Neutralitatea netă este principiul potrivit căruia furnizorii de servicii de internet și guvernele ar trebui să trateze toate datele de pe Internet în mod egal, fără a discrimina sau încărca în mod diferit de către utilizator, conținut, site, platformă, aplicație, tip de echipament atașat și moduri de comunicare. ”Wikipedia.

Neutralitatea netă este considerată pe larg ca piatra de temelie a succesului internetului. Oferind tuturor serviciilor și utilizatorilor un teren de joc echitabil, inovația este încurajată, iar pornirile dinamice pot prospera.

Din punct de vedere al consumatorului, neutralitatea netă înseamnă că conținutul dorit (și pentru care plătiți lățimea de bandă) vă este livrat la aceeași viteză, indiferent de conținutul respectiv.

Din păcate, în luna ianuarie a acestui an, Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul District of Columbia a eliminat în mod efectiv neutralitatea netă și FCC, a cărei misiune este aceea de a apăra neutralitatea, și în ciuda unui protest masiv public care a dus la un inedit 3 milioane de comentarii rămase pe site-ul său de consultare publică (ceea ce o determină să se prăbușească de două ori), mai degrabă oximoronic pare hotărât să „salveze” neutralitatea netă distrugând.

Având în vedere că noul șef al FCC, Tom Wheeler, a lucrat ani de zile ca un lobbyist al industriei care a făcut campanii împotriva neutralității netului, acest lucru este la fel de deprimant pe cât este de surprinzător..


Între timp, marile companii de telecomunicații nu și-au pierdut timp ruperea neutralității netei, motivele pentru care sunt în mare parte trei:

  1. Acum pot oferi companiilor care își pot permite să plătească pentru asta acces mai rapid la clienții lor. În timp ce acest lucru aduce venituri suplimentare pentru furnizorii de servicii Internet, înseamnă că companii mai mici, startup-uri, organizații de caritate și oricine nu își poate permite să plătească pentru lățimea de bandă suplimentară vor avea loc în „slow lane”. Singurii câștigători aici sunt întreprinderile mari consacrate, care pot folosi acest teren de joc neuniform pentru a-și înăbuși competiția
  2. Acum pot oferi clienților pachete de internet incluse în stil cablu, care le oferă clienților acces la doar un număr limitat de canale (adică site-uri web și servicii internet). Pentru a obține acces nelimitat la internet, clienții vor trebui să plătească mai mult. Inutil să spun, acest lucru are implicații sociale teribile, dar procesul este deja în curs
  3. Aceștia pot discrimina împotriva serviciilor care concurează cu ale lor. Exemplul clasic este faptul că atât Comcast, cât și Verizon (care ambele conduc servicii de streaming de internet), aproape imediat după hotărârea Curții din ianuarie au început să accelereze traficul Netflix. Scuza lor este că Netflix își îngreunează în mod nedrept lățimea de bandă, așa că este corect că ar trebui să plătească pentru asta, dar cu siguranță clienții plătesc ISP-urile pentru lățimea de bandă tocmai pentru a putea transmite servicii precum Netflix?

Cum VPN poate ajuta la ocolirea accelerației ISP

Utilizarea unui serviciu VPN conectează computerul (inclusiv dispozitivele mobile) la serverele unui furnizor VPN folosind un tunel criptat. Deoarece toate datele care trec prin acest tunel sunt protejate de o criptare puternică, ISP-ul dvs. nu poate ști ce fac utilizatorii pe internet și, prin urmare, nu poate acorda prioritate sau discriminare împotriva anumitor servicii specifice.

Doar pentru a demonstra cât de eficient poate fi acest lucru, în iulie Colin Nederkoorn, CEO al Customer.io, a efectuat o serie de teste în care utilizarea VPN și-a îmbunătățit viteza de conectare atunci când a transmis Netfix peste conexiunea sa Verizon de zece ori!

Prin urmare, utilizarea unui VPN împiedică aglomerarea serviciilor de internet, și va deveni probabil un instrument vital în lupta pentru păstrarea neutralității netei. In orice caz…

Este posibil ca ISP-urile să accelereze / blocheze VPN-ul în sine

Deși toate datele care trec printr-un tunel VPN criptat sunt ascunse de un ISP, acesta poate „vedea” tunelul în sine și, prin urmare, poate alege să accelereze sau să blocheze tot astfel de trafic. În mod alternativ, poate pur și simplu accelera sau bloca tot traficul conectat la adresele IP cunoscute aparținând furnizorilor VPN.

Accelerarea sau blocarea traficului VPN este foarte problematică, întrucât întreprinderile se bazează pe VPN pentru a asigura comunicații interne, pentru a procesa plăți și pentru orice număr de scopuri de rutină care sunt vitale pentru ca acestea să funcționeze, astfel încât interzicerea protocoalelor VPN ar avea un impact foarte negativ asupra economiei..

