Dacă doriți să vă configurați VPN-ul cu Ubuntu, Kali sau Mint, atunci sunteți la locul potrivit. În acest articol, este un simplu mod de ghid pentru instalarea unui VPN folosind Interfața virtuală VPN Linux, Manager de rețea și alte metode.


Datorită popularității sale, acest articol se concentrează pe instalarea unui VPN pe Ubuntu. Totuși, aceleași instrucțiuni se aplică Linux Mint, Debian și Kali (care se bazează pe Debian) și ar trebui să ofere linii directoare utile pentru utilizatorii altor distros Linux..

Aflați mai multe despre siguranța online

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum vă puteți securiza datele, consultați ghidurile de mai jos:

 • Cele mai sigure distros Linux - În acest ghid enumerăm cele mai sigure două distrobiri Linux.
 • Criptare VPN - Tot ce trebuie să știți despre criptarea VPN de la PPTP la OpenVPN.

Instalați software-ul Linux personalizat al unei VPN

În majoritatea sistemelor de operare, cel mai simplu mod de a configura un VPN este să folosești software-ul personalizat al unui furnizor VPN. Acest lucru este valabil și în Linux, dar foarte puțini furnizori VPN oferă un client personalizat GUI Linux.

De fapt, singurii furnizori de VPN pe care îi cunosc pentru a oferi GUI VPN pentru Linux cu o gamă completă de caracteristici găsite în mod obișnuit în Windows și software-ul macOS sunt AirVPN și Mullvad .

Instalarea unui VPN pe software-ul pentru clienți Linux

Clientul „Eddie” al AirVPN acceptă o serie de configurații Linux și este open source.

Clientul VPN al Mullvad acceptă Ubuntu (Debian), Fedora, Linux Elementary Freya și Arch Linux. Este, de asemenea, open source.

Instalați un VPN pe Linux

ExpressVPN oferă și un client Linux personalizat, dar este doar linie de comandă și nu este foarte complet. Este disponibil pentru Ubuntu, Fedora și Raspbian, dar nu este open source.

OpenVPN Pentru Linux prin NetworkManager

În afara clienților dedicați, probabil cel mai simplu mod de a instala și utiliza OpenVPN pe majoritatea sistemelor Linux este prin demonul NetworkManager.

De remarcat este faptul că AirVPN recomandă utilizarea NetworkManager „din cauza problemelor critice multiple.” Cu toate acestea, nu am reușit să stabilesc mai multe detalii în acest sens, iar majoritatea VPN-urilor par fericiți să-l folosească..

Instalarea OpenVPN în Ubuntu GNOME

 1. Înregistrați un cont la furnizorul VPN ales.
 2. Descărcați fișierele de configurare .ovpn ale furnizorului dvs. pentru serverele la care doriți să vă conectați. Acestea pot fi adesea descărcate pe lot sub formă de fișier .zip, caz în care va trebui să îl dezarhivați înainte de utilizare.

  În trecut, NetworkManager nu îi plăcea certificatele și cheile inline. Din această cauză, multe VPN-uri recomandă descărcarea lor separat. Dar acest lucru nu mai pare necesar.

 3. Descărcați și instalați pachetele Ubuntu OpenVPN pentru NetworkManager deschizând o fereastră Terminal și tastând:

  sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome

 4. Verificați dacă OpenVPN este instalat corect făcând clic pe pictograma NetworkManager din bara de notificări.

  Instalarea unui VPN pe Ubuntu

  Apoi accesați Opțiunea VPN -> Setări VPN -> VPN -> și faceți clic pe butonul +.

  configurați un VPN pe Ubuntu

  În caseta Adăugare VPN ar trebui să vedeți o opțiune OpenVPN. Dacă nu vedeți OpenVPN, reporniți computerul.

  Instalați un VPN Ubuntu

 5. Presupunând că vedeți opțiunea OpenVPN, nu faceți clic pe ea. Faceți clic pe „Import din fișier…” în loc. Navigați până la locul în care ați descărcat fișiere .ovpn și faceți dublu clic pe unul.

  Configurarea unui VPN pentru Ubuntu

 6. O casetă Adăugare VPN va apărea populată de setările VPN ale serverului. Pur și simplu completați numele de utilizator și parola și apăsați pe „Adăugare”.
 7. VPN este acum configurat. Ura! Pentru a începe, accesați NetworkManager -> VPN oprit -> și selectați serverul la care doriți să vă conectați.

  Cum se instalează un VPN Ubuntu

OpenVPN direct prin terminalul Linux

Potrivit AirVPN, utilizarea OpenVPN prin terminalul Linux este, de asemenea, mai sigură decât utilizarea NetworkManager, deși nu am reușit să confirm acest lucru sau să descopăr detaliile.

Din păcate, nu pot face un ghid de configurare general pentru acest lucru, deoarece specificațiile variază prea mult în funcție de VPN și după ce aromă de Linux folosești. Majoritatea furnizorilor buni, însă, au ghiduri.

Rețineți că, dacă utilizați OpenVPN direct, cererile DNS nu vor fi trimise către serverele DNS ale furnizorului VPN. Scurgerile IP pot fi rezolvate modificând rezolvconf pentru a împinge DNS pe serverele DNS ale VPN-ului dvs..

