Warga di seluruh dunia bangun untuk fakta bahawa privasi digital mereka sedang diserang. Kami menyaksikan apa yang dikenali sebagai 'creep fungsi'; pelebaran penggunaan teknologi secara beransur-ansur melangkaui tujuan yang mereka mulakan pada asalnya.


World Wide Web direka bentuk untuk menjadi ruang kolaboratif, di mana pengguna dapat berkomunikasi melalui perkongsian maklumat. Ia telah berkembang menjadi lebih daripada itu. Ia ditenun dalam kain sosial kita dan telah menjadi lanjutan dari dunia fizikal kita.

Tetapi hak-hak yang kita nikmati di dunia fizikal tidak memanjangkan kehidupan digital kita.

Privasi adalah hak asasi manusia yang layak dan mendasar. Hak ini dinyatakan dalam semua pernyataan hak asasi manusia antarabangsa dan serantau yang utama:

 • Perisytiharan Hak Asasi Manusia PBB (UDHR) 1948, Perkara 12
 • Kovenan Antarabangsa mengenai Hak Sivil dan Politik (ICCPR) 1966, Perkara 17
 • Konvensyen Amerika mengenai Hak Asasi Manusia, Perkara 11
 • Pengisytiharan Hak dan Tugas Manusia Amerika, Perkara 5
 • Konvensyen Eropah Mengenai Hak Asasi Manusia, Perkara 8

Malah, lebih daripada 130 buah negara mempunyai pernyataan perlembagaan mengenai perlindungan privasi, di setiap penjuru dunia.

Walaupun penerimaan hampir universal yang privasi adalah hak yang membawa kepercayaan yang sama seperti kehidupan itu sendiri, ramai di antara kita kekal kebodohan terhadap hakisan yang berterusan; dan agensi-agensi yang sangat kami tanggung dengan melindungi cara hidup kami adalah mereka yang bertanggungjawab atas kematian mereka.

Di ProPrivacy, kami mengatakan bahawa cukup mencukupi. Sudah waktunya bagi kita, rakyat, untuk mengambil senjata [pepatah] dan berjuang untuk privasi digital hak kami. Jika anda mahu menyertai pertarungan, anda telah datang ke tempat yang betul.

"Sudah tiba masanya untuk mengenali internet sebagai hak asasi manusia. Ini bermakna menjamin akses yang berpatutan untuk semua, memastikan paket internet dihantar tanpa diskriminasi komersial atau politik, dan melindungi privasi dan kebebasan pengguna web tanpa mengira tempat mereka tinggal." ~ Sir Tim Berners-Lee

Siapa saya melindungi privasi saya dari?

Secara umum, terdapat empat ancaman segera terhadap privasi digital hari ini:

Pembekal khidmat internet anda

Semua yang anda lakukan dalam talian dialihkan melalui pembekal perkhidmatan internet anda (ISP). Ini bermakna mereka mempunyai log setiap tapak yang anda lawati. Kebanyakan orang tidak memberikan pemikiran kedua ini kecuali mereka melakukan sesuatu yang dipersoalkan secara sah atau secara etika.

Mereka yang menjauhkan pengawasan ISP dengan mendakwa bahawa mereka 'tidak ada yang perlu disembunyikan' melihat privasi melalui hujung teleskop yang salah. Kita tidak sepatutnya melambatkan hak privasi kita kerana beberapa pelakon yang tidak baik. Dan kita tidak perlu takut menjadi diri kita sendiri dalam talian kerana takut bahawa ia mungkin berada di luar spektrum 'tingkah laku biasa'.

Kerajaan anda

Ketidakupayaan kami untuk menyedari bahawa kerajaan kita sendiri mengancam privasi digital kita mungkin adalah tangan yang paling hebat dan skandal yang tidak dinyatakan dalam satu generasi. Walaupun selepas pendedahan Snowden, yang mendedahkan butir-butir alat pengawasan global yang seperti mana sebelum ini dianggap mustahil, rakyat biasa tidak pun berhenti sejenak untuk berfikir.

Kami sekarang mengetahui fakta - setiap panggilan yang kami buat, setiap e-mel yang kami hantar, setiap tapak yang kami lawati berpotensi dituai oleh agensi kerajaan; dan kami masih duduk dengan tenang.

Entiti komersial

Web dikuasai oleh segelintir syarikat yang berkuasa. Terdapat 63,000 carian Google dijalankan setiap saat; hampir 2.4 bilion pengguna aktif di Facebook, hampir sepertiga penduduk dunia. Perkhidmatan-perkhidmatan ini telah ditanam dalam pembuatan sosial kita kerana mereka memenuhi keperluan, mereka melakukannya dengan sangat baik ... dan mereka bebas pada titik penggunaan. Semua yang mereka minta sebagai balasan adalah akses tidak terbatas kepada data peribadi anda.

Dan ini adalah perdagangan yang kebanyakan kita bersedia untuk membuat, kerana itu, perkhidmatan ini sememangnya memperkaya kehidupan digital kita - dan jika kita perlu memberi sebahagian daripada hak privasi kita dalam proses itu - jadi begitu. Betul?

Hacker

Kerajaan menggunakan program pengawasan massa yang canggih. Entiti komersil menggunakan kuki dan data yang kami rela menyerahkan kepada mereka sebagai balasan untuk akses kepada perkhidmatan mereka.

