Pada Disember 2017 Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) memansuhkan peraturan netraliti bersih Amerika Syarikat. Perubahan tersebut berkuatkuasa tanpa sebarang cabaran dari Dewan pada hari Isnin 11 Jun 2018


Berikutan pengundian Senat pada 16 Mei untuk membalikkan keputusan FCC, ramai yang berharap House akan ikut serta campur tangan untuk menyelamatkan penyewa internet yang paling asas dan asas ini. Walau bagaimanapun, harapan sememangnya menjadi fantasi semoga.

Hanya tiga senator Republik yang menyertai Kaukus Demokratik cukup untuk mengayunkan undi Senat memihak kepada netraliti bersih. Di dalam Dewan, bagaimanapun, Republik menikmati kelebihan 235-193.

Hasilnya, penceramah rumah Paul Ryan enggan menjadualkan undi mengenai isu itu. Secara teorinya, undi boleh dipaksa jika majoriti Dewan Perwakilan telah menandatangani Petisyen Pelepasan. Tetapi, sudah tentu, di dalam House yang dikuasai Republik tiada majoriti sedemikian wujud. Dan walaupun Petisyen Pelepasan telah ditandatangani, kehilangan undi sebenarnya adalah kesimpulan yang tidak dapat diterima.

Rip Net Neutrality

Jadi apa sekarang?

Walaupun secara rasmi dimansuhkan, perjuangan untuk netraliti bersih belum berakhir. Sesungguhnya terdapat beberapa sebab untuk harapan yang berterusan.

Pemansuhan berkecuali bersih sangat tidak popular

Boleh dikatakan penyebab terbesar harapan adalah bahawa pemansuhan FCC sangat tidak diatasi dengan harapan kebanyakan orang Amerika. Mengikut kaji selidik baru-baru ini, 60 peratus pengundi berdaftar (termasuk 63 peratus daripada Republikan) menyokong netraliti bersih. Tinjauan sebelumnya mendapati bahawa 83 peratus responden menentang penyingkiran netraliti bersih, termasuk 75% pengundi Republikan.

Pilihanraya jangka pertengahan yang akan diadakan pada bulan November tahun ini mungkin akan dipertikaikan, dan calon-calon Republikan yang dibelenggu pasti akan menyedari bahawa mereka boleh memilih undi tambahan dengan menyokong peraturan netraliti bersih yang kuat.

Walaupun antipatinya yang terkenal dengan netraliti bersih, Presiden Trump juga merupakan populis yang tidak menentu yang tidak lebih dari sekadar melakukan giliran untuk memastikan para penyokongnya gembira.

Negeri memberontak

Negara-negara individu boleh dan menentang ketetapan FCC peringkat persekutuan dengan melaksanakan perundangan peringkat negeri untuk menggubalkan perlindungan netraliti bersih yang kuat.

Washington dan Oregon telah meluluskan undang-undang yang mensosialisasikan netraliti bersih, dan senat negara California telah meluluskan rang undang-undang yang akan menguatkuasakan peruntukan netraliti bersih yang sangat kuat. Rang undang-undang itu secara meluas dijangka meluluskan Perhimpunan California sebelum beralih kepada Gabenor Jerry Brown untuk mengesahkannya.

Sebagai tambahan kepada ini, Gabenor New York, Andrew Cuomo telah menunjukkan sokongan yang kuat untuk netraliti bersih, dan Negara sedang menimbangkan berikutan petunjuk California.

Perlu menegaskan bahawa ini bukan Negara biasa. Pengundi di Washington, California, dan New York membentuk 17% daripada keseluruhan pengundi AS. Dan di mana mereka memimpin, sangat mungkin orang lain akan mengikutinya. Oleh kerana itu, terdapat 21 negara yang menyaman FCC atas keputusan netraliti bersihnya.

Pertempuran undang-undang

Mengaku bahawa a "kerja keras" undang-undang negeri yang berbeza akan membebankan ISP, FCC ditetapkan sebagai sebahagian daripada perintah pemansuhan bahawa negara-negara individu tidak dapat meluluskan undang-undang membalikkan pemansuhan. Bahawa sesetengah orang telah melakukan demikian, dan lebih banyak kemungkinannya, tidak dapat tidak akan membawa kepada beberapa masalah hukum. Ia masih jauh dari jelas sama ada FCC mempunyai kuasa undang-undang untuk membuat apa-apa ketetapan sedemikian.

Selain itu, FCC sendiri sudah menjadi subjek tidak kurang daripada 12 tindakan undang-undang terhadapnya, dan banyak lagi cabaran yang diharapkan.

netraliti bersih

Pemrotes yang menganjurkan perhimpunan netraliti bersih di jalan-jalan di Philadelphia, Sabtu, 13 Januari 2018.

Jadi apa yang lebih buruk yang boleh berlaku?

Netraliti bersih adalah idea bahawa semua trafik internet diperlakukan sama rata oleh penyedia Internet (ISP) dan kerajaan. Ini bermaksud "tidak membezakan atau mengecas secara berbeza oleh pengguna, kandungan, tapak, platform, aplikasi, jenis peralatan yang dilampirkan, dan cara komunikasi."

