Ce este Tor?

Tor este o rețea de anonimat care oferă software conceput pentru a vă permite să accesați anonim internetul. Spre deosebire de VPN, unde furnizorul VPN cunoaște adresa dvs. IP reală și vă poate vedea traficul de internet la punctul de ieșire (serverul VPN). Cu Tor, semnalul dvs. este dirijat printr-un număr de noduri, fiecare dintre acestea fiind doar conștient de adresele IP „din fața” nodului și „în spatele” acestuia, astfel încât la niciun moment cineva nu poate cunoaște întreaga cale între computer. și site-ul web cu care încercați să vă conectați. Puteți utiliza o VPN cu Tor, așa cum explică articolul nostru VP VP Tor.


Numele Tor își are originea în acronimul The Onion Router, care a fost dezvoltat de US Navy și se referă la modul în care este stratificată criptarea datelor, fiind recriptat de mai multe ori pe măsură ce trece între nodurile selectate aleatoriu.

Prin urmare, Tor este considerat un mod extrem de sigur de a accesa internetul păstrându-ți ascunsă adevărata identitate.

Tor este avizat de multe grupuri de libertăți civile, inclusiv Fundația Electronică de Frontieră (FEP) și a fost lăudat pe larg pentru faptul că a permis dizidenților, denunțătorilor și lucrătorilor din drepturile omului să acceseze internetul, să-și exprime opiniile, să vorbească cu jurnaliștii și să se implice altfel în activitate politică care a fost interzisă de propriile lor regimuri represive.

Desigur, permite, de asemenea, infractorilor să acționeze cu impunitate și permite accesul la piața subterană The Silk Road, care funcționează doar atunci când este conectat Tor. Cei interesați de etica anonimatului pe internet ar trebui să păstreze o atenție asupra articolului nostru care urmează.

Tor vs. VPN

După cum vedeți, scopul Tor este foarte similar cu scopul principal al VPN - menținerea anonimatului online al utilizatorilor de internet și sustragerea firewall-urilor. Ca și un VPN, acesta poate fi folosit și pentru a distruge geo-locația de către utilizator re-conectarea continuă până când nodul de ieșire este în țara dorită (destul de ușor dacă doriți un nod de ieșire, mai puțin ușor pentru țările mai mici cu infrastructură slabă).

Cu toate acestea, nu numai că tehnologia este folosită destul de diferit, dar sunt și diferite. Dacă doriți să aflați mai multe despre acest lucru, consultați ghidul nostru despre cum funcționează un VPN pentru a afla mai multe.

Avantajele Tor

  • Nimeni nu vă poate urmări către IP-urile externe pe care le-ați vizitat
  • Rețea distribuită - aproape imposibil de închis sau de atacat în mod semnificativ

Dezavantaje Tor

  • Foarte lent, uneori dureros - deoarece datele dvs. sunt redate la întâmplare printr-un număr de noduri, fiecare dintre ele putând fi oriunde în lume
  • Nu este potrivit pentru transferul de fișiere P2P - în timp ce nu există nici o modalitate de a vă împiedica să utilizați BitTorrent peste Tor (și oamenii o fac), este o formă foarte lentă și foarte proastă. Acesta încetinește întreaga rețea pentru fiecare alt utilizator, pentru unii dintre care accesul la internet prin Tor poate avea o importanță critică și posibil
  • Deși poate fi folosit, la un anumit punct, pentru spoofing-ul locației (a se vedea mai sus), Tor este o modalitate foarte ușoară și ineficientă de a o face. În plus, încetinirea lui Tor înseamnă că utilizarea serviciului pentru a transmite servicii media cu restricții geo-restricționate este imposibilă.

Avantaje VPN

  • Rapid - în general, veți observa o mică încetinire a vitezei dvs. brute de conexiune la internet atunci când utilizați un serviciu VPN
  • Distrugerea locației este foarte ușoară - majoritatea furnizorilor VPN oferă servere în multe locații din întreaga lume. Deoarece aceste conexiuni sunt rapide, un VPN este ideal pentru streamingul de conținut media cu restricții geo-rezoluționale
  • Ideal pentru transferul de fișiere P2P - în timp ce mulți furnizori interzic acest lucru, mulți sunt în configurare având în vedere căutarea de fișiere