Kemudian terdapat pelaku yang berniat jahat yang jauh lebih transaksional, tetapi hanya sebagai invasif, dalam pendekatan mereka terhadap privasi. Semua data peribadi anda, sama ada nama anda, nama haiwan kesayangan anda atau nombor kad kredit anda, bernilai kepada seseorang.

Alat yang anda perlukan untuk melindungi privasi anda

ProPrivacy bertujuan untuk melengkapkan pengguna internet dengan alat dan pengetahuan yang mereka perlukan untuk mengekalkan privasi mereka dalam talian. Di bawah, kami telah menyenaraikan lima alat utama kami 'mesti mempunyai' untuk melindungi privasi digital anda.

Tidak semua alat boleh melindungi privasi anda terhadap setiap ancaman, tetapi digunakan bersama-sama dengan satu sama lain, anda secara mendadak boleh mengurangkan jejak dalam talian anda dan mengambil langkah ke arah menuntut semula privasi digital anda.

 1. VPN yang baik

  Daripada semua alat yang anda perlukan dalam arsenal privasi anda, VPN sepatutnya berada di bahagian paling atas senarai. VPN atau rangkaian peribadi maya direka untuk menyulitkan semua lalu lintas web anda dan menutup alamat IP anda.

  Ini menghalang kedua-dua ISP dan agensi kerajaan anda daripada memantau aktiviti dalam talian anda. Ia juga bermakna bahawa anda boleh mengelakkan blok laman web dan bentuk penapisan lain.

  Anda boleh 'spoof' lokasi anda dengan mudah, mendapatkan akses kepada perkhidmatan yang tidak tersedia di rantau anda.

  ProPrivacy (dahulunya BestVPN.com) adalah tapak semakan VPN yang pertama di pasaran. Kami mempunyai alat perbandingan industri terkemuka untuk membantu anda mencari VPN yang tepat untuk keperluan anda. Lihatlah senarai Perkhidmatan VPN Terbaik 2020 kami untuk mencari VPN.

 2. Penyemak imbas yang selamat

  Pelayar seperti Chrome, Edge, dan Safari mengumpul data pengguna secara aktif dan agresif. Mereka, selepas semua, dimiliki oleh Google, Microsoft dan Apple. Ketiga penyedia ini menikmati bahagian pasaran hampir 84% pelayar web. Ini bermakna peluang anda membaca artikel ini menggunakan salah satu penyemak imbas.

  Buat kebaikan dan buatlah laman terakhir yang anda lawati menggunakan penyemak imbas yang tidak selamat. Teruskan ke Panduan Penyemak Imbas Paling Banyak untuk melihat pelayar dan pelanjutan mana yang anda boleh percayai agar privasi anda selamat.

 3. Penghalang iklan yang layak

  Pada satu ketika, kita semua menghadapi pop timbul yang ditakuti. Malah laman web yang hebat seperti kami, dengan maklumat yang berguna, menyampaikan iklan sekali-sekala (hey, kita perlu menyimpan lampu entah bagaimana). Kebanyakan kita boleh mengatasi iklan atau dua, tetapi apabila kepentingan komersial mendapat pengalaman pengguna, anda memerlukan penyekat iklan yang layak.

  Sesetengah pop up adalah benar jahat dan akan mengarahkan anda ke halaman yang menyuntik malware.

  Penyekat iklan mengekalkan pengiklan yang menjengkelkan dan pelaku berniat jahat. Lihatlah Panduan Penyekat Iklan Terbaik kami untuk cadangan teratas kami.

 4. Satu penyelesaian anti-virus pepejal

  Semua alat di atas boleh dilihat sebagai langkah proaktif untuk melindungi privasi anda. Penyelesaian anti-virus adalah kaedah reaktif untuk melindungi privasi anda. Tidak peduli seberapa keras anda mencuba, tidak kira berapa banyak usaha yang anda lakukan untuk melindungi data peribadi anda - virus dan malware adalah semua tetapi tidak dapat dielakkan pada hari-hari ini.

  Banyak malware yang ditemui di web agak jinak. Tetapi kod jahat mempunyai potensi untuk menghalang privasi anda dengan cara yang anda mungkin tidak pernah fikir mungkin. Perisian anti-virus sering merupakan garis pertahanan terakhir antara anda dan orang-orang yang ingin membahayakan anda.

  Patuhi penyelesaian anti-virus yang disyorkan.

Kami adalah privasi pro

Misi kami adalah untuk membantu pengguna di seluruh dunia menuntut hak privasi mereka melalui penyelidikan, ulasan, perkongsian pengetahuan, penyiasatan dan tindakan langsung. Kami sanggup melakukan apa sahaja untuk membalikkan pelanggaran undang-undang kasar ini dan hakisan privasi dalam talian.

Internet adalah milik anda seperti orang lain.

Kami menjemput anda untuk meneroka tapak kami, menggunakan alat kami dan membaca ulasan kami. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan sama sekali, jangan ragu untuk berhubung. Kami berhasrat untuk menjawab setiap soalan.

Dengan cara ini, laman web kami dibiayai melalui pautan sekutu, yang bermaksud jika anda membeli produk tertentu dengan mengklik pautan, kami membuat komisen. Ini tidak menjejaskan pendapat kami dengan cara apapun. Klik anda secara langsung membiayai kerja yang kami lakukan. Terima kasih.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me