Google Chrome este cu ușurință cel mai popular browser din lume, cu o cotă de piață de aproximativ 65,5% (din aprilie 2020). De asemenea, activiștii de confidențialitate sunt considerați ca fiind programe spion. De ce?

Google nu admite că folosește Chrome pentru a spiona utilizatorii și, întrucât Chrome este construit folosind o cantitate mare de cod sursă închisă proprie, nu există nicio modalitate de a dovedi sigur că face acest lucru. Există, totuși, câteva motive foarte convingătoare pentru a crede că așa face ...

Cum Google câștigă bani?

Cu o valoare netă de 2020 de 167,7 miliarde de dolari, Google se prinde de calea Apple ca al doilea mare brand de pe planetă.

Modul în care Apple își face banii este clar - construiește și vinde hardware premium foarte popular. Pe de altă parte, Google oferă o gamă largă de servicii costisitoare și produse costisitoare de dezvoltat, pe care le oferă publicului larg pentru prețul preferat al tuturor: gratuit. De asemenea, sunt eleganți, ușor de utilizat și plini de funcționalitate de înaltă tehnologie.

Nu este surprinzător, aceste servicii și produse au fost un succes, în special browserul Chrome. Deci, cum Google face sumele uriașe de bani pe care le face din produse pe care le oferă gratuit?


Modelul de afaceri al Google

Google câștigă bani din colectarea cât mai multor date despre dvs. și apoi folosind aceste date pentru a difuza anunțuri foarte direcționate pe ecranul dvs. Cu cât știe mai multe despre tine, cu atât aceste reclame pot fi mai personalizate și cu atât este mai probabil, statistic, că vei cumpăra un produs de la unul dintre partenerii săi de publicitate..

Cu cât câștigă mai mulți bani partenerii săi de publicitate, cu atât vor plăti Google pentru a-ți transmite reclame. Experiența Google în furnizarea de reclame potrivite oamenilor potriviți înseamnă că agenții de publicitate au încredere în Google mai mult decât orice altă companie pentru a oferi o valoare excelentă pentru bani.

Între 2009 și 2013, Google a cooperat pe deplin cu programul de supraveghere în masă PRISM al ANS. Susține că s-a oprit, dar cum putem ști acest lucru cu siguranță?

Rezultatul este că Google domină piața veniturilor publicitare digitale, cu o cotă de piață din 2020 de 32,4 la sută. Prin urmare, întregul model de afaceri al Google este bazat pe invadarea confidențialității utilizatorilor săi. Și după cum demonstrează cu adevărat valoarea sa netă, este una incredibil de reușită.

Cum face asta?

Google urmărește ceea ce facem online - ceea ce căutăm (folosind motorul său de căutare eponim), site-urile web pe care le vizităm (folosind tactici precum cookie-urile, rețeaua sa omniprezentă AdSense și butoanele de partajare +1), cum interacționăm cu aplicațiile ( folosind Android Play Service Framework, care colectează și date despre locații) și chiar modul în care interacționăm cu alte persoane în viața reală (de exemplu, păstrând file pe programele noastre de activitate zilnică din aplicația sa Calendar).

În 2017, Google a promis că nu va mai scana e-mailuri pentru a viza utilizatorii cu reclame personalizate. Aceasta nu înseamnă că a încetat scanarea e-mailurilor în alte scopuri. Funcția de răspuns inteligentă bazată pe AI demonstrează acest lucru dincolo de orice îndoială.

Deosebit de șocant este faptul că din 2015, Google scanează e-mailuri în Gmail pentru a înregistra toate achizițiile făcute, chiar și atunci când acestea nu au nicio legătură cu Google.

Pentru a înrăutăți, nu există nicio setare de confidențialitate care să prevină acest lucru și singura modalitate de a șterge informațiile este de a șterge e-mailurile originale referitoare la achiziție!

Dar Chrome?

Știm deci că Google ne spionează, dar ce zici de Chrome? Spre deosebire de căutările noastre și de conținutul e-mailurilor noastre, este mai puțin clar cum (și, într-adevăr, dacă) Google monetizează cel mai popular browser din lume.

Motivul pentru care Chrome este atât de popular este că s-au aruncat o sumă mare de bani la dezvoltarea (și continuarea dezvoltării) acesteia. Este puțin probabil ca Google să lanseze un astfel de produs gratuit, fără nimic în el.

Vă va conecta în contul dvs. Chrome fără permisiune

Până în septembrie 2018, politica de confidențialitate Chrome a fost un document șocant prin simplitatea și claritatea sa. Puteți să vă conectați la Chrome, caz în care ați acceptat explicit să predați toate datele dvs. către Google.

Sau puteți ignora pop-up-urile de conectare și puteți utiliza Chrome în „Modul browser de bază”, unde datele au rămas practic pe browser și nu au fost transmise Google (sau cel puțin asta a susținut Google).

Începând cu Chrome 69, browserul semnează automat utilizatorii în Chrome ori de câte ori se conectează la un serviciu Google, cum ar fi Gmail. Google a introdus această modificare, care are implicații importante în confidențialitate, fără niciun avertisment sau solicitarea consimțământului utilizatorilor săi.

Oamenii au început să conștientizeze problema doar atunci când au observat pictograma din bara de activități Chrome, care indică că sunt signați în Chrome!

Dacă vindeți prin meniul Setări avansate din Chrome, este posibil să dezactivați această conectare automată, dar Google a ieșit din calea sa pentru a ascunde această opțiune cât mai mult posibil. Aceasta este o situație care a stârnit temeri că Google intenționează să elimine în mod liniștit opțiunea de renunțare, odată ce interesul public în această problemă a scăzut.

Blocator de anunțuri Chrome

În februarie 2018, Google a introdus un anunț de blocare, care a ajuns imediat sub o furtună de critici pentru că s-a autoservit. După cum a spus The Guardian:

„Planul este simplu și aproape explicit: blocați suficient de multe reclame pentru a vă asigura că oamenii nu simt nevoia să instaleze un adblocker care să le blocheze pe toate.”

Din nou, acest lucru inspiră cu greu încredere.

Chrome scanează toate fișierele dvs. fără permisiune

În martie 2018, Instrumentul de confidențialitate Chrome actualizat a alarmat activiștii de confidențialitate, începând să scaneze fișiere pe computerele utilizatorilor, inclusiv în folderul cu documente, pentru malware.

Deși în general este acceptat faptul că mutarea a fost benignă,

„Lipsa consimțământului explicit și a transparenței pare să încalce propriile criterii privind„ software-ul ușor de utilizat ”care informează politica pentru Chrome Cleanup [Instrument].”

Gânduri finale

Cazul împotriva Google Chrome nu este concludent, dar este suficient de puternic încât cercetătorii și activiștii în domeniul confidențialității recomandă aproape în unanimitate să-l folosească. Google ne-a oferit foarte puține motive pentru a avea încredere în ea, și după cum demonstrează clar exemplele de mai sus, are o atitudine foarte blasă față de consimțământul utilizatorului.

Există câteva browsere sigure excelente, care sunt open source și sunt concepute de la sol pentru a respecta confidențialitatea utilizatorilor lor. Cea mai notabilă dintre acestea este Mozilla Firefox, care este acum o potrivire pentru Chrome în ceea ce privește viteza și stabilitatea, fiind în același timp mult mai configurabilă și care oferă urmărire încorporată și protecție de amprentare pe pânză..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me