KeepassXC áttekintés

KeepassXC


ProPrivacy.com Pontszám
8 tízből

összefoglalás

A KeePassXC a kiváló KeePass jelszókezelő nyílt forráskódú, platformközi megvalósítása. Lényeges, hogy szabványos KeePass (1. és 2. verzió) .kbdx tárolókat használ, ezért kompatibilis az összes többi alkalmazással, amely szintén használja a KeePass szabványt.

Gyors statisztika

  • Ország
    n / a

Árazás

A KeePassXC a KeePassX közösségi villája, amely maga az eredeti KeePass for Windows platformok közötti villája. Az eredeti KeePass-szel ellentétben, amelyet .NET-ben írtunk, a KeePassXC C-ben van írva++.

Mindez egy kissé régóta elmondható kijelentés, hogy a KeePassXC egy nyílt forráskódú program, a szó minden értelmében ingyenes..

Jellemzők

  • Erős ügyféloldali (e2e) titkosítás
  • Platformközi támogatás
  • Szinkronizálás felhőalapú szolgáltatásokon keresztül
  • 2FA támogatás
  • Nyílt forráskód
  • Autotípia
  • Böngésző-integráció (plugin-en keresztül)

A KeePassXC nem támogatja a KeePass bővítményeket, bár most támogatja azokat a KeePass tárolókat, amelyeket a TwoFish titkosítási plugin segítségével titkosítottak..

Nincsenek fő jelszó és / vagy kulcsfájl helyreállítási lehetőségek. Tehát ne felejtse el és ne veszítse el őket, ha valaha ismét látni szeretné a jelszavait!

Platformközi támogatás

A KeePassXC elérhető Windows, macOS és Linux rendszerekhez, Linux terjesztés-specifikus csomagokkal az Ubuntu, Debian, Artch, Gentoo, Fedora, CentOS és OpenSUSE számára. Vagy egyszerűen fordíthat forráskódból bármilyen Linux platformon.

Fontos megjegyezni, hogy a KeePassXC teljes mértékben kompatibilis más KeePass-alapú alkalmazásokkal, amelyek .kbdx jelszó tárolókat használnak.

Ez a recenzens például az eredeti KeePass-ot használja a Windows gépen, a KeePass2 Android-ot a telefonján és a Chromebookon, a KeePassium-ot az iPadjén, és a KeePassXC-t a macOS és Linux rendszerein. Mindenki ugyanazt a .kbdx jelszófájlt használja, amelyet a Dropbox tárol a jelszavak szinkronizálásához az összes eszközön.

Érdemes megjegyezni, hogy a KeePassXC kezdeti fő előnye a KeePass-hoz képest a platformközi támogatás volt, de ezt kissé aláásta az a tény, hogy a KeePass szinte minden asztali platformon telepíthető a Mono használatával..

A C ++ futtatásának köszönhetően azonban a KeePassXC sokkal natívabb megjelenésű és megjelenésű, mint a KeePass, amikor nem Windows platformon fut..

Szinkronizálás felhőalapú szolgáltatásokon keresztül

.A kbdx fájlok teljesen titkosítva és önálló jelszó tárolók, amelyek bárhol biztonságosan tárolhatók - még olyan bizonytalan felhőplatformokon is, mint a Dropbox vagy a Google Drive. Ez lehetővé teszi a jelszavak egyszerű és biztonságos szinkronizálását eszközökön, platformokon, és még a KeePass különböző megvalósításain is.

A múltban az iOS számos korlátozása korlátozta a harmadik féltől származó felhőplatformokon keresztüli szinkronizálást. A beépített Fájlok alkalmazás legújabb frissítései tovább javultak, lehetővé téve az iOS-alkalmazások, például a KeePassium számára, hogy a .kbdx tárolókat a szokásos módon szinkronizálják..

Ne feledje, ha a .kddx fájlokat kulcsfájllal biztosítja (lásd alább), hogy soha ne szinkronizálja ezt a kulcsfájlt olyan eszközök között, amelyek nem biztonságos felhőplatformot használnak, vagy bármilyen más nem biztonságos platformot, például e-mailt.

