qBittorrent adalah 100 peratus ringan dan sumber terbuka (FOSS) pelanggan BitTorrent. Kami menganugerahkan anugerah Editor Pilihan kami terima kasih kepada penggabungannya dengan saiz memasang kecil namun memaparkan kebanyakan alat yang mungkin diperlukan oleh pengguna BitTorrent.

Boleh dikatakan, yang terbaik adalah kemampuan untuk mengikat qBitTorrent ke antara muka VPN anda. Ini memastikan alamat IP anda tidak pernah didedahkan semasa merosakkan.

ciri-ciri

 • Percuma dalam setiap perkataan.
 • Ringan
 • Boleh mengikat antara muka VPN
 • Enjin carian Torrent
 • Sokongan suapan RSS dengan penapis muat turun lanjutan
 • Banyak sambungan BitTorrent
 • Kawalan jauh melalui antara muka pengguna web
 • Muat turun urutan
 • Torrents beratur dan mengutamakan
 • Pemilihan kandungan Torrent dan keutamaan
 • Penjadual jalur lebar
 • Penapisan IP (serasi eMule)
 • Mematuhi IPv6
 • Sokongan penghantaran pelabuhan UPnP / NAT-PMP
 • Alat penciptaan Torrent
 • Windows, Linux, macOS, FreeBSD, OS / 2 pelanggan

qBittorrent tidak sepenuhnya dipaparkan sebagai pelanggan kelas berat seperti Vuze, tetapi ia mempunyai hampir setiap ciri yang paling pengguna torrent yang mungkin benar-benar inginkan. Kami melihat banyak ciri utama qBittorrent sedikit kemudian dalam ulasan ini.

Antara muka pelanggan qBittorrent

qBittorrent menggunakan antara muka BitTorrent yang sangat "klasik". Ini bermakna bahawa sesiapa yang biasa dengan pelanggan torrent arus perdana seperti Vuze atau uTorrent (terutama pengguna Windows) akan merasakan serta-merta di rumah dengannya.

Antara muka mungkin kelihatan agak kuno dan kikuk, walau bagaimanapun, bagi pengguna Mac dan Linux yang digunakan untuk estetika yang menyeramkan Transmisi.


Qbittorrent Windows 1

Seperti biasa dengan pelanggan BitTorrent, anda boleh menjejaki perkara seperti pelacak, rakan sebaya (orang lain memuat turun fail yang sama) dan sumber HTTP.

Tangkapan skrin di atas, yang menunjukkan alamat IP semua rakan sebaya, menggambarkan dengan sempurna mengapa anda memerlukan VPN untuk melindungi privasi anda ketika merosot!

BitTorrent membolehkan anda memilih fail individu dari dalam torrent atau Magnet Link untuk memuat turun. Walaupun ciri umum di kalangan pelanggan torrent, ia tidak universal.

Kandungan Windows Qbittorrent

Menu Pilihan adalah mudah digunakan dan menyediakan akses kepada semua tetapan yang paling diharapkan oleh pengundian.

Qbittorrent Windows 3

Dan menu Pilihan lanjutan membolehkan biola kepala-kepala yang serius dengan semua cara parameter arcane!

Qbittorrent Windows 4

qBittorrent mudah digunakan walaupun untuk pemula torrent dan membentangkan semua maklumat dengan jelas dan mudah diakses. Ia tidak akan memenangi mana-mana anugerah reka bentuk UX, tetapi apabila anda hanya mahu mendapatkan pekerjaan yang dilakukan itu mungkin tidak ada yang buruk.

Ciri-ciri utama secara terperinci

Ringan

Muat turun Windows 64-bit seberat 21.98 MB, muat turun Mac pada 18.57 MB, dan Linux pada 7.1 MB. Dalam Windows 64-bit, qBittorrent mempunyai jumlah pemasangan sebanyak 133MB.

Berikut adalah perbandingan antara sumber sistem 64-bit Windows 10 yang digunakan BitTorrent dan Vuze semasa memuat turun fail yang sama.

Sumber Windows Qbittorent

Sumber Windows Vuze

Perhatikan bahawa penggunaan sumber turun sedikit, jadi ini bukan ujian saintifik. Ia mencerminkan dengan tepat dengan tepat, jenis angka yang kita perhatikan.