Ia adalah asas inovasi dan ekspresi bebas di internet. Tanpa netraliti bersih, internet semata-mata tidak akan berjaya. Tanpa netraliti bersih:

 • ISP boleh mendiskriminasikan perkhidmatan pesaing. Contohnya dengan pembekal kandungan throttling (atau bahkan menyekat) seperti Netflix, Facebook, dan Google, sambil memberi pelanggan akses tanpa keutamaan ke perkhidmatan mereka sendiri.
 • Inovasi disekat. Netflix, Facebook, dan Google mungkin mampu membayar ISP untuk membekalkan jalur lebar yang meningkat untuk perkhidmatan mereka. Walau bagaimanapun, syarikat permulaan tidak dapat melakukan ini. Ini secara efektif akan meninggalkan syarikat-syarikat yang kecil dan inovatif yang mati di dalam air, sambil menguatkan pengikatan monopoli yang besar, syarikat yang ditubuhkan ada di internet.
 • Tidak ada apa-apa untuk menghalang ISP daripada pendeteksian atau bahkan menyensor kandungan secara menyeluruh atas dasar politik, sosial, atau agama.
 • Internet akan menjadi berpecah kepada dua atau lebih "peringkat." Pelanggan yang kurang baik akan disasarkan untuk pakej internet "gaya kabel" khas yang hanya menyediakan akses kepada perkhidmatan terpilih. Akses tanpa had ke internet hanya akan disediakan kepada mereka yang mampu membayarnya. Ini akan mendalamkan jurang digital dan membawa kepada peningkatan ketidakseimbangan ekonomi dan sosial.

Dalam erti kata lain, wang yang besar akan dibenarkan untuk menunggang kasar demi kepentingan rakyat biasa.

ISP tidak boleh dipercayai

Penyokong FCC (terutamanya pelobi untuk orang-orang seperti Comcast, Verizon, dan AT&T) mengatakan bahawa tuntutan tersebut semata-mata mengharuskan dan ISP boleh dipercayai untuk mengatur sendiri dan melindungi kepentingan pelanggan mereka.

Jika tidak ada yang lain, mereka berkata, persaingan pasaran bebas akan memastikan kelakuan yang baik. Lagipun, jika pelanggan tidak suka apa yang ISP mereka lakukan, mereka hanya boleh menukar ISP.

Ini mungkin benar di kawasan bandar di mana pelanggan internet sememangnya mempunyai pelbagai pilihan tetapi mengabaikan fakta bahawa di kebanyakan negara luar bandar ISP besar memegang monopoli maya di akses internet. Tanpa peraturan netraliti bersih yang kuat, ISP besar boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahukan dan pelanggan tidak akan mempunyai pilihan selain menyedutnya.

Sebelum undang-undang netraliti bersih Obama:

 • Pada tahun 2005, North Carolina ISP Madison River Communications menyekat perkhidmatan VoIP Vonage kerana ia tidak mahu pelanggan dapat membuat panggilan percuma melalui internet.
 • Pada tahun 2007 AT&T merangkul Pearl Jam selepas penyanyi utama Eddie Vedder mengkritik Presiden Bush.
 • Antara 2007 dan 2009 AT&T menghalang Apple dari meletakkan aplikasi Skype VoIP di App Store.
 • Pada tahun 2009 AT&T dan Apple juga menghalang pelanggan daripada memuat turun aplikasi Google Voice.
 • Pada tahun 2010 penyedia DSL Windstream Communications mula mengalihkan hasil carian yang ditetik ke dalam bar carian Google ke enjin cariannya sendiri.
 • Pada tahun 2011 pembekal mudah alih MetroPCS menawarkan pelanggan pelan data 4G yang akan menyekat setiap perkhidmatan streaming kecuali YouTube. Ia juga menyekat semua aplikasi VoIP pada semua pelan.
 • Antara tahun 2011 dan 2013 AT&T, T-Mobile dan Verizon menyekat Google Wallet. Pelanggan sebaliknya terpaksa menggunakan aplikasi dompet di mana ketiga-tiga saham milik ISP tersebut.
 • Pada tahun 2012 AT&T menyekat aplikasi FaceTime Apple memihak kepada produk bersaingnya sendiri.
 • Juga pada tahun 2012, Verizon meminta Google untuk menyekat aplikasi tethering yang boleh digunakan untuk mengelakkan yuran tethering $ 20.
 • Pada tahun 2014 AT&Skim Data yang Ditaja T yang membolehkan pencipta kandungan membuang jalan keluar dari topi data yang ditempatkan di AT&T pelanggan.
 • Pada tahun yang sama, Netflix membuat perjanjian dengan Comcast untuk mengutamakan perkhidmatan penstrimannya berbanding orang lain.
 • Dan inisiatif Kebebasan Muzik T-Mobile mengalih keluar had data daripada perkhidmatan streaming muzik pilihan.

Perlu juga diingat bahawa ISP yang melobi begitu keras untuk menamatkan neutraliti bersih adalah ISP yang sama yang pada tahun 2017 berjaya melobi FCC untuk hak untuk menjual atau berkongsi data pelayaran web dan data geolokasi secara terperinci pelanggan dengan pengiklan dan syarikat rakan kongsi.

ProPrivacy | Analisis

Pertempuran untuk netraliti bersih di Amerika Syarikat telah mati, tetapi perang ini jauh dari berakhir. Jika anda mahu membantu, maka Fight for the Future (FFTF) terus misi untuk memberi tekanan kepada Dewan untuk membatalkan keputusan FCC. Semua yang anda perlukan untuk membantu dalam perjuangan ini boleh didapati di sini.

Kredit imej: Bertaubat daripada FutureGravestone.com.

Kredit imej: Oleh Michael Candelori / Shutterstock.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me