Ce este Blockchain

Până acum, majoritatea oamenilor au auzit de Bitcoins. Bitcoinsul este unul dintre (acum mii) de criptomonede disponibile pe piață. Criptomoneda originală a devenit proprietate fierbinte, valoarea totală a Bitcoins a ajuns la 326,5 miliarde de dolari în decembrie 2017, înainte de a scădea puțin la 237,6 miliarde de dolari la începutul anului 2020. Ceea ce s-ar putea să nu vă dați seama este însă că Bitcoins există doar din cauza unui sistem digital de evidență publică numit Blockchain.

Blockchain a apărut pentru prima dată pe scena în noiembrie 2008. La acel moment, cineva (sau un grup de oameni) care mergea după pseudonimul Satoshi Nakamoto a publicat o carte albă numită Un sistem electronic de numerar peer-to-peer. Sistemul descris de Nakamoto a fost revoluționar. A creat o modalitate pentru ca o monedă digitală să existe, să fie distribuită, să fie cumpărată și vândută și să fie utilizată pentru a cumpăra și a vinde cu. Toate acestea fără a fi nevoie de instituții financiare intermediare.

Poate cel mai important, datorită structurii peer-to-peer a Blockchain, criptocurrencyul care locuia pe sistemul ledger public ar exista într-un stat care a sfidat corupția. De atunci s-a observat că coloana vertebrală incoruptibilă a Blockchain are multe alte utilizări decât doar păstrarea criptocurrențelor.

În prezent, sunt dezvoltate tot mai multe utilizări pentru Blockchain, ceea ce a determinat multe persoane să întrebe ce este Blockchain și cum funcționează.?

Înțelegerea Blockchain: Bazele

Blockchain 1


Blockchain este un sistem de evidență publică care ține o evidență a tuturor tranzacțiilor Bitcoin făcute vreodată. Sistemul de evidență publică nu doarme niciodată. Acesta este în permanență actualizat și distribuit între sute de mii de calculatoare atașate prin intermediul web-ului. Aceste computere se numesc noduri. Deoarece sunt atât de mulți care sunt actualizați simultan, din punct de vedere tehnic este imposibil de a hack întregul sistem.

Datele care alcătuiesc Blockchain sunt denumite „lanț”. Este suma tuturor tranzacțiilor făcute vreodată, de la începutul timpului până la ultima tranzacție. Lanțul în sine este format de rețea, deoarece timbrează tranzacțiile efectuate. Timpurile respective se realizează prin hashing (criptarea) datelor de tranzacție într-un „lanț” bazat pe hașie pentru evidența tranzacțiilor.

În cartea albă originală a lui Nakamoto despre Blockchain, acest lanț de date este denumit "un sistem de tranzacții electronice fără a se baza pe încredere."

Cu tehnologia Blockchain, nu există nicio persoană, entitate sau instituție în care nimeni trebuie să-și pună încrederea. Lanțul oferă o înregistrare impecabilă a tuturor tranzacțiilor care au fost făcute vreodată. Aceasta este denumită în mod obișnuit „dovada muncii”. Această dovadă a muncii nu poate fi modificată fără a se întoarce și a-o refac. Cu toate acestea, deoarece s-a întâmplat deja și a fost spălată în lanț, lucrarea nu poate fi refăcută.

Modul în care Blockchain evită cheltuielile duble

Problema cu datele digitale este că acestea sunt ușor de copiat și reprodus. Astfel, de mult timp, moneda digitală a fost considerată imposibilă. Cum ar putea fi făcute monedele digitale unice, pentru a putea fi cheltuite o singură dată? Blockchain de la Nakamoto a fost soluția pentru acest conundrum.

Prin descentralizarea înregistrării tranzacțiilor, întreaga rețea de noduri atașate Blockchain este capabilă să rămână la curent permanent cu locația fiecărui Bitcoin în sistem. Acest lucru rezolvă problema cheltuielilor duble, permițând înflorirea criptomonedelor.

Blockchain Infographic 01 Comprimat 1 1024X506

Cum funcționează Blockchain în practică?

