Protokol BitTorrent adalah cara perkongsian dan "muat turun" yang sangat berkesan dan efisien. Perkhidmatan penstriman dalam talian seperti yang ditawarkan melalui aplikasi Kodi atau melalui laman web penstriman merangkul semua tajuk utama hari ini, tetapi pengubahan tradisional masih sangat popular. Dengan menggunakan VPN, anda boleh terus selamat di laman web, untuk maklumat lanjut, lawati VPN terbaik kami untuk panduan tapak torrent.


Untuk torrent anda memerlukan pelanggan BitTorrent. Ini adalah perisian yang membolehkan anda berkongsi fail pada komputer anda dengan pengguna BitTorrent lain untuk "memuat turun" kandungan. Berita baiknya ialah terdapat banyak pelanggan BitTorrent yang baik di luar sana.

Amaran: Torrenting sendiri secara teknikalnya sah memberikan anda kebenaran pemilik kandungan. Sekiranya anda tidak mempunyai kebenaran, disyorkan agar anda tidak merogoh kerana cara protokol BitTorrent berfungsi, mudah bagi pemegang hak cipta untuk mencari alamat IP setiap orang yang memuat turun harta intelek mereka. Mereka kemudiannya boleh memberitahu ISP anda, atau mengambil tindakan undang-undang terhadap anda.

Oleh itu, penting untuk melindungi diri anda dengan VPN semasa memuat turun dari laman web yang disenaraikan di bawah. VPN akan menyembunyikan IP sebenar anda dan menyulitkan lalu lintas anda supaya ISP anda tidak dapat melihat apa yang anda lakukan. Ia juga merupakan idea yang baik untuk menggunakan suis bunuh untuk melindungi anda jika VPN memutuskan sambungan semasa memuat turun. Untuk artikel yang lebih terperinci tentang VPN terbaik untuk digunakan, lihat artikel ini.

Tetapi kembali kepada topik di tangan, apa yang pelanggan terbaik?

Apa yang terbaik?

Pilihan Editor

Pemenang

qBitTorrent

Qbittorrent Mac

PROS

 • Sumber terbuka
 • Ringan
 • Cekap
 • Boleh mengikat dengan VPN
 • Sepenuhnya dipaparkan

KEBURUKAN

 • Tidak boleh memikirkan apa-apa

Sebagai penggemar Vuze jangka panjang, ia mengambil masa yang cukup untuk ini ringan pelanggan BitTorrent sumber terbuka untuk menggantikan Vuze di desktop saya. Salah satu sebab saya terjebak dengan Vuze sekian lama adalah keupayaan untuk mengikat klien torrent ke antara muka VPN saya.

Walaupun tidak perlu sekiranya perisian VPN anda mempunyai suis membunuh, saya sentiasa menghargai lapisan keselamatan tambahan ini. Ia menghalang klien memuat turun torrents apabila VPN tidak aktif.

qBitTorrent bukan sahaja menyokong ciri ini, malah menjadikannya lebih mudah untuk dilaksanakan. Ini merupakan faktor yang besar bagi saya untuk membuat perubahan, seperti 100 MB atau kurang memasang saiz qBitTorrent (ukuran tepat bergantung pada platform). Tidak ada kembung dengan qBitTorrent!

Walaupun demikian, ciri-ciri qBitTorrent hampir semua keperluan yang paling diperlukan. Ini termasuk penyulitan protokol BitTorrent, keutamaan torrent, pertanyaan torrent, muat turun kandungan terpilih, penciptaan torrent, akses jauh, dan langganan RSS. Anda boleh mencari torrents dari dalam klien, dan pemain media terbina dalam adalah berguna.

qBitTorrent adalah 100% percuma dan iklan-percuma. Ia tersedia untuk Windows, MacOS, dan Linux. Untuk melihat lebih terperinci mengenai perisian hebat ini, termasuk arahan bagaimana mengikat qBittorrent ke antara muka VPN anda, sila lihat 5 VPN Terbaik untuk qBittorrent.

