Un VPN este un serviciu de abonament online care este conceput pentru a oferi utilizatorilor o confidențialitate digitală sporită. Face acest lucru în două moduri - ascunzând locația utilizatorului (adresa IP) și criptând în siguranță toate datele sale.

Harta jurisdicției VPN

Mulți oameni nu își dau seama că acolo unde un furnizor VPN are sediul poate avea un impact imens asupra nivelului de confidențialitate pe care îl poate oferi furnizorul. Cele mai bune jurisdicții pentru furnizorii de VPN sunt locațiile în care guvernul nu aplică nicio reținere obligatorie a datelor. În plus, este mult mai sigur ca un VPN să aibă sediul într-o țară care are legi puternice privind protecția datelor.

Deși există o serie de locații care sunt considerate „cele mai bune pentru bazele VPN-urilor” (și vom discuta despre acestea mai târziu), de fapt, este mai bine să începeți prin a examina locurile în care este cel mai rău să se bazeze un VPN. Acest lucru se datorează faptului că înțelegerea a ceea ce este rău în acele locuri aruncă multă lumină asupra motivelor pentru care anumite locuri sunt mai bune.

 • 5-OCHI națiuni. Five Eyes (FVEY) este un acord de supraveghere între SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Toate cele cinci țări au semnat Acordul multilateral UKUSA, un tratat pentru cooperarea comună în domeniul informațiilor de securitate. Este cea mai cuprinzătoare alianță de spionaj din lume. De asemenea, tulburătoare, majoritatea națiunilor FVEY au cel puțin un anumit nivel de reținere obligatorie a datelor, garanții - și chiar comenzi de tip gag - care permit agențiilor de informații să pună firmele tehnologice (cum ar fi VPN-urile) sub presiune pentru a preda jurnalele despre utilizatorii lor..


 • 9-OCHI națiuni. Aceasta este o extensie a FVEY care adaugă Franța, Danemarca, Olanda și Norvegia în acordul de informații privind semnalele. În timp ce celelalte patru națiuni cu 9 ochi nu sunt considerate la fel de problematice precum FVEY, ele pot fi considerate puternic aliniate la practicile invazive ale celorlalte națiuni.

 • 14-OCHI națiuni. Aceasta este a treia și ultima extindere a tratatului de supraveghere FVEY. Acesta adaugă Belgia, Germania, Italia, Spania și Suedia pe lista țărilor care ar trebui privite cu suspiciune în ceea ce privește confidențialitatea datelor.

 • Uniunea Europeana. Țările membre ale Uniunii Europene sunt uneori considerate mai puțin favorabile pentru confidențialitate. Acest lucru este valabil mai ales dacă țara pune în aplicare Directiva UE privind DRD din 2006 (acum defunctă, dar consacrată în majoritatea țărilor UE legislații locale) împotriva furnizorilor VPN. Statele membre ale UE care au legături mai strânse cu 14 țări din ochi, cel mai probabil cooperează cu FVEY și aproape toate realizează un anumit nivel de supraveghere ascunsă. În ciuda acestui fapt, există unele țări din UE care sunt cunoscute pentru a-și extrage restul atunci când vine vorba de confidențialitate (mai multe despre acestea mai târziu).

 • Țările cu legi obligatorii de păstrare a datelor. Legile obligatorii privind păstrarea datelor obligă ISP-urile (și uneori alte firme tehnologice) să păstreze jurnalele detaliate ale întregului trafic care trece prin serverele lor. Multe națiuni din UE au legi obligatorii de păstrare a datelor care se aplică direct VPN-urilor, precum și ISP-urilor.

 • Mandate și comenzi de gag. Țările fără legile de păstrare a datelor obligatorii care se aplică direct VPN-urilor (cum ar fi SUA) aplică adesea „comenzi gag.” O comandă de tip gag împiedică o firmă să dezvăluie publicului că a început să păstreze jurnalele în numele guvernului. Chiar și o VPN cu log-uri zero ar putea fi compromisă într-o țară cu mandate și comenzi de tip gag, iar abonații nu ar ști niciodată.

Care sunt cele mai bune jurisdicții VPN?

