Seafile


A Seafile egy nyílt forrású, platformok közötti, saját üzemeltetésű felhőtároló és -szinkronizáló megoldás. Más szavakkal, ez hasonló a Dropboxhoz vagy a Google Drive-hoz, azzal a különbséggel, hogy teljes ellenőrzést gyakorol a platform példánya felett. Mint ilyen, a Seafile közvetlen versenyben áll a Nextcloud és a Owncloud versenytársaival.

ProPrivacy.com Pontszám
6 tízből

összefoglalás

A Seafile szoftverrendszer három részből áll: a kiszolgálószoftverből, az asztali és a mobil szinkronizáló alkalmazásokból, valamint a Drive szoftverből. Ez utóbbi csak asztali számítógépekre vonatkozik, és virtuális meghajtót hoz létre a Seafile szerveren tárolt fájlok eléréséhez és feltöltéséhez.

Árazás

Ez az áttekintés a Seafile 100% -ban ingyenes és nyílt forráskódú közösségi kiadásával foglalkozik. Ezt a GNU Affero General Public License v3 alatt adják ki, a Seafile fórum által nyújtott közösségi támogatással.

Van egy szabadalmaztatott, csak a Linux számára kiadott Professional Edition, amely e-mail támogatást és néhány kiegészítő szolgáltatást tartalmaz a vállalati környezetre.

Ha a Seafile-t harmadik fél szerverén üzemelteti, akkor természetesen a kiszolgáló bérleti költségei is felmerülnek.

Jellemzők

 • Platformok közötti szinkronizálás a Windows, a MacOS, a Linux, az Android és az iOS teljes támogatásával
 • Virtuális meghajtó leképezése
 • Ügyféloldali (végpontok közötti) titkosítás
 • Beépített támogatás a Wiki dokumentumokhoz
 • Fájlverzió és pillanatképek
 • Fájl lezárása annak megakadályozására, hogy a fájlok egyidejű szerkesztése konfliktusokat generáljon
 • Online szerkesztés és társszerző
 • Ellenőrzési napló a rendszer felügyeletéhez
 • Mobil fénykép feltöltése
 • Fájlmegosztás és engedélykezelés
 • Két tényezős hitelesítés
 • Beépített víruskeresés
 • WebDAV támogatás

A Seafile-ból különösen hiányzik a névjegyzék és a naptár szinkronizálása, bár sokan úgy vélik, hogy a Seafile tisztaságának fájlszinkronizáló szoftverként történő megőrzése funkciónak tekinthető. A Nextcloud, amely támogatja ezt és más, a Seafile által nem támogatott funkciókat, a Seafile rajongók túlzottan felfúvódik..

Ha kapcsolattartásra és naptár szinkronizálásra van szüksége, akkor a Seafile mellett Radicale vagy Calendarserver is használható erre a célra..

A Nextcloud-szal ellentétben (amelyet a Owncloud-nak még nem kellett áttekintenünk az írás idején) a Seafile kizárólag önkiszolgáló - akár a saját, akár egy harmadik fél szerverén.) Nincs olyan partnervállalat, amely teljes hosztú, előre konfigurált példányokat kínálna a platformon.

Cross-platform

A Sync és a SeaDrive (lásd alább) alkalmazások elérhetőek Windows, macOS és Linux rendszerekhez. Linux alatt ezen alkalmazások GUI verziói (amelyek alapvetően azonosak a Windows és a MacOS megfelelőivel) elérhetők az Ubuntu, Debian, CentOS és Fedora számára. Parancssori kliens is elérhető a Linux minden ízléséhez.

SeaDrive - virtuális meghajtó leképezése

Ahelyett, hogy a feltöltött fájlokat az asztali szinkronizáló ügyfélen keresztül érné el, a SeaDrive alkalmazás a Windows, a MacOS és a Linux telepíti a SeaDrive mappát meghajtóként az egyszerű hozzáférés érdekében. Ez nem ad alapvető funkciókat a szokásos szinkronizálási klienshez (amely szintén nem szinkronizálja automatikusan a fájlokat helyben), de kényelmes alternatív módszert kínál a fájlok eléréséhez..

