Bitcoin tidak berkilauan banyak hari ini, dengan beberapa peminat yang paling awal dan paling menawan yang membangkitkan anak baru di "blok mata wang." Sebaliknya, Monero pantas menjadi mata wang virtual sayang baru bagi mereka yang ingin, atau siapa mesti, tanpa nama. Ternyata, untuk sesetengahnya, Bitcoin tidak lagi cukup anonim lagi. Bagi mereka, Monero, yang merupakan syiling privasi yang direka untuk mencegah pengesanan, menjadi mata wang digital.


Hanya masa yang akan memberitahu jika rayuannya menangkap hati dan minda pengguna pengguna cryptocurrency yang lain. Tetapi ia tidak dapat diabaikan, seperti yang telah, secara peratusan, penghargaannya adalah lebih baik daripada Bitcoin - walaupun dalam jangka masa yang singkat. Salah satu sebab yang pantas menjadi pilihan mata wang maya adalah kerana perkembangan perisian penguatkuasaan undang-undang yang membolehkan mereka mendapatkan pengendalian pada transaksi Bitcoin.

Nampaknya firma-firma analisis seperti Chainalysis semakin baik untuk menggali wang digital yang dikaitkan dengan jenayah atau pengubahan wang haram, dan menyedarkan bursa dan menghalang penukaran wang tunai tradisional. Sekurang-kurangnya, dalam hal ini, teknologi ledger blockchain yang tersedia secara umum di Bitcoin terbukti menjadi halangan bagi mereka yang ingin kekal tidak kelihatan, sehingga membuka jalan bagi popularitas Monero. (Nota editor - tetapi sila lihat Privasi Bitcoin - Panduan Di-Kedalaman untuk membeli dan membelanjakan Bitcoin secara anonim).

Ketika datang ke cryptocurrency, saya mungkin lebih bijak daripada orang biasa, tetapi saya harus mengakui bahawa Monero terbang di bawah radar saya dan menyerang saya. Apa sebenarnya? Syiling privasi? Suatu cryptocurrency yang baik? Soalan-soalan yang baik. Monero adalah salah satu daripada banyak syiling berfokus privasi, masing-masing menawarkan ciri-ciri keselamatan yang berbeza. Ia bukan sahaja mewujudkan alamat palsu untuk menyembunyikan pengirim, ia menyulitkan alamat sebenar mereka. Sumber terbuka cryptocurrency bermula pada bulan April 2014.

Monero tidak seperti kriptografi mata wang awam seperti Bitcoin, di mana alamat dengan koin yang sebelumnya dikaitkan dengan aktiviti yang tidak diingini boleh disenaraihitamkan dan mempunyai syiling mereka ditolak oleh pengguna lain. Meniup tanduknya sendiri, Monero mendakwa tidak "peribadi, tidak dapat dikesan, dan telus opsyenal." Oleh itu, kaedah pembayaran pilihan ini adalah untuk banyak serangan ransomware.

Monero juga fungible. Pada dasarnya, berdasarkan jenis penyamaran komputer, Monero tidak boleh tercemar melalui penyertaan dalam transaksi sebelumnya. Ini bermakna Monero akan sentiasa diterima tanpa risiko penapisan dan / atau peraturan. Tidak seperti Bitcoin, yang sejarah transaksi Bitcoins individu dicatatkan pada blockchain, yang sama tidak benar dengan Monero. Bitcoins yang telah dikaitkan dengan peristiwa tertentu, seperti kecurian, boleh dijauhi oleh peniaga dan pertukaran. Ini sepatutnya tidak mungkin dengan Monero.

Sekarang anda mungkin bertanya apa yang diperlukan untuk terlibat dalam Monero. Seperti banyak mata wang kriptografi lain, Monero menawarkan peluang kepada lombong yang berminat. Walaupun individu mempunyai keupayaan untuk menyertai kolam perlombongan, mereka juga boleh menambang Monero dengan sendirinya. Apa yang diperlukan adalah komputer biasa - tiada perkakasan khas diperlukan, seperti halnya dengan Bitcoin.

Harap maklum bahawa terdapat turun naik yang biasa dengan Monero untuk mata wang kriptografi lain, meningkat sekitar 70% pada bulan lalu dan lebih dari 1300% sejak ia mula berdagang di CoinMarketCap. Sejak penubuhannya pada tahun 2014, cryptocurrency telah berubah antara kira-kira $ 0.25 dan hampir $ 60 (pada bulan Mei 2017). Tetapi dalam tempoh dua bulan terakhir tahun lepas, ia mengagumkan bernilai lebih daripada $ 300. Oleh itu, ia akan menjadi peluang untuk "bermain" untuk keuntungan modal cepat - dan tentu saja urus niaga furtif. Tidak ada teknologi yang boleh dipasarkan seperti blockchain.

Nampaknya, pada masa ini, Monero sedang mendapatkan daya tarikan (dan penghargaan) kerana rayuannya sebagai pemudah cara transaksi haram. Walau bagaimanapun, apabila warga negara rata-rata mendapat manfaat daripadanya, ini mungkin akan berubah, kerana orang dewasa semakin prihatin terhadap privasi dan pengawasan. Jadi, nilai mata wang maya mungkin menjadi ramalan tapi arah pengawasan masa depan tidak. Ia hanya akan menjadi lebih buruk dan meningkatkan daya tarikan mata wang maya seperti Monero.

Kredit imej: Dengan Wit Olszewsk / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me