Bine ați venit la acest ghid pe servere proxy. Vă vom ghida prin tot ceea ce trebuie să știți atât despre proxie, cât și pe servere proxy.

Ce este un server proxy?

Un server proxy (sau „proxy”) este un computer care se află între computer și o rețea mai largă. Această „rețea mai largă” este de obicei internetul.

Așadar, un server proxy acționează ca intermediar între computer și internet.

Cum funcționează un proxy?

Un proxy va ascunde adresa dvs. Internet Protocol (IP) de oricine de pe internet. Un site web va vedea adresa IP a serverului proxy, în loc de adresa dvs. IP reală.


Veți părea să accesați internetul de oriunde serverul proxy este situat fizic. Dacă proxy-ul se află într-o altă țară față de locul în care vă aflați, veți părea să accesați internetul din țara respectivă.

Dezavantajele unui server proxy:

 • Cine rulează proxy-ul va putea să vă monitorizeze întregul trafic de internet necriptat. Rețineți că cele mai sigure site-uri web vă protejează conexiunea folosind HTTPS. Aceasta include bănci, servicii de e-mail și magazine online. Ca și în cazul furnizorului dvs. de servicii Internet (ISP), când vă conectați la un site web HTTPS, proprietarul proxy poate vedea că accesați un site web. Cu toate acestea, nu poate ști la ce te ocupi pe site-ul respectiv.
 • Proprietarul proxy va cunoaște și adresa dvs. IP reală.

Multe (dar nu toate) proxy-uri folosesc criptarea. Aceasta înseamnă că va cripta traficul între dvs. și server.

 • Când utilizați un proxy criptat, ISP-ul dvs. nu poate vedea ce accesați pe internet.
 • ISP-urile cooperează de obicei cu supravegherea guvernului. Prin urmare, proxy-urile criptate pot fi eficiente în prevenirea supravegherii guvernamentale nepoluate și nerefuzate.
 • Proprietarul proxy va putea monitoriza în continuare traficul atunci când nu este conectat la site-urile web HTTPS, întrucât este serverul proxy care criptează și decriptează traficul care intră și iese din acesta.
 • Va trebui să aveți încredere în furnizorul dvs. de proxy

Atât rețelele virtuale private (VPN), cât și rețeaua Tor sunt exemple specifice de proxy-uri criptate.

Servere proxy publice și gratuite

Un proxy public este un server proxy pe care cineva îl pune gratuit la dispoziția publicului larg. În teorie, acestea sunt, de obicei, conduse de voluntari bine intenționați. Cunoscute alternativ ca servere proxy gratuite sau deschise, proxy-urile publice vin cu arome necriptate (HTTP), criptate (HTTPS) și Socket Secure (SOCKS, care pot fi sau nu criptate) arome.

Avantajul cel mai semnificativ al reprezentanților publici este, desigur, că nu costă bani pentru utilizare. Faptul că puteți comuta în mod liber între proxy-urile situate pe tot globul are, de asemenea, avantaje de confidențialitate. In orice caz:

 • Acestea pot fi foarte instabile și merg regulat offline fără notificare prealabilă.
 • De asemenea, tind să fie foarte lente.
 • Nu aveți niciun motiv să aveți încredere în operatorul proxy care se poate suspina pe tot traficul de internet care nu se conectează la un site sau serviciu HTTPS.
 • Multe servere proxy sunt administrate de infractori. Într-adevăr, se calculează că aproape 70% din reprezentanții gratuite nu sunt în siguranță!
 • În plus față de traficul web nescriptat, aproape 40% dintre reprezentanții gratuit se modifică în mod activ cu datele dvs. pe măsură ce trec prin ele. 18% sunt vinovați de injectarea HTML în paginile web statice vizualizate (anunțuri), în timp ce 20,6% injectează JavaScript.
 • Pe partea de flip, proprietarul proxy poate avea probleme pentru orice activitate ilegală pe care o efectuați! Acest lucru se datorează faptului că se pare că această activitate provine de la serverul lor.

