Gabriel Weinberg adalah pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif DuckDuckGo, enjin gelintaran yang popular dan sangat digayakan yang menghormati privasi anda. Gabriel baru-baru ini cukup berbuat baik untuk memberi saya temu bual di mana kita membincangkan keadaan privasi dalam talian.


DuckDuckGo telah membuat reputasinya pada fakta bahawa ia adalah enjin carian yang menghormati privasi pengguna. Oleh itu, wajarlah untuk menganggap bahawa privasi penting kepada anda? Dan mengapa?

Ya, saya percaya bahawa dalam masyarakat moden, privasi harus menjadi hak asas, bersama orang lain seperti kebebasan bersuara dan akhbar.

Apa yang anda anggap menjadi ancaman utama privasi pengguna pengguna internet pada masa ini?

Teknologi digital jelas membuat jalan ke dalam lebih banyak bahagian kehidupan kita, dan data kami dengan cepat menjadi lebih dan lebih berharga, baik kepada kami dan kepada orang lain. Ancaman utama ialah terdapat batas undang-undang yang jelas pada pengesanan dalam talian, dan tanpa mereka, syarikat dan kerajaan menjadi semakin mengganggu untuk mendapatkan akses kepada data peribadi berharga ini. Kami telah meletakkan had undang-undang ke atas kewangan, perubatan, ketenteraan, pengangkutan, telekomunikasi dan teknologi pertanian. Mengapa tidak mengesan dalam talian?

DuckDuckGo BillboardWide_cc

Kami telah meletakkan had undang-undang ke atas kewangan, perubatan, ketenteraan, pengangkutan, telekomunikasi dan teknologi pertanian. Mengapa tidak mengesan dalam talian?

Ahli-ahli politik hari ini sangat berminat untuk bercakap tentang perdagangan privasi / keselamatan, dan keperluan untuk mencari "keseimbangan" yang tepat antara keutamaan-keutamaan ini. Secara peribadi, saya menganggap ini sebagai dikotomi palsu yang digalakkan untuk tujuan politik. Apakah pendapat anda mengenai perkara ini?

Ya, saya percaya itu adalah dikotomi palsu. Satu lagi cara untuk menentukan perbahasan adalah kuat berbanding penyulitan lemah. Penyulitan kuat adalah perkara utama yang melindungi maklumat sensitif seperti perbankan, perubatan, dan juga rekod kerajaan. Sebaliknya penyulitan, sebaliknya, membolehkan pelanggaran data besar-besaran yang kita dengar. Saya percaya jika anda melemahkan penyulitan, anda melemahkan keselamatan dalam proses.

"UK telah melegalkan pengawasan paling melampau dalam sejarah demokrasi barat" (mengutip Edward Snowden). Adakah anda fikir ini adalah arahan dunia, pada umumnya, sedang menuju?

Tidak, saya tidak fikir pengawasan massa tidak dapat dielakkan. Saya fikir kita boleh memutuskan untuk meletakkan had yang munasabah pada pengesanan dalam talian dan membuat privasi hak asas. Walau bagaimanapun, keputusan-keputusan ini berlaku di negara-negara, dan bergantung pada kepentingan rakyat yang bersangkutan. Snowden pada masa ini menyedari keperluan ini untuk perdebatan awam dan membuahkan hasil. Sekarang kita perlu meneruskannya. Dalam pengalaman saya apabila orang memahami sepenuhnya isu-isu tersebut, peratusan besar orang mahu mempertahankan hak privasi mereka.

Saya fikir kita bersetuju dengan situasi politik yang tidak dapat diramalkan sekarang di AS, yang tahu apa masa depan yang akan dibawa? Tetapi jika anda melihat ke dalam bola kristal, adakah anda sanggup berkongsi apa-apa spekulasi?

Seperti di UK, saya percaya pada mana-mana demokrasi, keadaan politik akhirnya mengikut kehendak rakyat, jika ia cukup kuat. Di AS, peningkatan peratusan orang bimbang dengan pengesanan dalam talian, dan saya percaya ini akhirnya akan menyebabkan peraturan meletakkan had ke atasnya. Walau bagaimanapun, saya tidak pasti garis masa.

