Setiausaha Negara UK untuk Digital, Kebudayaan, Media, dan Sukan (DCMS), Matt Hancock, telah mengeluarkan aplikasi mudah alih yang telah meninggalkan pakar cybersecurity yang menggelengkan kepalanya dengan tidak percaya. Menteri Digital telah mengeluarkan satu App yang direka untuk membolehkan orang ramai mengetahui maklumat mengenai kemajuan politiknya. Beliau adalah anggota Parlimen yang pertama yang pernah melepaskan aplikasinya sendiri.


Perisian ini dilancarkan dengan video Hancock mengalu-alukan orang ramai ke forum digitalnya. "Hai saya Matt Hancock dan selamat datang ke aplikasi saya," katanya, sebelum menambah bahawa aplinya adalah:

"Peluang untuk mengetahui apa yang berlaku dalam peranan saya sebagai Ahli Parlimen untuk West Suffolk dan sebagai setiausaha budaya, dan yang paling penting adalah peluang untuk anda beritahu saya apa yang anda fikirkan, dan untuk melibatkan diri dengan orang lain mengenai isu-isu yang penting kepada anda."

Skrin App Matt Hancock

Sayangnya, permulaan yang cemburu ini dihalang oleh sesuatu yang jauh lebih jahat. Pengalaman Hancock sebenarnya bermula dengan meminta pengguna menerima pelbagai kebenaran yang menyerang. Perisian yang mengerikan ini meminta pengguna untuk mengakses maklumat foto dan kenalan mereka.

Dasar pengumpulan dan privasi aplikasinya telah dilabelkan "bersalah" oleh pakar privasi, yang menarik untuk apl itu ditarik dari iTunes dan Kedai Google Play.

Saya akan Mempunyai It Anyway

Tidak dapat dipercaya, menurut pengguna aplikasi menteri digital bahkan membantu dirinya untuk gambar mereka selepas mereka secara khusus menafikan kebenaran.

Tweet Hancock

Silkie Carlo, pengarah kebebasan sivil kumpulan Big Brother Watch telah melahirkan kebimbangan pada kelemahan kritikal:

"Ia agak sesuai, memandangkan ketidakcekapan Kerajaan terhadap isu-isu privasi digital, bahawa aplikasi Digital kami mencuri sebuah bank gambar peribadi pengguna, walaupun kebenaran untuk mengaksesnya dinafikan."

Pegawai advokasi kanan terus menerangkan aplikasi itu sebagai "komedi yang menarik kesilapan. "Dia tidak bersendirian pada pendapatnya kerana aplikasi itu tidak dapat disangkal lucu. Sebagai contoh, pilihan untuk memanggil aplikasi "Matt Hancock MP" bermaksud bahawa apabila aplikasi dilancarkan ia menyebabkan beberapa terkejut:

"Matt Hancock ingin mengakses foto anda" dan "Matt Hancock ingin mengakses kamera anda," perisian memberitahu pengguna.

Foto Matt Hancock

Perunding perlindungan data Pat Walshe, telah mencatatkan rekod untuk mengkritik aplikasinya. Walshe berkata aplikasi itu mempunyai beberapa keizinan yang paling buruk yang pernah dilihatnya:

"Saya telah melakukan ini selama sedekad dan saya telah bekerja di seluruh dunia dengan pengawal selia yang berbeza mengenai garis panduan reka bentuk privasi aplikasi mudah alih, dan ini adalah sebahagian daripada amalan termiskin yang saya lihat dalam masa yang sangat lama."

Walshe berkata aplikasi mengakses lokasi pengguna serta jenis peranti mudah alih. Dia yakin bahawa Hancock harus menggantung aplikasi sekaligus:

"Bagi Setiausaha Negara yang bertanggungjawab untuk undang-undang perlindungan data, saya akan mengharapkan kepimpinan yang sangat jelas. Saya mengharapkan piawaian tertinggi dan jelas tidak di sini."