Vă recomand cu fermitate să folosiți proxy-uri publice gratuite. Dacă nu trebuie, vă conectați doar la site-uri și servicii utilizând HTTPS. Și nu folosiți niciodată un proxy public care interzice utilizarea HTTPS. Singurul motiv posibil pentru a face acest lucru este astfel încât să poată înnopta sau interfera cu traficul dvs. web.

Într-adevăr ... doar nu! Rețineți că probleme similare afectează o VPN gratuită.

Lista de server proxy gratuită

Spre deosebire de alte site-uri web, nu vom recomanda nici un server proxy gratuit, deoarece nu există niciun motiv să ai încredere în ele.

Dacă doriți să utilizați un proxy public, Google vă va oferi o mulțime de liste de server proxy gratuite.

Server proxy privat

Persoanele fizice sau companiile își pot administra propriile servere proxy private pentru uz personal sau pentru utilizarea personalului lor. Cu toate acestea, termenul „proxy privat” se referă și la proxy-uri comerciale care oferă utilizarea serverului (serverelor) contra cost. VPN-urile sunt de departe cea mai comună formă de proxy comercial privat.

Proxy-urile private și serviciile VPN sunt mult mai rapide

Proxy-urile private și serviciile VPN sunt, în general, mult mai rapide și mai fiabile decât proxy-urile gratuite. Faptul că sunt mai degrabă afaceri decât persoane aleatoare, face din acestea o cantitate cunoscută care poate fi luată în calcul.

Într-adevăr, multe companii VPN și-au construit reputații temătoare pentru dedicarea lor la securitate și confidențialitate. Acestea fiind spuse, este esențial să aveți grijă să alegeți un serviciu VPN de încredere.

Același aviz este valabil pentru toate serviciile de proxy comerciale, dar datorită popularității VPN-urilor, alte forme de servicii de proxy comercial reprezintă o piață destul de mică și neexaminată. Nici un serviciu exclusiv proxy de care sunt conștient nu și-a construit reputația sau nu a primit aproape la fel de mult control, precum companiile VPN cu nume mari.

De remarcat faptul că unele companii VPN oferă, de asemenea, mai multe servere proxy HTTP / HTTPS sau SOCKS convenționale.

Tipuri de server proxy

Http proxy

HTTP este protocolul standard utilizat pentru conectarea elementelor din World Wide Web. Important, conexiunile la serverele HTTP nu sunt criptate.

Din partea plus, nici o criptare nu înseamnă cheltuieli de calcul mult reduse. Acest lucru înseamnă că proxy-urile HTTP pot accepta cu ușurință mai multe conexiuni fără a afecta grav viteza de internet pentru utilizatori. Rețineți, însă, că distanța fizică pe care trebuie să o parcurgă datele dvs. va afecta viteza dvs. de internet.

Un proxy HTTP interpretează traficul de rețea. Acest lucru îi permite să facă lucruri la nivel înalt cu traficul. Cum ar fi căutarea în cache-ul său pentru a vedea dacă poate servi un răspuns fără a merge la destinație. Sau consultați o listă albă / lista neagră pentru a vedea dacă este permisă o adresă URL.

În mod implicit, proxy-urile HTTP sunt „orbe” în traficul TCP (Transmission Control Protocol) și îl vor ignora. Acest lucru le face minunate pentru accesarea paginilor web HTTP necriptate, dar puțin altceva.

Proxy-urile HTTP pot gestiona traficul TCP dacă se utilizează metoda HTTP CONNECT, dar utilizarea sa depinde în întregime de proprietarul proxy-ului. Deoarece protocolul HTTP nu poate interpreta traficul TCP, tot traficul TCP este pur și simplu trimis. Acest lucru oferă proxy-urilor HTTP care utilizează CONNECT o mare parte din flexibilitatea proxy-urilor SOCKS.