Tempat ke-2

Penghantaran

Pelanggan transmisi

PROS

 • Sumber terbuka
 • Ringan
 • Ton ciri-ciri
 • Cantik
 • Boleh didapati secara asli di banyak OS yang tidak jelas

KEBURUKAN

 • Tidak banyak (kerentanan perlu ditetapkan pada masa yang kebanyakan anda membaca ini)

Transmisi memulakan hidup sebagai pelanggan BitTorrent Mac dan Linux, di mana ia membina reputasi yang menggerunkan. Pengguna Windows kini boleh masuk pada tindakan itu. Walaupun pelanggan BitTorrent yang sangat mampu, cabutan utama Transmisi adalah antara muka pengguna yang cantik, lengkap dengan pemberitahuan Growl untuk pengguna Mac.

Tetapi ia tidak semua kelihatan cantik. Transmisi mempunyai sokongan webseed, penyulitan protokol BitTorrent, direktori tontonan, pengeditan tracker, had kelajuan global dan per-torrent, dan banyak lagi. Ia juga menyokong pengaya tambahan yang boleh mengembangkan ciri-cirinya. Ini termasuk alat langganan RSS dan plugin Kodi.

Transmisi baru-baru ini menyentuh tajuk utama berkat kerentanan yang boleh dieksploitasi oleh penggodam. Saya membincangkan ini sedikit kemudian dalam artikel, tetapi patch boleh didapati dan isu ini sangat mudah untuk memperbaiki diri anda juga. Oleh itu, saya memutuskan untuk tidak membiarkan masalah ini mempengaruhi ranking Transmission dalam panduan 5 Terbaik ini.

Penghantaran adalah 100% percuma dan sumber terbuka. Ia tersedia untuk Windows, Mac OSX / MacOS, Linux (banyak distros), FreeBSD, Gentoo, dan banyak lagi.

Tempat ke-3

Vuze

Pelanggan Vuze

PROS

 • Ternyata dipaparkan sepenuhnya
 • Boleh mengikat muat turun ke VPN
 • Banyak plugin tersedia untuk meningkatkan fungsi
 • Dibina dalam pemain video
 • Aplikasi Android yang hebat

KEBURUKAN

 • Agak besar dan sumber berat
 • Iklan
 • Cuba memasang crapware
 • Hanya sumber terbuka sebahagiannya
 • Antara muka mungkin lebih cantik dan lebih intuitif

Vuze adalah datuk dari pelanggan BitTorrent. Ia tidak lagi menjadi sumber terbuka, dan ia agak sedikit di bawah berat dari pelbagai ciri-cirinya. Ini, dalam erti kata lain, bertentangan kutub pelanggan ringan seperti qBitTorrent.

Tapi siapa yang mengatakan ciri-ciri sememangnya sesuatu yang buruk? Kebanyakan torrenters tidak akan menggunakan semua alat yang ada, tetapi sebenarnya tidak ada apa-apa yang berkaitan dengan Torrent yang tidak dapat dilakukan oleh Vuze. Ini termasuk mampu mengikat Vuze ke penyesuai VPN anda, tetapi juga memuatkan lebih banyak perkara funky seperti penemuan kandungan melalui langganan automatik, mempunyai pemain media bersepadu, pengurusan jarak jauh, dan banyak lagi.

Anda boleh menukarkan fail ke pelbagai format menggunakan antara muka drag-and-drop Vuze, dan menganalisis muat turun anda menggunakan banyak statistik dan visualisasi. Vuze adalah mimpi pengguna kuasa.

Pada sisi negatifnya, Vuze adalah sumber yang berat dan agak hodoh (terutamanya apabila dibandingkan dengan Transmisi!) Antara muka kikuknya juga menunjukkan umurnya. Keadaan ini tidak membantu dengan kemasukan iklan dalam versi percuma, atau oleh fakta bahawa anda perlu berhati-hati semasa pemasangan jika anda tidak mahu memasang beban crapware.

Walaupun Vuze terutamanya percuma, versi premium juga tersedia untuk $ 29,90 USD setiap tahun. Langganan Vuze Plus membuang iklan dan menyediakan pengimbasan anti-virus terbina dalam, DVD burner, dan "main sekarang" sokongan. Ia adalah, diakui, cukup funky!