Enjin carian Torrent

Anda boleh mencari torrents secara langsung dari dalam klien qBittorrent dengan memasang plugin enjin carian. Plugin untuk lebih daripada 30 tapak torrent awam boleh didapati, termasuk laman web popular seperti 1337x dan Demonoid.

Sumber Windows Qbittorrent

Sudah tentu, carian dari dalam qBittorrent bermakna anda terlepas komen dan penilaian pengguna yang ditemui jika anda melawat banyak laman web secara langsung. Ia juga perlu diperhatikan bahawa ciri enjin carian memerlukan pemasangan Python. Ini bukan kesusahan utama, tetapi boleh meletakkan beberapa orang.

Sokongan RSS feed

Daripada memeriksa tapak torrent kegemaran anda secara tetap untuk melihat apakah episod terkini rancangan TV mesti menonton anda, anda boleh melanggannya melalui RSS. qBittorrent kemudian akan memuat turunnya secara automatik untuk anda apabila ia tersedia.

Qbittorrent Windows Rss 3

qBittorrent membolehkan anda menyelaraskan suapan RSS anda dengan menggunakan peraturan yang ditetapkan pengguna.

Qbittorrent Windows Rss 4

Pelanjutan BitTorrent

Pautan magnet, DHT dan PEX menggantikan pelacak torrent tradisional dan mengeluarkan keperluan untuk memuat turun fail .torrent. Juara The Pirate Bay, teknologi ini menjadi semakin biasa, jadi baiklah ia disokong oleh qBittorrent. Penjelasan yang baik tentang apa yang mereka bekerjasama boleh didapati di sini.

Ciri-ciri torrents swasta membolehkan anda untuk berkongsi fail hanya di kalangan rakan-rakan terpilih, manakala penyulitan protokol BitTorrent cuba membuat lalu lintas lebih sukar untuk mengenal pasti oleh ISP. Malangnya, teknik pemeriksaan paket yang mendalam boleh digunakan untuk mengenal pasti protokol teraba dengan ketepatan lebih 96%. Jika anda tidak menggunakan VPN, ia mungkin lebih baik daripada apa-apa. Tetapi sebenarnya ... hanya gunakan VPN.

Kawalan jauh melalui antara muka pengguna web

Anda boleh mengawal dan mengurus muat turun qBittorrent anda dari jauh melalui antara muka web atau melalui Pengawal qBittorrent dan aplikasi qBittorrent Controller Pro untuk Android.Web Qbittorrent

Antara muka web kelihatan sangat mirip dengan klien perisian, dan membolehkan anda melakukan cukup banyak perkara yang anda dapat dalam klien. Ingatlah bahawa fail dimuat turun ke lokasi pelanggan qBittorrent anda, bukan peranti anda menjalankan antara muka web (atau apl Pengawal) pada.

Jika menggunakan VPN untuk melindungi diri anda semasa memuat turun (seperti yang anda perlu!), Anda perlu menyediakan penghantaran port pada peranti klien untuk mengakses klien qBittorrent dari internet.

Muat turun urutan

qBitTorrent biasanya memuat turun potongan torrent secara rawak. Inilah cara yang paling berkesan untuk memuat turun torrents, kerana potongan dimuat turun dalam mana-mana perintah yang mereka dapat. Masalah dengan ini ialah anda tidak dapat menonton fail video sehingga keseluruhan fail selesai dimuat turun.

Muat turun urutan memaksa klien untuk memuat turun kepingan dalam ... umm ... urutan berurut. Ini membolehkan anda mula menonton fail video semasa masih memuat turun. Ini bermakna qBittorrent untuk menstrimkan kandungan sangat seperti Masa Popcorn!

Walaupun ini sangat sejuk, terdapat hujah-hujah yang kuat bahawa muat turun berurutan tidak baik untuk ekosistem BitTorrent. Oleh itu, netiquette yang baik hanya menggunakan muat turun berurutan untuk fail video, dan hanya apabila anda sebenarnya merancang untuk menontonnya dengan segera.

qBittorrent membantu menguatkuasakan ini dengan menghendaki anda membolehkan ciri-ciri bagi setiap fail secara manual (kanan klik torrent -> Muat turun dalam urutan berurutan).