Trebuie să configurați fiecare client software pentru a vă conecta la proxy. Același lucru este valabil și pentru proxy-urile HTTPS și SOCKS.

Proxy HTTPS

HTTPS înseamnă HTTP Secure (sau HTTP peste SSL / TLS). Orice site web care trebuie să asigure comunicațiile utilizatorilor îl va utiliza. Când vă conectați la un proxy HTTPS, acesta va cripta toate datele dintre dvs. și server.

HTTPS utilizează portul TCP 443, astfel încât toate reprezentanțele HTTPS trebuie să utilizeze metoda HTTP CONNECT pentru a stabili o conexiune TCP.

Proxy SOCKS

Proxy-urile Socket Secure (SOCKS) funcționează la un nivel mai mic decât proxy-urile HTTP. Ei nu încearcă să interpreteze traficul web și doar transmit toate cererile primite. Acest lucru le face mult mai versatile decât proxy-urile HTTP obișnuite.

Proxy-urile SOCKS se pot ocupa de toate tipurile de trafic de internet, inclusiv POP3 și SMTP pentru e-mailuri, Internet Relay Chat (IRC) și File Transfer Protocol (FTP) pentru încărcarea fișierelor pe site-uri web. De asemenea, se pot ocupa de traficul de torrenți, motiv pentru care proxy-urile SOCKS sunt denumite uneori „proxies torrent”.

Serverele SOCKS pot gestiona mai mult trafic decât serverele HTTP, dar, în consecință, devin mai lente

Datorită acestei flexibilități, serverele SOCKS gestionează de obicei un volum de trafic mult mai mare decât serverele HTTP. Aceasta înseamnă că proxy-urile SOCKS sunt în general mult mai lente decât serverele proxy obișnuite.

SOCKS5 este cea mai recentă versiune a protocolului SOCKS și adaugă diferite metode de autentificare. Acest lucru este util pentru furnizorii comerciali care doresc să limiteze accesul la serverele lor proxy numai pentru clienți.

Protocolul SOCKS acceptă pe deplin HTTPS și este comun ca reprezentanții SOCKS să cripteze traficul în acest mod. Unul dintre dezavantaje este însă că conexiunile proxy SOCKS nu sunt la fel de bine acceptate de clienții de software ca și conexiunile proxy HTTP.

Pentru mai multe informații despre utilizarea unui VPN la torrenting, consultați cele mai bune VPN-uri pentru ghidul de torrenting.

Proxy web

Proxy-urile web vă permit să vă conectați la un server proxy din fereastra browserului. Acest server proxy poate fi fie un proxy HTTP, fie HTTPS. Proxy-urile web sunt de obicei gratuite și au avantajul că nu este nevoie să descărcați și să instalați niciun software suplimentar sau să configurați setările browserului. Prin urmare, sunt foarte ușor de utilizat.

Cu toate acestea, multe site-uri web proxy gratuite se finanțează folosind publicitate amplă. Proxy-urile web sunt, de asemenea, slabe în ceea ce privește aspectele complicate ale paginilor web și tind să se încadreze atunci când întâlnesc lucruri precum scripturi Flash, Java și JavaScript (deși acest lucru nu este neapărat un lucru rău!). Furnizorul VPN Hide.me oferă și un proxy web gratuit.

Proxy înainte

În afară de proxie inversă (vezi mai jos), toate proxy-urile discutate în acest articol sunt denumite în mod tehnic drept proxies forward.

Ei stau între computerul dvs. și o rețea mai largă, ceea ce înseamnă de obicei internet. În cadrul acestei configurații, vă conectați la serverul proxy care apoi vă conectează la internet.

Proxy invers

După cum sugerează și numele său, un proxy invers face aproape opusul unui proxy standard înainte. Se află între internet și un grup mult mai mic de servere.

O configurare tipică ar fi un proxy invers care acționează ca o poartă de acces între internet și o rețea LAN locală corporativă. Pentru a accesa resursele din rețeaua LAN, mai întâi trebuie să vă conectați la proxy invers.

