SpiderOak


 • Árazás

  Tól től $ 5.75
  / hónap

A SpiderOak One Backup egy amerikai székhelyű felhőalapú tárolási szolgáltatás, amely nagy hangsúlyt fektet a magánélet védelmére.

ProPrivacy.com Pontszám
7 tízből

összefoglalás

2014-ben az NSA bejelentője, Edward Snowden sürgette a Guardian olvasóit, hogy hagyjanak abba a Dropbox használatát, mert ez ellenséges a magánélethez. Ehelyett a nulla ismeretlen alternatívát javasolta, és SpiderOak elnevezést kapott. Ebben a SpiderOak áttekintésben megtudjuk, hogy Edward Snowden és mások miért javasolják a pók tölgy használatát.

Kedveltek

 • Nulla tudás
 • Biztonságos végpontok közötti titkosítás
 • A fájl verziója
 • Könnyű szinkronizálás az asztalok között
 • Jó asztali alkalmazás

Hátrányok

 • Nem nyílt forráskódú
 • Székhely az USA-ban
 • A mobilalkalmazások nem nagyszerűek
 • Nem 2FA

Árazás

150GB

$ 5.75
havonta

2TB

$ 12.42
havonta

5TB

$ 26.67
havonta

A ONE Backup a SpiderOak fogyasztóközpontú terméke (egy Enterprise verzió is elérhető). A különböző árazási tervek kizárólag arra vonatkoznak, hogy mennyi online tárhely érhető el. Egyébként ugyanazokkal a funkciókkal rendelkeznek, és mindegyik korlátlan számú eszközön használható.

Nagyvonalú, 21 napos ingyenes próbaverzió érhető el, ugyanolyan nagyvonalú 250 GB tárolási korlátozással. A fizetés hitel- vagy betéti kártyával történik. A PayPal és a kriptovaluta nem támogatott, bár a SpiderOak elfogadja az előre fizetett hitelkártyákat azok számára, akik nem szeretnék megadni személyes adatait..

Jellemzők

 • Nulla tudás
 • End-to-end titkosítva
 • Platformközi programok (de mobilokra korlátozva)
 • A fájl verziója
 • Fájlmegosztási támogatás
 • Platformok közötti mappák szinkronizálása (csak asztali számítógépeken)
 • OS integráció (csak Windows)

A fájl verziója

A ONE biztonsági másolat megőrzi a biztonsági mentésű fájlok korábbi verzióit. Ez nem csak a tévesen felülírt dokumentumok helyreállításához, hanem lehetővé teszi a rosszindulatú programokkal fertőzött fájlok és mappák pontos helyreállítását is..

Fájlmegosztási támogatás

A ONE biztonsági másolat megkönnyíti a fájlok megosztását másokkal. Ez megtörténhet a ShareRoom szolgáltatás segítségével, amely létrehoz egy megosztott mappát, vagy átmenetileg önpusztító hivatkozások létrehozásával az egyes fájlokhoz.

Cross-platform

Az asztali kliens elérhető Windows, macOS és Linux (Deb, RPP és Tarball) rendszerekhez. Mobilalkalmazás is elérhető Androidon és iOS-en, bár ez jelentősen csökkentette a funkcionalitást. A biztonsági mentések bármilyen böngészőből (beleértve a mobil) is elérhetőek és kezelhetők webes felületen keresztül..

OS integráció

Ez a szolgáltatás hozzáadja a jobb egérgombbal a SpiderOak One menüben a Windows rendszerben.

Spider Oak One operációs rendszer integráció

Adatvédelem és biztonság

igazságszolgáltatás

A SpiderOak egy amerikai cég, amely biztonsági másolatot tárol az Egyesült Államokban található szerverekre. Az Egyesült Államok egy szörnyű hely az online adatvédelem számára, ahol feltételezhető, hogy az NSA hozzáférhet az országban tárolt összes adathoz és az ott található társaságok birtokában lévő összes információhoz..

A jó hír az, hogy a SpiderOak szintén nulla tudással rendelkező társaság, amely kiszolgálóinak biztonsági másolatát képező fájlok teljes körű titkosítását kínálja. Pontosan megvizsgáljuk, hogy ez mit jelent egy pillanat alatt, de elméletileg azt kell tennie, hogy az amerikai vállalat legyen lényegtelen, mivel nem tárol olyan információkat, amelyek veszélyeztethetik a felhasználók magánéletét, vagy olyan adatokat tárol, amelyek az NSA hozzáférhet.

