Stocarea lucrurilor la nivel local pe un smartphone, tabletă sau hard disk pe computer, poate duce cu ușurință la pierderea definitivă a datelor personale. Fotografii, melodii, videoclipuri, fișiere text - și alte date importante reunite de-a lungul timpului - toate se vor pierde dacă unitatea dvs. de disc devine coruptă sau dacă dispozitivul dvs. fizic este pierdut, furat sau deteriorat iremediabil..


Stocare in cloud

O soluție simplă la această problemă este să faceți o copie de siguranță a datelor în cloud. Făcând acest lucru oferă câteva avantaje. În primul rând, înseamnă că datele dvs. sunt întotdeauna disponibile indiferent de locul în care vă aflați. În al doilea rând, înseamnă că fișierele dvs. sunt ghemuite în siguranță indiferent de ce s-ar putea întâmpla cu dispozitivul dvs..

Cu toate acestea, așa cum se întâmplă întotdeauna la stocarea datelor pe serverele conectate la Internet, există probleme cu privire la securitate și confidențialitate. O copie de siguranță folosind stocarea în cloud ar putea permite ca datele dvs. personale să fie victime ale hackerilor sau amatorilor guvernamentali. Este chiar posibil ca firma care stochează datele dvs. să poată accesa singură datele voastre. În plus, datele dvs. ar putea fi interceptate în timpul tranzitului.

Drept urmare, utilizarea stocării în cloud ar putea permite expunerea sau furarea datelor dvs. personale sensibile. De aceea, este important să cunoaștem diferența dintre diferitele tipuri de spațiu de stocare în cloud, pentru a vă asigura că veți obține unul care este de fapt sigur.

Stocare în cloud criptată

Acest tip de stocare online oferă criptare pentru fișierele pe care le stocați pe serverele sale. În prezent, toate companiile de stocare în cloud oferă acest nivel de securitate. Ba mai mult, marea majoritate a timpului nivelurile de criptare publicitate de aceste firme arată bine pe hârtie (AES 256, etc).

Cu toate acestea, cu acest tip de stocare cloud criptată, cheia pentru fișierele dvs. este stocată de firma cloud în numele dvs. Acest lucru este de obicei făcut pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a-și recupera contul în cazul în care se întâmplă să uite sau își pierd parola. Acest lucru este important pentru unii consumatori, deoarece se tem de posibilitatea de a pierde toate fișierele lor dacă se uită parola.

Deși recuperarea poate fi o problemă pentru unii oameni, realitatea este că acest tip de criptare se referă la confidențialitate și securitate. Acest lucru se datorează faptului că se bazează pe cheia ca datele dvs. să fie stocate de către o terță parte. Drept urmare, teoretic, datele dvs. ar putea fi accesate de altcineva decât dvs. De exemplu, firma ar putea acorda lucrătorilor guvernamentali acces la datele dumneavoastră.

O altă problemă cu acest tip de stocare în cloud înconjoară ceea ce se întâmplă când datele sunt șterse sau dacă un cont este închis. Dacă datele dvs. sunt criptate de firma de stocare în cloud în numele dvs., este posibil ca datele dvs. să poată fi recuperate la o dată ulterioară. De fapt, trebuie să aveți încredere în firmă pentru a o șterge deloc, iar acest lucru nu este garantat în niciun caz. Drept urmare, confidențialitatea datelor dvs. ar putea fi în pericol mult timp în viitor.

O altă întrebare înconjoară ce se întâmplă dacă o companie de stocare în cloud este vândută sau achiziționată. Dacă se întâmplă acest lucru, confidențialitatea datelor dvs. nu este asigurată. Datele dvs. sunt disponibile în mod liber pentru compania de stocare în cloud - și teoretic ar putea fi vizualizate de oricine preia compania dacă există o modificare a politicii.