Troll Central

Jadi, apa yang boleh diharapkan oleh pengguna dari aplikasinya jika mereka membuat keputusan untuk membiarkan Hancock mempunyai data mereka? Aplikasi ini telah digambarkan sebagai klon Facebook. Ia membolehkan pengguna untuk menonton dan memberi komen pada strim langsung, membuat siaran pada halaman berita yang dipanggil "Adakah anda berkata", dan untuk bersosial dengan pengguna lain dan mempunyai sembang kumpulan.

Internet Troll

Setakat ini, interaksi dengan aplikasi itu terutamanya nampaknya menjadi troll yang mengakses platform untuk bersenang-senang di MP West Suffolk. Pengguna berpura-pura menjadi Donald Trump, Boris Johnson - dan tokoh-tokoh politik lain - pada masa ini terdapat pada algoritme "curated"" halaman. Komentar kedua yang paling disukai di aplikasinya ialah oleh seseorang yang berpura-pura menjadi Ed Balls, komen itu cukup hanya mengatakan "Ed Balls".

Ahli Parlimen Buruh Liam Byrne telah menimbulkan kebimbangan mengenai aplikasi itu dengan menteri DCMS, Margot James, mengulas bahawa:

"Ia tidak memerlukan pengesahan e-mel, jadi orang sudah menyiarkan pornografi tegar."

Tiada apa untuk dilihat di sini

Matt Hancock cuba untuk datang ke pertahanan aplikasi. Menurut Hancock, aplikasinya selamat kerana ia telah disahkan oleh Apple dan "menggunakan teknologi Apple standard, sebagai contoh, teknologi photopicker iOS untuk akses kepada kamera".

Ternyata, Hancock tidak menyedari bahawa aplikasinya tidak dibenarkan secara khusus daripada meminta jenis izin invasif ini. Bukankah itu betul-betul jenis perkara yang perlu diketahui seorang menteri digital? Saya berharap Hancock memahami perbezaan di antara a) yang dibenarkan dan b) mengejek oleh penyokong privasi. Ternyata tidak.

Dalam pernyataannya, Hancock meneruskan menyatakan bahawa dia percaya aplikasinya lebih baik daripada aplikasi media sosial lain kerana ia akan membolehkannya memilikinya "kawalan editorial lengkap". Pada pendapatnya, ini akan membolehkan beliau menjalankan tahap kesederhanaan masyarakat yang tinggi. Memandangkan pengguna telah memuat naik lucah, seseorang tidak boleh menaruh rasa tertanya-tanya sama ada Hancock akan mempunyai masa yang cukup untuk melakukan tugasnya sebaik sahaja dia melakukan tugas sederhana.

Hancock gagal

Kegagalan Bercakap

Dalam kedudukannya sebagai DCMS, Hancock mengawasi pendekatan pemerintah untuk melindungi data peribadi rakyat UK. Pada bulan Ogos tahun lepas, Hancock yang menerbitkan versi draf Inggeris EU tidak lama lagi akan dilaksanakan peraturan GDPR. Undang-undang EU itu adalah kod tingkah laku yang direka untuk melindungi dan memberi kawalan orang terhadap privasi digital mereka.

Versi GDPR Hancock telah dibakar oleh kumpulan sokongan yang merasakan ia tidak berkesan seperti versi EU. Mengikut kumpulan seperti Privacy International, versi UK membengkak dan termasuk penghinaan yang tidak perlu yang menjadikannya kurang berkesan.

Aplikasi Hancock menunjukkan bahawa lelaki yang bertanggungjawab untuk melindungi privasi digital UK sangatlah terlepas dari pertimbangan dengan pertimbangan data kebenaran aplikasi. Bagi seorang lelaki dalam kedudukannya, seseorang tidak dapat membantu merasakan bahawa jumlah data yang sesuai untuk aplikasi tidak akan sama sekali.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: Tangkapan skrin daripada kebenaran aplikasi Matt Hancock.

Kredit imej: Tangkapan skrin dari aplikasi Matt Hancock, ashva / shutterstock.com, Martial Red / shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me