Nulla tudás

ONE Backup alkalmazás használata esetén a SpiderOak nulla ismeretű felhő-szolgáltató. Ez azt jelenti, hogy semmit sem tud a tárolt adatokról, még a mappát sem a fájlneveket sem. A szerveren csak a titkosított adatok sorozatszámait látjuk. ”

Az adatokat csak az eszközökön lévő alkalmazások titkosítják és dekódolják ügyféloldalakban, csak a titkosítási kulcsok tartásával. A ONE biztonsági másolat tehát az adatok valódi végpont közötti titkosítását kínálja. Ez nagyszerű, de vannak bizonyos óvintézkedések.

Csak az alkalmazások használatakor

Az első az, hogy a nulla ismeretek csak akkor állnak rendelkezésre, ha ONE biztonsági mentési alkalmazásokat használnak. A böngészőn keresztül történő bejelentkezéskor megadja az elsődleges titkosítási kulcsot a SpiderOak szervereinek.

A SpiderOak megígéri, hogy ezt a kulcsot nagyon óvatosan vigyázza, de ehhez bizonyos fokú bizalom szükséges a SpiderOak iránt - mind a vágyában, mind annak a képességében, hogy a kulcsot biztonságban tartsa.

Sokan érthető módon fontolják meg a biztonság elvesztését a kényelemmel történő kompromisszum mellett, de akiknek valódi nem tudás-szolgáltatásra van szükségük, a fájlkezelést mindig az alkalmazás segítségével kell elvégezni..

A SpiderOakkal szemben tisztességesen jó feladat, hogy figyelmeztesse a felhasználókat erre a tényre, amikor belépnek a webportálba.

Az asztali alkalmazások nem nyílt forráskódúak

Ami a második kérdéshez vezet. Bizalom. A SpiderOak már 2009-ben megígérte, hogy csak a 100 százalékos nyílt forráskód megvalósítása felé mozdul el, de 2020-ban az asztali kliens továbbra is zárt forrású.

Az One Backup mobil alkalmazások 2016 óta teljesen nyílt forráskódúak, a SpiderOak számos egyéb terméke szintén nyílt forrású. De a One Backup asztali kliens, amely a termék központja, nem az.

Mint minden zárt forrású termék esetében, ez azt jelenti, hogy nem lehet biztosan megtudni, hogy azt csinálja, amit állít, és csak azt, amit állít. Csak bíznunk kell a SpiderOakban, amit nehéz tenni egy amerikai társasággal, tekintettel Snowden úr NSA kinyilatkoztatásaira.

Más problémák

Noha a nulla ismerettel kapcsolatos állítás pontosnak tűnik maga a ONE biztonsági mentési szolgáltatás használatával kapcsolatban, a felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a webhely naplózza a látogatók IP-címét, és információkat gyűjt róluk különféle internetes nyomkövető segítségével.

A SpiderOak (és érthetően is) nyomon követi a számlafizetéseket, amelyeket harmadik féltől származó vállalatok kezelnek. Nem gondoljuk, hogy ezek a kérdések egyike a legtöbb felhasználó számára komoly aggodalomra ad okot, de érdemes megjegyezni.

Műszaki biztonság

A jelszavakat összekeverjük a PBKDF2 származékos funkcióval, amely az SHA256-ot használja, és legalább 16384 kerek és 32 bájt véletlenszerű adat (só).

A kulcsok feloldása AES-256-CFB rejtjel és HMAC SHA256 kivonat hitelesítés segítségével létrehozott jelszóval történik..

A tökéletes előzetes titoktartás biztosítja, hogy az adatok új fájlokkal, mappákkal és a fájlok egy verziójával egy új kulccsal legyenek titkosítva. Ez lehetővé teszi a SpiderOak-nak, hogy biztonsági másolatot készítsen ugyanazon fájl több verziójáról a fájl verziózásához, valamint későbbi lekérdezéshez és helyreállításhoz..

A tranzitforgalmat a TLS / SSL használatával a tanúsítvány-rögzítéssel biztosítjuk, hogy megakadályozzuk a középtávú támadásokat.