Pe lângă faptul că acționează ca un gateway, proxy-ul invers poate proteja întreaga rețea folosind HTTPS. Poate efectua, de asemenea, echilibrarea încărcării, stocarea în cache a conținutului, compresia datelor și alte sarcini utile rețelelor LAN corporative.

Proxy transparent

Proxy-urile transparente sunt așa-numite, deoarece nu necesită nicio configurație din partea ta. De multe ori nici nu știți că utilizați unul.

Proxy-urile transparente au multe utilizări bune. De exemplu, filtrarea conținutului în biblioteci sau autentificarea utilizatorilor de WiFi public. Acea pagină de conectare pe care o vedeți în browserul dvs. atunci când conectați laptopul la WiFi-ul din Starbucks? Acesta este un proxy transparent în acțiune.

Proxy-urile transparente invers sunt adesea folosite de site-uri pentru a vă proteja împotriva atacurilor DDoS. Proxy-urile transparente pot fi totuși o durere. Dacă nu sunt implementate bine, pot apărea probleme cu cache și autentificare.

De asemenea, browserele pot detecta serverul proxy și pot determina că acesta reprezintă un risc de securitate. În acest caz, pot refuza toate conexiunile prin serverul proxy.

Deși este potențial foarte enervant, există un motiv bun pentru browsere să facă acest lucru. Utilizarea proxy-urilor transparente este o formă clasică de atac Man-in-the-Middle (MitM). În aceste cazuri, atacatorul îți redirecționează traficul fără să cunoști cunoștințele către un server rău intenționat care îl poate intercepta.

În exemplul de bibliotecă de mai sus, am menționat „filtrarea conținutului” într-un context bun. Dar există un alt cuvânt pentru asta - cenzură. ISP-urile, de exemplu, pot folosi reprezentanți transparenti pentru a filtra conținutul pe motive politice, sociale și religioase.

Rețineți că folosirea unui VPN, proxy criptat sau doar conectarea la o pagină Web HTTPS va împiedica un proxy transparent să se arunce în trafic pe web sau să filtreze conținut.

Puteți utiliza un VPN, un proxy criptat sau o pagină web HTTPS, pentru a împiedica un proxy transparent să nu se arunce pe dvs..

Doar pentru a demonstra că viața nu este niciodată simplă, listele proxy evaluează deseori serverele în funcție de nivelul lor de anonimat. Voi discuta acest lucru în detaliu puțin mai târziu, dar proxie-urile care oferă foarte puțin „anonimat” sunt considerate proxie transparente.

Proxy rezidențiale

Un proxy rezidențial este un server proxy care este operat de un furnizor de servicii de internet (ISP), mai degrabă decât de un centru de date. Aceasta prezintă următoarele avantaje:

 • IP-ul este un IP „real”, deci nu va fi niciodată listat pe lista neagră de Netflix, pentru că deține un centru de date cunoscut pentru închiriere IP-uri pentru VPN sau proxy. IP-urile de date de date sunt uneori privite ca fiind „umbrite”, deoarece ascund IP-ul real al unui utilizator. IP-urile rezidențiale sunt, pentru toate intențiile și scopurile, IP-uri reale.

 • Indică o adresă fizică reală. Nu doar adresa ta fizică reală. Ceea ce este grozav dacă sunteți serios în legătură cu geo-spoofing-ul dvs..

IP-urile rezidențiale pot fi partajate sau exclusive. Sunt un produs relativ nou pe piață, deși companii precum Luminati ajută la popularizarea acestora. La fel ca în cazul tuturor proxy-urilor, cât de privat este un proxy rezidențial depinde de furnizorul său.

Rețeaua Tor

Rețeaua Tor este gratuită și își propune să ofere utilizatorilor un adevărat anonimat. Face acest lucru dirijând toate conexiunile la internet prin cel puțin trei noduri aleatorii. Aceste „noduri” sunt cu adevărat doar servere proxy administrate de voluntari.

