NoScript

ProPrivacy.com Markah
7.4 daripada 10

Ringkasan

NoScript ialah pelanjutan penyemak imbas yang menghalang JavaScript dan skrip tapak web yang lain (Java, Flash dan plugin lain) daripada memuat pada halaman yang anda lawati. Akibatnya, NoScript boleh melindungi anda daripada iklan berniat jahat, pop timbul, dan juga eksploitasi drive yang ditemui jika anda tersandung di laman web yang dikompromi.

Gambaran keseluruhan

NoScript jatuh ke dalam kategori skrip yang menyekat pelanjutan yang juga menyediakan iklan menyekat sebagai akibatnya. Oleh itu, NoScript boleh dibandingkan dengan sambungan seperti uMatrix dan uBlock Origin. Ia adalah lanjutan percuma yang boleh digunakan bukan sahaja untuk mendapatkan privasi dan keselamatan dalam talian tambahan tetapi juga untuk meningkatkan masa beban halaman dengan mengelakkan memuat turun kandungan yang diperlukan dari domain pihak ketiga.

noscript di kedai krom


Sehingga 2020, NoScript hanya tersedia untuk Firefox. Walau bagaimanapun, ia kini boleh didapati untuk Chrome - meningkatkan lagi rayuannya sebagai keselamatan dan privasi yang menyediakan sambungan. Diakui, NoScript telah mendapat reputasi kerana agak mengelirukan. Atas sebab ini, ia sering dianggap tidak sesuai untuk pengguna internet yang tidak berteknologi.

Walau bagaimanapun, realitinya ialah - dengan sedikit usaha - sesiapa sahaja boleh mula mengambil kesempatan daripada NoScript untuk melindungi diri mereka daripada eksploit pelayar berpotensi yang memanfaatkan kelemahan JavaScript.

javascript disekat

ciri-ciri

  • Tersedia untuk pelayar Firefox, pelayar berasaskan Firefox seperti Seamonkey, dan Chrome
  • Secara automatik menghalang Javascript, Java, Flash, dan lain-lain plugin berpotensi jahat
  • Perlindungan skrip lintas tapak (XSS)
  • Perlindungan anti-penjejapan ClearClick
  • Tetapan mudah disesuaikan
  • Buka skrip buat sementara waktu
  • Tetapan global untuk memintas NoScript apabila diperlukan
  • Senarai kebolehan per halaman yang komprehensif
  • Whitelisting (dan daftar putih lalai untuk domain penting)

Mengapa NoScript kelihatannya menjengkelkan dan mengecewakan

Bagi pemula, memasang NoScript boleh menyebabkan kekecewaan kerana sambungan itu muncul untuk memecahkan laman web yang mereka lawati. JavaScript lazim digunakan oleh kebanyakan laman web yang kami lawati - dan melumpuhkan JavaScript dengan NoScript membuat banyak laman web gagal dimuat.

Walaupun ini mungkin meletakkan sesetengah orang dari memuat turun aplikasinya, realiti ialah ini bermakna ia berfungsi. Pengguna hanya perlu melakukan beberapa perkara untuk mendapatkan laman web yang ingin mereka muatkan - sementara masih mendapat privasi tambahan dan keselamatan dalam talian.

Dengan itu, benar bahawa dengan melumpuhkan JavaScript secara lalai, anda akan terpaksa melakukan banyak kerja apabila anda mula-mula melawat laman web dengan menggunakan NoScript. Sama ada ini sesuatu yang menarik minat anda sebenarnya bergantung kepada berapa banyak yang anda mahu menghalang JavaScript dan plugin lain di tempat pertama.

tanda soal

Adakah saya memerlukan NoScript?

Jawapan untuk soalan ini adalah ya dan tidak. Walaupun ada eksploitasi JavaScript di alam liar, wajar untuk mengatakan bahawa mereka berada di sisi yang lebih jarang. Beberapa tahun yang lalu Jawa digunakan untuk mengalami banyak eksploitasi. Walau bagaimanapun, Java tidak dibenarkan masuk dalam pelayar lagi dan JavaScript tidak sepenuhnya berkaitan dengan piawaian plugin sekarang ini yang tidak berfungsi.

Di sisi lain, beberapa eksploitasi untuk JavaScript ada yang dapat membolehkan penggodam memaksa pengguna pada kunci dan melakukan serangan orang-dalam-tengah. Dan mungkin untuk tersandung skrip jahat yang menyuntik malware ke mesin anda melalui penyemak imbas anda semasa anda melayari web.

Di samping itu, kebanyakan laman web memanfaatkan JavaScript, jadi kemungkinan eksploitasi baru akan muncul seiring dengan berjalannya waktu sebagai penggodam mencari cara baru untuk mengorbankan orang. Oleh itu, terdapat banyak sebab untuk membuat usaha menggunakan NoScript untuk menambah keselamatan dalam talian.

Pilihan NoScript

Kesimpulannya

Jika menyiapkan bunyi NoScript agak terlalu fiddly untuk anda, anda mungkin mahu menggunakan sambungan privasi dan anti-penjejakan lain seperti Privasi Badger, Ghostery, uBlock Origin, dan Adblock Plus. Walau bagaimanapun, kami lebih suka menjalankan sambungan tersebut sebagai tambahan kepada NoScript. NoScript tidak sukar untuk digunakan dan hanya memerlukan sedikit usaha untuk ditubuhkan.

Mungkin satu-satunya kelemahan NoScript adalah bahawa ia melakukan daftar putih beberapa halaman web secara lalai, dan untuk penyokong privasi yang suka melakukan segalanya sendiri ini mungkin dilihat sebagai menjengkelkan (dan kadang-kadang membawa kepada kritikan terhadap NoScript dalam komen). Walau bagaimanapun, anda boleh pergi ke tetapan dan menukar cara memuatkan halaman, jadi kritikan tersebut adalah sedikit OTT pada pendapat kami. Dan anda juga boleh mengeksport tetapan anda dari satu pelayar ke yang lain untuk kemudahan tambahan.

Sama ada anda mendapati NoScript menjadi gangguan sebenarnya bergantung kepada cara anda menggunakannya. Setiap laman web yang anda tetapkan tetap seperti itu selama-lamanya, bermakna hanya dengan sedikit usaha anda dapat memperoleh keselamatan dan menambahkan privasi secara dalam talian. Kami fikir manfaat dari NoScript melebihi usaha yang diperlukan untuk memulakannya.

Terlebih lagi, anda boleh pergi ke tetapan dan mengeksport keutamaan anda ke mesin lain, menambah kemudahan untuk mendapatkan kerja NoScript pada peranti lain.

Secara keseluruhannya, ini merupakan sambungan yang sangat baik, bebas, dan terbuka - yang dibangunkan oleh dev yang boleh dipercayai dengan reputasi yang baik. Ia bernilai baik dan hanya menghidupkan 7.4 makalah yang mungkin agak sukar untuk kebanyakan orang menggunakan keluar dari kotak.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me