kanak mencari internet


Peguam Negara New York Barbara D. Underwood mengumumkan melalui kenyataan akhbar pada hari Selasa bahawa Oath yang dimiliki Verizon, yang kemudiannya memiliki AOL dan Yahoo, bersetuju untuk membayar penyelesaian $ 4.95 juta kerana melanggar undang-undang privasi kanak-kanak persekutuan.

Siasatan terhadap amalan ruang iklan AOL antara Oktober 2015 dan Februari 2017 mendapati AOL telah menjalankan sekurang-kurangnya 1.3 bilion lelongan untuk ruang iklan yang disasarkan kepada kanak-kanak di bawah umur 13 tahun.

Akta Perlindungan Privasi Dalam Talian, atau COPPA, telah digubal di Kongres Amerika Syarikat pada tahun 1998 sebagai cara untuk melindungi privasi dalam talian kanak-kanak di bawah umur 13 tahun. Undang-undang secara nyata melarang pengesanan dan penargetan dalam talian untuk tujuan pengiklanan. Laman web adalah dilarang mengumpul maklumat peribadi kanak-kanak di bawah umur 13 tahun tanpa kebenaran ibu bapa secara langsung. Pada tahun 2013, undang-undang telah dipinda untuk memasukkan kuki dan alamat IP sebagai "maklumat peribadi" kerana keupayaan laman web untuk menjejaki pengunjung melalui data tersebut.

Siasatan AG memutuskan bahawa AOL melanggar undang-undang secara langsung kerana ia secara sengaja melelong ruang iklan kepada pengiklan di beratus-ratus laman web yang berbeza yang bertujuan untuk kanak-kanak di bawah umur 13. Siaran akhbar menerangkan, "Melalui lelongan ini, AOL dikumpulkan, digunakan, dan mendedahkan maklumat peribadi dari pengguna laman web yang melanggar COPPA, yang membolehkan pengiklan untuk mengesan dan menayangkan iklan yang ditargetkan kepada anak-anak muda. "Sebagai hasil pelanggaran, syarikat itu kini harus membayar penalti penentuan rekod sebesar $ 4.95 juta, penalti terbesar untuk pelanggaran COPPA setakat ini.

Laman web sering menyasarkan iklan yang disasarkan kepada pelawat melalui apa yang dikenali sebagai pertukaran iklan. Ini pada asasnya berfungsi sebagai lelong di mana bidaan pengiklan di ruang iklan di laman web tertentu. Pertukaran iklan menggunakan kuki penjejakan yang tertanam di pelayar pelawat yang boleh mengandungi maklumat peribadi yang berharga seperti sejarah pelayaran, minat peribadi, dan maklumat demografi. Pertukaran kemudian menyampaikan maklumat ini kepada pengiklan, yang kemudian dapat meletakkan tawaran pada iklan yang ditargetkan langsung di pengunjung laman web berdasarkan data yang terdapat dalam cookie penjejakan. Lelongan automatik dan berlaku dalam masa beberapa saat, dengan itu membenarkan iklan dipaparkan kepada pelawat laman web dalam masa nyata.

Tapak web yang diarahkan secara terang-terangan pada kanak-kanak dilindungi di bawah COPPA, dan penargetan jenis dan iklan jenis ini tidak dibenarkan di laman web seperti undang-undang. AOL, bagaimanapun, berulang kali dan terus terlibat dalam amalan ini dalam pelanggaran langsung COPPA. Siaran akhbar Peguam Negara menerangkan, "AOL mengendalikan beberapa bursa iklan, termasuk pertukaran untuk iklan berasaskan imej, yang disebut sebagai iklan" paparan ". Sehingga baru-baru ini, pertukaran iklan AOL untuk iklan paparan tidak dapat menjalankan lelongan yang mematuhi COPPA yang melibatkan pembida pihak ketiga kerana sistem AOL tentu akan mengumpulkan maklumat daripada pengguna dan mendedahkan maklumat tersebut kepada pihak ketiga. Oleh itu, dasar-dasar AOL melarang penggunaan pertukaran iklan paparannya ke ruang iklan lelong di laman web yang dilindungi COPPA kepada pihak ketiga. "Siaran akhbar ini menyatakan bahawa," Walaupun dasar ini, AOL tetap menggunakan pertukaran iklan paparannya untuk menjalankan berbilion lelongan untuk ruang iklan di laman web yang ia tahu akan diarahkan kepada kanak-kanak di bawah umur 13 tahun dan tertakluk kepada COPPA. "