Aceasta este o problemă agravată de faptul că rularea OpenVPN (sau SSTP) prin portul TCP 443 face ca traficul VPN să nu fie distins de traficul HTTPS (https: //), care folosește protocolul pe care se bazează aproape toată securitatea internetului..

Prin urmare, traficul VPN este blocat doar în țări extrem de restrictive, cum ar fi China sau Iran, dar există unele dovezi că companiile americane pot încuraja acest lucru. Din fericire, acest lucru poate fi ocolit cu ușurință trecând la portul tcp 443, modificarea acestui lucru ar rupe în mod eficient internetul.

Clienții VPN personalizați mulți furnizori vă permit să comutați ușor porturile. Pentru a face acest lucru în clientul OpenVPN generic open source, puteți edita fișierul de configurare .ovpn relevant într-un editor de text și puteți modifica setările manual.

ovpn schimb port

Dacă aveți probleme, atunci furnizorul dvs. VPN ar trebui să fie capabil și cu plăcere să vă ofere asistență.

Mulți furnizori VPN oferă, de asemenea, servere „stealth”, care folosesc tehnologii obfspoxy ca să mascheze utilizarea traficului VPN.

Un pericol mai mare este că ISP-urile ar putea accelera internetul pentru utilizatorii conectați la intervalele IP cunoscute ale furnizorilor VPN. Ca utilizator, nu puteți face multe despre acest lucru, în afară de alegerea de a utiliza furnizori VPN mai puțin cunoscuți, dar furnizorii înșiși își pot recicla adresele IP, pot configura noi servere proxy și pot efectua diverse alte trucuri pentru a ajuta la combaterea acestei amenințări.

Accelerarea în afara Statelor Unite

Colapsul recent al neutralității nete în SUA, în special închiderea perioadei de consultare publică a FCC (care a fost prelungită în perioada 15 iulie - 15 septembrie pentru a gestiona volumul uriaș de comentarii primite), a concentrat atenția mondială asupra problema accelerării în America și a făcut din aceasta o prioritate urgentă pentru internauții americani.

Tot restul lumii urmărește îndeaproape evenimentele din SUA, iar ISP-urile de pretutindeni speră că va stabili un precedent care le va permite să încarce diferit pentru diferite niveluri de acces la internet și lățimea de bandă..

UE și Brazilia au adoptat o legislație care vizează garantarea neutralității netei, dar chiar și aici, faptul că o proporție uriașă din tot traficul de internet trece prin SUA (chiar și atunci când SUA nu este nici punctul de plecare, nici destinația sa) înseamnă că ceea ce se întâmplă în statele vor afecta probabil utilizatorii din altă parte.

În toate cazurile, atâta timp cât nu este el însuși accelerat, VPN va ajuta (și discutat mai sus, chiar și atunci când este accelerat, opțiunile sunt disponibile).

O notă despre accelerarea BitTorrent

Multe ISP-uri, chiar și în țările care mențin neutralitatea netă, discriminează traficul BitTorrent, cu presupunerea că tot astfel de trafic implică încălcări ilegale de copyright. Pentru a vedea dacă traficul dvs. BitTorrent este accelerat, consultați acest instrument fantastic de către Laboratorul de măsurare, care vă permite să vedeți cât de multă aglomerație a traficului BitTorrent este realizată nu numai de țară, ci de ISP..

neutralnet2

Din nou, folosirea unui VPN (care permite P2P) va evita această agitație, oferind în același timp beneficiile suplimentare pentru a ascunde ceea ce descărcați de pe ISP-ul dvs. și folosind o adresă IP proxy orientată spre exterior, vă veți asigura că descărcările dvs. nu pot fi identificate la dvs. adresa IP reală. dacă doriți să aflați mai multe despre utilizarea unui VPN pentru site-urile de torrent, aruncați o privire la cele mai bune VPN-uri ale noastre pentru articolul torrenting.

Captura

Deoarece VPN implică datele care călătoresc printr-o etapă suplimentară a călătoriei pe măsură ce traversează serverele VPN și pentru că criptarea și decriptarea datelor preia puterea de procesare, utilizarea VPN vine întotdeauna cu o lovitură de viteză, care poate fi mai mică de 10 la sută, dar poate fii mult mai mult.

Prin urmare, avantajul utilizării VPN pentru a sustrage accelerația depinde de viteza lovită care rezultă din utilizarea unei VPN, în raport cu cantitatea de accelerație care se produce. Așa cum a demonstrat destul de spectaculos dl Nederkoorn și viteza sa de 10 ori mai rapidă Netflix atunci când utilizați VPN (așa cum am menționat anterior), beneficiile pot fi încă considerabile.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me