Internet yang menarik - dikenali sebagai Darknet atau Blacknet - adalah sebahagian daripada internet yang tidak disenaraikan oleh enjin carian konvensional. Anda boleh mengakses web gelap secara anonim. Oleh itu, orang bebas mengambil tindakan jenayah dengan peluang yang agak kecil untuk ditangkap. Hasilnya ialah Darknet adalah tempat di mana ubat-ubatan dan perkhidmatan yang menyalahi undang-undang - dan lebih teruk - boleh didapati.darknet

Bagaimana kerja Darknet?

Laman web gelap boleh didapati di darknets: rangkaian overlay yang anda hanya boleh mengakses dengan perisian tertentu seperti Tor. Sebenarnya, Darknet hanya sebahagian kecil daripada Deepweb - badan internet yang lebih besar dan paling tidak bersalah yang tidak diindeks oleh enjin carian.

Orang yang sama mengakses Deepweb untuk menggunakan penggunaan yang tidak dikenali oleh Tor. Tor, yang juga dikenali sebagai penghala bawang, membolehkan anda menyembunyikan lokasi sebenar anda dengan cara yang tidak dikenali dan privasi. Sebaik sahaja anda menyambung ke Tor, data web anda secara automatik terowong melalui beberapa "nod keluar" (komputer rawak di seluruh dunia).

tor

Cara kerja Tor menjadikannya hampir mustahil untuk memberitahu siapa atau di mana pengguna internet. Penyulitan yang disediakan oleh Tor juga memastikan data selamat daripada mata yang bersinar. Ini menjadikan Tor berguna untuk orang yang hidup dalam rejim politik berbahaya, untuk wartawan, atau kumpulan lain yang memerlukan privasi.


Walaupun mempunyai kegunaan yang sah, bagaimanapun, keunikan yang diberikan oleh perisian seperti Tor bermaksud bahawa Darknet menciptakan persekitaran yang sempurna untuk kejahatan untuk berkembang maju. Atas sebab ini, Darknet bukanlah tempat untuk jantung yang lemah.

Malah, kami amat menggesa semua orang untuk berhati-hati jika mereka pernah membuat keputusan untuk mengakses Web Gelap. Anda boleh lari ke kandungan yang menyalahgunakan, mengganggu, jenayah, dan hanya jahat.

Silk Road dan Penggantinya

Mungkin bahagian yang paling terkenal di Web Gelap ialah Silk Road. Silk Road adalah pasaran Deepweb yang asal - sama dengan eBay untuk penjenayah. Di Jalan Silk, orang yang digunakan untuk membeli dan menjual produk haram seperti dadah, senjata, malware, dan perkhidmatan yang menyalahi undang-undang (seperti mengupah seorang pencabar).bitcoin

Laman ini dicipta oleh "Dread Pirate Roberts" nama samaran Ross Ulbricht. Ulbricht menjadi kaya dengan Silk Road. Pada ketinggiannya, ia membuat dia kira-kira $ 20,000 sehari dalam komisen Bitcoin. Adalah dipercayai bahawa beliau telah mengumpulkan kekayaan sekitar $ 4 juta apabila dia ditangkap oleh FBI pada tahun 2015.

alphabay

Masalah berterusan

Walaupun kegagalan muktamad Silk Road dan penahanan Ulbricht, Web Gelap terus menjadi pasar gelap jenayah. Baru-baru ini, dua lagi pasar terkenal - Alphabay dan Hansa - telah ditutup.

Percubaan pihak berkuasa untuk melancarkan pasaran gelap ini, bagaimanapun, adalah sia-sia. Lebih banyak laman web muncul dengan cepat untuk mengisi vakum yang dihasilkan oleh kehilangan orang lain, dan pengguna dan vendor hanya bergerak dan mendirikan kedai menjual barangan haram mereka di tempat lain.

Pada masa ini Dream Market, Silk Road 3, Crypto Market, dan Ramp berada di puncak rantaian makanan. Walau bagaimanapun, seperti yang anda lihat, terdapat banyak jenis kedai Darknet yang haram. Infrastruktur haram didayakan dengan penggunaan cryptocurrency decentralized (dan teknologi blockchain).

Bitcoin, yang paling terkenal dengan mata wang ini, paling sering digunakan oleh pengguna untuk membayar pembelian Deepweb mereka. Ini membolehkan mereka membuat pembelian tanpa menggunakan nama sebenar mereka, bank, kad kredit, atau PayPal.

Masa Depan Darknet

The Darknet adalah tempat yang misteri dan menyangkut. Bagi pihak polis, ia adalah lambang. Walau bagaimanapun, ia akan kelihatan bahawa cryptocurrencies berada di sini untuk kekal. Selain itu, cara Deep Web sebenarnya wujud bermakna ia tidak boleh ditutup sepenuhnya.

Bagi pemaju pasaran gelap, contoh Ulbricht (dia ditangkap kerana dia tidak mengikuti protokol keselamatan pentingnya sendiri) adalah peringatan yang berterusan untuk memastikan bahawa penjagaan maksimum diambil. Ini bermakna slip slip mungkin kurang, yang menjadikan penjenayah yang menggunakan Deep Web semuanya lebih sukar.masa depan darknet

Setelah mengatakan bahawa, Europol, FBI - dan pelbagai agensi perisikan lain - telah membuktikan bahawa meskipun tidak disebut namanya yang diberikan oleh Tor dan Darknet, dengan kerja keras yang cukup, kemungkinan untuk menutup pasar gelap dan menghantar penjahat mereka ke penjara.

Pihak berkuasa biasanya menangkap penjenayah dengan bersabar dan menunggu orang-orang berdialog untuk membuat kesilapan. Walau bagaimanapun, pada beberapa penjenayah mesti mengeluarkan Bitcoins mereka untuk mata wang FIAT. Pada masa ini, pihak berkuasa boleh mendapat petunjuk penting.

Sehubungan dengan Tor, buat masa ini, teknologi itu selamat. Bagaimanapun, ada kemungkinan agensi risikan kerajaan seperti NSA dan GCHQ dapat mencari cara untuk memecahkan sistem terbuka.

Jika itu berlaku, ramai orang pasti akan menghadapi masalah yang serius. Walau bagaimanapun, bahagian tidak tersenarai dalam internet (Web Deep) masih akan berada di sana, dan ia mungkin hanya menjadi masalah masa sebelum beberapa versi terbaru Tor akan muncul.

Pengarah FBI Andrew Mccabe cenderung untuk bersetuju bahawa perdagangan haram akan terus beroperasi, walaupun kadang-kadang penutupan pasaran Darknet:

"Pengkritik kami akan mengatakan bahawa kami mematikan satu tapak laman web lain muncul. Dan mereka mungkin betul. Tetapi itulah sifat kerja jenayah. Ia tidak pernah hilang, anda perlu sentiasa menyimpannya, dan anda perlu menggunakan setiap alat di dalam kotak alat anda. "

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: J0hnTV / Shutterstock.com

Kredit imej: Adrian Today / Shutterstock.com, Shutter_M / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me