Ini juga membawa saya ke titik bahawa, walaupun akar sumber terbuka, Vuze kini ditutup perisian proprietari sumber. Perlu diingat bahawa laporan kematian Vuze kelihatan sangat pramatang. Vuze 5.7.6.0 dikeluarkan pada Oktober 2017 dan berfungsi sepenuhnya.

Tidak seperti pelanggan desktop, aplikasi Android yang sangat baik adalah ringan dan bebas iklan. Versi pro kini boleh didapati melalui pembelian dalam aplikasinya (kira-kira $ 4), tetapi saya tidak dapat menentukan ciri-ciri yang ditambahkan ini (dan saya terlalu skinflint untuk mengeluarkan wang yang diperlukan untuk mengetahui!).

Vuze Remote adalah aplikasi yang berguna untuk Android yang membolehkan anda mengendalikan muat turun torrent desktop anda dengan jauh.

Vuze boleh didapati untuk Windows, Mac OSX / MacOS, Linux, dan Android.

Tempat ke-4

Masa Popcorn

Masa Popcorn Jan 2018

PROS

 • Penstriman segera kandungan BitTorrent berkualiti tinggi!
 • Sumber terbuka
 • Antara muka yang sangat pintar
 • Sokongan Chromecast, Airplay dan DLNA
 • Terdapat pada hampir setiap platform

KEBURUKAN

 • Hanya untuk kandungan video

Semua program lain dalam senarai ini adalah pelanggan BitTorrent. Anda memuat turun fail .torrent atau klik pada pautan magnet, dan muat turun kandungan ke komputer anda di mana ia disimpan di dalam negara.

Masa Popcorn berbeza; Ia adalah aplikasi sumber terbuka yang menggunakan teknologi BitTorrent untuk menyiarkan kandungan video berkualiti tinggi kepada semua platform utama. Ini bermakna tidak seperti pelanggan BitTorrent tradisional, anda boleh menonton filem atau pameran tanpa menunggu muat turun selesai. Anda mungkin berfikir "adalah masa Popcorn selamat?", ia boleh membahayakan komputer anda, tetapi menggunakan VPN boleh memastikan mesin anda selamat.

Ia terkenal kerana mempunyai antara muka yang sangat licin dan intuitif, dan untuk menyediakan akses kepada perpustakaan besar kandungan terkini.

Walaupun pada dasarnya platform streaming, kandungan juga boleh dimuat turun secara tempatan (dan sesetengah kandungan sentiasa di-cache). Pelbagai versi (garpu) Masa Popcorn boleh didapati, tetapi saya menasihatkan hanya menggunakan salah satu garpu yang disyorkan dalam VPN Terbaik untuk panduan Masa Popcorn.

Ciri-ciri khusus berbeza-beza bergantung pada garpu yang anda gunakan, tetapi mengukus ke TV skrin besar anda melalui Chromecast, Airplay dan DLNA cukup standard.

Masa Popcorn adalah percuma, dan versi yang dihormati bebas daripada iklan dan crapware lain. Ia tersedia untuk Windows, Mac OSX / MacOS, Linux, dan Android. PopcornTime.to bahkan mempunyai App VPN iOS yang boleh dipasang tanpa jailbreaking peranti anda.

Tempat ke-5

Banjir

Keluarkan pelanggan

PROS

 • Sumber terbuka
 • Ringan
 • Banyak ciri
 • Diperluaskan melalui pemalam (termasuk RSS)

KEBURUKAN

 • Kurang dipaparkan daripada beberapa pelanggan lain

Seperti qBitTorrent, Deluge adalah pelanggan BitTorrent yang agak konvensional tetapi ringan dan terbuka. Senarai ciri tidak besar, tetapi harus lebih dari cukup untuk memuaskan kebanyakan pengguna. Ciri-ciri termasuk pengurusan web jauh dan sokongan untuk pautan magnet.

Fungsi boleh diperluaskan lagi dengan pelbagai pemalam dalaman dan pihak ketiga. Sorotan termasuk plugin untuk sokongan RSS, Pemberitahuan pertindihan, streaming semasa memuat turun, dan banyak lagi.

Deluge sepenuhnya FOSS, tanpa iklan atau crapware. Ia tersedia untuk Windows, OSX, Linux (distro pelbagai), dan FreeBSD.