Penjadual jalur lebar

Torrenting menggunakan lebar jalur, yang melambatkan internet bukan hanya pada peranti yang anda sedang meresapi, tetapi semua peranti menggunakan sambungan internet yang sama. Kadar muat naik, khususnya, boleh memberi impak yang besar bagi banyak pengguna kerana ISP menyediakan jalur lebar muat naik yang lebih rendah daripada jalur lebar muat turun.

Seperti kebanyakan pelanggan torrent, qBittorrent membolehkan anda menetapkan muat naik dan memuat turun had lebar jalur. Walau bagaimanapun, satu helah yang baik ialah anda boleh menetapkan had alternatif untuk waktu yang dijadualkan.

Qbittorrent Windows 5

Ini bermakna anda boleh, contohnya, torrent pada kelajuan penuh sementara semua orang di rumah anda sedang tidur tetapi hadkan penggunaan lebar jalur qBittorrent pada siang hari supaya ia tidak menjejaskan kelajuan internet mereka semasa terjaga.

Penapisan IP

Ciri ini paling kerap digunakan untuk menyekat alamat IP yang diketahui menjadi milik badan penguatkuasaan hak cipta dan serupa. Anda boleh menambah IP secara manual, tetapi kebanyakan orang memuat turun penyusun blokiran pra seperti ini.

Ini berkesan sama dengan menggunakan program PeerGuardian yang popular. Ia memberikan beberapa perlindungan terhadap pertubuhan pelanggaran, tetapi hanya boleh berkesan terhadap IP yang diketahui milik badan-badan tersebut. Menggunakan VPN memberikan perlindungan lebih besar dan menjadikan ciri ini berlebihan.

Sokongan penghantaran pelabuhan UPnP / NAT-PMP

Teknologi-teknologi ini bertujuan untuk mengautkan port forwarding melalui firewall NAT router, dan berfungsi dengan lancar dengan router paling moden.

Mereka tidak berguna untuk penghantaran port melalui firewall NAT pelayan VPN, bagaimanapun, dan harus dilumpuhkan ketika melakukannya. Ini kerana, jika diaktifkan, mereka boleh cuba untuk mengarahkan sambungan melalui router anda dan bukan melalui antara muka VPN. Ini mungkin menyebabkan alamat IP sebenar anda terdedah, walaupun menggunakan VPN.

Alat penciptaan Torrent

qBitTorrent membolehkan anda membuat dan membiakkan torrents anda sendiri. Sebaik sahaja fail .torrent dibuat, ia boleh dijanakan ke rangkaian BitTorrent yang lebih luas melalui DHT, atau boleh dikongsi secara persendirian dengan rakan sahaja.

Pembuatan Windows Qbittorrent

Bind qBittorrent ke antara muka VPN

Salah satu ciri terbaik qBittorrent ialah anda boleh mengikatnya ke antara muka VPN anda. Ini menghalang qBittorrent daripada memuat turun atau memuat naik apa-apa di luar sambungan VPN anda. Ini bermakna jika sambungan VPN anda jatuh (atau anda lupa mematikannya), anda akan selamat.

Arahan di bawah adalah untuk Windows, tetapi prosesnya sangat serupa untuk MacOS dan Linux. Mereka juga menganggap bahawa anda menggunakan OpenVPN kerana ... baik ... kenapa kamu tidak?

Pastikan VPN anda sedang berjalan, kemudian klik Mula dan ketik cmd. Pilih Command Prompt dan pada jenis prompt command: ipconfig / semua. Lihat senarai penyambung internet anda sehingga anda melihat satu yang mengatakan "TAP-Windows Adapter." Buat nota nama penyesuai yang muncul di bawah. Dalam contoh di bawah, ia adalah "Ethernet."

Tidak bertajuk 7

Mulakan qBittorrent dan pergi ke Alat -> Pilihan -> Advanced. Di bawah "Rangkaian Antara Muka" pilih nama penyesuai yang anda buat nota dalam Langkah 1. Mulakan semula qBittorrent.

Pilihan Antara Muka qBittorrent Rangkaian

Torrents kini hanya akan memuat turun dan dimuat naik apabila VPN sedang berjalan.

Platform lain

qBitTorrent boleh didapati untuk Windows, Linux, macOS, FreeBSD, OS / 2. UI Minor berbeza selain, ia sama pada semua platform.

Qbittorent Macos

qBittorrent untuk macOS

Qbittorrent Linux

qBittorrent untuk Linux yang dijalankan di Ubuntu).