Beépített támogatás a Wiki dokumentumokhoz

A Wiki dokumentumokat mentheti és szerkesztheti egy könyvtárban a beépített WYSIWIG Markdown szerkesztő segítségével. Ezek zökkenőmentesen kapcsolódhatnak a könyvtárban tárolt fájlokhoz, így eltávolítva a sok hagyományos Wiki rendszer hézagát - a melléklet méretkorlátozásai.

Fájl verzió és pillanatkép

Amikor egy fájlt megváltoztat egy szinkronizált könyvtárban, egy új fájl jön létre. Az eredeti fájlt megőrzik, és bármikor elérhető. Ha ransomware támadás áldozatává válik, akkor egyszerűen visszaállíthatja fájljainak támadás előtti verzióit. A verziózás csak akkor hasznos, ha hozzáfér a munka korábbi vázlataihoz.

Tengeri fájl verzió előzményei

Az egyszerű fájlverzión kívül a Seafile pillanatfelvételt készít a teljes könyvtárról, amikor bármilyen változtatást végez a könyvtárban. Ez azt jelenti, hogy az összes fájl helyreállítható, nem csak a megváltoztatott fájlok.

tengerfájl pillanatkép a fájlokról

A korábbi fájlverziók és a pillanatképek csak a webes felületen érhetők el, ahol meghatározhatja, hogy az egyes könyvtárakban mennyi ideig tárolják a fájlok korábbi verzióit (napokban mérve).

Online szerkesztés és társszerző

A fájlok (beleértve a Microsoft Office fájlokat) létrehozhatók, szerkeszthetők és együttműködhetnek a Microsoft Office Online Server, a OnlyOffice vagy a Collabora Online szerverrel történő integráció révén. Ehhez természetesen telepítéshez bizonyos beállítások szükségesek.

A Seafile web kliens beépített előzetes támogatást is kínál különféle video-, audio-, PDF-, kép- és szöveges fájlformátumokhoz.

Mobil fénykép feltöltése

Az Android és iOS alkalmazások lehetővé teszik a fényképek és videók automatikus feltöltését a választott könyvtárba. Feltölthet kizárólag WiFi-n keresztül, vagy mobil adatokat is használhat, és engedélyezheti, hogy az alkalmazás kitalálja a fényképezőgép-albumokat, vagy magukat válasszon meg.

Albumok kiválasztása a tengeri fájlban

Fájlmegosztás és engedélykezelés

A fájlok és mappák titkosítatlan könyvtárakból URL vagy „belső link” segítségével könnyen megoszthatók. Ez lehetővé teszi a Seafile többi tagjának a link megnyitását az asztali kliensben. A titkosított fájlok és mappák csak a „belső link” segítségével oszthatók meg.

ossza meg könyvtárat a tengeri fájlban

Jelszóval védheti a megosztásokat, és a linkekre beállíthatja a lejáratkorlátot. A vállalati ügyfelek rendelkeznek további további finomszemcsés részvényopciókkal.

a könyvtárom a tengeri dossziéban

Két tényezős hitelesítés (2FA)

Két tényezős hitelesítés egyszerűen engedélyezhető, ehhez a Google Authenticator (vagy feltehetően bármely más OTP hitelesítő alkalmazás) használatát kell beírni a fiókokba. A Seafile támogatja a 2FA-t is a Twilio szolgáltatáson keresztül.

WebDAV támogatás

Telepítéskor a WebDAV támogatás lehetővé teszi az adatok szinkronizálását a WebDAV-kompatibilis alkalmazásokkal. Mint már említettük, naptárak és névjegyek szinkronizálására nincs CalDAV vagy CardDAV támogatás

Magánélet

Az egyik fő ok, amiért egy önálló, például a Seafile megoldást használnak, ahelyett, hogy egy teljesen üzemeltetett megoldást, például bármilyen szokásos fájlszinkronizálást vagy felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatást használnának, az, hogy teljes mértékben ellenőrizheti saját adatait..

A Seafile kiszolgálószoftvert telepítheti a fizikai tulajdonában lévő hardverre vagy a bérelt kiszolgálóterületre.

igazságszolgáltatás

Ha a Seafile-t bérelt kiszolgálóterületre telepíti, akkor elvileg az ott tárolt adatokra a törvények és felügyeleti műveletek vonatkoznak, amelyben a kiszolgáló és / vagy a kiszolgáló üzemeltetője található..

