Vietnam adalah sebuah negara yang telah menikmati ekonomi pesat sejak pertengahan 1980-an. Menurut PricewaterhouseCoopers, negara ini mungkin merupakan ekonomi dunia yang paling pesat berkembang. Walaupun menikmati kestabilan ekonomi relatif, rakyat tertakluk kepada landskap sosial dan politik yang sangat keras.


Menurut Freedom House's "Kebebasan dalam Dunia 2018", skor Vietnam hanya 20 dari 100. Di samping itu, Vietnam dinilai "tidak bebas" dalam setiap kategori penting - kebebasan akhbar, hak politik, kebebasan internet, dan kebebasan sivil.

Hal ini sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa Vietnam adalah satu-satu negara yang telah didominasi oleh generasi Parti Komunis Vietnam (CPV). Di Vietnam, CPV kini memegang 473 daripada 500 kerusi dalam perhimpunan kebangsaan. 29 kerusi yang lain dipegang oleh calon bebas yang dikongkong oleh CPV. Dalam pilihan raya lepas (2016), lebih daripada 100 calon bebas disekat daripada dijalankan oleh CPV.

Parti pembangkang adalah menyalahi undang-undang di Vietnam, dan Front Pembebasan Tanah Vietnam (VFF) dengan teliti mengamalkan semua calon untuk Perhimpunan Nasional bagi pihak CPV. Hasilnya adalah sistem pemilihan yang benar-benar dicetuskan, yang dikuasai dan dikendalikan oleh CPV - dan telah sejak ditubuhkan pada tahun 1988.

privasi digital vietnam

Kawalan dan pengawasan internet

Untuk mengekalkan penguasaannya terhadap sistem politik, CPV membelanjakan sebahagian besar usahanya untuk mengendalikan aliran maklumat dalam negara. Dosenting pendapat dibatalkan, aktivisme dikecewakan, dan individu yang mengganggu status quo sering dipenjara.

Pada tahun 2017, Human Rights Watch menganggarkan bahawa 100 orang telah dipenjarakan kerana memprotes, mengkritik kerajaan, atau menyokong badan agama atau masyarakat awam yang tidak disahkan.

Untuk mengekalkan ekosistem autoritarian ini, Vietnam telah memperkenalkan beberapa dasar untuk mengehadkan kebebasan dalam talian.

Dekri Pengurusan, Peruntukan, Penggunaan Perkhidmatan Internet dan Kandungan Internet Online

Pada tahun 2012, kerajaan meluluskan peraturan yang memperkenalkan kuasa baru untuk menapis dan menjejaskan ucapan dalam talian. Keputusan mengenai Pengurusan, Penyediaan, Penggunaan Perkhidmatan Internet dan Kandungan Internet Online adalah dokumen 60-artikel yang mengenakan larangan untuk "Menghadapi Republik Sosialis Vietnam."

Keputusan ini membenarkan penapisan kandungan internet yang menyinggung dan memerlukan pengenalan nama sebenar untuk laman web dan profil dalam talian, termasuk blog. Ia mewujudkan keperluan undang-undang untuk ISP dan perantara seperti laman web blog untuk membantu kerajaan dalam menyensor kandungan yang menyinggung perasaan. Undang-undang juga "digalakkan" firma asing untuk menubuhkan sebuah pejabat di Vietnam untuk membantu membenarkan mereka mematuhi penapisan kerajaan.

Dekri 72 - Rang Undang-undang Penapisan Internet

Pada September 2013 lebih banyak undang-undang diperkenalkan. Dekri 72 telah diluluskan oleh Dewan Negara, melancarkan penapisan dalam talian dengan mengharamkan pengguna internet Vietnam, termasuk blogger dan akaun media sosial, daripada membincangkan hal ehwal semasa.

Keputusan tersebut menyatakan bahawa akaun peribadi dan laman web tidak boleh digunakan untuk menyebarkan berita termasuk dengan "mengutip, mengumpul, atau merumuskan maklumat dari organisasi akhbar atau laman web kerajaan".

Undang-undang secara khusus menyatakan bahawa Twitter dan Facebook hanya boleh digunakan oleh warganegara untuk "menyediakan dan bertukar maklumat peribadi".

Keganasan terhadap blogger

Pada tahun 2014, keganasan terhadap penulis blog dilaporkan di Vietnam. Tran Thi Nga diserang kerana usaha beliau mendokumenkan pelanggaran hak asasi manusia di Vietnam. Kini dipercayai lima lelaki yang menyerangnya mungkin menyamar polis. Dia diserang di hadapan dua anaknya.

Blogger Dipenjarakan

Pada tahun 2016, kes berprofil tinggi muncul mengenai pemenjaraan seorang blogger dan pembantunya. Pasangan itu terlibat dalam menjalankan blog yang mencapai berjuta-juta pembaca Vietnam.