CEO DuckDuckGo dengan Pejabat

Tidak, saya tidak fikir pengawasan massa tidak dapat dielakkan. Saya fikir kita boleh memutuskan untuk meletakkan had yang munasabah pada pengesanan dalam talian dan membuat privasi hak asas

Terdapat banyak berita buruk pada hari ini mengenai privasi dan keselamatan dalam talian, tetapi anda juga melihat trend positif?

Ya, sejak beberapa tahun kebelakangan ini sejak wahyu Snowden, peningkatan jumlah orang telah menjadi lebih berpengetahuan tentang masalah privasi dan keselamatan dalam talian, dan telah mulai mempunyai kebimbangan yang nyata dan mengambil tindakan nyata sebagai hasilnya. Dalam kajian PEW, sebagai contoh, 40% orang Amerika berkata mereka ingin penyedia carian mereka untuk tidak menjejaki aktiviti carian mereka.

Anda tidak bersetuju dengan artikel saya yang baru-baru ini, di mana saya berkata bahawa menjadi sebuah syarikat AS adalah tidak baik untuk privasi. Adakah anda ingin menjelaskan mengapa saya salah??

Ya. DuckDuckGo tidak mengumpul atau berkongsi sebarang maklumat peribadi. Itulah dasar privasi kami secara ringkas. Tindakan privasi AS - seperti NSLs - direka untuk mengekstrak rekod perniagaan sedia ada. Dalam kes kita, kita tidak ada bahagian untuk dikongsikan kerana kita tidak mengumpul atau berkongsi maklumat peribadi, dan tindakan dan undang-undang berkaitan ini tidak terpakai kepada kita. Kepercayaan bahawa kerajaan AS boleh memaksa mana-mana syarikat AS untuk berbuat apa-apa, hanya terbukti dalam kes Apple vs FBI baru-baru ini.

Lebih umum lagi, seperti yang anda katakan di atas, UK dan banyak negara lain boleh dikatakan mempunyai undang-undang privasi yang tidak baik dan pendahuluan undang-undang yang lain seperti AS apabila memohon kepada suatu kes tertentu. Sebarang kes tertentu benar-benar bergantung kepada keadaan tertentu dan parameter terperinci yang terlibat, sering dirujuk secara lebih umum sebagai penilaian ancaman. Dalam penilaian ini, seperti yang dinyatakan di atas, DuckDuckGo berada dalam kelas yang berbeza daripada syarikat lain kerana kita tidak mengumpul atau berkongsi maklumat peribadi. Iaitu, seperti e-mel, di mana terdapat rekod perniagaan yang ada, sangat berbeza daripada carian, di mana kita tidak mempunyai maklumat peribadi untuk dikongsi.

Apakah masa depan untuk DuckDuckGo? Adakah anda mempunyai rancangan dalam perancangan yang anda ingin kongsi?

Kami akan datang selama sekitar satu dekad! Paling luas, kami ingin terus membuat kemajuan dalam visi kami untuk meningkatkan standard kepercayaan dalam talian dan pada misi semasa kami menjadi enjin carian paling dipercayai di dunia. Dalam konteks itu, kami ingin, dari masa ke masa, membantu anda untuk melindungi privasi anda secara dalam talian, walaupun sekarang saya tidak mempunyai pengumuman tertentu.

DuckDuckGo Office_cc

DuckDuckGo berada dalam kelas yang berbeza daripada syarikat lain kerana kita tidak mengumpul atau berkongsi maklumat peribadi

Apakah petua privasi teratas anda untuk pembaca kami?

Terdapat beberapa penyelesaian yang memberikan kelegaan sebahagian daripada kesakitan pengesanan dalam talian. Mula-mula, tukar enjin carian anda, e-mel dan perkhidmatan utama lain di mana maklumat peribadi anda banyak dikesan untuk alternatif peribadi yang baik, seperti DuckDuckGo untuk carian. Kedua, tambahkan plugin EFF's HTTPS Everywhere ke pelayar anda, yang akan menyulitkan sambungan tapak web jika mungkin. Ketiga, tambahkan plugin Badger Privasi EFF ke pelayar anda, yang menghalang pelacak pihak ketiga. Ketiga perubahan mudah ini akan dengan lancar dan mengurangkan secara signifikan jejak digital anda.

Jadi apa dengan itik??

Seperti kebanyakan orang di internet, saya suka perkara yang comel dan mesra!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me