Alternativ, puteți configura manual firewall-ul iptables pentru a vă asigura că tot traficul (inclusiv cererile DNS) trebuie să treacă prin serverul VPN. Acest lucru va asigura, cel puțin, că toate solicitările DNS sunt furnizate de VPN. De asemenea, va acționa ca un comutator de ucidere.

Documentația de pe site-ul VPN-ului dvs. vă poate oferi îndrumări suplimentare cu privire la aceste probleme.

Configurați manual VPN pentru Linux folosind PPTP prin NetworkManager

PPTP nu este un protocol VPN sigur, așa că, în general, vă recomandăm să îl evitați. NetworkManager vine cu suport PPTP „din cutie”, ceea ce poate face din PPTP o soluție utilă „rapidă și murdară” atunci când securitatea nu este o prioritate ridicată.

 1. Accesați Network Manager -> Setări VPN. Faceți clic pe pictograma + de lângă caseta VPN -> Protocol de tunelare punct la punct (PPTP)

  configurarea unui VPN Ubuntu

 2. Completați setarea PPTP oferită de VPN. Rețineți că aceste setări nu sunt specifice Linux, deci puteți utiliza setări generice sau setări date pentru o altă platformă.

  Adăugați un VPN la Ubuntu Linux

Configurați manual VPN pentru Linux folosind L2TP / IPsec

Așa cum este dezactivat în Ghidul nostru complet de criptare VPN, L2TP este un protocol de tunelare care nu oferă nicio criptare sau confidențialitate traficului care trece prin acesta, de aceea este de obicei implementat cu suita de autentificare IPsec (L2TP / IPsec).

Cum se instalează L2TP / IPsec pentru NetworkManager

NetworkManager-l2tp este un plugin VPN pentru NetworkManager 1.2+ care include suport pentru L2TP / IPsec.

Pentru instalare, porniți terminalul și introduceți următoarele comenzi:

sudo add-apt-repository ppa: nm-l2tp / network-manager-l2tp

Actualizare sudo apt-get

sudo apt-get install network-manager-l2tp

Vi se poate solicita să instalați binare suplimentare (de exemplu, pentru GNOME), caz în care mergeți mai departe. Reporniți computerul și L2TP ar trebui să fie acum activat în NetworkManager.

Instalarea unui PPTP VPN L2TP

Configurarea este foarte similară cu utilizarea PPTP (vezi mai sus), cu excepția faptului că va trebui să introduceți câteva detalii suplimentare de autentificare IPSec. Din nou, VPN-ul dvs. ar trebui să fie capabil să le furnizeze, iar setările generice sunt în regulă.

Configurarea unui VP2 L2TP și IPsec

Actualizare mai 2018: În prezent, există un bug în xl2tpd care ar putea compromite utilizarea acestuia cu protocolul IPSec. Problema a fost deja rezolvată în Fedora, așa că m-aș aștepta să fie plasată în Ubuntu și Debian în curând. Vă rugăm să consultați aici pentru detalii și cele mai recente actualizări.

Configurați manual VPN pentru Linux folosind IKEv2

IKEv2 este un protocol VPN sigur și rapid, care câștigă rapid popularitate la serviciile VPN. Este acceptat în Linux prin puternSwan. pachetele strongSwan sunt disponibile pentru majoritatea versiunilor Linux, sau le puteți compila singur.

Cum se instalează IKEv2 pentru NetworkManager. Puteți construi acest lucru din sursă sau utilizatorii Debian / Ubuntu pot deschide Terminal și introduceți:

sudo apt-get install network-manager-strongswan

În utilizare, pluginul funcționează la fel ca pluginul L2PT NetworkManager descris mai sus.

Pur și simplu introduceți setările IKEv2 furnizate de VPN-ul dvs. (dacă acceptă IKEv2).

VPN IKEv2 pentru Linux

Cum se testează o VPN pentru Linux

Dacă utilizați NetworkManager, o pictogramă mică de blocare a rețelei în bara de notificări vă permite să știți pe scurt că sunteți conectat.

Cum se testează o VPN pe Linux

Pentru confirmare suplimentară VPN-ul este conectat și funcționează corect, puteți rula un test de scurgere IP ...

Verificați VPN-ul dvs. dacă există scurgeri de IP

Odată conectat la VPN (folosind orice metodă), este bine să verificați scurgerile de IP.

Verificarea unei VPN Linux pentru scurgeri IP

Exemplul de mai sus arată un caz rău de scurgeri IPv6. Rezultatul DNS IPv4 arată corect că sunt conectat la un server VPN din SUA, dar site-ul poate vedea adresa mea reală IPv6 din Marea Britanie atât prin o scurgere DNS obișnuită, cât și prin WebRTC. Fail!

Pentru mai multe informații despre șederea în siguranță cu un VPN în Marea Britanie sau SUA consultați ghidurile de mai jos:

 • VPN Marea Britanie
 • VPN Statele Unite

Rețineți că IP-urile de utilizare privată - [RFCxxxx] sunt doar IP-uri locale. Acestea nu pot fi utilizate pentru a identifica o persoană sau un dispozitiv și nu constituie o scurgere IP.

Instalare VPN pentru Linux: concluzie

La fel ca în majoritatea lucrurilor Linux, lucrurile nu sunt niciodată la fel de ușoare precum sunt pe platforme mai mari. Acestea fiind spuse, chiar și utilizatorii Debian / Ubuntu neexperimentați nu ar trebui să aibă probleme în configurarea unui VPN folosind NetworkManager.

Credit imagine: de Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me