Geek. Whistleblower. Erou. Ticălos. Toată lumea are o părere despre Edward Snowden.


În opinia noastră, Edward Snowden este un campion al libertății internetului și a confidențialității datelor.

Iată biografia lui Edward Snowden pe scurt. Vă vom lăsa să vă decideți părerea despre el.

Cine este Edward Snowden?

Edward Snowden este un informator informatician. Cine este Edward Snowden

El a oferit Guardianului documente de top secret NSA care duc la dezvăluiri despre supravegherea americană la comunicațiile de telefon și internet.

În 2013, Edward Snowden și mașina sa plină de documente NSA clasificate s-au urcat într-un avion și au schimbat lumea pentru totdeauna.

Bravia sa a forțat lumea să țină cont de consecințele supravegherii în masă și a inspirat o nouă generație de denunțători.

Edward Snowden Educație

Edward Joseph Snowden s-a născut în 1983 în Carolina de Nord. El provenea dintr-o familie cu activități militare active și guvernamentale federale. El a fost în întregime "de așteptat să urmeze aceeași cale. ”Educaţie

Prin urmare, nu a fost o surpriză atunci când, în 2004, a renunțat la învățământul formal. După aceasta, Snowden s-a înscris în Rezerva Armată a Statelor Unite ca candidat al Forțelor Speciale.

"Am vrut să lupt în războiul din Irak, deoarece am simțit că am o obligație ca ființă umană de a ajuta oamenii liberi de opresiune."

Asta nu trebuia să fie. După doar cinci luni de antrenament, Snowden a fost externat după ce și-a rupt ambele picioare. Se pare că, în această perioadă, Snowden a devenit oarecum deziluzionat de militari:

„Majoritatea oamenilor care ne antrenează păreau agitați de uciderea arabilor, nu de a ajuta pe nimeni.”

Ce a făcut Edward Snowden?

Lucrând pentru Fed-uri

După ce a părăsit armata, Snowden a servit scurt timp ca agent de securitate la "facilitate de top-secret" deținută de ANS. Acest lucru a necesitat o autorizație de înaltă securitate, pentru care a fost supus unor verificări de fond stricte și a trecut un examen poligraf.

Stormbrew

Nu a trecut mult timp până când CIA i-a oferit lui Snowden un loc de muncă. Acolo și-a stabilit repede reputația de a fi „vrăjitorul computerului”, în ciuda faptului că nu avea calificări formale. În 2007 a fost detașat în Elveția. Acolo a fost „considerat cel mai înalt expert tehnic și în securitate cibernetică”.

Tulburat de natura cinică a evenimentelor la care a fost martor la Geneva, Snowden și-a dat demisia din CIA în 2009. Potrivit unui prieten, „trăia deja o criză de conștiință de felul acesta”.

Subcontractare pentru ANS

Istoria sa de a lucra cu „tipuri înfricoșătoare”, însă, a fost departe de a se termina. Snowden a acceptat un loc de muncă cu Dell, gestionând sistemele informatice guvernamentale - în special centrul de operațiuni al NSA din Hawaii. În această perioadă Snowden a început să strângă dovezi de supraveghere în masă neconstituțională de către guvernul SUA.Subcontractare NSA

"Punctul de rupere ”, însă, a venit când Snowden l-a privit pe„ Directorul de Informații Naționale, James Clapper, direct depus jurământul către Congres. ”Snowden a părăsit Dell și a început să lucreze pentru Booz Allen Hamilton, o companie de servicii guvernamentale..

Încă lucrând la baza Hawaii a ANS, Snowden a avut ocazia să strângă dovezi despre abuzurile de putere ale ANS..

În această perioadă, Snowden susține că și-a ridicat îngrijorarea la scara programului de supraveghere al ANS cu superiorii și colegii. Deși mulți și-au exprimat îngrijorarea și nemulțumirea de ceea ce le-a spus, nimeni nu a fost dispus să ducă problema mai departe.

whistleblowing

În decembrie 2012, Snowden a luat legătura cu jurnalistul gardian Glenn Greenwald. Când Greenwald a găsit măsurile de securitate cerute de Snowden prea complicate pentru a fi folosite corect (în special PGP), Snowden a contactat-o ​​și pe Laura Poitras, o realizatoare de documentare care a scris un articol influent despre denunțătorul NSA William Binney.