Soalan Lazim Pelanggan

Apa itu BitTorrent?

BitTorrent adalah protokol perkongsian fail peer-to-peer (P2P) yang popular. Alih-alih disimpan di pelayan terpusat yang mana anda muat turun, fail yang dikutuk dikongsi di kalangan pengguna BitTorrent yang lain. Fail-fail popular dengan mudah boleh dikongsi di kalangan beratus-ratus pengguna dengan cara ini.

Apabila anda "muat turun" (yang merupakan salah faham apabila merosakkan) fail menggunakan protokol BitTorrent, apa yang sebenarnya anda lakukan adalah berkongsi bahagian kecil dengan orang lain yang sedang memuat turun fail yang sama.

Satu fail "dimuat turun" sebaik sahaja anda mempunyai semua potongan yang diperlukan untuk memasang semula fail itu. Ia dianggap bentuk yang baik untuk "benih" (terus perkongsian) fail tersebut untuk sementara waktu setelah ia dimuat turun, untuk membantu orang lain mencapai 100% penyelesaian.

Kenapa menggunakan Pelanggan?

Walaupun masih sangat popular, penggunaan BitTorrent telah merosot sedikit sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ini sebahagiannya terima kasih kepada kekayaan pilihan streaming undang-undang yang tersedia daripada pembekal seperti Netflix dan Amazon Prime. Populariti pilihan haram, seperti Kodi dan laman web penstriman juga merupakan faktor. Untuk petua teratas dan VPN terbaik untuk Streaming lihat panduan di bawah:

 • VPN amazon prime
 • VPN Netflix
 • VPN Kodi
 • iPlayer VPN

Cara pengunduhan yang lebih tradisional menggunakan pelanggan BitTorrent, bagaimanapun, terus menawarkan beberapa kelebihan utama:

 • Kandungan BitTorrent dimuat turun dalam negara, jadi ia boleh didapati selama-lamanya dan mudah dipindahkan secara fizikal antara peranti.
 • Secara harfiah, apa-apa jenis kandungan digital boleh dimuat turun - bukan hanya kandungan video. Ini termasuk perisian, imej, e-book, permainan, dan ... anda namakannya!
 • Tetapi apabila ia datang kepada kandungan video, kualiti sering lebih tinggi daripada kandungan streaming. Ini kerana tidak perlu menyimpan saiz fail ke bawah untuk mengelakkan masalah penimbangan, kerana kandungan dimainkan secara tempatan.
 • BitTorrent adalah cara yang sangat berkesan dan sumber cahaya untuk berkongsi dan mempromosikan kandungan anda sendiri dengan orang lain.

Torrents Linux

Banyak distros Linux mencari pautan torrent adalah cara terbaik untuk mengagihkan perisian mereka tanpa perlu menjadi tuan rumah pada pelayan mahal.

Gunakan VPN apabila mengotorkan

Kandungan BitTorrent dikongsi di kalangan komputer rumah pelbagai. Ini tidak baik untuk privasi kerana berkongsi fail dengan sekumpulan "peminat" rawak lain di internet tidak semestinya.

Menggunakan perisian yang betul (yang termasuk banyak pelanggan BitTorrent yang popular), sangat mudah untuk melihat alamat Internet Protokol (IP) yang unik bagi setiap orang yang turut berkongsi ("memuat turun") fail yang sama.

Senarai rakan sebaya

Seperti yang ditunjukkan dalam Vuze di atas, saya dapat melihat alamat IP setiap orang lain yang sedang memuat turun fail yang sama seperti saya.

VPN melindungi anda

VPN akan melindungi anda semasa memuat turun kerana:

 • VPN akan menyembunyikan maklumat alamat IP anda dari pengunduh lain.
 • VPN menyulitkan semua trafik internet antara komputer anda dan pelayan VPN.
 • Di atas bermakna ISP anda tidak dapat melihat apa yang anda muat turun.

VPN dengan dasar pembalakan yang teguh tidak mempunyai apa-apa untuk diserahkan kepada pihak berkuasa, tidak kira apa tekanan yang mereka ada. VPN juga akan menyahsekat laman web jika mereka ditapis atas apa-apa sebab.

