Sukar untuk melakukan apa-apa pada masa ini tanpa dikesan: pengawasan tersebar luas. Ia bukan hanya penyasaran iklan yang menyerang Google yang perlu diperhatikan oleh orang (seperti yang ditunjukkan oleh Mata Kita Pada Anda Kuiz). Mematikan geolokasi, menggunakan nama palsu untuk menyertai perkhidmatan dalam talian, menyembunyikan alamat Protokol Internet (IP) anda dan menyulitkan data anda dengan Rangkaian Persendirian Maya (VPN) akan membantu melindungi privasi anda.


Walau bagaimanapun, kini berita telah muncul yang menunjukkan bahawa walaupun orang yang melakukan yang terbaik untuk melindungi privasi mereka masih berisiko. Kontroversi mengelilingi kedai pizza dari Oslo, Norway, yang membiarkan slip yang menggunakan perisian pengenalan wajah untuk mengesan pelanggannya.

Kisah itu pecah selepas seseorang menangkap gambar tanda digital di luar Peppe's Pizza di Oslo. Tanda biasanya menghidangkan iklan pelanggan mengenai tawaran istimewa dan menu kedai pizza. Seperti yang anda dapat lihat dari imej berikut, bagaimanapun papan iklan digital juga mempunyai kamera di bahagian atas.

Pizza Muka 2

Nasib baik bagi kami, pembeli Oslo (tidak syak lagi dengan skor pengawasan yang sangat tinggi!) Berlaku untuk melihat bahawa tanda itu tidak berfungsi. Daripada mempamerkan iklan tentang pizza, tanda itu telah jatuh dan memaparkan yang berikut:

Pengiktirafan Muka Pizza

Mengejutkan tanda yang tercalar menunjukkan kerja-kerja sistem pengenalan wajah dystopian kedai pizza. Papan iklan yang rosak memberikan gambaran yang hebat ke dalam butir-butir bahawa perisian pengiktirafan wajah boleh mengumpulkan pengguna.

Antara butiran tersebut ialah jantina sasaran, umur anggaran, ekspresi muka (yang dinilai dengan skor senyuman), skor perhatian (yang menyatakan berapa lama pelanggan melihat tanda itu), dan juga maklumat mengenai sama ada mereka memakai cermin mata.

Catch Lucky

Snap tanda pizza patah pertama muncul di blog Tips Linus Tech. Imej-imej itu telah dimuat naik oleh pengguna yang suka pizza yang dilakukan oleh pemegang Nepturion. Lelaki Norway juga membuat komen berikut apabila dia memuat naik gambar:

"Jadi ini menarik perhatian saya hari ini .. ini merasakan seperti Laporan Minoriti filem."

Seorang pengguna lain ('Bouzoo') di forum yang dipanggil:

"Anda tidak boleh mempercayai pizza lagi? Dunia ini telah pergi ke neraka. "

Berita Lama

Ia datang sebagai kejutan untuk melihat tahap teknologi ini dalam tindakan. Walau bagaimanapun, penggunaannya semestinya tidak begitu mengejutkan. Pada tahun 2012, Facebook membeli Face.com firma pengiktirafan wajah Israel untuk dapat mengenali orang dalam foto.

Hebatnya, sejak itu teknologi Facebook telah sampai ke titik di mana ia dapat mengenali orang-orang dari belakang (sesuatu yang statistik menunjukkan walaupun manusia berjuang dengan). Seolah-olah itu tidak cukup buruk, pada bulan Februari Facebook membeli satu lagi syarikat perisian pengenalan wajah Israel, yang dipanggil RealFace.

Facebook dan Pizza Peppe bukanlah satu-satunya firma yang menggunakan pengiktirafan muka, sama ada. Di UK, gergasi pasar raya Tesco mengumumkan bahawa ia merancang untuk menggunakan pengiktirafan muka di stesen minyaknya pada tahun 2013.

Pada masa itu, Tesco mengumumkan bahawa dengan membina pangkalan data muka manusia (dan apa yang mereka cenderung untuk membeli), ia dapat menargetkan iklan khusus mengenai tawaran istimewa kepada pengguna semasa mereka berada di pam. Pada dasarnya, iklan ini menjual produk untuk menarik pelanggan ke dalam stesen minyak (bukan hanya membayar dengan kad di pam).

Itulah empat tahun lalu. Sekiranya bukti yang keluar dari Oslo adalah sesuatu yang perlu dilalui, maka kelihatannya Tesco (dan firma-firma lain) juga mula menggunakan pengenalan wajah untuk mengimbas pelanggan mereka.

Rawatan Muka 2

Tidak Semua Buruk ... atau Adakah Ia?

Walaupun penggunaan jahat untuk jenis teknologi ini, firma mengaku ingin menggunakannya untuk berbuat baik. Paten Apple dari tahun 2015 mendedahkan bahawa Apple secara aktif berusaha untuk menambah pengenalan wajah kepada iPhone untuk membolehkan pengguna membuka kunci peranti mereka dengan wajah mereka. Begitu juga, firma Israel yang baru-baru ini diperoleh Facebook memfokuskan pada keselamatan siber dan menggunakan pengenalan muka untuk mengesahkan pengguna.