Dintre toate jurisdicțiile cunoscute în care se bazează VPN-urile, există câteva care ies în evidență drept „cele mai bune”. Aceste locații sunt considerate mai bune pentru ca VPN-urile să se bazeze pe unul din mai multe motive:

 • Legi de confidențialitate mai bune

 • Mai puține legături cu guvernele occidentale și FVEY / 14-EYES

 • Mai puțin capabil din punct de vedere economic să aloce bani supravegherii la scară largă

Iată o listă a jurisdicțiilor noastre preferate, cu motive pentru care acestea sunt în general preferate:

 • Hong Kong. În ciuda proximității sale cu China și a legăturilor istorice cu Marea Britanie, Hong Kong profită acum din independența economică și politică. De asemenea, are legi puternice de confidențialitate care îl fac o locație excelentă pe care să se bazeze un VPN.

 • România. Deși este membru al UE, România nu este o țară cu 14 OCHI. Nu aplică păstrarea datelor obligatorii sau DRD-ul UE (pentru ISP-uri sau VPN). Aceasta face ca una dintre puținele locații europene care sunt considerate sigure pentru a avea sediul firmelor VPN.

 • Bulgaria. Aceasta este o altă țară care nu aplică legile privind păstrarea datelor obligatorii sau DRD-ul UE împotriva firmelor tehnologice (inclusiv VPN-urile). De asemenea, Bulgaria rămâne în afara tratatului 14 EYES.

 • Singapur. În ciuda cenzurării sale, Singapore este o Meccă capitalistă, care este în general considerată un refugiu tehnologic. Are legi puternice privind confidențialitatea datelor care protejează atât datele întreprinderilor, cât și datele persoanelor fizice. Este un loc bun pentru a se baza o firmă VPN, deoarece guvernul tinde să lase singur firmele tehnologice internaționale.

 • Panama. Această țară nu are legi obligatorii privind păstrarea datelor, motiv pentru care se crede că este bun pentru confidențialitate. Cu toate acestea, legăturile sale puternice politice cu SUA ar putea permite presiunea sa de către guvernul SUA. Mai bine decât o țară FVEY sau 14 OYES.

 • Insulele Virgine Britanice. BVI își reglementează propriile afaceri interne și nu are legi obligatorii de păstrare a datelor. Cu toate acestea, întrucât se află sub jurisdicția și suveranitatea guvernului britanic, pare rezonabil să presupunem că Regatul Unit ar putea presiona guvernul BVI și întreprinderile. Deci (și asta este ceva de ghicit, întrucât situația legală este foarte neplăcută), având sediul în BVI se crede că este mai sigur decât să se bazeze într-o națiune de 14 OCHI.

 • Olanda. Această țară a fost considerată în mod tradițional puternică pentru confidențialitatea datelor. Multe firme orientate la confidențialitate își au sediul în această țară, inclusiv Start Page, motorul de căutare axat pe confidențialitate susținut de Edward Snowden. Din păcate, Olanda încearcă să adopte noi legi de supraveghere în masă. Deocamdată, rămâne în limbo în urma unui referendum care a respins noile politici invazive. Membru al 14-EYES.

 • Suedia. Deși Suedia are legi obligatorii de păstrare a datelor, DRD nu este niciodată aplicat împotriva VPN-urilor. Acest lucru face ca Suedia să fie una dintre puținele țări considerate sigure pentru a se baza o VPN. Cu toate acestea, efectuează supraveghere și este membru al 14-EYES.

Concluzie

Atunci când selectați un furnizor VPN, este important să luați în considerare locul în care se bazează VPN-ul. Dacă un VPN are sediul într-o țară FVEY, 9-EYES sau 14-EYES, atunci este esențial să aibă o politică VPN cu log-uri zero. Cu toate acestea, chiar și acest lucru nu poate fi suficient pentru a vă proteja datele - mai ales dacă țara respectă, de asemenea, garanții și comenzi de vârf. În general, ar trebui să stai departe de VPN-urile din țările 5, 9 și 14-EYE dacă prețuiești confidențialitatea, deoarece este posibil ca acestea să fi fost compromise de agențiile de informații.

La sfârșitul zilei, totul se reduce la modelul tău de amenințare. Dacă aveți nevoie de un VPN care vă protejează datele de la ISP și administratorul de rețea locală, sau care să vă protejeze pe WiFi-ul public - este posibil să nu vă preocupe locul unde se bazează VPN-ul..

În acest ghid, am evidențiat câteva locuri despre care se crede că sunt ideale pentru a se baza o VPN. Cu toate acestea, merită să ne amintim că serverele VPN individuale din întreaga lume vor intra sub jurisdicția locației lor fizice.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me