Datele sunt re-criptate de mai multe ori - de fiecare dată când trec printr-un nod. Fiecare nod este conștient doar de adresele IP „din fața” acestuia, iar adresa IP a nodului „din spatele” acesteia.

Acest lucru ar trebui să însemne că, în niciun moment, nimeni nu poate cunoaște întreaga cale între computer și site-ul web la care încercați să vă conectați. Principalul dezavantaj este că rețeaua Tor este foarte lentă la utilizare.

Adresa URL proxy

O adresă URL proxy nu este deloc un proxy (server)! Este o adresă web (URL) care transmite către o altă adresă. Cea mai comună utilizare pentru adresele URL proxy este de a sustrage blocurile de cenzură.

Proxy vs. VPN

După cum sa menționat anterior, serverele VPN sunt o formă specializată de proxy. Diferențele principale dintre VPN-uri și proxie-uri obișnuite sunt:

 • VPN-urile funcționează la nivelul sistemului, mai degrabă decât pe aplicație. Prin urmare, are nevoie doar de configurare o singură dată.
 • Utilizează o varietate de protocoale de criptare, care sunt de obicei foarte puternice.

În general, conexiunile VPN sunt mai sigure și mai ușor de configurat decât conexiunile proxy obișnuite. Acest lucru face ca serviciile VPN comerciale să fie mai populare decât serviciile proxy comerciale. La rândul său, acest lucru a permis unor servicii VPN să stabilească reputații foarte bune.

Cum să utilizați un proxy

Serviciile proxy private (inclusiv VPN-urile) vă vor oferi toate detaliile de care aveți nevoie pentru a vă conecta la serverele lor. Adesea furnizează ghiduri de configurare foarte detaliate.

Cu excepția VPN-urilor, trebuie să configurați individual fiecare program (sau aplicație) pe care îl utilizați pentru a vă conecta la serverul proxy. Pentru a vă conecta la un proxy, aveți nevoie de adresa IP (adresa serverului proxy) și numărul de port. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de un nume de utilizator și o parolă dacă este necesară autentificarea.

Se estimează că există „sute de mii” de reprezentanți publici pe internet. Pentru a găsi unul, introduceți doar „proxy gratuite”, „servere proxy publice”, „listă proxy deschisă” (sau similar) în motorul dvs. de căutare. Exemple bune sunt aici și aici.

Pentru a configura un server proxy în Firefox, accesați Opțiuni -> General -> Setari de retea -> Setări. Selectați „Configurare proxy manuală” și introduceți adresa IP și numărul de port al serverului.

Excludeți localhost, 127.0.0.1 (setare implicită) dacă doriți să accesați resurse de rețea locale, precum imprimante și unități NAS neproxate. Detaliile de configurare depind de software-ul individual, dar, sperăm, veți primi ideea.

Niveluri de anonimat pentru procuri

Multe liste de proxy clasifică proxy-urile în funcție de nivelul de „anonimat” pe care îl oferă. Doar pentru a fi clar, aceste evaluări se referă la ceea ce văd site-urile web și alte resurse de internet când utilizați proxy.

Proprietarul proxy știe exact cine sunteți de la adresa dvs. IP și vă poate monitoriza traficul de internet care nu este HTTPS. Prin urmare, nu sunteți niciodată „anonimi”. Prin urmare, ar fi mai bine să descrieți aceste calificări drept ratinguri de confidențialitate. Acestea vin pe trei niveluri, nivelul 1 oferind cel mai înalt grad de confidențialitate.

Proxy transparente (nivel 3)

Proxy-urile confuz numite în mod confuz transmit mai multe informații despre dvs. către orice site web pe care îl vizitați. Prin urmare, aceștia nu oferă aproape nicio confidențialitate și sunt folosiți în principal pentru cache (motiv pentru care sunt adesea numiți proxie de cache).

