Windows 10 este un coșmar de confidențialitate. La patru ani de la lansare, Microsoft speră că toată lumea a trecut la ultima versiune a Windows. Cu toate acestea, mulți utilizatori utilizează în continuare versiuni mai vechi ale sistemului de operare.


Pentru companii, acest lucru este de înțeles. Costurile de modernizare, problemele cu compatibilitatea cu întoarcerea și eventuala necesitate de a recalifica personalul sunt toate motivele pentru a întârzia deplasarea.

Windows 10 a fost proiectat în parte pentru a rezolva aceste probleme, oferind actualizări incrementale, mai degrabă decât modificări pe scară largă cu fiecare nouă versiune.

Fiecare computer nou din 2015 este livrat cu Windows 10, dar pot exista totuși unii utilizatori care persistă cu hardware-ul mai vechi, care pur și simplu nu au ajuns niciodată să preia Microsoft pe oferta sa de actualizare gratuită (care s-a extins până la 31 decembrie) 2017).

Cu toate acestea, pentru mulți, cel mai logic motiv de a nu face upgrade la ultima versiune Windows este că versiunile anterioare de Windows nu sunt la fel de invazive la confidențialitate ca Windows 10.

Cât de privată este versiunea dvs. de Windows?

Tabelul de mai jos prezintă ce date partajează potențial versiunea dvs. de Windows.

Windows 10

Windows 8.1

Windows 8

Windows 7

Persoane de contact cu utilizatorii

da

Nu

Nu

Nu

Date din calendar

da

Nu

Nu

Nu

Alte date de personalizare

da

Nu

Nu

Nu

ID de publicitate

da

da

Nu

Nu

Locație

Da și trimis partenerilor de încredere.

Da, doar Microsoft.

Da, doar Microsoft.

Nu

Telemetrie

Da (cu excepția W10 Enterprise)

Da*

Da*

Da*

* Telemetrie - Acesta este procesul de înregistrare a datelor și de trimitere la o altă sursă. Acest lucru este făcut pentru "depanare".

* Nu a fost colectată nicio telemetrie la lansarea acestor versiuni de Windows, dar de atunci a fost adăugată prin actualizări automate.

Windows 10

Windows 10 ecran de pornire

Încă de la lansarea sa în iulie 2015, Windows 10 a provocat controverse pentru numeroasele sale probleme de confidențialitate.

Acest lucru este valabil în special pentru serviciile sale Bing și Cortana, care colectează o mulțime de informații personale despre tine pentru a oferi o experiență extrem de personalizată.

Colecția automată de date de telemetrie Microsoft (pentru rezolvarea problemelor) a cauzat îngrijorare.

Este posibil ca mulți utilizatori să fie mulțumiți de compensarea între confidențialitate și comoditate, folosind aceste servicii, dar cantitatea mare de informații pe care Microsoft le poate colecta despre tine prin Windows 10 este îngrijorătoare.

Majoritatea funcțiilor care invadează confidențialitatea pot fi dezactivate, iar Microsoft face acum o treabă mult mai bună în a explica ce fac și a permite utilizatorilor să le dezactiveze în timpul instalării decât atunci când Windows 10 a fost lansat pentru prima dată.

Utilizatorii Windows sunt încă conduși să accepte setări implicite, care sunt extrem de invazive.

Acestea includ colecția de contacte cu utilizatorii, date din calendar și date de intrare asociate pentru a personaliza introducerea de vorbire, tastarea și intrarea. Introducerea și introducerea datelor este, de asemenea, colectată pentru a îmbunătăți recunoașterea.

Cea mai mare parte a acestei colecții de date poate fi abandonată, dar nu este posibilă renunțarea la colecția de telemetrie decât dacă se folosește Enterprise Edition din Windows 10.

Windows 8.1

Windows 8.1 nu conține Cortana și, prin urmare, are o integrare mult mai mică cu motorul de căutare Bing și nu trebuie să colecteze date de personalizare.

A introdus coduri de publicitate. Acestea sunt identificatori unici care permit companiilor să vizeze utilizatorii cu publicitate personalizată.

Pe parcursul ciclului său de viață activ, Windows 8.1 nu a colectat date de telemetrie, însă, nu după mult timp după lansarea Windows 10, Microsoft a adăugat colecția de telemetrie la Windows 8.1, Windows 8 și Windows 7 prin canalul său de actualizare automată..

