Apabila kebanyakan orang bercakap tentang Bitcoin, mereka langsung berfikir tentang kekayaan yang banyak terkumpul pada tahun 2017. Walau bagaimanapun, baru-baru ini sesuatu yang tidak hampir sama glamor telah melonjak: kos yuran purata untuk mendapatkan urus niaga yang diproses pada blockchain.


Seminggu yang lalu, harga purata yuran ialah $ 6. Ramai sudah merasakan bahawa jumlah ini terlalu tinggi. Pada hari Jumaat, bagaimanapun, kos purata yuran transaksi tiba-tiba melonjak kepada $ 26. Menjelang hari Ahad, ia telah menetap di $ 20 - satu jumlah yang masih tinggi. Bagi orang yang ingin menggunakan Bitcoin untuk membuat pembelian, yuran tersebut boleh menjadi terlalu tinggi.

Berita baiknya ialah, walaupun semua masalah mengenai yuran, orang tidak perlu membayar $ 20 untuk memproses transaksi. Ini kerana sebab di balik yuran Bitcoin yang tinggi adalah jumlah masa yang diperlukan untuk memproses transaksi. Rantaian Bitcoin hanya boleh memproses satu blok setiap 8.8 minit. Itu bersamaan dengan sekitar sepuluh transaksi sesaat. Masalahnya ialah, pada masa kini, terdapat antara 80,000 hingga 120,000 transaksi menunggu giliran.

Orang yang mempunyai pemindahan tidak penting boleh memilih untuk membayar yuran yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, yuran terkecil yang mungkin melalui sistem pada masa ini dipercayai sekitar $ 2.50. Ini adalah kerana pelombong Bitcoin yang memproses urus niaga boleh memilih transaksi yang hendak diproses terlebih dahulu. Atas alasan yang jelas, mereka mengutamakan transaksi dengan bayaran yang lebih besar.

Orang yang melampirkan yuran yang lebih kecil perlu menunggu masa hari apabila blok block kurang sibuk. Walau bagaimanapun, ia menjadi begitu sibuk sehingga apa-apa yang lebih kecil daripada sekitar $ 2.50 mungkin akan gagal dan akan dihantar kembali selepas dua minggu. Sudah tentu, sistem ini tidak menentu dan ada kalanya yuran yang lebih kecil dapat meneruskannya. Walau bagaimanapun, ia menjadi sesuatu loteri apabila bayaran yang lebih kecil terlibat. Kesepakatan umum ialah yuran yang sedikit lebih besar harus dilampirkan kepada jumlah pemindahan yang lebih besar, untuk memastikan proses itu diproses dengan cepat.

Bagi mereka yang ingin menggunakan Bitcoin untuk membayar perkara biasa, ia dikhuatiri bahawa bayaran boleh menjadi besar secara bermasalah. Lagipun, nilai Bitcoin sebagai komoditi secara langsung dikaitkan dengan betapa bergunanya. Jika nilai Bitcoin menjadi semata-mata mengenai pelaburan spekulatif, mungkin pelabur mula menarik diri?

Blockchain Infographic 01 Mampat 1 1024X506

Blok Seterusnya

Pada hari Isnin pagi, satu laman web menganggarkan bahawa untuk transaksi untuk membuatnya menjadi blok yang seterusnya, orang harus membayar tidak kurang daripada $ 16.31. Laman web yang sama mendakwa bahawa untuk menjadikannya satu daripada enam blok berikutnya (dengan kata lain untuk diproses dalam masa satu jam), tidak kurang daripada $ 13.46 harus dilampirkan pada transaksi. Mereka adalah kadar yang terlalu tinggi, yang sudah mula memberi kesan kepada kecairan Bitcoin.

Rantaian lambat yang diletakkan di bawah tekanan yang semakin meningkat adalah mewujudkan perang bidaan ke atas kos yuran. Kerana masalah semakin buruk, yuran semakin tinggi. Itulah sebabnya ramai orang berharap Segregated Witness x2 (SegWit2x) akan berlaku pada bulan November.

Segwit asal berlaku pada bulan Ogos dan berjaya meningkatkan kelajuan rangkaian. Walau bagaimanapun, disebabkan geseran dalam komuniti Bitcoin, SegWit2x dibatalkan pada saat-saat akhir.

Cryptocurrencies

Tidak kepada Bitcoins

Walaupun harga yang melambung, retak dalam praktikal Bitcoin sebagai mata wang mula menunjukkan. Minggu lepas, Steam permainan komputer dalam talian memutuskan untuk berhenti menerima Bitcoins. Pada masa itu, ia dinamakan "yuran yang tinggi dan turun naik" sebagai alasannya untuk berhenti menerima mereka.

