Mozilla, syarikat di belakang pelayar Firefox popular, telah mengumumkan bahawa ia telah memeterai perjanjian dengan ProtonVPN. Perjanjian perniagaan yang akan bermula pada hari esok, 24 Oktober, akan menyiarkan iklan ProtonVPN kepada pengguna yang tinggal di Amerika Syarikat yang menggunakan versi terbaru "Quantum" pelayar (Firefox 62).

Menurut catatan blog oleh Mozilla, kumpulan "rawak" pengguna Amerika akan disiarkan iklan - yang akan muncul di penjuru kanan atas tetingkap Firefox mereka. Mengikut firma itu, pada masa ini, iklan itu hanya "eksperimen."

Dalam catatan blognya mengenai perkara itu, Mozilla mengatakan bahawa ia "memulakan proses meneroka sumber pendapatan tambahan baru yang sejajar dengan misi kami." Misi itu dua kali ganda - untuk meningkatkan aliran pendapatan dan mewujudkan kestabilan dalam syarikat - sambil mempromosikan produk dan alat yang mempromosikan kesihatan dalam talian yang lebih baik.

Pengguna Firefox yang memutuskan untuk mengambil Mozilla dan Proton di atas promosi, akan dapat mendaftar untuk akaun bulanan ProtonVPN dengan kos $ 10 sebulan. Tidak seperti itu yang tidak dilaporkan di tempat lain - ini tidak lebih mahal. Walaupun adalah mungkin untuk mendapatkan ProtonVPN secara tahunan pada kos $ 8 sebulan, langganan ProtonVPN Plus bulanan sentiasa kos $ 10 dolar.

ProtonVPN dan perkongsian Mozilla


Memotong orang tengah

Rundingan percubaan antara ProtonVPN dan Mozilla pasti menarik. Pada masa ini majoriti pengguna VPN bergantung pada laman web seperti ProPrivacy.com untuk mempelajari maklumat mengenai VPN. Terdapat beratus-ratus VPN di pasaran, dan kualiti dan harga perkhidmatan tersebut bervariasi. Ini menjadikan VPN agak sukar, terutamanya untuk orang yang memasuki pasaran.

Oleh kerana beberapa berita dalam beberapa tahun kebelakangan ini (termasuk skandal Facebook Cambridge Analytica yang terkenal sekarang), orang di Amerika Syarikat dengan cepat bangun untuk fakta bahawa data mereka sedang dituai - bukan hanya oleh perkhidmatan media sosial - tetapi juga lain-lain gergasi teknologi seperti Google dan Microsoft; serta syarikat telekom seperti Verizon dan AT&T.

Pada April 2017, pentadbiran Trump meluluskan undang-undang yang membolehkan ISP mengekalkan tabiat melayari web pengguna dan menjualnya kepada pihak ketiga. Ini bermakna VPN adalah satu-satunya cara untuk menghentikan ISP dari mengumpul dan menyebarkan tabiat web secara sah tentang warga Amerika Syarikat kepada pihak ketiga. Sayangnya, meskipun terdapat peningkatan dalam orang ramai yang membeli langganan VPN di Amerika Utara sejak undang-undang diubah - 47% rakyat masih tidak sedar kewujudan VPN.

Malah, walaupun statistik mendedahkan bahawa 95% rakyat AS sama ada "agak prihatin" atau "sangat prihatin" tentang bagaimana syarikat menggunakan data mereka - hanya 17% secara aktif menggunakan VPN. Itu membuktikan masih ada banyak kerja yang perlu dilakukan di AS untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan VPN.

Iklan Mozilla

Kempen bijak

Dengan 83% pengguna internet AS masih gagal untuk melindungi privasi mereka dengan VPN, Mozilla dan ProtonVPN telah memutuskan untuk menerkam pengaruh Firefox. Di AS sekitar 80% penduduk (260 juta orang) menggunakan internet. Ini bermakna 216 juta orang yang mengejutkan masih tidak mempunyai VPN.

Di Amerika Syarikat, sekitar 5% pengguna internet melayari internet menggunakan Firefox. Itu bermakna Mozilla mempunyai peluang untuk mengiklankan VPN kepada sekitar 10 juta rakyat. Dan, jika Mozilla memutuskan untuk melancarkannya di seluruh dunia, ia dapat mendidik kira-kira 170 juta pengguna internet mengenai manfaat VPN.

Diakui, di sini di ProPrivacy.com, kami lebih suka pengguna AS diberikan sedikit pilihan. Memang benar bahawa ProtonVPN adalah firma yang bereputasi yang datang dengan provinsi; yang telah diasaskan oleh para pembuat Proton Mail. Dengan itu, Mozilla telah memilih dengan baik (walaupun saya boleh memikirkan VPN yang lebih baik untuk privasi - dan banyak pilihan yang lebih murah juga).

Walaupun demikian, kami secara umumnya memuji upaya Mozilla untuk mendidik masyarakat AS tentang kepentingan VPN. Kritikan hanya kami ialah kami lebih suka untuk Mozilla juga mendedahkan kepada penggunanya bahawa ProtonVPN menawarkan versi percuma VPN yang boleh digunakan jika mereka keras untuk wang tunai.

Lagipun, apabila privasi orang berada dalam simpanan wang tidak seharusnya menjadi halangan. Dan, walaupun terdapat banyak wang yang akan dibuat untuk mengiklankan versi berbayar ProtonVPN, orang selalu berhak mendapat maklumat tentang hakikat bahawa terdapat pilihan VPN percuma yang tersedia di pasaran.

Diedit pada 24/10/2018 untuk menambah: Kini telah menyedarkan bahawa Mozilla akan melayani iklan eksperimen kepada pengguna di bawah pelbagai keadaan: Apabila mereka melawat laman web streaming, ketika mereka menyambung ke "rangkaian wifi tanpa jaminan dengan portal tawanan" (seperti di lobi hotel), atau apabila mereka melawat mana-mana 65 domain pembekal VPN. Hakikat bahawa pengguna Firefox akan dilayan dengan iklan ProtonVPN apabila mereka melawat domain VPN bersaing, memperkuat hakikat bahawa kebimbangan utama Mozilla adalah untuk menjual ProtonVPN (bukan untuk mendidik orang ramai tentang keselamatan VPN). Sesiapa yang berkhidmat dengan iklan Mozilla (lagi) dinasihatkan untuk berbelanja sebelum menetap di ProtonVPN.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me