Sistemul chinez de credit social care va atribui tuturor celor 1,3 miliarde de cetățeni un „punctaj de credit social”.


A fost lansat în 2014 și se presupune că va fi la nivel național până în 2020. Acesta urmărește și evaluează deopotrivă persoanele, întreprinderile și oficialii guvernamentali. Când este complet, fiecare cetățean va avea un fișier de date amalgamate care urmărește scorul de credit social al acestora. Sistemul este încă în curs de dezvoltare, deoarece guvernul încearcă să centralizeze bazele de date locale.

Potrivit Xinhuanet, o agenție de știri online, care acționează ca agenție oficială de presă pentru guvernul chinez, acest sistem „se concentrează asupra creditului în patru domenii, inclusiv afaceri administrative, activități comerciale, comportament social și sistemul judiciar.”

Washington Post notează că,

"Ambiția este de a colecta fiecare bucată de informații disponibile online despre companiile și cetățenii din China într-un singur loc - apoi să le atribuim fiecărui punctaj pe baza„ creditului "politic, comercial, social și legal."

Cum ar putea funcționa sistemul de credit social din China

Cum va funcționaCetățenii vor primi puncte pentru acțiuni pozitive și vor deduce puncte pentru cele negative. Un exemplu simplu ar fi dacă ardeți, veți avea un punct dedus. O cameră ar vedea automat acest lucru și ar deduce punctele. Cum va funcționa

Cu toate acestea, dacă altcineva îl preia după tine, va avea un punct adăugat. Cu cât acțiunea este mai extremă, cu atât va fi mai mare schimbarea punctuală a ratingului dvs. de credit social. Oglinda Neagră "nosedive" episodul este o mare reflectare a acestui lucru în acțiune.

După cum am menționat, sistemul de credit social va fi pe deplin funcțional până în 2020. Detaliile despre modul în care va funcționa în practică rămân subțiri.

Cu toate acestea, o serie de scheme de încercare inițiale au fost lansate. Acestea ne oferă o indicație a direcției în care se îndreaptă guvernul.

Consecințele sistemului de credit chinez

Cei care cultivă un rating mare vor primi recompense. De exemplu

 • Fiind capabil să închiriați mașini sau să închiriați camere de hotel fără a fi necesară plata unui depozit
 • Să poată călători în străinătate fără restricții,
 • Obținerea accesului la inspecții de securitate exprese pe aeroporturi
 • Mai multe meciuri pe site-uri de întâlniri
 • Obținerea unor rate de dobândă mai benefice

Cei cu un scor de credit social scăzut vor primi pedeapsa în diferite moduri. De exemplu:

 • Fiind refuzate biletele de tren „soft-sleeper”
 • Au refuzat camere mai bune în hoteluri,
 • Împiedicat să-și trimită copiii în cele mai bune școli,
 • Împiedicarea călătoriei în străinătate

motivaţii

motivaţiiSistemul de credit social este în mare parte un răspuns direct la o prăbușire a încrederii publicului în funcționarii guvernamentali și în alte poziții de autoritate. Cu o populație de aproximativ 1,3 miliarde de oameni, boomul economic recent al Chinei a fost foarte haotic și în mare parte nereglementat.motivaţii

Acest lucru a determinat ca țara să fie zguduită de scandaluri care implică oficialități corupte, alimente otrăvite (inclusiv celebrul scandal de lapte otrăvit pentru copii), escrocherii medicale, medicii care iau mită, exploatarea pe scară largă pe piața muncii și multe altele.

Acestea sunt cu siguranță probleme foarte reale. Cu toate acestea, sistemul de credit social încearcă să facă mult mai mult decât să aducă un astfel de comportament ilegal. Este o încercare foarte ambițioasă în domeniul ingineriei sociale și se întoarce la „cardurile de cetățeni buni” emise de Japonia în timpul ocupării Chinei în timpul celui de-al doilea război mondial..