Ideális esetben a kulcsfájlokat fizikailag csak megbízható eszközökre továbbítsa USB-vel vagy hasonló módszerekkel, ha a kulcsfájlhoz harmadik fél nem férhet hozzá. Más szavakkal, soha ne töltse fel az internetre!

Magánélet & Biztonság

igazságszolgáltatás

A KeePassXC egy közösség által kifejlesztett nyílt forráskódú szoftver, így a joghatóság nem igazán érvényes.

Nyílt forráskód

A KeePassXC teljesen nyílt forráskódú. Ez azt jelenti, hogy bárki megvizsgálhatja a kódját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e hátsó ajtó vagy nincs-e benne jelentős gyengeség, ezért a szoftver megbízhatósága az egyetlen értelmes módszer.

Az Európai Bizottság 2016-ban az EU szabad és nyílt forráskódú szoftverek ellenőrzési projektje (EU-FOSSA) megvizsgálta a KeePass 1.31-et, és arra a következtetésre jutott, hogy „biztonsági szempontból a kód jó szintű, csak néhány megállapítással, amelyek egyike sem volt kritikus vagy magas kockázatú természetű. ”

A KeePass 1.x jelentősen különbözik a KeePass 2.x-től, nem is beszélve a KeePassXC-től, ezek a megállapítások mindazonáltal biztató.

Teljes körű titkosítás

A KeePass .kbdx tárolókat a KeePassXC titkosítja a számítógépén, és csak a megfelelő jelszóval (plusz kulcsfájl ha használható) dekódolni lehet őket.

Mint már említettük, ezek a konténerek önállóak, ezért biztonságosan tárolhatók szinte bárhol. Még ha valaki is hozzáfér a .kbdx fájlokhoz a helyes jelszó nélkül (és a kulcsfájl, ha van ilyen), akkor nem fogja tudni elérni a tárolt jelszavakat.

rejtjelezés

.A KeePassXC-ben létrehozott kbdx-tárolókat mindig az AES-256 titkosítja. Nem találunk megerősítést, de feltételezzük, hogy ugyanazt az SHA256 hash-hitelesítést használjuk, amelyet a KeePass lát. A kulcsfájlokat az Argon2 kulcsszármazási funkcióval hasítják.

Bár nem tudja létrehozni őket, a KeePassXC importálhat és használhat .kdbx fájlokat, amelyeket más KeePass-kompatibilis alkalmazások titkosítottak a TwoFish vagy a Chacha20 rejtjelek segítségével.

2FA támogatás

Mint a KeePass minden verziójában, további biztonságot nyújthat a jelszavainak, ha létrehoz egy kulcsfájlt egy új .kbdx tároló létrehozásakor..

Ez egy jelszó mellett kétfaktoros hitelesítést is biztosít (2FA), amely megköveteli a kulcsfájl egy példányának a készüléken való megjelenését, mielőtt megnyitná a .kbdx adatbázist.

A KeePassXC a 2FA-t a YubiKey-n keresztül is támogatja. Ez egy olyan szolgáltatás, amelyet az eredeti KeePass nem természetesen támogat, bár plugin segítségével érhető el.

Támogatás

A KeePassXC weboldal néhány alapvető dokumentációt, általános (főleg nem technikai) GYIK-ot és egy blogot tartalmaz. Ezután egyedül vagy. Szerencsére bárki, aki ismeri a KeePass használatát, otthon érezheti magát otthon a KeyPassXC-vel.

Egyszerű használat

A KeePassXC jobban illeszkedik a host operációs rendszer esztétikájához, mint a KeePass nem Windows rendszereken, de egyébként nagyon hasonló használatban. Más szavakkal, ez egy meglehetősen egyszerű és könnyen használható jelszókezelő.

jelszavak listája

Új .kbdx adatbázis létrehozása nagyon egyszerű. A KeePass-szal ellentétben a KeePassXC adatbázisok mind ugyanazokat a beállításokat használják, tehát az egyetlen döntés, amelyet meg kell hoznia, hogy létrehoz-e kulcsfájlt az adatbázishoz, és milyen jelszót vagy jelmondatot szeretne használni.

a mester kulcs frissítése

Csak ügyeljen arra, hogy ne felejtse el a fő jelszavát (vagy ne veszítse el a kulcsfájlt, ha használatban van), mivel nincs elérhető helyreállítási lehetőség.