Windows 8

Această versiune de Windows a introdus urmărirea locației. O mare diferență față de urmărirea locației mult mai invazivă efectuată de Windows 10 este însă că datele despre locația colectate de Windows 8 și Windows 8.1 sunt trimise doar Microsoft.

Ca și în cazul Windows 8.1, colecția de telemetrie a fost adăugată retroactiv la Windows 8 în 2015.

Windows 7

Windows 7 este considerat de mulți drept ultima versiune a Windows-ului, fără funcții încorporate special concepute pentru a invada confidențialitatea utilizatorilor.

La fel ca în cazul ambelor versiuni de Windows 8, această distincție a fost oarecum distrusă de adăugarea retroactivă a colecției de telemetrie.

Cea mai mare problemă pentru utilizatorii Windows 7 este că sistemul de operare vechi de zece ani ajunge la sfârșitul vieții sale. La 14 ianuarie 2020, se încheie asistența oficială acordată de Microsoft de către Microsoft.

Desigur, copia dvs. de Windows nu se va opri brusc atunci, dar nu va mai primi actualizări vitale de securitate.

Avantajele de confidențialitate a continuării utilizării Windows 7, mai degrabă decât trecerea la o versiune mai recentă a Windows după această dată, sunt puternic depășite de riscul de securitate prezentat de utilizarea unui sistem de operare care nu este patch pentru a face față celor mai recente amenințări de securitate..

Mașini Windows pe 32 de biți și pe 64 de biți

Majoritatea computerelor moderne sunt echipate cu procesoare pe 64 de biți. Acestea sunt mult mai rapide decât procesoarele vechi pe 32 de biți, care sunt limitate la utilizarea doar 4 GB RAM.

Pentru a profita de un procesor pe 64 de biți, programele trebuie să fie scrise special pentru a susține setul său de instrucțiuni. Aceasta include Windows.

Singura diferență între versiunile Windows pe 32 de biți și versiunile pe 64 de biți este că versiunile pe 64 de biți pot profita din plin de procesoarele pe 64 de biți.

Versiunile pe 32 de biți ale Windows rulează foarte bine pe mașini cu procesoare pe 64 de biți, dar versiunile Windows pe 64 de biți necesită rularea procesoarelor pe 64 de biți.

În mod crucial, nu există nicio implicație de confidențialitate referitoare la faptul dacă o mașină Windows este pe 32 de biți sau pe 64 de biți.

Cu excepția cazului în care utilizați un computer foarte vechi, ar trebui să alegeți și versiuni ale programelor pe 64 de biți (cum ar fi aplicațiile VPN), deoarece acestea oferă performanțe mai bune. Dacă este disponibilă doar o versiune pe 32 de biți (ceea ce este adesea cazul pentru a oferi o compatibilitate înapoi), acestea sunt bine de utilizat.

O alternativă la Windows

Dacă sunteți serios în privința vieții private, folosiți Linux în schimb.

Linux este un sistem de operare gratuit și open-source, care poate face aproape tot ce poate Windows. Spre deosebire de Windows, Linux este construit având în vedere confidențialitatea. Unele versiuni de Linux sunt mai concentrate pe confidențialitate decât altele, dar orice versiune de Linux este mai prietenoasă cu confidențialitatea decât chiar Windows 7.

Multe programe Windows „pilot” sunt, de asemenea, disponibile pentru Linux, iar acolo unde nu sunt, există de obicei o alternativă bună Linux open source.

O excepție de la această regulă sunt jocurile. Platformele precum Steam oferă suport pentru jocurile Linux, dar există multe mai puține dintre acestea decât există pentru Windows. O soluție populară la această problemă este să configurați un sistem dual-boot, unde Windows este folosit exclusiv pentru jocuri.

Linux este mult mai ușor de utilizat decât a fost, dar curba sa de învățare rămâne mult mai abruptă decât pentru Windows. Prin urmare, nu este o opțiune realistă pentru toată lumea. Dar pentru cei care doresc să depună un efort mic, Linux oferă o experiență de calcul mult mai privată decât Windows sau orice alt sistem de operare acolo.

Sistem de operare Linux

Linux vine într-o versiune aproape incomodă, numită „distros”. Există mai multe distros dedicate vieții private, dar Linux Mint este conceput special pentru a face trecerea de la Windows la Linux cât mai nedureros posibil..

Iar o modalitate suplimentară de a vă asigura confidențialitatea este să utilizați un VPN pentru Linux.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me