NoScript este o extensie de confidențialitate și securitate internet care este disponibilă pentru Firefox, Seamonkey și alte browsere bazate pe Mozilla - precum și Chrome. Este o extensie care este considerată obligatorie de către mulți adepți ai vieții private. În acest ghid, vă arătăm cum funcționează și cum să folosiți NoScript.

NoScript funcționează prin blocarea scripturilor inutile și nedorite în paginile pe care le vizitați. Acest lucru vă poate împiedica să cadă victima la exploatările care folosesc JavaScript și alte scripturi potențial nefaste. Tipurile de lucruri pe care le puteți bloca cu NoScript includ reclame, scripturi malițioase și ferestre pop-up enervante.

Credem că NoScript este o extensie excelentă de care merită să profitați. Cu toate acestea, are reputația de a fi puțin mai dificil de utilizat decât multe alte extensii de confidențialitate. Având în vedere acest lucru, am realizat acest ghid pentru a vă ajuta să începeți cu NoScript.

Sigla NoScript


Cum funcționează NoScript

Când navigați pe web, site-urile web încarcă scripturi pentru a oferi imagini și funcții asociate cu paginile lor. În funcție de natura acelor scripturi, unele dintre ele se pot instala pe partea de client a browserului.

Unele scripturi se încarcă direct din paginile pe care le vizitați, altele provin de pe site-uri terțe care sunt afiliate cu paginile pe care le vizitați. Alte scripturi pot fi complet nedorite - cum ar fi scripturile malițioase care au fost încorporate în site-urile compromise de hackeri.

NoScipt este complet gratuit și complet open-source

NoScript este o extensie gratuită și open-source care împiedică JavaScript, Java, Flash și alte plugin-uri să fie executate de orice altceva decât site-uri web de încredere. Decizia pe care site-urile web de încredere este luată de dvs., ceea ce înseamnă că aveți un control complet asupra încărcărilor scripturilor.

NoScript oferă, de asemenea, protecție de scripturi inter-site (XSS) din interiorul browserului. Acestea sunt vulnerabilități obișnuite cauzate de implementarea necorespunzătoare a site-ului și de erorile dezvoltatorilor, care au ca rezultat hackerii să poată injecta cod rău intenționat de la un site la altul. Hackerii folosesc aceste vulnerabilități pentru a-ți fura acreditările și pentru a te răspunde pe site-uri victimizate.

În plus, NoScript oferă protecție anti-Clickjacking numită ClearClick. Acest lucru vă asigură că nu faceți niciodată clic pe niciun obiect obscur sau deplasat pe ecran - care au fost concepute în mod intenționat pentru a vă păcăli de hackeri.

Cum se utilizează NoScript

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să descărcați extensia NoScript în browserul dvs. Firefox sau Chrome. Odată descărcat și instalat, sunteți gata să începeți să îl utilizați. Deși permisiunile pentru NoScript pot părea un pic complete, merită să aveți în vedere faptul că NoScript trebuie să fie capabil să citească datele și datele dvs. pe site-urile web pe care le vizitați pentru a-și îndeplini funcția..

Cu NoScript instalat sunteți gata să începeți să-l utilizați. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă îndreptați către un site web pe care îl utilizați în mod obișnuit. Am vizitat CNN de dragul de a face acest ghid și, așa cum era de așteptat, pagina nu s-a încărcat corect din cauza scripturilor blocate.

Adăugare browser NoScript

În mod implicit, NoScript tinde să blocheze toate scripturile. Aceasta înseamnă că site-urile web pot părea că sunt rupte inițial. Dacă un site web nu încarcă tot ceea ce aveți nevoie - și nu funcționează așa cum v-ați aștepta - atunci va fi necesar să deblocați scripturile particulare care sunt necesare pentru a vă bucura de pagină și conținutul acesteia.

În acest ghid, vă vom parcurge deblocarea conținutului necesar pentru ca CNN să funcționeze. Cu toate acestea, acești pași sunt identici pentru orice site web pe care îl accesați. Începeți făcând clic pe pictograma NoScript din bara de instrumente a extensiilor pentru a vedea ce scripturi sunt blocate de extensie.

NoScript afișând site-uri de încredere și de încredere

Pentru ca CNN să funcționeze, va trebui să modificăm setarea pentru cnn.com de la neîncredere la cea de încredere. Acest lucru se realizează făcând clic pe S albastru din stânga URL-ului care vă interesează.

adăugați un site ca site web de încredere

După ce ați setat site-ul web pe care îl vizitați pe Trusted, puteți da clic pe butonul de actualizare verde pentru a reîncărca site-ul. Site-ul web ar trebui acum să se încarce fără probleme - deoarece scripturile necesare sunt disponibile.

Adăugarea cnn.com ca serviciu de încredere

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, am lăsat postrelease.com și sharethrough.com blocate de NoScript, deoarece acestea nu sunt servicii esențiale (sunt urmăriri ale unor terți). Odată cu reîmprospătarea paginii, am putut începe să utilizăm site-ul CNN fără probleme. Același lucru va fi valabil și pentru orice alt site web pe care îl vizitați.