Steam mula menerima Bitcoins pada April 2017. Pada masa itu, Bitcoin bernilai kira-kira $ 1,400. Sehingga hari ini, Bitcoins bernilai $ 17.000 dolar, harga yang telah disokong oleh pengenalan niaga hadapan Bitcoin (derivatif perdagangan). Walaupun trend menaik sepanjang 2017, amaran masih menjadi tebal dan pantas Bitcoin mungkin dalam gelembung. Persoalan besar bagi kebanyakan pelabur adalah: apa yang akan membuat gelembung pecah?

Imej Blockchain 1

Lebih Baik Blockchains

Perkara yang paling mungkin untuk membawa harga Bitcoin jatuh ke belakang adalah lonjakan pelaburan dalam cryptocurrency pesaing. Jika banyak pelabur yang bijak membuat keputusan untuk mengeluarkan wang dari Bitcoin ketika ia tinggi - untuk melabur dalam duit syiling digital alternatif yang memegang lebih banyak janji - maka kita dapat melihat tergesa-gesa emas sekunder. Jika itu berlaku, lebih banyak orang akan menyertai terburu-buru untuk keluar dari Bitcoin memihak kepada cryptocurrency alternatif, dan kita dapat melihat harga Bitcoin mengurangkan secara mendadak.

Dalam senario semacam ini, gelembung Bitcoin hanya akan digantikan oleh gelembung yang lain, yang akan kekal menaikkan harga sehingga roket musuh yang terbukti lebih memikat. Oleh itu, ada tanda-tanda bahawa ini boleh berlaku?

Pendek kata, ya. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, IOTA, cryptocurrency yang mempunyai blok block yang lebih baik (berbanding Bitcoin) semakin berkembang. Rangkaian IOTA boleh dianggap sebagai "blockchain 2.0" kerana ia dapat mengendalikan jumlah transaksi yang lebih besar per saat (500 hingga 800). Ia melakukan ini dengan menggunakan a "kusut" untuk mengesahkan transaksi pada lejar yang berterusan. Terlebih lagi, yuran urus niaga di blok IOTA adalah percuma: satu kelebihan yang pasti menarik pelabur crypto dalam.

Iota

Pada minggu pertama bulan Disember, harga IOTA tiba-tiba melonjak sebanyak 90%, dari $ 2.78 hingga $ 5.55. Ini bersamaan dengan peningkatan $ 12 bilion dalam nilai pasaran dan tiba-tiba meletakkannya pada aset digital keempat terbesar oleh permodalan pasaran (memotong Ripple). Melompat harga secara tiba-tiba datang selepas Yayasan IOTA di Jerman mengumumkan bahawa mereka telah bekerjasama dengan firma teknologi seperti Microsoft, Samsung, dan Fujitsu di pasaran berasaskan blokchain yang akan membolehkan mereka menjual data.

Buat masa ini, meramalkan bahawa tergesa-gesa emas digital seterusnya akan "pasti IOTA" akan menjadi sedikit pramatang. Terdapat beberapa cryptos yang menjanjikan yang mempunyai peningkatan teknologi blockchain generasi kedua. Litecoin adalah satu lagi crypto yang menyediakan kadar transaksi yang cepat dan bayaran yang rendah (walaupun pada 56 transaksi sesaat, ia masih tidak sebaik IOTA). Ia telah mengalami keuntungan besar-besaran pada tahun 2017.

EOS (kini dalam peringkat Tawaran Syiling Permulaan) adalah satu lagi contoh altcoin yang menjanjikan untuk menyampaikan kadar urus niaga yang tinggi secara berkala sesaat. Sekiranya EOS meneruskan janji-janjinya, ia akan menyediakan 50,000 transaksi sesaat - dan mungkin lebih.

Apa yang kelihatan pasti adalah bahawa Bitcoin semakin tersumbat (kerana ia selalu diramalkan). Ini hanya akan menjadi lebih buruk melainkan sesuatu yang dramatik dilakukan. Sekurang-kurangnya, clogginess itu seharusnya menjadi amaran. Ketika orang ramai tergesa-gesa untuk membeli Bitcoins mahal dalam harapan sia-sia keuntungan selanjutnya, kepraktisan pelaburan itu menjadi semakin dipertanyakan.

Pendapat adalah penulis sendiri. Tiada apa-apa dalam artikel ini yang dimaksudkan sebagai nasihat pelaburan dan tidak boleh diambil demikian.

Kredit imej tajuk: Igor Batrakov / Shutterstock.com,

Kredit imej: Wit Olszewski / Shutterstock.com, phloxii / Shutterstock.com, Akarat Phasura / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me