Jadi selagi P2P dibenarkan, VPN sangat berkesan untuk melindungi privasi anda semasa memuat turun.

Untuk melihat lebih mendalam bagaimana VPN berfungsi, sila lihat VPN untuk Pemula - Apa yang Anda Perlu Tahu. Untuk panduan yang lebih mendalam untuk menggunakan VPN semasa merosakkan, lihat VPN Terbaik untuk panduan Torrenting.

Penyulitan protokol BitTorrent

Sesetengah klien BitTorrent menyokong penyulitan protokol BitTorrent. Ini termasuk Transmisi, qBitTorrent, dan Vuze. Ia adalah ciri yang direka untuk menyembunyikan hakikat bahawa anda merosakkan dari Penyedia Perkhidmatan Internet anda (ISP).

VPN juga melakukan ini, serta menyembunyikan alamat IP sebenar anda dari pengguna torrent lain dan sesiapa sahaja yang menonton di internet. Tambahan pula:

"Analisis penyulitan protokol BitTorrent telah menunjukkan bahawa ukuran statistik saiz paket dan arahan paket 100 paket pertama dalam sesi TCP boleh digunakan untuk mengenal pasti protokol teraba dengan ketepatan lebih 96%."

Ini bermakna teknik pemeriksaan Pek Deep Packet (DPI) yang paling asas dapat menentukan bahawa anda menggunakan BitTorrent. Sekarang, benar DPI juga boleh mengesan penggunaan VPN dengan mudah (kecuali diganggu), tetapi sementara terdapat banyak sebab yang sah untuk menggunakan VPN, hanya ada satu sebab untuk menggunakan enkripsi protokol BitTorrent ...

Oleh itu, penggunaan penyulitan protokol BitTorrent mungkin lebih baik daripada menggunakan apa-apa sama sekali, tetapi menggunakan VPN menyediakan perlindungan yang lebih baik semasa memuat turun.

Bagaimanakah saya menggunakan klien BitTorrent??

Salah satu sebab populariti perkhidmatan penstriman dalam talian (termasuk melalui penggunaan kotak Kodi) adalah persepsi yang mengerikan adalah hobi geeky yang memerlukan pengetahuan teknikal. Walau bagaimanapun, dalam realiti, torrenting sangat mudah.

 1. Muat turun dan pasang klien BitTorrent daripada senarai di atas.
 2. (Pilihan tetapi amat disyorkan) Pastikan anda mempunyai VPN yang berjalan. Ini akan memintas penapisan laman-laman torrent, menyembunyikan IP anda dari orang lain yang anda gunakan untuk menyiarkannya, dan menyembunyikan muat turun anda dari ISP anda. Lihat VPN kami untuk panduan Torrents untuk senarai perkhidmatan yang disyorkan.
 3. Lawati laman web BitTorrent. Laman web ini menjadi hos pautan ke fail torrent. Anda boleh menyemak imbas kandungan yang menarik minat anda, atau mencari sesuatu yang khusus. Banyak laman web termasuk ulasan pengguna torrents, yang boleh membantu anda memilih torrents yang baik.
 4. Apabila anda telah menemui kandungan yang anda mahu, klik pada pautan torrent atau pautan magnet. Torrent akan dibuka dalam klien BitTorrent anda dan mula memuat turun.
 5. Apabila memuat turun 100% selesai, nikmatilah! Sesetengah pelanggan BitTorrent mempunyai pemain media yang terbina dalam, tetapi VLC akan memainkan banyak fail media yang anda boleh membuangnya.

Pembenihan

BitTorrent adalah platform perkongsian fail yang terdesentralisasi. Agar ia berfungsi, pengguna berkongsi fail dengan pengguna lain. Ini berlaku semasa anda memuat turun fail, tetapi ia dianggap bentuk yang baik untuk meninggalkan pelanggan BitTorrent anda terbuka selepas anda selesai memuat turun fail untuk memberi manfaat kepada pengguna lain.

Ini dikenali sebagai pembibitan, dan dianggap sebagai netiquette yang baik untuk benih kepada nisbah sekurang-kurangnya 1: 1 (iaitu muat naik untuk pengguna lain jumlah data yang sama yang anda unduh.) Kebanyakan klien BitTorrent akan memaparkan nisbah benih file yang dimuat turun.