După cum puteți vedea, este important să vă amintiți că, chiar dacă aveți o parolă pentru stocarea în cloud - și firma afirmă că acestea criptează datele dvs., aceasta nu este o garanție că datele dvs. sunt sigure. Cu excepția cazului în care utilizați stocare securizată în cloud cu criptare end-to-end (e2ee) - datele dvs. ar putea fi accesate de un terț sau hacker.

Stocare securizată în cloud cu criptare end-to-end

Stocarea securizată în cloud cu e2ee este soluția naturală a problemelor menționate mai sus. Spațiul de stocare securizat în cloud criptează datele dvs. în așa fel încât acestea să fie complet inaccesibile pentru oricine în afară de dvs. e2ee garantează (dacă funcționează ca publicitate - adică, open source și auditat) că firma care stochează datele dvs. nu are cunoștințe zero despre datele dvs. sau despre cheile utilizate pentru a le cripta.

E2ee este singura formă cu adevărat sigură de stocare în cloud, deoarece toate datele stocate sunt criptate de utilizator înainte de a fi transmise prin internet către serverele de stocare în cloud. Aceasta este soluția ideală pentru stocarea datelor pe cloud, deoarece înseamnă că furnizorul de servicii nu vede niciodată altceva decât datele criptate. În plus, deoarece datele dvs. sunt criptate înainte de a fi comunicate pe internet, datele dvs. nu sunt niciodată vulnerabile la atacuri în timp ce sunt în tranzit (Man in the Middle attack).

Ba mai mult, cu e2ee nu trebuie să vă faceți niciodată griji dacă o firmă v-a șters efectiv datele dacă vă închideți contul. De asemenea, nu este de îngrijorare dacă o firmă de stocare cloud este vândută, achiziționată sau infiltrată de o agenție guvernamentală. Atâta timp cât criptarea end-to-end furnizată de firmă este puternică - datele dvs. nu vor fi accesibile pentru nimeni decât pentru dvs. (cu excepția cazului în care standardele actuale de criptare sunt cumva încălcate la un moment dat în viitorul îndepărtat).

Sursa închisă VS Sursă deschisă

Când vine vorba de selectarea unui furnizor securizat de stocare cloud cu e2ee, este important să se ia în considerare dacă este închis sau open source. Software-ul cu sursă închisă nu este niciodată recomandat (în special pentru serviciile de confidențialitate), deoarece este imposibil de verificat revendicările făcute de furnizor.

Software-ul sursă închisă păstrează codul sursă complet blocat. Ca urmare, nu poate fi niciodată auditată independent de către profesioniștii din securitate. În legătură cu stocarea securizată a cloud-ului, acest lucru înseamnă că serviciul ar putea fi mințit în privința nivelului de confidențialitate și securitate furnizat. Dacă un serviciu este sursă închisă - trebuie să luați serviciul la cuvântul său - și este posibil ca software-ul client să vă poată transmite cheia principală către un terț (distrugând complet securitatea e2ee).

Codul sursă deschisă funcționează în mod opus. Este autorizat astfel încât oricine să poată folosi codul. Mai important, întreaga bază de cod este pusă la dispoziția tuturor celor care doresc să o acceseze. Acest lucru permite cercetătorilor de securitate să analizeze și să auditeze codul pentru a se asigura că acesta nu conține erori, vulnerabilități sau în aer liber deliberat.

Oricine îi pasă de stocarea securizată în cloud trebuie să ia în considerare cu atenție ce serviciu alege. Pentru a fi cu adevărat sigur, serviciul ar trebui să ofere un e2ee puternic. Totuși, pentru ca e2ee să fie de încredere - trebuie să funcționeze și pe aplicații open source care au fost auditate corespunzător.

Criptare în tranzit

Serviciile de stocare în cloud tind să folosească protocolul TLS pentru a vă proteja fișierele împotriva orizontului în timp ce acestea sunt în tranzit. TLS stabilește o conexiune sigură între dvs. și serverele companiei, executând o strângere de mână folosind un cifru, autentificare și schimb de chei.