A jelszavak mellett a Jegyzetek mezőben bármilyen információt biztonságosan tárolhat. Kiválaszthatja saját jelszavát, vagy hagyhatja, hogy a KeePassXC biztonságos jelszavakat generáljon az Ön számára. Ehhez meghatározhat egy sor kritériumot, ami nagyszerű azoknak a webhelyeknek a számára, amelyek hihetetlenül jelszó követelményekkel rendelkeznek.

Jelszó beírása

Különösen szeretem a Passphrase generator funkciót, amely a nehezen megjegyezhető jelszavak létrehozása helyett biztonságos, de sokkal könnyebben megjegyezhető jelmondatokat generál..

könnyen megjegyezhető jelmondatok

A felhasználó által definiált attribútumokat bármilyen jelszóbejegyzéshez csatolhatja, valamint szinte bármilyen fájlt. Ezek a szolgáltatások teszik a KeePassXC-t rugalmassá és hatékony kezelővé mindenféle érzékeny adathoz - nem csak a jelszavakhoz.

Keepass speciális jelszóbevitel

Autotípia

A KeePassXC másik jellemzője, amelyet igazán élvezünk, az Autotípus. Válasszon egy jelszóbejegyzést a KeePassXC-ben, és helyezze az egérmutatót egy űrlapmezőbe. Nyomja meg az Automatikus kitöltés gombot, és a KeePassXC lenyűgöző pontossággal automatikusan kitölti a felhasználónév és jelszó mezőket. Még automatikusan megnyomja a visszatérő gombot az Ön számára, a gyorsabb bejelentkezéshez.

Különösen szép ez a szolgáltatás, hogy szinte minden böngészőben működik anélkül, hogy böngésző pluginre lenne szükség.

Böngésző-bővítmény

A KeePassXC-böngésző webes kiegészítő elérhető a Firefox és a Chrome számára (beleértve a Chromium, az Opera és a Vivaldi). A működéshez a KeePassXC adatbázis megnyitására van szükség (ami biztonsági szempontból értelmezhető), de könnyen telepíthető és intuitív módon használható.

Sajnos az elmúlt néhány hónapban (az írás idején) a KeePassXC-böngésző kiegészítő leállította az értékelő macOS és Ubuntu rendszereinek működését (mind a Firefox, mind a Chrome).

A probléma nem érinti az összes felhasználót, de ismert probléma. Megígérik egy frissítést, amely javítani fogja, bár ennek megvalósítása némi időbe telt.

Szerencsére, és annak ellenére, hogy a KeePassXC csapata hivatalosan leértékelődött, a böngészőintegrációs KeePassHTTP-Connector módszer (itt a KeePass-ra vonatkozik) továbbra is tökéletesen működik a KeePassXC számára..

A böngésző plugin

Ez a helyzet kevésbé ideális, de elfogadható megoldást kínál, amíg a KeePassXC-Browser böngésző bővítménye mindenki számára javításra kerül. Ha van, frissítjük ezt az áttekintést.

Végső gondolatok

Nagyon rajongók vagyunk a KeePass minden formájában, és bármilyen verziót választhatnánk olyan kereskedelmi alternatívák helyett, mint a LastPass vagy az 1Password. A Bitwarden nyílt forráskódú, és erõs versenyt kínál az alkalmi felhasználók számára, ám ez az értékelõ a KeePass platform rugalmasságát és teljesen önálló természetét részesíti előnyben..

A KeePassXC nem olyan rugalmas, mint a KeePass, mivel nem támogatja a KeePass számos hasznos pluginjét. De jól néz ki a nem Windows platformon, és imádjuk az automatikus kitöltés és a jelmondat-generátor funkciókat.

Az együttműködő a KeePass összes többi verziójával, így nincs veszély a keverés és a verziók illesztése között, miközben továbbra is teljes és biztonságos hozzáférést biztosít a jelszavaihoz, függetlenül attól, hogy hol tárolja őket..

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 23 = 26

map