A Seafile választható, erőteljes végpontok közötti titkosítást is kínál, így az adatok biztonságosan vannak titkosítva, mielőtt feltöltik őket a szerverre. Ez azt jelenti, hogy szerveroldalon nem férhet hozzá harmadik fél, így a joghatósággal kapcsolatos aggodalmak meglehetősen irrelevánssá válnak.

Műszaki biztonság

A könyvtárak alapértelmezés szerint nem vannak titkosítva nyugalomban, de lehetnek. Ez a titkosítás kliensoldalon történik. A nyugalmi állapotban lévő adatokat az AES 256-CBC használatával titkosítjuk, és kulcsfájllal biztosítjuk.

A kulcsfájl titkosítva van egy jelszóval és AES-CBC titkosítással, mielőtt eljuttatnák a szerverre és tárolnák azt. A kulcspárt magából a jelszóból is létrehozza a PBKDF2, 1000 SHA256 iterációval. Ez a titkosított jelszó kulcspár szükséges a titkosított kulcsfájl visszafejtéséhez, amelyet ezután felhasznál az adatok visszafejtésére.

Ha titkosítást / visszafejtést végez asztali vagy mobilalkalmazásokban, akkor a jelszó soha nem hagyja el az eszközt. A webes (Seahub) kliens használatakor azonban a jelszó kivonatolt verzióját kiszolgálóoldalon tárolják egy órán keresztül.

Ez nyilvánvalóan nem olyan biztonságos, mint a jelszó, amely soha nem hagyja el a rendszert, de mivel a tárolt jelszó a PBKDF2 használatával történt, 1000 SHA256 ismétléssel, ennek ellenére elég biztonságos. És természetesen mindenesetre Ön is irányíthatja a szervert.

Érdemes megjegyezni, hogy a fájlok tartalma titkosítva van, de a fájlnevek és a könyvtárszerkezet nem.

Az átvitt adatokat a HTTPS használatával kell biztonságosítani, bár mivel Ön saját házigazda, akkor be kell szereznie egy igazolási hatóság által aláírt SSL tanúsítványt, és ezt saját maga kell konfigurálnia a kiszolgáló rendszerén..

A titkosított mappákban szereplő adatok természetesen akkor is titkosítva maradnak, ha az átviteli folyamat nincs biztonságban.

Támogatás

A támogatás első sora egy nemrégiben frissített és kibővített online kézikönyv. Ez nagyon sok információt tartalmaz, beleértve a részletes telepítési útmutatót.

Mindazonáltal olyan kérdésekkel találkoztunk, amelyek nem tartoztak a kézikönyvbe, és ahol az aktív közösségi fórumok találhatók. Annyira bosszantó, hogy a korábbi fórumszálak legtöbb linke a kézikönyv régi verziójához kapcsolódik, és ezért már nem használhatók.

Egyszerű használat

Beállít

A Seafile használatához előbb önállóan kell gazdagépet készítenie a kiszolgálószoftver egy példányára. Ezt számos módon meg lehet tenni az általános Linux és a Raspberry Pi alkalmazásban, de otthoni felhasználók számára (a cikk tárgya) az Linuxban történő telepítés ajánlott az SQLite használatával. Mindez jó és jó (és nagyon könnyű), kivéve, hogy a HTTPS telepítési utasításai csak az Nginx vagy az Apache módszerekhez érhetők el..

A kézikönyv azt is javasolja, hogy telepítsék a natív Windows klienst, de ehhez nincs hivatkozás. A további vizsgálat során ez azért van, mert a Windows kiszolgálószoftver már elavult, és a jövőben nem lesz támogatott, bár ha elég keményen vadászol, akkor is elérhető.

Minden támogatott platformon átfogó telepítési utasítások találhatók, bár el kell mondani, hogy függetlenül attól, hogy melyik platformot választja, ez valóban feladat a tapasztalt számítógépes szakemberek és rajongók számára..

A Seafile kézikönyvben található utasítások a HTTPS engedélyezéséhez Nginx vagy Apache használatával működő Linux szervereknél, de ezek feltételezik, hogy a Seafile telepítése ezen platformokon történt. Ha SQLite, Docker vagy Windows rendszeren telepítette, egyáltalán nem világos, hogy lehetséges-e még a HTTPS engedélyezése..

