Kami telah mengalami kerengsaan yang berpanjangan dengan pelayar internet yang perlahan. Walaupun menjalankan kebersihan penyemak imbas yang baik, mereka sering masih berjuang untuk memuatkan video atau bahkan membuka halaman web. Nah, ternyata masalahnya adalah laman web yang anda lawati. Sebilangan laman web kini boleh memperlihatkan sehingga 30% kuasa pemprosesan komputer anda untuk mendapatkan kriptografi seperti Bitcoin. Adakah terdapat apa-apa yang boleh kita lakukan untuk memerangi ini?


Tunggu, Mereka Melakukan Apa?

Bulan lalu, muncul laman web yang merosakkan Pirate Bay telah, tanpa kebenaran, menggunakan kuasa pemprosesan komputer pelawat untuk menjana pendapatan menggunakan alat perlombongan cryptocurrency bernama Coin-Hive.

Proses ini berlangsung selama tempoh lawatan anda ke laman web ini dan, karena alat tersebut dibina di atas JavaScript (bahasa pengaturcaraan yang digunakan oleh sebagian besar situs web), Anda tidak perlu memberi izin atau berinteraksi dengan cara apa pun untuk perlombongan untuk berlaku.

Dalam satu kenyataan di dalam pertahanannya, The Pirate Bay berkata bahawa ia hanya menguji perisian itu, dengan kesan menghantar sebuah kanary ke bawah lubang lombong untuk menguji daya hidup dan tindak balas orang ramai. Walau bagaimanapun, keraguan orang ramai yang merompat itu terus hidup. Minggu lalu, ia muncul bahawa The Pirate Bay meneruskan amalannya, dengan tujuan untuk menggantikannya dengan iklan.

Berapa Banyak Tapak Perlombongan Cryptocurrency?

Mengikut ad blocking firma perisian Adguard, 220 (kebanyakannya lucah dan laman-laman web yang mengerikan) dari 100,000 laman web yang paling popular yang terlibat dalam menggunakan komputer pelawat untuk mengendalikan cryptocurrency. Ia mungkin tidak kelihatan seperti banyak, tetapi Adguard mendakwa bahawa dalam dua minggu terakhir sahaja, laman web ini telah menghasilkan $ 43,000. Oleh itu, ia akan mengikuti bahawa lebih banyak laman web akan mereda untuk tergesa-gesa emas pada bulan-bulan yang akan datang.

Dalam banyak kes, penerbit mungkin tidak menyedari bahawa laman web mereka digunakan untuk mengendalikan cryptocurrency. Iklan berniat jahat - jenis yang anda hadapi jika anda melawat tapak penstriman haram - boleh digunakan untuk menjalankan alat perlombongan. Kerosakan dalam keselamatan laman web juga boleh dieksploitasi untuk tujuan ini.

Laporan Adguard menyatakan bahawa laman web yang paling mungkin menjalankan Coin-Hive, atau salah satu alat serupa yang muncul sejak pembebasannya, adalah TV dan filem, perkongsian fail, dewasa, dan laman berita dan media. Walau bagaimanapun, amalan itu pada hari-hari awalnya. Apabila ia tumbuh, ia akan berkembang ke laman web jenis lain.

Tidak perlu dikatakan, jika anda atau keluarga anda melawat laman perkongsian fail, tapak penularan yang tidak sah atau mana-mana jenis tapak di mana amalan ini nampaknya paling lazim, ini adalah idea yang baik untuk menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) untuk memastikan penyemakan imbas anda selamat. Lihatlah senarai kami dari lima VPN terbaik untuk mengutuk, P2P, dan perkongsian fail, serta ringkasan kami dari lima VPN terbaik untuk video dalam talian penstrukturan untuk memastikan anda kekal peribadi dan terjamin semasa menyemak imbas.

Bolehkah Kita menghentikannya?

Ya. Menghentikan tapak dari perlombongan menggunakan kuasa pemprosesan anda sebenarnya sangat mudah. Kebanyakan sambungan penyekat iklan dan pakej perisian antivirus kini membolehkan anda menyekat alat yang digunakan untuk cryptocurrency perlombongan.

Pengarang laporan di atas, Adguard, misalnya, mempunyai perisian yang akan melakukan ini pada kebanyakan peranti dan sistem operasi. Ini juga menghentikan iklan pop-up yang menjengkelkan dan iklan lain, walaupun tapak tertentu, seperti All4 akan mengharuskan anda melumpuhkan ciri sebelum melawat.

Perisian anti-virus anda juga boleh menyekat skrip yang diperlukan untuk menjalankan perisian perlombongan. Walaupun jika anda tidak, ia akan memaklumkan anda apabila sebuah laman web sedang cuba untuk menjalankan skrip.

Adakah Penambakan Cryptocurrency Seperti Perkara Bad?

Ada, termasuk Pirate Bay, melombong sebagai alternatif kepada iklan. Walau bagaimanapun, satu isu utama dengan perlombongan mata wang adalah bahawa ia memberi kesan kepada pengalaman dalam talian anda dengan memperlahankan penyemak imbas anda. Di samping itu, kekurangan persetujuan terlebih dahulu terhadap perlombongan adalah kebimbangan.

Hujah yang sama boleh digunakan untuk iklan, walaupun. Iklan banner dan pop-up yang menjengkelkan tidak meminta izin untuk anda, dan video auto-play menjengkelkan dapat membuat pelayar anda berjalan lebih lambat. Terdapat juga kebimbangan bahawa iklan di halaman kandungan yang tidak bernyawa tidak boleh menampilkan imej dan pautan ke tapak yang tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Laporan awal menunjukkan bahawa Coin-Hive dan lain-lain boleh merampas sehingga 30% kuasa pemprosesan komputer anda. Walau bagaimanapun, The Pirate Bay kini telah mengurangkan jumlah CPU yang akan digunakan untuk perlombongan.

Jika laman web adalah telus mengenai amalan ini, dan meminimumkan kesan yang ada pada pengalaman pelawat laman web mereka, pertambangan cryptocurrency dapat mengakhiri iklan-iklan yang mengganggu dan menjengkelkan di web. Ini pasti menjadi berita gembira kepada ramai.

Lihat panduan kami mengenai perlombongan Ethereum untuk semua Sistem Pengendalian

Adakah anda ingin melihat perlombongan cryptocurrency menggantikan kejahatan pengiklanan, atau amalan pelanggaran kepercayaan dan keselamatan? Marilah kita tahu dalam komen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me