După ce pagina se încarcă corect cu scripturile de urmărire nedorite încă blocate în extensie, vor începe să apară scripturi suplimentare. Pentru noi, acestea s-au încărcat doar atunci când dezactivăm blocarea pe CNN (motiv pentru care NoScript le blochează acum acum separat). Aceste scripturi pot fi lăsate blocate, întrucât nu sunt necesare pentru a vă bucura de CNN și același lucru este valabil și pentru scripturile inutile care pot apărea pe site-urile web pe care le utilizați.

adăugarea unui site web ca sursă de încredere

În imaginea de mai sus, puteți vedea că singurul script pe care îl permitem în prezent să se încarce este CNN.com, care se afișează cu o blocare verde lângă URL. Această blocare verde demonstrează că acest script este deblocat.

Acum că site-ul CNN se încarcă corect, vizităm unul dintre articole pentru a vedea dacă ar putea fi nevoie de alte scripturi. Articolul pe care l-am vizitat ar trebui să includă un videoclip, dar nu se încărca. O privire rapidă la NoScript a relevat că extensia a blocat un alt script CNN, de data aceasta provenind de la un server la adresa URL: CNN.io.

afișând site-uri blocate

CNN.io este singura adresă CNN care apare pe lista noastră, făcând evident că acesta este scriptul care necesită atenția noastră. Pentru a remedia problema, am mers mai departe și am stabilit această adresă Trusted, permițând încărcarea videoclipului pe pagină.

când ccn este setat pe o altă sursă CNN de încredere este de asemenea de încredere

Cu ambele scripturi CNN acum setate pe Trusted, Sarcina noastră de configurare a acestui site este finalizată. De fiecare dată când vom vizita această pagină, extensia se va comporta ca dorit și va bloca doar scripturile inutile care nu sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze..

Din păcate, controlul complet vine în detrimentul comodității, ceea ce înseamnă că va trebui să repetați acest proces pentru fiecare site web care întâmpină probleme de încărcare atunci când vizitați. Partea strălucitoare este că trebuie făcută o singură dată pe site, iar avantajele sunt masive - permițându-vă să vizitați site-uri web fără a încărca trackere nedorite și scripturi potențial dăunătoare care permit ciberneticii să vă hack.

Desigur, cantitatea de scripturi care se încarcă pe o pagină poate face ca aceasta să fie confuză din când în când, ceea ce vă determină să folosiți încercarea și eroarea atunci când căutați un script pe care doriți să îl blocați. Din fericire, NoScript are alte funcții care vă pot proteja confidențialitatea așa cum faceți.

Alte setări importante

Deși setarea scripturilor pe Trusted sau Trusted este metoda principală de utilizare a extensiei NoScript, merită să înțelegeți câteva funcții pentru a vă proteja mai bine.

Dacă nu sunteți sigur ce trebuie să deblocați, puteți opta pentru a avea încredere temporară cu un Temp.Trusted etichetați și reîmprospătați pagina pentru a le testa. Acest lucru vă asigură că dacă setați ceva la încredere și uitați de acesta, acesta nu vă va afecta confidențialitatea și securitatea permanent.

o mulțime de scripturi care împiedică utilizatorii să redea videoclipuri

Pe site-ul de știri din Marea Britanie Express.co.uk, am descoperit că videoclipurile nu se vor încărca doar cu URL-ul expres.co.uk setat la Trusted. O privire rapidă la listă a făcut foarte dificil să văd care dintre scripturi era nevoie pentru a face videoclipul disponibil.

Așa cum se întâmplă întotdeauna atunci când folosim NoScript, a trebuit să testăm fiecare script unul câte unul pentru a descoperi ce script am avut nevoie. În imaginea de mai sus puteți vedea că setăm un script provenind de la adresa URL brightcove.com la Temp.Trusted.

Setarea temporară de încredere este extrem de utilă, deoarece vă permite să folosiți încercarea și eroarea fără a lua decizii permanente. La repornirea browserului dvs., NoScript va reveni automat orice script Temp.Trusted în varianta implicită blocată.

Când am actualizat pagina cu scriptul brightcove.com activat - video încărcat. Din acest motiv, am mers mai departe și l-am schimbat din Temp.Trusted în Trusted. Acest lucru asigură că acest script va fi de încredere data viitoare când vom vizita site-ul.

gstatic un script de încărcare a fontului

Unele scripturi sunt listate în alb de către NoScript și vor fi setate automat la Trusted din diferite motive. gstatic.com este un exemplu în cazul nostru, fiind un script de încărcare a fonturilor, care este o cerință cunoscută pentru funcționarea site-urilor web. Puteți avea încredere în aceste scripturi și nu trebuie să faceți nimic cu ele, însă restul poate rămâne Mod implicit sau Untrusted.