Blog ini ditulis oleh Nguyen Huu Vinh, seorang bekas pegawai polis dan anak duta besar Vietnam kepada bekas Kesatuan Soviet. Beliau telah dipenjarakan selama 5 tahun kerana "menyalahgunakan kebebasan demokratik untuk membahayakan kepentingan negara". Penolongnya, Nguyen Thi Minh Thuy, juga menerima hukuman tiga tahun.

Blogger yang terkenal dengan nama samaran Anh Ba Sam, telah menubuhkan beberapa laman web yang mengkritik kerajaan Vietnam dan mempertahankan hak asasi manusia. Semasa perbicaraan, sesetengah blogger telah ditangkap untuk menghalang mereka daripada bertindak sebagai saksi, dan ahli keluarga disekat daripada menghadiri perbicaraannya.

Pemadaman Facebook

Pada tahun 2016, tumpahan kimia menghasilkan tan ikan di sepanjang pantai tengah Vietnam yang terbunuh. Ini mempunyai kesan buruk terhadap ekonomi tempatan dan para penunjuk perasaan mengambil jalan-jalan menuntut lebih banyak ketelusan daripada kerajaan. Pada kemuncak protes, kerajaan menyekat akses ke laman media sosial seperti Facebook.

Akses kepada undang-undang Maklumat

Pada 2017, undang-undang Akses kepada Maklumat berkuatkuasa, tidak membenarkan pendedahan maklumat mengenai "politik, pertahanan, keselamatan negara, hubungan luar negara, ekonomi, teknologi, atau mana-mana bidang lain yang dikawal selia oleh undang-undang". Perundangan baru ini membenarkan kerajaan untuk menahan apa-apa maklumat yang dipercayai boleh menjejaskan keselamatan negara atau "kesejahteraan negara".

Protes Vietnam

Acara terkini

Pada bulan Jun tahun 2018, beberapa protes ganas berlaku di wilayah selatan-tengah Binh Thuan. Demonstrasi juga berlaku di hab ekonomi negara Ho Chi Minh City. Tunjuk perasaan berlaku kerana dua sebab:

Pertama, sebagai tindak balas kepada undang-undang baru yang membenarkan China mengambil kesempatan daripada pajakan 99 tahun di Vietnam. Sentimen Anti-China adalah perkara biasa di negara ini dan semakin meningkat kerana konflik di Laut China Selatan. Menurut tinjauan Pusat Pew, hanya 10% rakyat meluluskan jirannya di utara.

Di samping itu, beribu-ribu penunjuk perasaan berkumpul dari Hanoi ke Ho Chi Minh untuk memperlihatkan undang-undang cybersecurity, yang diluluskan pada bulan ini. Perundangan itu telah dikritik teruk oleh para aktivis yang mengatakan ia akan menjadi bencana untuk kebebasan bersuara.

Semasa demonstrasi, kenderaan dibakar, bangunan kerajaan rosak, dan 45 pegawai polis dikatakan cedera - menurut Kementerian Keselamatan Awam. Beratus-ratus polis rusuhan dihantar untuk menangani demonstrasi - menguatkuasakan tindakan keras yang kuat. 300 orang ditangkap termasuk warga AS bernama Will Nguyen.

Undang-undang cybersecurity baru

Tidak lama selepas Majelis Nasional meluluskan undang-undang siber baru, Pengarah Operasi Global Amnesty International, Clare Algar, berkata:

"Dengan kuasa menyapu ia memberi kerajaan memantau aktiviti dalam talian, undi ini bermakna sekarang tiada tempat selamat di Vietnam untuk orang bercakap dengan bebas."

Amnesty International juga menghantar surat kepada Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Facebook, Google dan Microsoft serta pengerusi Samsung mendesak mereka untuk menggunakan "kuasa yang besar" mereka untuk memberi tekanan kepada kerajaan Vietnam.

Undang-undang baru secara langsung memberi kesan kepada firma tersebut dengan memaksa mereka untuk menapis propaganda, maklumat, dan pendapat anti-kerajaan yang menghasut keganasan atau mengancam keselamatan negara, serta apa-apa "kandungan fitnah dan fitnah".

Kawalan autoritarian

Undang-undang baru akan berkuat kuasa sepenuhnya pada bulan Januari pertama, 2019. Ia mengharamkan pengguna internet dari "menganjurkan" ... "menggalakkan atau melatih orang lain untuk tujuan anti-negara", menyebarkan maklumat palsu, dan mewujudkan "kesukaran pihak berkuasa dan merosakkan aktiviti sosioekonomi ".

Bagi orang yang tinggal di Vietnam, hasilnya akan menjadi ketidakupayaan untuk menyatakan pendapat yang berbeza. Algar menggalakkan firma teknologi untuk menolak dan menyatakan bahawa:

"Undang-undang ini hanya boleh berfungsi jika syarikat teknologi bekerjasama dengan tuntutan kerajaan untuk menyerahkan data peribadi. Syarikat-syarikat ini tidak sepatutnya menjadi pihak kepada pelanggaran hak asasi manusia, dan kami mendesak mereka untuk menggunakan kuasa besar yang mereka miliki untuk mencabar kerajaan Viet Nam mengenai undang-undang regresif ini. "

Facebook Vietnam

Firma daripada pengawasan

Mulai Januari 2019, firma antarabangsa yang besar perlu memelihara semua data yang berkaitan dengan pengguna Vietnam pada pelayan Vietnam tempatan. Kementerian Keselamatan Awam mesti diberikan akses yang tidak terkecuali kepada pelayan tersebut. Mereka juga perlu membuka cawangan tempatan di Vietnam untuk terus menyediakan perkhidmatan mereka di negara ini.