Az egyetlen dolog, amit meg kell jegyezni, hogy az ONE biztonsági másolatot nem lehet kétfaktoros hitelesítéssel (2FA) biztosítani, bár ezt a szolgáltatást a jövőben megígérik.

Egyszerű használat

A ONE biztonsági másolat használatának megkezdéséhez egyszerűen töltse le az asztali alkalmazást a platformjára, és hozzon létre egy fiókot. Vegye figyelembe, hogy amikor először feliratkoztunk a szolgáltatásra, a tárolás mindössze 2 GB-ra korlátozódott, de ez a következő napon 250 GB-os próbafiókra korlátozódott..

Asztali alkalmazás

Az első lépés, hogy hozzárendelje azokat a mappákat, amelyeket biztonsági másolatot szeretne készíteni a felhőre.

Spider Oak One asztali alkalmazás

Kiválaszthat (vagy létrehozhat) egy vagy több Kaptármappát, amelyeket szinkronizál az összes asztali számítógép között, ha a One Backup alkalmazás telepítve van. A fájlok megosztásának egyik legegyszerűbb módja egy megosztott mappa (ShareRooms) létrehozása. A megfelelő hivatkozással és jelszóval bárki hozzáférhet és módosíthatja a benne tárolt fájlokat.

A fájl mentésekor minden egyes alkalommal új verzió készül, amely megrontottan megkönnyíti a sérült fájlok visszaállítását vagy a fájl korábbi verziójára való visszatérést. Az egyes fájlokhoz megosztható linkeket is létrehozhat, amelyek három nap után automatikusan lejárnak.

Dokumentumok kezelése a Spider Oak asztali alkalmazásban

Kipróbáltuk az asztali alkalmazást Windows, macOS és Linux rendszeren (Ubuntu), és alapvetően ugyanaz az alkalmazás. A MacOS OS-ben és a Linuxban azonban nincs OS-integráció.

Mobil (Android és iOS)

Az asztali alkalmazáshoz hasonlóan a mobilalkalmazás a támogatott mobilplatformokon gyakorlatilag azonos.

Elsőként érdemes megjegyezni, hogy a mobilalkalmazás nem készít biztonsági másolatot és nem szinkronizálja a telefonján vagy táblagépén tárolt fájlokat. Letölthet biztonsági másolatot készített fájlokat és megnézheti a ShareRooms szolgáltatásait, de csak szigorúan olvasható módon teheti meg.

Az alkalmazások tehát csak olvasható kiegészítőként működnek, ami elsősorban asztali szolgáltatás.

Spider Oak One mobilalkalmazás

Azt is találtuk, hogy az alkalmazás meglehetősen lassú és nem reagál a 2017-es iPadre, sőt a Samsung Galaxy 10+ -ra. Ezért részvétünket fejezzük ki az ezzel a kérdéssel kapcsolatos, az App Store és a Play Store oldalakon megjelent nagyszámú panasz miatt.

böngésző

Mint már említettük, a tárolt fájloknak a böngésző webes felületén keresztüli elérése (kisebb) biztonsági kockázatot jelent, de vitathatatlanul hasznos bizonyos helyzetekben.

Pók tölgy egy böngészőben

A webes felületen letöltheti a tárolt fájlokat, megoszthatja azokat és elérheti a Hive szinkronizálási mappáit. Amit nem tudsz csinálni, az bármilyen módon feltölteni a fájlokat.

Végső gondolatok

Ed Snowden jóváhagyásának ellenére az USA-beli társaság, valamint a zárt forrású ügyfél alapvető funkcióinak használata nem jelenti a vízhatlan kombinációt az adatvédelem szempontjából..

Ezen felül az ONE Backup biztonságos, magánéletre összpontosító felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatás, amely elvégzi azt, amit mond az ónról. Az asztali kliens intelligens megjelenésű, intuitív használatú, és a szolgáltatások szempontjából kétségtelenül sokkal magánszemélyeinek felel meg a Dropbox és a Google Drive kedvelőinek, mint ezek a szolgáltatások.

Kissé csalódottak vagyunk a mobilalkalmazás miatt, amely csak olvasható kiegészítő a fő asztali szolgáltatáshoz (és lassú is lehet). Ez valószínűleg nem jelent komoly aggodalmat mindenkinek, aki elsődlegesen biztonságos biztonsági mentési megoldást keres az asztalon.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me