Setări globale

Pe lângă setările de încredere situate în stânga fiecărui script individual, NoScript oferă setări globale în partea dreaptă sus. Acestea pot fi utilizate pentru a seta toate scripturile de pe un site web Trusted, Untrusted, sau la Temp.Trusted.

opțiuni de încredere, de încredere sau de încredere temp

Utilizarea setării globale este o modalitate rapidă și ușoară de a face un site web să funcționeze dacă NoScript îl sparge atunci când ai nevoie de acces. Cu toate acestea, merită menționat că realizarea permanentă a tuturor scripturilor pe o pagină Trusted înseamnă că NoScript nu vă oferă beneficii atunci când vizitați pagina respectivă.

Din acest motiv, recomandăm, în general, să ne ocupăm de timp pentru a avea încredere doar în scripturile individuale. Dacă optați pentru a utiliza setările globale, este mai bine să aveți încredere temporară în pagină, astfel încât să se reseteze la blocul implicit data viitoare când vizitați site-ul. În felul acesta, dacă aveți timp în viitor, puteți configura site-ul web în mod corect, având încredere doar în scripturile care sunt esențiale pentru rularea paginii.

O altă setare interesantă este dezactivarea restricțiilor pentru această filă. Aceasta vă permite să dezactivați NoScript, astfel încât să puteți accesa toate funcțiile de pe o pagină web, dar numai în fila pe care o utilizați. În mod similar funcției Temp.Trust, acest lucru asigură că data viitoare când vizitați pagina web, NoScript va reveni la blocarea implicită a tuturor scripturilor..

Setari personalizate

Pentru utilizatorii avansați, există opțiunea de a utiliza NoScript pentru a debloca anumite elemente individuale pe domeniile pe care le vizitează. Acest lucru permite utilizatorilor să deblocheze scripturi individuale, mai degrabă decât întregul domeniu. Deblocarea personalizată permite utilizatorilor să deblocheze elemente care sunt împărțite în opt categorii diferite: script, obiect, media, cadru, font, webgl, preluare și altele. Puteți vedea aceste opțiuni în imaginea de mai jos.

setari personalizate

În exemplul nostru, toate opțiunile posibile sunt setate în prezent pentru a permite, deoarece CNN.com este un domeniu pe care l-am setat anterior ca fiind de încredere.

În general, majoritatea utilizatorilor nu vor dori să utilizeze această caracteristică avansată. Cu toate acestea, oricine are o înțelegere mai profundă a ceea ce este încărcat pe paginile web pe care le vizitează poate utiliza această caracteristică pentru a personaliza și mai mult NoScript.

Pentru oricine dorește să utilizeze funcția personalizată pentru a învăța cum să blocheze elemente individuale ale paginii web - personalizarea poate fi utilizată temporar. Aceasta înseamnă că NoScript va reveni în mod implicit la repornirea browserului. Acest lucru vă va permite să testați setările personalizate, fără să vă preocupați că acestea vor fi permanente.

Opțiuni NoScript

În cele din urmă, este posibil să configurați anumite funcții NoScript făcând clic pe pictograma opțiuni.

pictograma opțiuni

Făcând clic pe acest buton, se va deschide o pagină web care vă permite să personalizați în continuare extensia. Aceste opțiuni sunt împărțite în patru categorii; Permisii generale, per-site, aspect și Advanced. Cele mai multe dintre aceste setări sunt auto-explicative, cu toate acestea, există câteva opțiuni care merită să aruncați o privire mai atentă.

Opțiuni

Făcând clic pe General vă poate permite să setați temporar site-uri de nivel superior pe TRUSTED. Acesta este un mod ușor de a face ca toate domeniile de nivel superior să funcționeze normal, acționând ca o modalitate rapidă și ușoară de a configura NoScript, astfel încât să vă protejeze în continuare împotriva scripturilor dăunătoare pe site-urile aleatorii pe care le puteți împiedica - fără a rupe majoritatea site-uri web pe care doriți să le utilizați.

Făcând clic pe Permisiunile per-site vă permite să verificați ce site-uri web au fost deja setate pe Trusted, inclusiv domenii prestabilite de NoScript, cum ar fi YouTube.

Concluzie

NoScript este o extensie excelentă de blocare a scriptului care vă poate oferi mult mai multă confidențialitate și securitate online. Oricine este îngrijorat de căderea victimei reclame înșelătorie, pop-up-uri, site-uri web rău intenționate și malware-uri periculoase, inclusiv descărcări drive-by, este recomandat să înceapă să folosească NoScript fie pe Firefox, fie pe Chrome.

În timp ce configurarea NoScript necesită un efort în prima dată când vizitați o pagină web, nu există nicio îndoială că NoScript poate oferi niveluri ridicate de confidențialitate și securitate. Din acest motiv, vă recomandăm să vă acordați timp pentru a citi acest ghid, astfel încât să puteți utiliza cu încredere NoScript pentru a debloca scripturile site-ului web și atunci când aveți nevoie de ele, în timp ce blocați tot ce nu aveți nevoie.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me