Partidul Comunist își propune să creeze o cultură a „sincerității” și o „societate socialistă armonioasă” în care „păstrarea încrederii este glorioasă”.

Procesul județului Suining

Suining County JudecareÎn 2012, Partidul Comunist a derulat un proiect de proces în județul Suining din provincia Jiangsu, în sudul Chinei. Pe lângă distribuirea punctelor de penalizare pentru infracțiuni relativ minore, cum ar fi infracțiunile de conducere și acceptarea de mită, cetățenii au pierdut puncte pentru:Suining County Judecare

 • Cauzând o „perturbare” care incomodează oficialii guvernului sau ai partidului (50 de puncte)
 • Neîngrijirea rudelor în vârstă (50 de puncte)
 • A fi membru al unui „cult” (50 de puncte)
 • Acuzând fals pe alții pe internet (100 de puncte)

În schimb, având onoarea de cetățenie bună sau de a fi un lucrător model, a adăugat 100 de puncte la scorul unei persoane. Un utilizator ar putea câștiga maximum 1000 de puncte.

Pe baza numărului de puncte pe care le-au avut, cetățenilor li s-a acordat un rating de la A la D. Cetățenii din clasa D au fost împiedicați să acceseze sprijinul guvernamental sau să solicite locuri de muncă.

Procesul județului Suining a fost întrerupt parțial în urma crizei publice. Cu toate acestea, deși cetățenii nu mai sunt clasificați de la A la D, guvernul Suining continuă să atribuie cetățenilor scoruri de credit social.

Credit de susan

Credit de susanUn proces de credit social mai reușit este prin Sesame Credit. Aceasta este aripa financiară a Alibaba, cea mai mare piață online din lume, care se mândrește cu aproximativ 400 de milioane de utilizatori. Sesame Credit operează și în parteneriat cu cel mai popular serviciu de întâlniri din China, Baihe, care are 90 de milioane de utilizatori. Toate acestea înseamnă că are o bază uriașă de utilizatori încorporate.Credit de susan

Sesame Credit folosește informații preluate din social media, obiceiuri de cumpărături și alte alte seturi de date. Datele au oferit fiecărei persoane un rating de credit social care le compară pe cetățenii chinezi unul cu altul.

Utilizează algoritmi aprobați de stat pentru a atinge o singură valoare numerică. Această valoare poate fi apoi utilizată de companii pentru a evalua „valabilitatea socială” a unei persoane, care poate afecta deciziile de extindere a creditului și de acceptare a depozitelor etc..

În prezent, schema este în întregime voluntară, dar a primit un răspuns cald din partea consumatorilor.

Un viitor întunecat și orwellian?

Viitorul orwellianGuvernul chinez pare hotărât să facă mai departe planurile pentru o bază de date națională de credit social. Prin urmare, urmărește cu mare interes succesul Sesame Credit. Cu toate acestea, trebuie depășite probleme tehnice și logistice enorme pentru a face acest vis al unei distopii de coșmar de Utopie comunistă.Viitorul orwellian

O parte a problemei constă într-una dintre problemele de bază pe care creditul social este menit să le rezolve. China nu are un sistem de scor de credit (FICO). După cum explică bloggerul de tehnologie și finanțe, Wen Quan,

„Mulți oameni nu dețin case, mașini sau carduri de credit în China, astfel încât acest tip de informații nu sunt disponibile pentru măsurare. Banca centrală are datele financiare de la 800 de milioane de oameni, dar doar 320 de milioane au un istoric de credit tradițional."

Prin urmare, se susține că este necesar urgent un fel de sistem de credit. Din păcate, această lipsă de contabilitate organizată de credit face ca instituirea unui astfel de sistem să fie foarte provocatoare.

O problemă suplimentară complicantă este că Partidul Comunist, pentru toți bătălia sa autoritară, are o piele foarte subțire când vine vorba de critici. O reacție publică, precum cea îndreptată împotriva procesului din județul Suining, ar putea inversa politica actuală. Nu putem decât să sperăm!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me