakan VPN di kebanyakan negara. Malah, terdapat beberapa negara di mana penggunaan VPN dilarang oleh undang-undang dan boleh mendapatkan masalah anak anda. Sebaliknya, ada perkara yang boleh dilakukan oleh anak anda dengan VPN yang boleh menimbulkan masalah mereka dengan undang-undang...

Buka sekatan Kandungan terhad di sekolah atau kolej

Banyak sekolah mengehadkan WiFi dan sesetengah laman web tertentu disekat untuk pelajar mereka. Sudah tentu, dalam pendidikan sekolah adalah perkara yang paling penting. Walau bagaimanapun, kami fikir sekolah harus menggalakkan pelajar untuk berehat dalam rehat atau downtime mereka belajar, dan membuat akses kepada perkhidmatan dalam talian kegemaran mereka akan membolehkan mereka melakukannya. Jika tapak web dibataskan pada Rangkaian WiFi sekolah anda, VPN boleh membantu anda menyahpasang perkhidmatan berikut dan banyak lagi!

  • Buka kunci Netflix di sekolah
  • Buka kunci SnapChat di sekolah

Bolehkah seorang kanak-kanak melanggar undang-undang menggunakan VPN?

Penggunaan VPN tidak menyalahi undang-undang di kebanyakan negara, dan tidak secara khusus menyalahi undang-undang menggunakan VPN di sekolah. Walau bagaimanapun, bergantung kepada negara yang anda tinggalkan, ada perkara yang boleh dilakukan oleh anak dengan VPN yang boleh menyalahi undang-undang. Di sesetengah negara, bahan-bahan LGBT, kandungan seksual, perjudian (dan kandungan tidak serasi agama lain), atau kandungan laman web yang bertentangan dengan politik, disekat oleh ISP bagi pihak kerajaan.

Apabila kanak-kanak menggunakan VPN, mereka boleh mengakses bukan sahaja kandungan yang disekat oleh sekolah - tetapi juga kandungan yang disekat oleh ISP dan kerajaan. Atas sebab ini, adalah mungkin bahawa kanak-kanak boleh mengakses laman web yang disekat oleh kerajaan dan tindakan ini (bukannya menggunakan VPN) boleh membawa mereka dalam masalah yang serius dengan pihak berkuasa.

Kanak-kanak yang menggunakan VPN

Bagaimana pula dengan AS?

Malah di Amerika Syarikat, kanak-kanak yang cerdas teknologi boleh menggunakan proksi untuk mendapatkan yang tidak baik. Seorang kanak-kanak boleh menggunakan VPN dalam usaha untuk menyembunyikan identiti mereka, dan ini boleh membolehkan tingkah laku yang menyalahi seperti buli siber. Walau bagaimanapun, sekali lagi tingkah laku yang dilakukan oleh kanak-kanak itu - dan tidak menggunakan VPN itu sendiri - yang menyalahi undang-undang.

Adakah penggunaan VPN di sekolah haram - Kesimpulan

Sekiranya ibu bapa atau penjaga boleh mempercayai anak mereka tidak menyalahgunakan VPN semasa di sekolah, ia adalah cara yang berkesan untuk mendapatkan sekitar blok laman web. Yang penting adalah untuk ibu bapa / penjaganya untuk menekankan kepercayaan yang mereka letakkan pada anak mereka, dan menjelaskan bahawa menggunakan VPN untuk apa-apa tetapi menghubungi mereka, boleh membawa mereka ke dalam banyak masalah, baik masuk dan keluar dari sekolah.

Pada penghujung hari, jika kanak-kanak ditangkap menggunakan VPN di sekolah, ia boleh menyebabkan telefon mereka dirampas dan anda mungkin perlu berbincang dengan guru anak anda. Sekiranya kanak-kanak itu menunjukkan bahawa mereka tidak dapat menangani tanggungjawab mempunyai akses ke laman web yang disekat, anda mungkin perlu menukar kata laluan pada perkhidmatan VPN untuk menghentikan anak anda mendapat akses. Jika tidak, mereka mungkin ditangkap menggunakan VPN sekali lagi yang membawa kepada tindakan selanjutnya oleh sekolah.

Kredit imej: Imej Perniagaan Monyet / Shutterstock.com, thodonal88 / Shutterstock.com, wavebreakmedia / Shutterstock.com,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me