Tidak ada aplikasi klien mudah alih qBittorrent mudah alih, walaupun, seperti yang telah disebutkan, terdapat aplikasi Pengawal qBittorrent untuk Android yang terdapat dalam versi Bebas dan Pro (USD 2.49). Dan, tentu saja, anda boleh mengendalikan alat kawalan jauh dari setiap antarmuka web.

Sokongan

qBittorrent adalah projek bukan komersial yang dibangunkan oleh sukarelawan. Oleh itu, anda tidak akan menemui sebarang meja sokongan sembang 24/7 yang aktif! Walau bagaimanapun, terdapat FAQ yang luas, dan Wiki yang menyediakan dokumentasi pada semua ciri qBittorrent.

Walaupun ini nampaknya agak komprehensif, ia tidak sedikit dalam cara memegang tangan. Maklumat itu ada di sana, tetapi ia membantu memahami bagaimana protokol BitTorrent berfungsi untuk menggunakannya sepenuhnya. Di samping itu, walaupun, dokumentasi itu tersedia dalam banyak bahasa yang menjadikannya mudah diakses oleh orang-orang di mana-mana.

Terdapat juga forum rasmi di mana anda boleh bertanya dan mendapatkan bantuan. Ini adalah cukup aktif, walaupun tidak setiap soalan yang dipaparkan menerima jawapan.

Oleh itu, pemula untuk menggerutu mungkin masih mendapati diri mereka sedikit hilang untuk menguasai segala-galanya, tapi mujurlah, terdapat banyak panduan setup qBittorent di YouTube untuk mengambil kendur.

Kritikan

Ia mesti dikatakan tidak banyak negatif untuk mengatakan mengenai qBittorrent. Kami mengalami beberapa masalah yang tidak bermula secara automatik apabila pertama kali ditambah kepada klien Windows, tetapi ini mungkin menjadi persoalan dengan persediaan kami.

Kami tidak mengalami masalah ini di macOS atau Linux, dan pembaruan versi Windows terkini tampaknya telah menyelesaikan masalah itu juga.

Adalah mungkin untuk mencari laporan mengenai internet masalah kestabilan dengan qBittorrent. Ini termasuk laporan-laporan torrents membeku selama-lamanya, dan cap waktu dan korupsi fail yang berlaku apabila sejumlah besar torrents ditambah (antara 300 dan 1000).

Banyak laporan sedemikian agak lama, bagaimanapun, dan kami tidak pernah mengalami sebarang masalah dalam hal ini (pengulas ini telah menggunakan qBittorrent sebagai pelanggan torrent peribadinya selama lebih setahun sekarang, walaupun tidak pernah cuba menambah 300+ torrent sekaligus!).

Antara muka pengguna pasti "klasik," yang mungkin menjadi isu untuk sesetengah orang. Tetapi sekali lagi, jika ia tidak rosak, maka kenakannya? Menggunakan antara muka BitTorrent klasik juga menjadikannya lebih mudah untuk berhijrah ke dan dari pelanggan lain.

Kesimpulannya

Kami suka

 • 100% percuma dan sumber terbuka (FOSS)
 • Ringan
 • Tetapi masih sangat dipaparkan
 • Boleh mengikat antara muka VPN
 • Kawalan jauh melalui antara muka pengguna web atau apl Android
 • Muat turun urutan (membolehkan anda menyiarkan fail video)
 • Dokumentasi adalah 70+ bahasa

Kami tidak begitu pasti

 • Laporan kadang-kadang ketidakstabilan dan bug lain (yang mungkin telah ditetapkan sekarang)
 • Pilihan sokongan mungkin lebih mesra pengguna baru

Kami benci

 • Benci adalah kata yang kuat untuk apa-apa kebaikan ini dan ... ini percuma, bukan?

qBittorrent kelihatan seperti setiap pelanggan BitTorrent klasik yang lain dan tidak melakukan apa-apa yang benar-benar unik. Walau bagaimanapun, ia melakukan semua yang mungkin anda mahu pelanggan BitTorrent lakukan dalam pakej FOSS yang ringan dan mudah digunakan.

Untuk wang kami (atau tidak, sebagai 100% percuma!), QBittorrent adalah salah satu daripada (jika tidak) pelanggan BitTorrent terbaik di luar sana.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me