  1. În primul rând, cineva cere să efectueze o tranzacție folosind Blockchain. În acest moment, o solicitare este trimisă prin internet către toate nodurile atașate în prezent la Blockchain. Nodurile (calculatoarele participante) primesc fiecare cererea și începe procesul de tranzacție.
  2. În continuare, rețeaua de noduri validează simultan atât starea utilizatorului în Blockchain, cât și solicitarea de tranzacție. Aceasta se realizează folosind algoritmi recunoscuți. Cu persoana care a solicitat tranzacția validată și toate nodurile de acord cu privire la cerere, tranzacția poate avansa.
  3. O tranzacție verificată poate implica mutarea criptomonedelor dintr-un loc în altul pentru a achiziționa ceva sau pentru a o depozita într-o altă locație. Cu toate acestea, tehnologia Blockchain poate fi aplicată și pentru a verifica orice alte date care trebuie tranzacționate în siguranță. Aceasta include înregistrări de date, contracte și alte date sau informații care trebuie împărtășite într-o manieră de încredere.
  4. Cu tranzacția verificată, aceasta poate fi mutată în stadiul de finalizare a procesului. Acest lucru se realizează prin adăugarea datelor din tranzacția respectivă la datele din alte tranzacții în ceea ce se numește bloc. Blocurile au dimensiunea de 1 Mb și sunt create aproximativ o dată la zece minute. Dețin toate cele mai recente tranzacții efectuate în lanțul de blocuri.
  5. Acum, că datele au fost adăugate la un bloc - și blocul este completat cu 1 Mb de tranzacții de date - blocul este adăugat la lanțul de blocuri. Astfel, tranzacția inițială este completă (la fel ca toate celelalte tranzacții recente care alcătuiesc acel bloc).

Securitate Blockchain: Suma tuturor tranzacțiilor

Este acel lanț complet de blocuri care formează registrul public incoruptibil al tranzacțiilor cunoscute sub numele de Blockchain. Cel mai lung lanț din rețea servește drept dovadă a întregului istoric al tranzacțiilor. Este partajat cu nodurile pe măsură ce se alătură rețelei.

Frumusețea este că nu există o bază de date centralizată a tranzacțiilor pentru un hacker cibernetic. În schimb, Blockchain există ca bază de date publică. Este împărțit și împăcat continuu între toate nodurile atașate la rețea. Deoarece rețeaua este formată din milioane de calculatoare gazdă, Blockchain este imens.

Acest lucru face ca datele conținute în Blockchain să fie ușor verificabile. În cazul Bitcoin, aceasta oferă unei monede deja finite un beneficiu masiv (și, prin urmare, o valoare înnăscută), făcând-o invulnerabilă corupției la mâna instituțiilor financiare sau a altor forțe exterioare.

Pe măsură ce trece timpul, lanțul de blocuri de 1 Mb devine din ce în ce mai mare. Pentru persoanele care nu și-au actualizat versiunea Blockchain (Bitcoin) într-o perioadă - sau o descarcă pentru prima dată într-un nou portofel Bitcoin Blockchain - achiziționarea acestuia poate dura astfel destul de mult timp (orice de la câteva ore) la săptămâni).

Pe măsură ce Blockchain devine din ce în ce mai mare, de această dată va crește inevitabil. Din acest motiv, se vorbește uneori despre "furculiță tare" scenarii. Acest lucru ar putea vedea toți utilizatorii Bitcoin Blockchain obligați să se mute (hard fork) într-o nouă versiune a Blockchain.

Hard Fork

Bitcoin & Blockchain a explicat: The Hard Fork Debate

Dezbaterea despre o furculiță Bitcoin Bitcoin a făcut furori de ceva timp. Mulți experți Bitcoin consideră că blocurile de 1 Mb vor deveni prea limitante. Preocuparea este că, pe măsură ce lanțul de blocuri devine mai lung, procesul complex criptografic necesar pentru verificarea lanțului va deveni întârziat și lent.

Toată lumea înțelege frustrarea rămânerii (sau a tamponării) de la vizionarea de streaming video. Acum imaginați-vă că acel efect are o monedă globală. Experții financiari înțeleg că orice decalaj din Blockchain - care afectează lichiditatea Bitcoin - ar putea avea un efect negativ asupra valorii Bitcoins. Aceasta este, în mod natural, o preocupare masivă pentru investitori.

Există un acord general potrivit căruia o furculiță tare este necesară pentru a rezolva problema de întârziere. Cu toate acestea, nimeni nu știe cum ar putea afecta o forchetă tare prețul Bitcoin. Blockchain este coloana vertebrală care ține împreună criptocurrencyul popular. Încrederea care înconjoară Bitcoins se bazează în primul rând pe această tehnologie care lucrează în culise. Ca atare, o investiție în Bitcoin este de fapt o investiție în Blockchain.

Din acest motiv, investitorii sunt îngrijorați cu privire la faptul că un nou Blockchain ar putea eșua. Acest lucru ar putea determina Bitcoin să sufere o pierdere catastrofică a valorii.

Care Hard Fork este cel mai bun?

Ne-am imagina că posibilitatea ca Blockchain să devină întârziată era mai tulburătoare decât o furcă tare, mai ales când Blockchain-ul unei criptocurrency rivale (Ethereum) a dovedit deja că o furculiță dura poate fi gestionată cu succes (de două ori de fapt: o dată la întâmplare).

