Oleh kerana sebahagian besar pembaca kami mungkin tahu sekarang, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) berkesudahan berkecuali bersih di Amerika Syarikat pada bulan Disember.

Tindakan Mengembalikan Kebebasan Internet menggantikan undang-undang netraliti bersih yang kuat dengan peraturan "sentuhan cahaya, berasaskan pasaran" yang dikawal oleh Suruhanjaya Perdagangan Federal tanpa buntu (FTC). FCC melakukan ini walaupun pada hakikatnya tidak ada yang menginginkannya.

Peraturan neutraliti bersih lama memberikan perlindungan penting untuk semua pengguna internet terhadap ketamakan yang menyalahgunakan penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) yang besar-besaran yang hanya mendapat manfaat daripada perubahan.

Tidak mengejutkan kemudian, bantahan awam dan perlawanan terhadap keputusan FCC telah menjadi sengit. Terutamanya, beberapa Negeri yang mengatakan bahawa mereka akan terus menguatkuasakan peraturan netraliti bersih kerana menentang keputusan FCC.

California, New York, dan New Jersey semuanya mengisytiharkan bahawa ISP mesti mematuhi peraturan netraliti bersih yang ketat. Sebagai tambahan kepada ini, 22 negeri menyaman FCC mengenai isu tersebut.


Akta Kajian Kongres

Berjuang untuk Masa Depan (FFTF) adalah kumpulan sokongan hak asasi digital akar umbi yang telah berada di barisan hadapan perlawanan terhadap FFC dan serangan terhadap netraliti bersih. Dan ia telah melanda serangan barisan baru ...

"Akta Kajian Kongres (CRA) ... memberi kuasa kepada Kongres untuk mengkaji semula, melalui proses perundangan yang dipercepat, peraturan persekutuan yang baru dikeluarkan oleh agensi-agensi kerajaan dan, dengan meneruskan resolusi bersama, untuk mengatasi peraturan."

Dalam erti kata lain, ia membenarkan pegawai yang dipilih di Kongres untuk menolak keputusan yang dibuat oleh agensi persekutuan seperti FCC.

"CRA akan dengan jelas membalikkan keputusan 14 Disember FCC dan memulihkan peraturan netraliti bersih sebelumnya yang seharusnya tidak dimansuhkan. Facebook, Twitter, dan Google semuanya mengatakan bahawa mereka menyokong usaha CRA dalam satu kenyataan kepada Senator Markey di Bukit. Di samping menjadi jalan yang paling jelas untuk memulihkan peraturan, ia memainkan peranan penting dalam menanggalkan undang-undang yang disokong oleh ISP yang buruk, yang telah menjadi permulaan yang tidak berbangkit kepada momentum di belakang CRA. "

27 Februari - Hari tindakan!

Berjuang untuk Niaga Hadapan mengatakan bahawa ia sudah mempunyai 50 Senator yang komited untuk menyokong penggunaan CRA untuk membatalkan perintah netraliti bersih FCC. Untuk lulus resolusi di Senat, hanya satu lagi undi diperlukan!

Jika CRA berlalu di Senat maka ia akan meletakkan tekanan politik yang besar pada Dewan, yang menyedari betapa tidak popular kronismeisme yang terang-terangan FCC adalah dengan pengundi.

Mendapatkan CRA melalui House tidak akan mudah, walaupun. Majoriti mudah (218 undi) diperlukan, yang memerlukan kemenangan melebihi 20 anggota Dewan Republikan. Oleh kerana Pierce Stanley dari FFTF memberitahu kami,

"Ia akan menjadi pertempuran yang sukar, tetapi ia boleh dilakukan."

Paling penting, buat masa ini, adalah pertempuran lain untuk hari yang lain. Perkara pertama adalah untuk mendapatkan CRA melalui Senat, yang bermaksud membawa satu atau lebih Senator Republikan di atas kapal. FFTF kini menyeru menolak pada 27 Februari, untuk mendapatkan undian yang terakhir.

apa yang boleh saya lakukan untuk Melawan Net Neutrality?

Warga AS yang ingin membantu mendapatkan CRA melalui Senat boleh menolak panggilan dan e-mel kepada Kongres sebagai sebahagian usaha bersama dengan syarikat lain dan kumpulan kepentingan umum pada 27 Februari 2018.

Untuk terlibat, sila menyertai kempen Battle for the Net yang dianjurkan oleh FFTF. Ingat - hanya satu undi lagi diperlukan untuk lulus dalam Senat!

Net Neutrality - primer

Sekiranya anda tinggal di Marikh beberapa bulan terakhir ini, netralitas bersih adalah idea bahawa ISP dan kerajaan merawat semua trafik internet secara sama. Ini bermaksud "tidak membezakan atau mengecas secara berbeza oleh pengguna, kandungan, tapak, platform, aplikasi, jenis peralatan yang dilampirkan, dan cara komunikasi."

Ia adalah asas inovasi dan ekspresi bebas di internet. Tanpa netraliti bersih, internet semata-mata tidak akan berjaya. Tanpa netraliti bersih:

ISP Boleh Diskriminasi Terhadap Perkhidmatan Saingan

Sebagai contoh dengan pembekal kandungan throttling (atau bahkan menyekat) seperti Netflix, Facebook, dan Google, sambil memberikan akses tanpa had, keutamaan pelanggan kepada perkhidmatan mereka sendiri.

Ini sudah berlaku. Verizon mengecualikan perkhidmatan Go90nya daripada pelan data pelanggannya, AT&T melakukan perkara yang sama untuk aliran DirecTV Sekarang dalam talian, dan T-Mobile telah membuat tawaran dengan pembekal kandungan untuk membenarkan pelanggan mereka memintas had data biasa.

Inovasi Dihalang

Netflix, Facebook, dan Google mungkin mampu membayar ISP untuk membekalkan jalur lebar yang meningkat untuk perkhidmatan mereka. Walau bagaimanapun, syarikat permulaan tidak dapat melakukan ini. Ini secara efektif akan meninggalkan syarikat-syarikat yang kecil dan inovatif yang mati di dalam air, sambil menguatkan pengikatan monopoli yang besar, syarikat yang ditubuhkan ada di internet.

Internet Akan Dikecualikan kepada Dua atau Lebih "Tiers"

Pelanggan kurang tertumpu akan disasarkan untuk pakej internet "gaya kabel" khas yang hanya menyediakan akses kepada perkhidmatan terpilih. Akses tanpa had ke internet hanya akan disediakan kepada mereka yang mampu membayarnya. Ini akan mendalamkan jurang digital dan membawa kepada peningkatan ketidakseimbangan ekonomi dan sosial.

Terdapat juga apa-apa untuk menghalang ISP daripada pendeteksian atau bahkan menyensor kandungan secara menyeluruh terhadap alasan politik, sosial, atau agama. Dalam erti kata lain, wang yang besar akan dibenarkan untuk menunggang kasar demi kepentingan rakyat biasa.

Kesimpulannya

Netraliti bersih adalah penting untuk internet percuma dan egalitarian, jadi perjuangan untuk netralitas bersih adalah perjuangan untuk jiwa masyarakat kita yang lebih digital.

Adakah kita mahu hidup di dunia di mana akses kepada teknologi yang paling transformatif yang tersedia kepada manusia sejak sekurang-kurangnya penciptaan mesin cetak adalah taman yang tertutup yang penjaga pintu adalah syarikat besar yang didedikasikan untuk keserakahan dan kepentingan diri sendiri?

Jika tidak, maka sila gabungkan peperangan untuk netraliti bersih, bermula dengan tindakan FFTF pada 27 Februari.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me