Barang lain

Anda tidak, jujur, perlu mengetahui lebih lanjut mengenai torrenting daripada maklumat yang diberikan di atas. Sekiranya anda ingin meneroka subjek lanjut, bagaimanapun, glosari ini adalah pengenalan yang baik kepada jargon yang digunakan.

Ucapan filem, khususnya, mempunyai banyak jargon yang berkaitan dengan mereka. Untuk membuat keputusan termaklum mengenai kandungan yang anda merancang untuk memuat turun, berguna untuk membiasakan diri dengannya.

Satu perkara yang perlu diperhatikan di laman torrent awam adalah tajaan pautan. Ini sering dipamerkan, dan sering direka untuk mengelirukan. Mereka biasanya menunjuk sama ada tapak muat turun langsung komersial atau perkhidmatan Usenet. Cari pautan yang secara khusus menyatakan "Torrent" atau "Magnet Link."

uTorrent

uTorrent (dan adiknya yang hampir sama dengan pelanggan BitTorrent rasmi) tetap menjadi pelanggan BitTorrent yang paling popular di dunia. Oleh itu, adalah munasabah untuk bertanya mengapa saya tidak memasukkannya dalam senarai 5 Terbaik ini.

uTorrent adalah sumber tertutup dan menyokong dirinya dengan iklan. Iklan-iklan ini boleh dimatikan sekiranya anda mencadangkan cukup jauh ke dalam tetapan perisian, tetapi ini masih sangat menjengkelkan. Ini adalah pandangan peribadi saya (dan hey, senarai ini adalah pilihan peribadi), ini bermakna uTorrent mempunyai semua kelemahan Vuze, tetapi tidak banyak ciri berguna.

Oleh itu, jika anda menginginkan pelanggan BitTorrent yang disokong oleh iklan sumber tertutup yang sedikit clunky, tetapi yang mengimbangi ini dengan menawarkan banyak ciri, maka gunakan Vuze. Pandangan lain boleh didapati.

Kerentanan Transmisi

Seorang penyelidik keselamatan telah menemui kecacatan dalam Transmisi yang membolehkan hacker menjalankan kod jahat pada komputer sasaran. Secara teorinya, ini membolehkan mereka untuk mengambil alih sepenuhnya sistem yang dijangkiti.

Kecacatan mengambil keuntungan dari keselamatan yang kurang dalam ciri akses web jauh Transmisi. Perhatikan bahawa ini adalah bukti serangan konsep, dan tidak ada bukti yang dimanfaatkan di alam liar. Patch sudah tersedia, dan Transmisi telah mengumumkan bahawa kemas kini tidak lama lagi akan tersedia yang akan menggabungkannya.

Betulkan Transmisi Mac

Sebagai alternatif, kecacatan cukup mudah untuk dibaiki untuk diri sendiri. Sekiranya anda tidak menggunakan ciri capaian web jauh, matikannya! Pergi ke Keutamaan -> Jauh, dan hapus centang "Dayakan akses jauh." Jika anda menggunakan ciri capaian web jauh, kemudian ubah kata laluan lalai kepada sesuatu yang selamat. Mudah!

Perhatikan bahawa penyelidik keselamatan yang menemui kecacatan itu membayangkan bahawa pelanggan BitTorrents lain juga mungkin terdedah. Oleh itu, adalah mungkin idea yang baik untuk memeriksa tetapan yang serupa dalam apa jua pelanggan yang anda gunakan.

Kesimpulannya

Jika apa-apa, orang ramai yang mengutuk telah dilayan oleh pelanggan BitTorrent yang hebat! Memang, senarai lima teratas ini tidak mencetuskan permukaan banyak yang ada. Hakikat bahawa kebanyakan daripada mereka adalah perisian bebas dan terbuka (FOSS) memanaskan kerang hatiku!

Dengan begitu banyak pilihan yang tersedia, saya pasti ramai di antara kamu akan mempunyai kegemaran yang tidak disenaraikan di sini. Jika ya, sila tulis untuk memberitahu saya dan pembaca lain mengapa anda fikir ia begitu hebat!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me