Számos útmutató érhető el online a HTTPS Seafile Windows Server számára a Microsoft IIS csomag használatával történő engedélyezéséhez, de ezek jó néhány évesek.

A webes felület

A webes felület a fájlok elérésének és kezelésének, valamint a fiókbeállítások felügyeletének alapvető eszköze.

tengeri fájl mappák

Készíthet új könyvtárakat, letölthet fájlokat, vagy húzással áthelyezheti a könyvtárakat.

tengeri fájl húzza át és dobja a fájlokat a könyvtárakba

Az asztali alkalmazásokat szinkronizáló alkalmazások

Az adatok szinkronizálására szolgáló alkalmazások mind csak a Windows, a MacOS és a Linux esetén azonosak. A Dropbox-tól vagy a Google Drive-tól eltérően a kiszolgálóval szinkronizált fájlok nem kerülnek automatikusan szinkronizálásra más eszközökkel.

az alkalmazások szinkronizálása a tengerfájlban

Szinkronizálhatja a rendszer bármelyik mappáját egyszerűen azáltal, hogy húzza azt az ügyféllel, ahol fájlokat tekinthet meg, kezelhet és megoszthat..

SeaDrive

A Seafile egyik leghasznosabb tulajdonsága a virtuális meghajtók létrehozásának képessége Windows, macOS és Linux rendszereken. Ezek úgy viselkednek, mint egy szokásos helyi meghajtó, azzal a különbséggel, hogy az azokban tárolt adatokat a Seafile szerverre menti.

tengeri meghajtó a Mac OS-en

Az egyes fájlok melletti ikon jelezte azok állapotát: csak felhő, letöltött vagy részben letöltött (mappák esetén).

A mobil alkalmazások

Az Android és az iOS alkalmazások nagyon hasonlóak. Mindkét alkalmazásban megnézheti, kezelheti és letöltheti a felhőkiszolgálóra szinkronizált fájlokat.

Tengeri fájl mobilalkalmazás

Az Android rendszerben bármilyen fájlt feltölthet az eszközére, bár kissé csalódottnak tekintjük, hogy a mappák automatikus szinkronizálása nem lehetséges. Az iOS rendszerben fényképeket és videókat tölthet fel.

fotók a tengeri fájlban

Mindkét alkalmazás támogatja a fényképek és videók automatikus feltöltését.

Végső gondolatok

Használatban a Seafile nagyon jól működik, és üdvözöljük azt a tényt, hogy a felhőhöz szinkronizált fájlok nem automatikusan szinkronizálódnak az összes csatlakoztatott gépen. A felülete intuitív és könnyen használható, és alkalmazásai nagyon csúszók. Különösen nagyra értékeljük a Linux erős támogatását, mind a Sync, mind a SeaDrive szoftver GUI verzióival.

Kicsit csalódottak vagyunk azonban abban, hogy nem tudja automatikusan szinkronizálni az Android készülékek mappáit (egy olyan szolgáltatás, amelyet tudunk, hogy az iOS soha nem támogatna).

Megértjük, miért tetszik az embereknek az a tény, hogy a Seafile elkerüli a missziós kúszást, de hiányzik a naptár és a kapcsolattartás szinkronizálása. Tudjuk, hogy ezt a Seafile mellett más szoftverekkel is elérhetjük, de ehhez további szerver szintű telepítésre van szükség.

Ami a Seafile nagy akadályához vezet bennünket - telepítés. A Nextcloud-szal ellentétben nem állnak rendelkezésre házigazdás lehetőségek az alkalmi felhasználók számára. A Seafile csak egy saját üzemeltetésű felhőtároló megoldás. Ami azt jelenti, hogy elégséges műszaki ismeretekre van szükség az összes felállításához. Különösen akkor, ha a kapcsolatot szeretné biztosítani a HTTPS-sel.

Ha rendelkezel know-how-val, akkor a Seafile egy elegáns, ingyenes és biztonságos felhőtárhely-megoldás (ha feltételezzük, hogy telepíti a HTTPS-t és e2e titkosítást használ. Ellenkező esetben valószínűleg jobb felhőalapú szolgáltatás lesz az Ön számára).

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me