Dalam satu lagi pelanggaran undang-undang, AOL juga didapati meletakkan tawaran untuk ruang iklan melalui bursa iklan lain dan mengabaikan tanggungjawab mereka untuk mematuhi COPPA semasa membida iklan yang dipaparkan di laman web yang disasarkan kepada kanak-kanak. "Apabila salah satu daripada bursa ini menjalankan lelongan untuk ruang iklan di laman web yang diarahkan oleh anak, pertukaran itu menyampaikan informasi kepada penawar yang menunjukkan bahwa ia tertakluk kepada COPPA. Penawar yang menerima maklumat ini diharapkan dapat mematuhi COPPA juga. Sebelum November 2017, sistem AOL mengabaikan apa-apa maklumat yang diterima daripada pertukaran iklan yang menunjukkan ruang iklan tertakluk kepada COPPA. Oleh itu, apabila AOL menyertai dan memenangi lelongan untuk ruang iklan yang dilindungi COPPA, sistemnya berkelakuan seperti biasa. "

Ini bermakna AOL sepenuhnya dan dengan sengaja mengabaikan notis bahawa mereka diwajibkan mematuhi undang-undang di laman web tertentu yang mana mereka meletakkan tawaran. AOL melanggar undang-undang kerana setiap kali ia memenangi bida di laman web yang dilindungi COPPA, ia masih menggunakan data kanak-kanak seolah-olah pelawat adalah orang dewasa yang melawat laman web.

Enjin carian AOL

Selain itu, penyiasat mendapati bahawa pengurus akaun AOL di New York dengan sengaja melanggar COPPA dalam usaha untuk meningkatkan pendapatan pengiklanan. Pengurus akaun didakwa menubuhkan akaun klien secara sengaja dengan cara yang melanggar undang-undang dalam usaha yang salah untuk membantu syarikat. Tambahan pula, pengurus akaun juga dengan sengaja memberi maklumat salah kepada klien bahawa pertukaran iklan yang dijalankan AOL adalah mematuhi COPPA apabila sebenarnya ia tidak.

Semua ini menambah denda besar untuk syarikat, serta pelaksanaan langkah-langkah pembetulan lain untuk memastikan pematuhan masa depan undang-undang. Contohnya, penyelesaian penyelesaian memerlukan AOL untuk "menubuhkan dan menyelenggarakan program pematuhan COPPA yang komprehensif yang meliputi: penunjukan seorang eksekutif atau pegawai untuk mengawasi program; latihan COPPA tahunan untuk kakitangan AOL yang berkaitan; pengenalpastian risiko yang boleh menyebabkan pelanggaran AOL COPPA; reka bentuk dan pelaksanaan kawalan yang munasabah untuk menangani risiko yang dikenalpasti, serta pemantauan tetap terhadap keberkesanan kawalan tersebut; dan pembangunan dan penggunaan langkah yang munasabah untuk memilih dan mengekalkan penyedia perkhidmatan yang boleh mematuhi COPPA. Perjanjian itu juga menghendaki AOL mengekalkan seorang profesional, pihak ketiga objektif untuk menilai kawalan privasi yang telah dilaksanakan oleh syarikat itu. "

AOL juga telah bersetuju untuk membangunkan fungsi yang membolehkan pengendali laman web dengan jelas menentukan laman web yang dilindungi COPPA dan laman web menerusi bursa iklannya. Di samping itu, AOL akan melalui proses memotong data kanak-kanak yang dimiliki selama-lamanya selagi pengekalan data itu tidak diperlukan oleh undang-undang.

Pada akhirnya, apa yang disiasat oleh siasatan ini adalah peringatan yang membimbangkan bahawa kanak-kanak dengan mudah boleh menjadi sasaran secara haram dan dikesan secara dalam talian. Melindungi privasi dalam talian kanak-kanak adalah sangat penting, dan salah satu cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan rangkaian peribadi maya (VPN) setiap kali menggunakan internet.

VPN teratas boleh digunakan untuk menyulitkan sepenuhnya mana-mana dan semua komunikasi dalam talian pengguna dengan cara yang menjadikannya tidak mustahil untuk jenis penjejakan dan penyasaran ini berlaku. VPN boleh dengan mudah dipasang dan digunakan pada mana-mana peranti secara individu atau boleh dibuat pada router VPN yang akan melindungi semua peranti yang disambungkan melalui penghala secara automatik tanpa perlu mengkonfigurasi perisian pada setiap peranti. VPN menjadikan pelayaran dalam talian yang selamat dan peribadi mudah dan merupakan cara yang baik untuk ibu bapa untuk memastikan privasi anak-anak mereka dalam talian.

Apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, hakikatnya tetap bahawa pencerobohan privasi anak-anak dalam nama keuntungan tidak dapat dipertanyakan, dan sesuatu yang patut dihukum berat. Mungkin penyelesaian ini akan membawa pulang mesej bahawa syarikat mempunyai kewajiban moral dan undang-undang untuk melindungi privasi anak-anak, dan kewajipan itu lebih penting daripada kepentingan perniagaan lain.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me