O altă problemă pentru Bitcoin Blockchain este însă că nimeni nu poate fi de acord cu ce formă ar trebui să ia furculița tare. Există două opțiuni rivale: Bitcoin Unlimited (BU) și Martorii segregați (SegWit). BU ar da mai multă putere minerilor Bitcoin. Acesta ar permite Blockchain-ului să se ridice la scară din nou, din nou, ori de câte ori a fost necesar. SegWit păstrează o abordare descentralizată, dar dublează doar lățimea de bandă a Blockchain. Asta înseamnă că, într-o bună zi, ar mai fi nevoie să fie pusă în aplicare o altă furcă dură.

Deocamdată, nimeni nu este sigur ce se va întâmpla. Când se va întâmpla furculița tare, Bitcoin va deveni în esență o monedă diferită pe noul Blockchain (cu Bitcoin original pe Blockchain original). Dacă toată lumea migrează de bună voie în noua furcă, atunci totul ar trebui să fie bine. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care toată lumea acceptă noua Blockchain (și în cazul furcii Ether, nu toată lumea a făcut-o), este posibil ca mutinarea să afecteze negativ prețul criptomonedei.

Blockchain Bitcoin

Tehnologia Blockchain: la ce altceva se poate folosi?

Baza de date tradițională deține o copie centrală a informațiilor, care poate fi actualizată doar de un singur actor la un moment dat. Blockchain, pe de altă parte, permite schimbarea unui set de date simultan de mai multe părți simultan. Atunci când o bancă transferă bani, de exemplu, trebuie mai întâi să blocheze accesul la fonduri în timp ce face transferul. După aceasta, trebuie să actualizeze cealaltă parte, apoi să redeschideți accesul la fonduri.

Blockchain banking permite transferurile de bani să se întâmple mai rapid și mai eficient. Astfel, instituțiile financiare precum Barclays, BNP Paribas, Nasdaq și chiar Rezerva Federală investesc timp și bani în proiecte care investighează utilizarea tehnologiei Blockchain în scopuri proprii..

Logo-ul cardului Gyft

Totuși, nu doar pentru tranzacții financiare, tehnologia Blockchain oferă valoare. O firmă numită Gyft folosește tehnologia blockchain pentru a oferi carduri cadou întreprinderilor mici și mijlocii. Pentru multe companii, costul furnizării de carduri cadou este prea mare pentru a fi implementat. Cu Gyft, însă, orice firmă poate extrage cu ușurință cărți cadou care pot fi răscumpărate în oricare dintre magazinele lor.

Factom este o alta dintre aceste inovații. Este o extensie a protocolului inițial Blockchain care permite utilizarea unui blockchain pentru a gestiona seturi de date mai mari. Factom le permite utilizatorilor să ruleze propriile lor înregistrări personale. Acești utilizatori pot defini ce informații sunt stocate în registrul lor. Aceasta permite blockchain-ului Factom să abordeze tratarea datelor în alte domenii de afaceri, cum ar fi legea.

Blockchain Banking: Doar începutul

Valoarea tehnologiei Blockchain se manifestă deja în jurul nostru. Se vede nu numai în prețul Bitcoins, ci și în alte criptomonede care rulează pe registrele publice similare. Cele mai interesante dintre acestea sunt în prezent Ethereum, Litecoin și ZCash. Aceste criptomonede au văzut toate o explozie în valoarea lor în ultimul an și lucrurile par a continua să fie în aceeași direcție.

Eter

Mai mult, aceasta este o tehnologie relativ nouă. Asta înseamnă că adevărata sa valoare este încă descoperită. Poate fi înregistrate progrese suplimentare în modul de implementare a acestuia pe măsură ce trece timpul.

Deocamdată, Bitcoin este în fața ambalajului, dar ar fi nevoie doar de câteva avansuri în tehnologia blockchain pentru ca o altă monedă (cu o valoare mai mare percepută datorită blockchain-ului său îmbunătățit) să intre pe piață. Având în vedere acest lucru, oricine este interesat să investească în criptomonede ar trebui să urmărească cu adevărat blockchain-uri emergente pentru inovații, dacă vor să-l vadă pe marele câștigător de mâine.

În plus, există oameni din întreaga lume care lucrează din greu pentru a găsi noi modalități de a încorpora tehnologia blockchain în alte afaceri. În opinia mea, deoarece tehnologia blockchain este atât de avantajoasă, unele dintre aceste aplicații vor avea succes, iar după toate probabilitățile vor deveni afaceri de mare succes din viitor..

Servicii Cryptocurrencies și VPN

În cele din urmă, oricine este interesat de Blockchain și criptomonede este sfătuit să se uite la serviciile VPN. VPN-urile permit utilizatorilor să-și protejeze parolele și autentificările cu criptare, adăugând un strat suplimentar de securitate la toate tranzacțiile lor online.

Titlu credit imagine: pichetw / Shutterstock.com

Credite imagine: Zapp2Photo / Shutterstock.com, varuna / shutterstock.com, 3Dsculptor / Shutterstock.com, Roman Pyshchyk / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me