Chiar dacă optați pentru un serviciu care criptează datele dvs. în numele dvs., TLS ar trebui (dacă este făcut corect) să se asigure că datele dvs. sunt sigure pe măsură ce trec de la dvs. la serverele companiei..

Cu toate acestea, acest lucru nu este aproape nicăieri la fel de sigur ca un serviciu unde criptați datele înainte de a le trimite. E2ee înseamnă că datele dvs. sunt deja în siguranță scramble înainte de a fi transmise cu TLS. Drept urmare, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la nivelurile de implementare a securității TLS.

Dacă optați pentru a utiliza un serviciu de stocare în cloud care criptează datele în numele dvs., pe de altă parte, este bine să verificați implementarea criptare SSL / TLS a serviciului vizitând Laboratorii SSL Qualys. Orice scor sub un A ar putea însemna că datele dvs. sunt amenințate de a fi hacked în timpul tranzitului.

Cum vă poate ajuta stocarea online

Utilizarea stocării online vă permite să eliberați spațiu pe hard disk-urile locale. Înseamnă, de asemenea, indiferent de dispozitivul pe care îl utilizați - sau de unde călătoriți în lume - veți avea întotdeauna acces la fișierele voastre. Drept urmare, puteți viziona videoclipurile dvs., asculta muzica dvs. sau puteți accesa fișierele de lucru din mers.

Folosind spațiu de stocare online sigur, înseamnă pur și simplu că, pe lângă aceste beneficii, datele dvs. sunt, de asemenea, păstrate private și sigure. Acest lucru este important deoarece hackingul și criminalitatea cibernetică sunt extrem de prolifice.

De asemenea, stocarea online securizată vă protejează împotriva atacurilor malware sau ransomware, prin păstrarea datelor stocate în siguranță într-un seif online. Când navigăm pe internet, deschizând e-mailuri, făcând clic pe ferestrele de tip pop-up și deschidem atașamente, ne putem permite să ne infectăm cu malware.

Dacă nu aveți suficient de ghinion pentru a fi lovit cu Ransomware, întregul dvs. hard disk sau dispozitivul mobil ar putea sfârși complet blocat. Drept urmare, nu veți putea accesa datele dvs. fără să plătiți o răscumpărare.

Stocând toate datele dvs. importante online, mai degrabă decât local, nu va trebui să vă temiți că unitatea dvs. locală este afectată de un virus sau ransomware. Același lucru este valabil dacă un dispozitiv devine corupt, rupt, pierdut sau furat; datorită stocării online sigure, dvs. (și numai dvs.) veți putea accesa datele dvs. online.

Spațiu de stocare online sigur - concluzie

Dacă doriți să faceți o copie de siguranță a datelor online, este mult mai bine să optați pentru stocarea securizată în cloud online cu e2ee. Stocarea în cloud în care nu deții controlul absolut asupra procesului de criptare nu este bună pentru confidențialitate și securitate.

Pe de altă parte, orice spațiu de stocare cloud cu e2ee nu poate fi niciodată recuperat dacă pierdeți parola. Acest lucru se datorează faptului că firma de stocare în cloud are cunoștințe zero despre parola și cheia principală. Deci, dacă pierdeți parola, veți pierde accesul la fișierele dvs..

Dacă acest lucru pare prea riscant pentru dvs., poate preferați să optați pentru o soluție de stocare cloud mai criptată tradițional. Opțiunea este a ta și, în funcție de circumstanțele tale personale, acest tip de depozitare poate fi potrivit pentru nevoile tale.

În ciuda acestui lucru, aici la ProPrivacy.com vă recomandăm ca înainte de a alege un serviciu de stocare în cloud, să faceți întotdeauna un efort să cercetați exact modul în care datele dvs. vor fi stocate. La fel ca și tipul de protecție pe care îl oferă firma și dacă este închis sau open source.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me