Pe parcursul anului 2013, Snowden a furnizat Greenwald și Poitras magazinul său de documente. La 20 mai a zburat la Hong Kong pentru pregătirea publicării primelor documente, la 5 iunie.

prismă

Snowden spera ca ascunderea dintre refugiații din Hong Kong să ofere o oarecare protecție împotriva extrădării în SUA în cazul acuzațiilor de trădare. La scurt timp, însă, este clar că această poziție era de nerecomandat.

Unde este Edward Snowden?

Cum Snowden a ajuns în Rusia sub protecția lui Vladimir Putin rămâne oarecum neclar. Se crede că Rusia a fost de acord să ajute Snowden să scape de Hong Kong și să ajungă la azil în Ecuador, via Moscova și Cuba.Unde este Edward Snowden

Se pare că, sub presiunea SUA, Cuba s-a răzgândit și a refuzat permisiunea Snowden să debarce în Havana. În urma unui incident bizar în care un avion care-l transporta pe președintele bolivian Evo Morales, care vizitase Rusia, a fost întemeiat când a încercat să treacă prin Europa, a devenit clar că Snowden era blocat în Rusia.

Din fericire pentru Snowden, Putin i-a oferit refugiu. El a fost acolo de atunci.

Documentele scurse

Nimeni nu este sigur de câte documente compromițătoare Snowden a obținut de la NSA. Cu toate acestea, Snowden spune că a examinat pe fiecare dintre ele pentru a se asigura că nu conțin informații care ar compromite securitatea SUA.Documente scurse

Estimările actuale susțin că au fost obținute aproximativ 1,7 milioane de documente. Primitor în apărarea sa împotriva acuzațiilor de trădare după ce a primit azil în Rusia, Snowden insistă că a predat toate documentele reporterilor înainte de a fugi din Hawaii. Aceasta înseamnă că nu a avut nicio informație de predat lui Putin.

Ce au relevat documentele

Dezvăluirile lui Edward Snowden au arătat lumii amploarea ambițiilor de a spiona NSA din Statele Unite. Acesta a arătat că ANS spionează aproape tot ceea ce toată lumea face online. În ciuda numeroaselor protecții constituționale contrare, aceasta include cetățeni americani.

ANS a folosit legislația de urgență adusă în 9/11 următoare, la care se adaugă numeroase lacune legale, pentru a spiona aproape tot ce face fiecare cetățean american.

Programul său PRISM a cooptat gigantii tehnologici ai SUA pentru a spiona clienții lor. Aceasta include aprecierile Microsoft, Apple, Google, Yahoo și Facebook.

Ce au relevat documentele

A efectuat căutări zilnice în vrac, fără garanții, pe înregistrări telefonice aparținând cetățenilor americani, a subminat standardele internaționale de criptare de care toți utilizatorii de internet trebuie să mențină datele noastre în siguranță, au monitorizat aproximativ 80% din traficul de internet din lume, au infectat mii de computere cu malware și chiar a recurs la extragerea de metadate din aplicații mobile, cum ar fi Angry Birds.

Instrumentul de căutare și analiză XKeyscore a oferit un mijloc de a sorta rapid acest ocean de informații pentru a găsi „aproape orice lucru făcut pe internet."

Edward Snowden este un erou

Snowden era pregătit să stabilească tot ce avea pentru a-i avertiza pe colegii americani cu privire la un astfel de abuz de putere. Acest lucru îl face un erou. Pentru ca o democrație să se numească așa, trebuie să existe transparență. Cetățenii trebuie să știe și să înțeleagă ce se face în numele lor.Erou

Până la urmă, dacă un guvern își ascunde acțiunile de oameni, atunci nu le poate fi responsabil. Din păcate, un guvern care nu este responsabil nu este democratic.

Dacă un guvern acționează împotriva interesului superior al propriilor cetățeni, loialitatea unei persoane morale ar trebui să fie față de guvernul său sau de oamenii săi? Snowden a arătat că este și un individ moral și curajos.

Revelațiile sale au oferit, cel puțin, transparență și au provocat dezbateri cu privire la limitele care pot fi și ar trebui plasate în confidențialitate în numele nebulos al securității naționale.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me