Kerajaan akan menguatkuasakan dasar itu dengan meletakkan semua aktiviti dalam talian Vietnam di bawah kawalan Kementerian Keselamatan Awam.

Banyak perniagaan telah mengkritik undang-undang, dengan mengatakan bahawa ia adalah untuk merosakkan kemajuan ekonomi masa depan Vietnam. Pengkritik juga mendakwa bahawa undang-undang itu melanggar perjanjian terdahulu yang dibuat ketika Vietnam menyertai Pertubuhan Perdagangan Dunia.

Di samping itu, ia dipercayai bertentangan dengan komitmen yang dibuat semasa menandatangani Perjanjian Perdagangan Bebas Vietnam-EU (EVFTA), dan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Jeff Paine, dari Asia Internet Coalition, persatuan industri yang anggotanya termasuk Google, Apple, Twitter, Facebook, LinkedIn, dan LINE berkomentar:

"Ketentuan-ketentuan ini akan menyebabkan keterbatasan yang ketat terhadap ekonomi digital Vietnam, memperlambat iklim investasi asing dan melukai peluang untuk bisnis lokal berkembang di dalam dan di luar Vietnam."

Bagaimana Untuk Vietnam

Bagaimana untuk melindungi privasi digital anda

Vietnam dianggap sebagai "musuh internet" oleh Reporters tanpa sempadan. Orang yang tinggal di situ ada dalam gelembung penapisan yang dibina dengan teliti; yang direka untuk menghentikan orang daripada menjadi tercerahkan tentang sistem one-party totalitariannya.

Banyak laman web termasuk Blogger, WordPress.com, Twitter, Linkedin, YouTube, dan Google (kecuali versi Vietnam) disekat oleh ISP. Di samping itu, utusan seperti Yahoo! Rasulullah diketahui tertakluk kepada serangan Orang di Tengah (MitM) - dengan mesej yang menyinggung perasaan sering dihalang daripada mendapat ke penerima yang dimaksudkan.

Dengan tahap penapisan dan pengawasan yang tinggi di negara ini - dan undang-undang baru yang diluluskan untuk meningkatkan kawalan autoritarian - adalah adil untuk mengatakan bahawa Vietnam agak meniru dasar ketat China.

Penggunaan VPN di Vietnam

Bagi warganegara yang ingin mengakses berita asing mengenai negara, dan laman web penting seperti Yayasan Frontier Elektronik, Amnesty International, Wartawan tanpa Sempadan, dan OpenNetInitiative, Rangkaian Persendirian Maya (VPN) adalah penyelesaian terbaik.

VPN adalah perkhidmatan dalam talian yang membolehkan orang ramai menyembunyikan alamat IP sebenar mereka untuk mengakses kandungan asing. Ini membolehkan pengguna internet menghindari penapisan tempatan. Di samping itu, VPN yang boleh dipercayai akan menyediakan penyulitan gred tentera, menghentikan ISP dan kerajaan daripada dapat mengesan apa yang pengguna internet Vietnam melakukan dalam talian.

Ini adalah pedang bermata dua yang boleh digunakan untuk mendapatkan akses kepada kandungan, dan kebebasan dari pengawasan di Vietnam. Mereka yang berminat dengan VPN untuk Vietnam adalah dinasihatkan untuk mempertimbangkan VPN dengan ciri-ciri keselamatan seperti penyulitan OpenVPN dan teknologi penggelapan.

Pengguna dinasihatkan untuk menjauhkan diri dari mana-mana VPN tempatan dan tidak boleh menggunakan pelayan VPN tempatan Vietnam - kerana semua ini boleh dikompromi oleh CPV.

Tor Vietnam

Pelayar Baju Tor

Sesiapa yang merancang untuk melibatkan diri dalam aktiviti yang melibatkan pengeluaran kandungan haram - bukan hanya penggunaan laman yang disekat - mungkin menggunakan pelayar Tor Onion dan bukannya VPN. Ini kerana Tor akan memberikan nama yang tidak dikenali, serta privasi apabila menulis sebarang kandungan larangan dalam talian.

Tor sering digunakan oleh wartawan, peguam, aktivis, dan penentang politik, yang memerlukan perlindungan tambahan dari pihak berkuasa.

Kredit imej tajuk: Millenius / Shutterstock.com

Kredit imej: AEKKAVICH / Shutterstock.com, Michel Piccaya / Shutterstock.com, rvlsoft / Shutterstock.com, Mascha Tace / Shutterstock.com, iDEAR Replay / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me