Pelaksanaan meluas teknologi pengenalan muka akan datang, sama ada kita suka atau tidak. Malah, Laporan yang Taylor Swift menggunakan kamera pengiktirafan wajah yang tersembunyi di dalam kios klip latihan istimewa di konsert Los Angeles Rose Bowl pada bulan Mei tidak dengan sendirinya mengejutkan.

teknologi pengenalan wajah di konsert Taylor Swift

Dalam pembelaannya, pop megastar telah menjadi sasaran beberapa stalkers, jadi penjelasannya bahawa dia menggunakan teknologi untuk mengenal pasti orang-orang yang boleh menimbulkan risiko adalah munasabah.

Bagaimanapun, insiden itu telah membawa penyokong privasi untuk membunyikan loceng penggera mengenai penggunaan teknologi wajah yang semakin meningkat dan apa implikasi ini mungkin untuk privasi kami.

Seperti Jay Stanley, penganalisis dasar kanan untuk ACLU memberitahu Guardian:


"Stalkers adalah fenomena yang umumnya menakutkan dan semua orang memahami mengapa seseorang seperti Taylor Swift ingin dilindungi daripada mereka. Tetapi ini mempunyai implikasi yang lebih besar. Ia bukan mengenai penggunaan yang satu ini, ia adalah mengenai di mana teknologi ini diketuai. "

Penggunaan teknologi pengenalan wajah yang semakin meningkat

Penggunaan teknologi pengenalan wajah semakin meningkat di seluruh dunia. Seperti yang anda jangkakan, ia digunakan secara meluas oleh kawalan polis dan sempadan. Lebih kurang orang sedar walaupun ia juga menyerang ruang komersial. Satu 59 peruncit fesyen yang mengejutkan dan satu perempat daripada semua kedai di UK menggunakan teknologi itu.

Bimbang mereka tidak hanya menggunakannya untuk mengenal pasti pengusaha kedai, penggunaan teknologi yang mungkin difahami. Mereka semakin menggunakannya membantu membina model terperinci tentang tabiat membeli-belah pelanggan mereka, yang boleh digabungkan dengan data lain yang diambil dari akaun media sosial dan penjejakan web. Ini membantu mereka membuat model terperinci mengenai "pengguna anda", membolehkan mereka menargetkan anda dengan iklan yang lebih diperibadikan.

Di UK (dan Eropah pada umumnya) GDPR harus membatasi tingkah laku itu, tetapi pelanggan di seluruh dunia tidak mempunyai perlindungan sedemikian. Di tengah-tengah London, Krismas Metropolitan ini mengiktiraf pengenalan muka pada pembeli yang sanggup, tetapi berapa lama sebelum mereka berhenti meminta izin?

Mereka pastinya tidak meminta izin daripada orang ramai Afro-Caribbean yang menghadiri Carnival Noting Hill awal tahun ini dalam operasi pengawasan yang diterangkan oleh pengkritik, tanpa asas dalam undang-undang dan sebagai perisai institusi.

Hidup dalam panopticon

Panopticon (secara harfiah "semua diperhatikan") adalah penemuan ahli falsafah Inggeris terkenal dan ahli teori sosial Jeremy Bentham. Ia adalah bangunan penjara yang direka untuk membolehkan seorang penjaga tunggal memerhati semua penghuni.

Masyarakat panopticon

Tiada penjaga boleh mengawasi semua penghuni, sepanjang masa, tetapi jenius reka bentuk bermaksud bahawa penghuni tahu mereka boleh ditonton pada bila-bila masa.

Mengetahui hal ini, penghuni-penghuni itu akan terpaksa berperang setiap saat seolah-olah mereka ditonton jika mereka ingin mengelakkan langkah-langkah disiplin. Bentham memuji Panopticon sebagai,

"Satu cara baru untuk mendapatkan kuasa minda dalam minda, dalam kuantiti hingga sekarang tanpa contoh."

Kami semakin banyak digunakan untuk kamera mengikuti kami setiap kali kami meninggalkan rumah, tetapi idea yang kami kini tinggal dalam panopticon melampaui analogi mudah. Sebaliknya, ia adalah membayangkan semula zaman moden jauh melampaui apa yang pernah dibayangkan Encik Bentham.

Memalukan hakikat bahawa teknologi pada masa ini sangat tidak akurat dan mengendalikan risiko dengan salah menjejaskan orang yang tidak bersalah, Panopticon telah menjadi metafora yang kuat untuk kesan mengerikan bahawa pengawasan mempunyai ucapan bebas.

Seperti yang difahami George Orwell, apabila orang takut bahawa apa-apa yang mereka lakukan mungkin ditonton pada bila-bila masa, mereka akan berkelakuan dengan sewajarnya. Sistem pengiktirafan muka bergerak mimpi buruk Orwellian ini dari sfera digital ke dunia fizikal.

Pengawasan yang mengganggu dan sangat peribadi ini mungkin akan menghalang orang ramai daripada menjalankan hak demokratik mereka untuk memperjuangkan perasaan aman (walaupun mereka cuba menyembunyikan identiti mereka). Ini sahaja tidak cukup untuk mengelakkan kamera. Kami kini bergerak ke alam pengiktirafan wajah yang digunakan untuk mengenal pasti potensi penjenayah, dalam mana-mana orang ramai, sebelum mereka juga melakukan jenayah, setiap kali mereka menghadiri pesta muzik atau konsert misalnya.

Sebelum kita merangkul teknologi baru ini, kita memerlukan perdebatan yang serius mengenai jenis dunia yang kita mahu hidup. Kita juga perlu membincangkan siapa yang mengawal teknologi itu, kerana dalam tangan yang salah, ia boleh menjadi alat penindasan yang tiada tandingan, seperti yang walaupun Encik Orwell tidak dapat menulis.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me