Dezavantaje VPN

  • Furnizorul VPN vă poate vedea activitatea pe internet - iar în multe țări este obligat prin lege să țină evidența acesteia, care poate fi predată autorităților sau avocaților de drepturi de autor. VPN-urile sunt, de asemenea, vulnerabile la atacurile de către poliție din partea poliției, în efortul de a obține informațiile pe care le pot conține. Acesta este motivul pentru care este vital să alegeți un furnizor care nu ține jurnalele (și este în măsură să respecte această promisiune). Desigur, chiar și atunci când un furnizor VPN promite să nu păstreze jurnalele, ești obligat să ai încredere pur și simplu în cuvântul său
  • Costă bani (deși de obicei sub 10 USD pe lună sau mai puțin dacă cumpărați în vrac)

Cum funcționează Tor

După cum am menționat mai sus, Tor transmite date între un număr de noduri selectate aleatoriu, criptându-le de fiecare dată. Fiecare nod știe de unde provine semnalul și nodul la care merge, dar nu poate vedea întregul traseu (circuit).

htw1

Aceste circuite relee sunt resetate aleatoriu la fiecare 10 minute, astfel încât acțiunile dvs. nu pot fi legate de acțiuni anterioare.

htw2

Fiecare nod este condus de un voluntar și, prin urmare, cu cât sunt mai mulți voluntari, cu atât este mai sigură întreaga rețea Tor.

htw3

Prin urmare, voluntariatul pentru a rula un nod de ieșire este de mare folos comunității Tor și lovește o lovitură semnificativă pentru libertate și împotriva cenzurii opresive. De asemenea, nu este dificil de configurat. Cu toate acestea, rularea unui nod de ieșire înseamnă că activitatea altor utilizatori Tor, inclusiv o activitate potențial ilegală, va apărea de la adresa dvs. IP. Acest lucru poate duce la probleme, dar, din fericire, există modalități de minimizare a riscurilor disponibile pe site-ul web al proiectului tor.

Instalarea Tor

Instalarea Tor este foarte ușoară în zilele noastre (a fost puțin mai complicată) și este disponibilă pentru Windows, OSX, Linux / Unix și Android.

Nu aveți nevoie decât să descărcați și să rulați pachetul Tor, care se va extrage de la sine într-un director la alegere (nu se adaugă fișiere de instalare suplimentare la computer).

tor 3

Faceți dublu clic pe Start și dialogul de conectare va începe.

pic_1

Odată conectat, clientul Tor începe o versiune personalizată a Firefox Portable. Nu numai că este foarte ușor, dar vă permite să transportați o versiune de Tor cu dvs. pe un stick USB (de exemplu), astfel încât să puteți accesa cu ușurință internetul anonim de pe orice computer.

tor 2

Acum puteți naviga pe internet în mod anonim! Serviciul Tor poate fi activat și dezactivat folosind pictograma Onion sau personalizat folosind meniul derulant al pictogramei.

Tor oferă, de asemenea, o versiune personalizată a distro bazată pe Tails Live CD / USB Linux, astfel încât să puteți porni direct într-un sistem de operare securizat.

Concluzie

Marele avantaj al Tor este că nu trebuie să ai încredere în nimeni - utilizarea ta de internet este complet anonimizată. Cu toate acestea, este foarte lent. În consecință, nu este potrivit pentru multe dintre cele mai populare activități pentru care oamenii doresc să utilizeze VPN pentru, cum ar fi transferul de fișiere și streamingul de conținut media cu restricții geo-restricționate. Dacă doriți să rămâneți anonimi în timp ce torrenting, aruncați o privire la cel mai bun VPN pentru ghidul site-urilor de torrent pentru mai multe informații.

Atâta timp cât nu este utilizat un furnizor VPN de jurnal de încredere, atunci VPN-urile sunt o soluție foarte sigură și privată care oferă o performanță și o flexibilitate mult mai mari decât le poate oferi Tor.

Dacă, pe de altă parte, ești un informator de mafie sau un dizident care trăiește într-un regim în care ar fi foarte periculos să fii prins în activitate (cum ar fi scris bloguri politice), atunci Tor este cea mai sigură soluție.

Amintiți-vă doar că nu există o garanție de 100% a anonimatului, indiferent de calea pe care o luați. Există întotdeauna, cel puțin potențial, lacune în orice aranjament de securitate, iar persoanele adesea își dau adevărate identități prin modele și greșeli..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me