Tehnic, un proxy transparent (în acest context) vă va ascunde adresa IP reală, dar numai foarte superficial. Adresa dvs. IP reală apare în continuare în antetul cererii trimise către pagina web și, prin urmare, este foarte ușor de descoperit.

Proxy-uri anonime (nivel 2)

Așa-numitele proxy anonime oferă un nivel de confidențialitate mult mai ridicat. Acestea îți ascund adresa IP de orice site web vizitat, dar nu ascund că utilizați un server proxy.

Într-adevăr, serverele anonime se identifică de obicei ca servere proxy prin atașarea anteturilor „FORWARDED” la fiecare solicitare de pagină.

Proxies Elite (nivel 1)

Cunoscute și sub denumirea de proxy-uri cu anonimitate ridicată, reprezentanții de elită nu numai că vor ascunde adresa dvs. IP, dar nu vor avertiza un site web (sau o altă resursă de internet) că solicitările sunt făcute prin intermediul unui proxy.

Desigur, site-ul web va cunoaște în continuare adresa IP a serverului proxy. Serverele Elite tind să fie cel mai popular tip de server deschis, ceea ce înseamnă, de asemenea, că pot fi cele mai lente.

Exclusivitate proxy

Furnizorii de proxy comerciali clasifică uneori proxy-urile pe baza exclusivității. Cu cât este mai exclusiv un proxy, cu atât va costa mai mult.

 • Proxy dedicat / exclusiv - aveți un proxy pentru voi înșivă. Deținerea unui proxy dedicat înseamnă, de asemenea, de obicei că aveți o adresă IP statică. Proxy-urile dedicate sunt de natură să ofere performanțe mai bune decât cele împărtășite cu alții și sunt utile pentru evadarea blocurilor IP precum cele impuse de Netflix. Pe de altă parte, acestea sunt mai puțin „anonime”, deoarece acea adresă IP este numai a ta.
 • Proxy semi-partajat - înseamnă de obicei că împărtășiți proxy cu alte trei persoane.
 • Proxy general - la fel ca un proxy gratuit pe care îl poate folosi oricine - așa că, după toate probabilitățile, vei împărtăși acel proxy cu multe alte persoane.

Concluzie

Proxy-urile sunt foarte populare și pot fi foarte utile. Totuși, reprezentanții deschisi tind să fie lent și instabili. De asemenea, sunt periculoase de utilizat. Serviciile proxy HTTP / HTTPS comerciale și SOCKS oferă o experiență mult mai satisfăcătoare și sunt mult mai sigure de utilizat.

Există însă un motiv pentru care acestea nu sunt la fel de populare ca serviciile VPN. Pentru un preț similar pe lună, serviciile VPN sunt mai ușor de configurat, protejează întreaga dvs. conexiune la internet și de obicei folosesc criptare mai puternică. Multe (dar în niciun caz toate) au stabilit, de asemenea, reputații puternice ca companii de încredere care vă vor proteja confidențialitatea.

recomandări

Teoretic, ar fi posibil să recomandăm unele reprezentanțe comerciale, dar nu putem face acest lucru fără a examina o gamă largă de servicii oferite..

S-ar putea să ne apropiem de acest lucru la un moment dat în viitor, dar în prezent, nu avem motive pentru a recomanda un serviciu proxy pentru altul.

Despre ce știm, totuși, sunt VPN-urile! Și după cum am discutat în acest articol, VPN-urile sunt aproape întotdeauna mai bune decât reprezentanții proxy!

 1. NordVPN - Marcă mare, cu o valoare foarte bună și un preț bugetar
 2. VPNArea
 3. ibVPN
 4. PrivateVPN - Unul dintre cele mai ieftine VPN-uri de acolo, dar totuși un serviciu bun
 5. ExpressVPN - Cel mai rapid VPN pe care îl testăm, deblochează totul, cu un serviciu uimitor
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me