Bukti telah muncul bahawa polis AS menggunakan sistem yang membolehkan mereka mencari lokasi hampir apa sahaja telefon di negara ini dan kini difikirkan bahawa sesetengah polis mungkin menggunakan sistem itu tanpa waran yang sesuai untuk berbuat demikian.


Di AS, polis mempunyai akses kepada sistem yang dibangunkan oleh firma yang dipanggil Securus Technologies. Sistem itu boleh digunakan untuk mencari telefon sel semasa siasatan. Sistem Securus hanya boleh digunakan secara sah oleh pihak berkuasa untuk "ping" lokasi telefon sebaik sahaja waran telah diperoleh; Walau bagaimanapun, kini dikhuatiri bahawa sistem itu mungkin telah disalahgunakan.

Bukti pertama kali bermula pada tahun lalu, ketika seorang timbalan Missouri dituduh menggunakan sistem pakar untuk mengetbangkan lokasi telefon secara ilegal. Cory Hutcheson didakwa mengakses sistem Securus "untuk tujuan menyalahi undang-undang terhadap Plaintif untuk mendapatkan keuntungan sendiri".

Kereta polis

Lubang dalam sistem

Securus membolehkan polis mengetepikan lokasi telefon bimbit secara real time dengan memanfaatkan infrastruktur yang biasanya digunakan oleh firma pemasaran untuk mengakses data lokasi yang disediakan oleh pembawa telefon utama seperti Sprint, Verizon, dan AT&T.

Menurut tuduhan tersebut, Hutcheson menggunakan sistem 11 kali antara 2014 dan 2017 untuk mengetahui lokasi bukan hanya anggota masyarakat umum - tetapi juga hakim dan ahli peronda negara.

Sayangnya, walaupun waran adalah perlu untuk mengakses sistem pengesanan telefon, ia akan muncul bahawa Securus belum meneliti permintaan secara menyeluruh dan, sebagai akibatnya, Hutcheson dapat menyalahgunakan sistem.

Dalam satu kenyataan Khamis lalu, Securus berkata ia memerlukan "pelanggan" [pegawai polis dan pegawai pemulihan] untuk memuat naik dokumentasi yang betul - waran atau afidavit - sebelum memproses permintaan. Menurut Senator Ron Wyden (Oregon), bagaimanapun, Securus mengakui bahawa ia tidak "melakukan kajian semula terhadap permintaan pengawasan".

Aduan Fcc

Aduan FCC formal

Wyden kini telah menulis satu aduan rasmi kepada Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan. Dalam surat itu, Wyden menyatakan bahawa "pembawa wayarles mempunyai kewajipan untuk mengambil langkah-langkah afirmatif untuk mengesahkan permintaan penguatkuasaan undang-undang." Beliau mengulas bahawa Securus dapat menyediakan perkhidmatan itu sama sekali adalah bukti bahawa operator telefon bimbit "tidak cukup mengawal akses kepada pelanggan 'maklumat peribadi. "Pada pendapatnya, sistem ini sangat menceroboh hak privasi rakyat AS untuk privasi.

Seorang penyelidik keselamatan bernama Tobias Engel memberitahu Motherboard, dia percaya syarikat penerbangan AS menjual pelanggan mereka. Kedua-dua Engel dan Wyden merasakan bahawa firma telekom tidak mendapat kebenaran daripada pengguna sebelum menghantar data lokasi ke pihak ketiga. Engel telah menyatakan bahawa:

"LE [penguatkuasaan undang-undang] memancing ke pilihan 'komersil' ini yang seolah-olah mempunyai penghalang kemasukan yang jauh lebih rendah daripada jika mereka meminta akses seperti ini dari pengangkut itu sendiri."

Ini tidak menghairankan dan merupakan peringatan yang nyata bahawa ISP AS, yang tahun lalu diberi kebenaran untuk menjual sejarah pelayaran web kepada pihak ketiga, mungkin menjual data kepada agensi pengawasan AS (membenarkan mereka mengintip rakyat AS tanpa pengawasan). Malangnya, jenis kelemahan ini sangat dihargai oleh pihak berkuasa AS - seperti yang dijelaskan dalam buku yang sangat baik Jennifer Granick American Spies.

Global Epidemik

Ia bukan hanya di Amerika Syarikat bahawa data lokasi mudah alih tidak digunakan oleh pihak berkuasa untuk menyerang privasi orang.

Di Denmark, mahkamah tahun lalu memutuskan bahawa pengesanan mandatori rakyat yang membolehkan "setiap pergerakan dalam ruang fizikal" menjadi "didaftarkan dan disimpan" selama 12 bulan adalah sah. Di UK, seorang hakim tertinggi di British baru-baru ini telah mengumumkan kepercayaannya bahawa pada suatu hari ia mungkin menjadi keperluan undang-undang bagi penduduk UK untuk membawa telefon mereka bersama mereka setiap masa.

Dalam ucapan kepada Persatuan Undang-Undang, Sir Geoffrey Vos QC, Canselor Mahkamah Tinggi, berkata bahawa rekod berterusan pergerakan individu akan memberi manfaat yang besar kepada polis,

"Kebanyakan orang membawa telefon pintar mereka pada orang mereka setiap saat dengan lokasi GPS mereka dihidupkan. Mereka melakukan ini dengan sukarela, tetapi jika undang-undang itu, sebagai contoh, menghendaki rakyat untuk membawa telefon pada setiap masa, akan lebih sukar untuk mengelakkan pengesanan. "

Pengawasan Bergerak

Jalan yang licin

Dengan pendapat seperti ini dan teknologi seperti Securus, tidak hairanlah bahawa loceng penggera berdering. Malah di negara-negara umumnya dianggap baik untuk privasi seperti Belanda, banyak aduan telah dibuat mengenai sensor pintar mengimbas telefon untuk nombor Mac untuk mengesan orang ketika mereka bergerak di sekitar bandar-bandar Belanda.

Dan bukan hanya penguatkuasaan undang-undang yang menggunakan telefon bimbit untuk mengesan orang. Kompetisi dan Suruhanjaya Pengguna Australia (ACCC) kini sedang menyiasat Google atas tuduhan bahawa ia secara diam-diam menggunakan data pelan telefon Australia untuk melacak lokasi mereka secara rahsia.

Google Snooping

Menurut firma perisian komputer Oracle, Google mengumpulkan sekitar satu gigabyte data mudah alih setiap bulan dari akaun Android Australia. Di Amerika Syarikat, terdapat bukti bahawa data lokasi Google juga dieksploitasi oleh pihak berkuasa, sambil menambah kerumitan yang membimbangkan kepada isu tersebut.

Dalam sekurang-kurangnya empat kes tahun lepas, pegawai polis di Raleigh, North Carolina, menggunakan waran carian untuk menuntut data dari akaun Google - bukan untuk suspek tertentu - tetapi berkaitan dengan mana-mana peranti mudah alih yang berlaku berdekatan dengan tempat kejadian. Biarkan tenggelam masuk.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: dennizn / Shuttestock.com

Kredit imej: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com, vchal / Shutterstock.com, josefkubes / Shutterstock.com, achinthamb / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me