Presiden Barack Obama keluar, dalam langkah kesebelas jam, mengubah hukuman penjara 35 tahun kepada Chelsea Manning (bekas Bradley Manning). Tindakan itu telah melecehkan ramai, terutamanya majoriti Republikan, yang melihat sabitan sebagai alasan untuk pengkhianatan dan jenayah berbahaya. Mereka takut ia telah menetapkan satu contoh yang berbahaya yang boleh menggalakkan orang lain untuk membocorkan maklumat rahsia dengan sewenang-wenangnya, tanpa bimbang dengan akibat buruk.


Terbuka untuk perbincangan adalah sama ada ini adalah kemenangan yang bermakna untuk penyokong ucapan bebas. Atau adakah kes terlalu kecil, terlambat - tidak lebih dari sekadar pewarnaan yang ditembak oleh seorang presiden yang merasakan warisannya akan berkurangan oleh pentadbiran Trump yang masuk? Sementara itu, mereka yang memperjuangkan pengampunan untuk Edward Snowden dibiarkan terkurung, kerana ini dapat mengurangkan peluangnya.

Tidak membantu sebab mereka adalah ketika Manning telah menyatakan penyesalan, Snowden tetap tidak menyalahi kata. Juga, Manning telah berkhidmat hampir tujuh tahun di belakang bar, manakala Snowden, dalam buangan, telah menafikan pendakwaan setakat ini. Dan, pada hakikatnya, baru-baru ini telah diberikan perlindungan tiga tahun lagi.

Satu lagi cara untuk melihat ini ialah kecaman untuk seseorang seperti Snowden, yang mempunyai pengaruh yang sangat positif terhadap undang-undang privasi dan dasar privasi negara, perlu mengambil tempat duduk belakang. Ini mungkin kerana White House ingin mencetak mata dengan orang politik yang betul dan orang LGBT. Snowden, dengan itu, pergi ke "belakang barisan" (untuk meminjam kutipan dari Obama, yang mengucapkannya untuk memperingatkan Brits semasa baris Brexit.)

Advokat untuk pergaduhan Manning (dia tidak diampunkan, yang akan memulihkan banyak haknya) menunjukkan banyak cubaan bunuh diri ketika dipenjarakan, dan kecamannya, sebagai alasan kuat untuk menerangkan motif Presiden. Seperti yang diharapkan, penyokongnya teruja dengan keputusan itu.

"Kami semua lebih baik mengetahui bahawa Chelsea Manning akan keluar dari penjara seorang wanita yang bebas," kata Chase Strangio, seorang peguam Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika yang mewakili Manning. Ada yang mempersoalkan sama ada dia akan pernah dipertimbangkan untuk kecaman jika dia tetap Bradley - lelaki.

Yang lain melihat tindakan Presiden sebagai usaha untuk membalikkan hampir satu dekad polisi privasi Rumah Putih yang menindas dengan penanda mudah pena. Rumah Putih sering bertentangan dengan puak privasi / ucapan bebas dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Komutasi sedemikian adalah sangat penting, kerana tindakan itu kekal, dan tidak dapat dibatalkan oleh Presiden Donald Trump yang masuk.

Walaupun para pakar dapat mengandaikan sama ada atau tidaknya wahyu Snowden meletakkan keselamatan dan hidup berisiko, tidak ada apa-apa pendapat mengenai Manning. Dia melakukan jenayah. Kes itu adalah slam-dunk. Dia membocorkan dokumen kerajaan dan ketenteraan ke WikiLeaks, bersama dengan rakaman video medan perang sebenar. Ini adalah pelanggaran jelas terhadap Akta Perintis. Dan, tidak seperti Snowden, dia telah disabitkan dengan jenayahnya.

Yang mengkritik Presiden yang sedang keluar, House Speaker Paul Ryan berkata, "Pengkhianatan Chelsea Manning membahayakan nyawa Amerika dan mendedahkan beberapa rahsia negara kita yang paling sensitif." Kata-kata itu mungkin memberi satu jeda untuk menarik balik retorik yang sama seperti pendedahan Snowden. Kecuali dalam kes Snowden, itu hanya mengandaikan, dan juga dia mempunyai banyak orang di sudutnya.

Perbuatan Manning tidak dapat dibantah, dan dihukum dalam konteks jenayah itu. Suara suara yang menyokongnya hanya berkembang dengan sungguh-sungguh selepas percubaan bunuh dirinya, yang kami diberitahu telah dibuat untuk menarik perhatian penderitaannya sebagai individu transgender yang dipenjarakan.

Sekarang bahawa keputusan yang tidak dapat dibatalkan ini telah dibuat, perhatian berubah kepada pelakon lain dalam drama pengebom tentera - pengasas WikiLeaks Julian Assange. Assange telah menulis tweet bahawa dia akan bersetuju dengan ekstradisi jika hukuman Manning dikembalikan. Setakat ini, status ekstradisi beliau masih tidak berubah dan tidak jelas.

Walaupun ada kemungkinan Manning diberikan pengampunan hanya untuk cuba menangkap ikan yang lebih besar, Assange, itu bukan alasan yang mungkin. Lebih kredibel adalah bahawa ia hanya percubaan lain oleh Obama untuk dilakukan pada saat-saat terakhir yang tidak dapat dilakukannya semasa bertugas selama lapan tahun. Lapan tahun yang menyaksikan privasi, kebebasan akhbar dan kebebasan bersuara menderita pukulan berulang.

Nota editor: seperti biasa, pandangan Stan adalah miliknya sendiri, dan tidak boleh dilihat sebagai mencerminkan orang-orang ahli kakitangan ProPrivacy.com yang lain.

 

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me