Majoritatea browserelor moderne permit site-urilor să vă solicite geolocalizarea. Acest lucru are avantaje legitime, deoarece permite site-urilor web să-și adapteze serviciile la nevoile dvs. individuale și le ușurează furnizarea de funcții specifice locației.


Este, de asemenea, ceva de coșmar de confidențialitate, deoarece browserul dvs. vă poate împărtăși locația reală cu site-uri web chiar și atunci când utilizați o rețea virtuală virtuală (VPN). Din fericire, această caracteristică este opțională în mod implicit și puteți alege dacă să o utilizați de la caz la caz. Puteți, totuși, doriți să-l dezactivați cu totul.

Cum funcționează geolocalizarea HTML5?

Detaliile exacte ale modului de funcționare a geolocalizării variază în funcție de browser. Browser-urile desktop combină indicii precum adresa dvs. IP, informațiile despre agentul utilizatorului browserului și o listă de rețele Wi-Fi detectate din zona dvs. împreună cu punctele forte ale semnalului pentru a estima locația dvs..

Dacă acest lucru sună înfricoșător, se înrăutățește pe dispozitivele mobile în care informațiile de mai sus sunt combinate cu datele de urmărire ale telefoanelor mobile pentru a vă identifica locația în continuare. Aceasta include datele dvs. GPS, informațiile despre rețeaua mobilă și numărul unic de identificare IMEI al telefonului.

Cât de exactă este geolocalizarea?

În testele mele, destul de darnic precise! În ciuda activării VPN, mylocation.org a fost capabil să mă localizeze la adresa mea reală atunci când folosesc un browser desktop cu funcția sa de geolocalizare a browserului. La un telefon, precizia era de câțiva metri!

Localizarea geografică

Dar nu intrați în panică!

Asistența de geolocalizare a browserului este opțională

În mod implicit, toate browserele vă vor cere permisiunea înainte de a trimite date de geolocalizare către site-uri web.

Geolocalizare opțional

Cu toate acestea, este posibil ca dumneavoastră (sau poate un membru al familiei) să schimbați accidental setările browserului dvs. pentru a activa geolocalizarea în mod implicit. De asemenea, este frecvent ca programele malware să modifice setările de geolocalizare a browserului.

VPN-uri și geolocalizare HTML5

Un VPN vă va ascunde adresa IP de site-urile pe care le vizitați, dar aceasta este ocolită dacă permiteți site-ului să utilizeze geolocalizarea.

După cum s-a menționat, browserul dvs. ar trebui să solicite permisiunea înainte de a trimite aceste date, dar este posibil ca acestea să nu o facă. Trimiterea datelor de geolocalizare poate cauza blocarea unei pagini dacă nu permite conexiunile din locația dvs..

Dacă un site web vă poate detecta locația când aveți un VPN în funcțiune, primul lucru de făcut este să verificați dacă nu aveți o scurgere de IP accesând ipleak.com. Dacă pe pagina respectivă puteți vedea orice adresă IP care aparține fie dumneavoastră, fie furnizorului de servicii Internet (ISP), atunci problema este o scurgere IP - nu geolocalizare HTML5.

După ce ați verificat să vă asigurați că o scurgere IP nu este vinovată, atunci puteți încerca să dezactivați manual geolocalizarea în browserul dvs..

Site-uri care blochează utilizatorii VPN

Este din ce în ce mai frecvent ca serviciile de streaming să blocheze utilizatorii VPN atunci când îi detectează. Acest lucru se datorează faptului că multe persoane utilizează VPN-urile pentru a urmări conținut care este limitat la audiențe din anumite țări din motive de licență.

Este important să înțelegem totuși că aceste servicii nu știi cumva unde ești cu adevărat. Pur și simplu păstrează o bază de date cu IP-uri cunoscute ca aparținând serviciilor VPN și blochează pe oricine încearcă să acceseze site-ul lor web folosind unul dintre aceste IP-uri..

Prevenirea scurgerilor IP și dezactivarea geolocalizării browserului nu va face nimic pentru a depăși o tactică atât de simplă, dar eficientă.

Cum dezactivați geolocalizarea HTML5

Puteți dezactiva complet geolocalizarea în browserul dvs. folosind următoarele metode:

Dezactivați geolocalizarea pe Firefox (desktop și Android)

  1. Introduceți despre: configurați-vă în bara URL și faceți clic pe „Accept riscul” (doar pentru desktop).
  2. Tastați geo.enabled în caseta Căutare, apoi faceți dublu clic pe intrarea acesteia pentru a seta Valoarea la fals.

Geolocalizare Firefox

Dezactivați geolocalizarea pe Chrome (desktop)

Accesați Meniu () -> Setări -> Avansat -> Confidențialitate și securitate -> Setari de continut -> Locație și comutați „Cereți înainte de a accesa (recomandat)” la Blocat.

Geolocalizare Chrome

Dezactivați geolocalizarea activată Chrome (mobil)

Exact la fel ca mai sus, cu excepția meniului (⋮) -> Setări -> Setări site -> Locație.

Dezactivați geolocalizarea activată Safari (macOS)

Accesați Safari (stânga sus pe Bara de activități) -> Preferințe ... -> Site-uri - > Locație. Selectați „Refuză” pentru site-urile listate pe care nu doriți să le geolocați. Pentru a împiedica în viitor toate site-urile să acceseze date de geolocalizare, selectați Când vizitați alte site-uri web: -> tăgădui.

Safari de geolocalizare

Dezactivați geolocalizarea pe Safari (iOS)

Mergi la Setari > intimitate > Servicii de localizare -> comutați butonul dezactivat.

Geolocalizare Safari Ios

Dezactivați geolocalizarea pe Microsoft Edge

Edge este o aplicație Windows Store, așa că pentru a dezactiva geolocalizarea accesați Startul ferestrei -> Setări -> intimitate -> Locație și comutați „Locație” la Oprit.

Edge de geolocalizare

Dezactivați geolocalizarea pe Microsoft Internet Explorer

Accesați Meniul (pictograma cog în partea dreaptă sus) -> Optiuni de internet -> Fila Confidențialitate -> Locația și verificați „nu permiteți niciodată site-urilor să vă solicite locația fizică” -> O.K.

Geolocalizare Adică

Dezactivează geolocalizarea pe Opera

Accesați Meniu -> Setări -> Site-uri -> Locație și selectați „Nu permiteți niciunui site să urmărească locația mea fizică”.

Opera browserului

Dezactivați geolocalizarea în browser: concluzie

Deși geolocalizarea browserului HTML5 poate fi foarte invazivă când vine vorba de confidențialitate, nu este de obicei o problemă, deoarece caracteristica este opțională în mod implicit.

Dacă aveți o dispoziție paranoică, sau dacă un site web știe unde vă aflați chiar și cu un VPN pornit și după ce ați verificat scurgeri de IP, atunci puteți încerca să dezactivați geolocalizarea în browserul dvs..

Credit imagine: De Nucleartist / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me