În 2011, Jonathon Keats a scris un articol în Revista Wired intitulat „De ce Wikipedia este la fel de importantă ca piramidele.” El a susținut că impactul Wikipedia, datorită dimensiunii și a atitudinii sale, a fost la fel de important ca Piramidele sau Stonehenge. Cu toate acestea, există anumite guverne care consideră că Wikipedia este o amenințare la valorile lor de bază.


Un moment de cotitură în istoria Wikipedia a venit în 2015, când a decis să migreze de la HTTP la HTTPS. HTTPS este protocolul de comunicații utilizat pentru tranzacțiile de plată. Folosește criptarea pentru a proteja împotriva atacurilor „omului din mijloc”. Această mișcare a însemnat că a devenit imposibil pentru țări precum China și Turcia să blocheze anumite pagini Wikipedia. În mod surprinzător, mișcarea nu a fost primită cu brațele deschise de către fiecare țară. Guvernele au trebuit să aleagă între cenzurarea întregii Wikipedia sau a niciunei.

Centrul Berkman Klein pentru Internet și Societate de la Harvard a analizat recent 15 țări diferite cu istoric de cenzură. Rezultatele din 2015 au fost foarte încurajatoare. A fost capabil să concluzioneze că,

„În echilibru, există mai puține cenzuri acum decât înainte de trecerea la livrarea de conținut exclusiv HTTPS în iunie 2015. Aceste date inițiale sugerează că decizia de a trece la HTTPS a fost una bună în ceea ce privește asigurarea accesibilității la cunoștințe."

Pe baza celor mai recente rapoarte, China și Turcia sunt singurele țări care cenzură în mod cuprinzător Wikipedia.

Wikipedia este blocată în China?

Utilizatorii de Internet din China se străduiesc să obțină acces la conținutul Wikipedia Chinezesc. Acest lucru va continua să fie cazul până când China va lansa propria versiune în 2020, potrivit BBC. China a angajat 20.000 de oameni pentru a produce 300.000 de înregistrări cu aproximativ 1.000 de cuvinte în lungime. Yang Muzhi, șeful Asociației de distribuție a cărților și periodicelor din China, relatează că China se concentrează pe crearea unei enciclopedii care este cea mai bună pentru publicul și societatea sa. Acesta este un mod frumos de a spune că guvernul chinez vrea să știe ce vedeți în permanență. Orice altceva nu va fi tolerat.

Cenzura în creștere

În 2017, Reuters a raportat că China și-a consolidat cenzura de filme, bloguri și conținut educațional. Planifică să închidă toate site-urile care nu respectă „standardele socialiste de bază”. În cadrul procesului, Asociația China Netcasting Services, susținută de guvern, a lansat noile sale reglementări privind postarea pe internet. Auditorii vor stabili dacă conținutul se potrivește cu viziunea societății. Inițiativa acoperă atât site-uri străine, cât și interne.

De ce este atât de importantă cenzura în China?

Nu există un răspuns simplu la această întrebare. De-a lungul istoriei sale, China a fost constant imperialistă. Nu consideră că poate atinge dominația mondială într-un stat democratic. Guvernul chinez folosește internetul pentru a distribui o cantitate enormă de conținut despre sine și gloria imperiului său. Acesta încearcă să interzică orice conținut care este contrar acestei mesaje. Guvernul merge la distanțe mari pentru a evita împuternicirea criticilor „Partidului”. Este un comandant la utilizarea internetului pentru a distrage atenția publicului departe de zonele în care este vulnerabil. În schimb, deviază cetățenii în zonele în care poate străluci puternic.

În China de astăzi, guvernul încurajează distribuirea conținutului despre patriotism, patria glorioasă, măgulirea materialului istoric, pietatea filială și patronii generoși care îi ajută pe cei săraci. Nu puteți distribui materiale legate de religie, insulte despre China, violență explicită, promiscuitate sexuală, jocuri de noroc, organe genitale, fumat, uciderea animalelor pe cale de dispariție și limbaj infracțional. Dacă încălcați aceste reguli, puternica sabie va cădea și guvernul vă va închide site-ul.

Ce pot sa fac?

Dacă vă aflați în limitele Marelui Firewall din China, dar doriți mai multe perspective decât guvernul chinez este dispus să vă ofere, consultați cele mai bune 5 VPN pentru China din 2020.

Wikipedia este blocată în Turcia?

În aprilie, guvernul turc a cerut ca Wikipedia să elimine două pagini engleze care descriu relația Turciei cu militanții sirieni și teroriștii sponsorizați de stat. Turcia a blocat regulat articolele Wikipedia din 2008, potrivit Centrului Berkman Klein pentru Internet și Societate. Cu toate acestea, nu a blocat niciodată întregul site Wikipedia - până acum. Da, Turcia s-a alăturat Chinei într-un club de elită și dubioase.

Mașina Erdogan a reușit să blocheze Wikipedia. Cu toate acestea, există dovezi de site-uri „oglindă” care apar din partea celor care nu doresc ca Turcia să devină ca China. De exemplu, Inter-Planetary File System (IPFS) este construit pe o rețea de găzduire peer-to-peer. Rețeaua descentralizată este greu de cenzura. Acesta oferă capturi de ecran mai degrabă decât versiuni dinamice ale conținutului. IPFS a desfășurat întregul efort fără ajutorul Fundației Wikimedia.

De ce este atât de importantă cenzura în Turcia?

La 15 iulie 2016, o fracțiune a armatei turce a conceput un plan de răsturnare a președintelui Erdogan. Încercarea nu a reușit, dar a reușit să-l facă pe Erdogan și mai paranoic decât a fost înainte. Apoi, la alegerile referendumului din 16 aprilie, Erdogan a obținut o victorie restrânsă și a asigurat o poziție care seamănă mai mult cu un autocrat mai mult decât cu un președinte ales în mod corespunzător.

În ciuda puterilor sale mărețe, Erdogan știe că el și administrația sa patinează pe gheață subțire. Ei trebuie să anuleze disidența dacă vor evita o altă tentativă de lovitură de stat.

Ce pot sa fac?

Datorită situației extrem de volatile din Turcia, cel mai bun pariu pentru cei care doresc să citească conținut nefiltrat este să acceseze Cele mai bune VPN-uri pentru Turcia 2020.

Concluzie

Trecerea de la HTTP la HTTPS în 2015 a dus la o reducere globală a cenzurii. Cu toate acestea, națiunile își dau acum seama că este un joc „totul sau nimic” cu Wikipedia (și multe alte site-uri). China și Turcia nu pot pierde controlul asupra conținutului arătat cetățenilor lor. Astfel, ei aleg să interzică tot conținutul Wikipedia. În timp ce China încearcă să înlocuiască Wikipedia cu propria versiune, viabilitatea acesteia este discutabilă, având în vedere modul în care a devenit conectată digital lumea noastră. Între timp, Turcia este în sprijinul vieții, iar Erdogan vrea ca toată lumea să creadă că cenzura este în cel mai bun interes al țării. Din păcate, situația nu se va îmbunătăți oricând în curând.

Adevărata îngrijorare este dacă mai multe țări se vor alătura China și Turciei în blocarea site-urilor precum Wikipedia. Guvernele au cenzurat conținutul în măsura în care istoria poate aminti, astfel încât este plauzibil ca alte țări să blocheze site-urile care oferă informații care se bazează pe narațiunea lor oficială. Cu toate acestea, acum trăim într-o lume diferită. Niciunul dintre noi nu trăiește pe o insulă digitală. Deși guvernele pot avea resurse, acestea nu sunt cuprinzătoare.

Credit imagine: Photostock10 / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me