Di permukaan, ini mungkin kelihatan seperti lonjakan ke hadapan untuk keselamatan. Bank sememangnya seolah-olah berfikir begitu dan telah menguji biometrik termasuk imbasan retina dan pengimbas cap jari untuk beberapa waktu.

Malangnya, masalah dengan biometrik adalah agar agar perisian mengenali anda, ia perlu menyimpan rujukan digital wajah anda dalam pangkalan data. Pengiktirafan wajah yang terbaik berfungsi dengan mengumpulkan maklumat ciri wajah pelbagai muka 3D mengenai kira-kira 250 mata muka. Titik muka tersebut kemudian diterjemahkan ke dalam kod digital yang disimpan sama ada secara tempatan di dalam peranti (dalam contoh iPhone masa depan, misalnya), atau pada pangkalan data.

Masalah jelas dengan kewujudan kod digital untuk wajah seseorang ialah - tidak seperti kata laluan - wajah tidak boleh diubah jika dikompromi. Sekiranya penggodam berjaya menembusi pangkalan data itu, maka dia boleh mencuri ciri-ciri muka 250 mata setiap orang. Ini sangat bermasalah. Pelan tindakan yang sangat terperinci mengenai orang boleh digunakan untuk mencari orang dalam foto dan menjejaki mereka. Selain itu, walaupun kemungkinan penyulitan kuat digunakan pada pangkalan data sedemikian, kebangkitan komputer AI dan kuantum (seperti

Tambahan lagi, walaupun kemungkinan penyulitan yang kuat digunakan pada pangkalan data sedemikian, kebangkitan komputer AI dan kuantum (seperti D-Wave) dengan cepat menjadi isu yang sangat nyata - yang dapat meletakkan penyulitan yang kuat sekalipun.

D Wave

Teknologi Dubious

Ia bukan hanya penggodam yang kita perlukan ketakutan, sama ada. Sekiranya Apple hanya menyimpan data pengiktirafan muka secara tempatan pada iPhone, maka boleh dikatakan risiko sangat kecil. Lagipun, walaupun anda kehilangan peranti anda, tanpa wajah anda sesiapa sahaja yang menemui telefon itu tidak akan dapat mendapatkan data di dalamnya.

Walau bagaimanapun, nampaknya gergasi teknologi tidak akan menyedut wajah orang untuk mewujudkan pangkalan data pengguna yang lebih terperinci. Malah, memandangkan kesukaran FBI masuk ke iPhone San Bernardino, ia dengan mudah boleh dikatakan bahawa teknologi yang kita sudah ada dalam poket kita adalah selamat. Dengan itu, sukar untuk tidak tertanya-tanya sama ada pengiktirafan muka bukan salah satu "peningkatan" yang lebih menguntungkan syarikat korporat daripada kita.

Ambil contoh San Bernardino. Pada masa itu, FBI hanya boleh memegang telefon sehingga wajah orang mati itu untuk masuk ke dalamnya. Hampir tidak melompat ke hadapan untuk keselamatan yang pada mulanya muncul!

Apple Face Rec

Lindungi Diri Anda!

Memilih telefon anda dan ia membuka kunci secara automatik apabila anda melihatnya pastinya akan menjadi tinggi kegunaan. Walau bagaimanapun, bolehkah kita benar-benar mempercayai firma seperti Apple, Facebook, dan Google untuk tidak menggunakan muka kita dengan cara yang tidak secara besar-besaran menyerang?

The ProPrivacy.com Eyes On You Quiz mendedahkan (dengan cara yang ringan) bahawa orang perlu sangat mempertimbangkan apa yang mereka lakukan dalam kehidupan seharian mereka jika mereka peduli tentang privasi.

Kini, data peribadi kami bernilai banyak wang. Di AS, misalnya, pentadbiran Trump telah menjadikannya sah untuk Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) untuk menjual sejarah carian orang. Ini adalah perubahan yang sangat invasif kepada undang-undang Amerika Syarikat, di negara yang sudah dianggap buruk untuk privasi. VPN teratas adalah penyelesaian terbaik untuk menyimpan data anda secara peribadi di rumah.

Bagaimanapun, sebagai tanda digital Oslo mendedahkan, pada masa akan datang kita mungkin perlu berfikir tentang teknologi yang kami sepakat untuk digunakan. Pada hakikatnya, pengguna mempunyai kuasa. Jika mereka tidak mahu telefon dengan pengiktirafan muka maka mereka harus menghantar mesej yang kuat kepada pengilang dengan menolak untuk membelinya.

Mata Pada Anda Imej Pilihan 01 1

Orang perlu bangun untuk tahap pengawasan yang mereka tinggal di bawah. Itulah sebabnya kami sangat menggalakkan orang untuk mengambil Kuis Mata Pada Anda dan berkongsi dengan rakan-rakan dan keluarga mereka untuk meningkatkan kesedaran tentang isu ini.

Pendapat adalah penulis sendiri

Kredit imej tajuk: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Kredit gambar: Artem Oleshko / Shutterstock.com, Montri Nipitvittaya / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me