Mungkin kita betul untuk memanggang Facebook dan memancarkan CEOnya, Mark Zuckerberg. Tetapi ramai pemerhati berpendapat kita harus jauh lebih terkejut mengenai perkara yang berlaku di sebuah syarikat California yang dikuasai oleh Presiden Obama untuk mengawasi teras Internet. Untuk salah urus kotor yang nyata di Internet Corporation untuk Nama dan Nombor yang Ditugaskan (ICANN) mungkin lebih mengerikan daripada pelanggaran Facebook.

Bagi yang tidak dikenali (seperti saya, contohnya) beberapa asas akan menjadi permulaan yang baik, kerana ICANN bukan entiti di hujung lidah saya. ICANN adalah organisasi bukan keuntungan yang diasaskan hampir 20 tahun yang lalu apabila Internet berkembang pesat. Ia bertanggungjawab untuk menyelaraskan penyelenggaraan dan prosedur beberapa pangkalan data yang berkaitan dengan ruang nama di Internet.

Protokolnya memastikan operasi rangkaian yang stabil dan terjamin. Ia terlibat terutamanya dengan Sistem Nama Domain (DNS) dan ditugaskan untuk memelihara kestabilan operasi Internet dan untuk mempromosikan persaingan. Pendek kata, piagam ICANN pada asasnya adalah untuk memperbaiki pengurusan teknikal nama dan alamat Internet.

Sebagai contoh, untuk menjangkau orang lain di Internet, anda perlu menaip alamat ke dalam komputer anda - nama atau nombor. Alamat itu harus unik supaya komputer tahu di mana untuk mencarinya. ICANN menyelaraskan pengenal unik ini di seluruh dunia. Tanpa koordinasi itu, tidak akan ada satu internet global yang bersatu padu. Demi ketimpangan, mari kita katakan bahawa ICANN tidak mengawal Internet, tetapi ia mempunyai impak penting terhadap pengembangan dan evolusi Internet.

Dari masa ke masa, seperti yang telah ditetapkan semasa ia berkembang daripada Pihak Berkuasa Nombor Ditugaskan Internet (IANA), ICAN akan beroperasi di bawah kontrak bergulir ke Jabatan Perdagangan. Seperti biasa syarikat korporat. Sekiranya ia menerima kontrak dari kerajaan AS, adalah wajar untuk menganggap bahawa akan ada pengawasan kerajaan terhadap kegiatannya. SANGAT! Itulah yang mungkin berlaku ketika, tetapi di sepanjang jalan, ia menjadi legap apabila pengawasan hilang ... dengan reka bentuk.


Bahawa ICANN tidak mempunyai akauntabilitas internal mungkin karena pentadbiran Presiden Obama telah menghapuskan akuntabilitas pemerintah daripadanya. Sekitar lapan belas bulan yang lalu, kerajaan AS menyerahkan kawalan ke atas bahagian kritikal internet kepada ICANN, dan dengan itu dikeluarkannya dari kawalan atau pengawasan kerajaan.

Acara ini adalah seorang tukang sulap kerana ia datang pada tumit pentadbiran Obama pergi ke arah yang bertentangan dalam perbincangan peraturan dengan netraliti bersih. Begitu banyak untuk konsistensi, dan ia menjadikan politik-tidak praktikal - unsur-unsur netraliti bersih. Presiden Barack Obama secara sepihak memutuskan ICANN adalah lebih baik tanpa campur tangan kerajaan. ICANN kini mempunyai kawalan mutlak infrastruktur Internet utama dan jawapan kepada sesiapa pun.

Seseorang boleh cuba untuk membenarkannya memandangkan kehilangan pengawasan adalah reaksi tegang terhadap pendedahan Edward Snowden, yang melukis kerajaan sebagai terlalu terlibat dalam Internet-kerana kekurangan penjelasan yang lebih baik. Sebagai contoh pemeriksa Washington Opini, mendapatkan kerajaan keluar dari dunia Internet (terkenal kecuali berkecuali bersih) telah dipuji di beberapa pihak:

'Internet adalah "yang paling dilindungi oleh geeks" - seperti Mark Zuckerberg? - "daripada mana-mana kerajaan," kata media itu. Ini bukan masalah besar, kata ahli akademik. Ini akan "tidak menjejaskan pengguna Internet dan penggunaan Internet mereka," ICANN bergema. '

Tanpa pengawasan kerajaan, misi ICANN dan piagam telah dikompromikan. Ia tidak lagi bertanggungjawab kepada kerajaan - banyak kecewa pegawai-pegawai AS (sedikit terlambat untuk itu) atau Pindaan Pertama. Who.is, pangkalan data ICANN di seluruh dunia yang memiliki laman web dan cara menghubungi mereka, tidak lama lagi akan tersedia secara umum lagi. Dan di dalamnya terletak bahaya bagi kita semua.

Sekarang syarikat-syarikat dan agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang yang mengharapkan melihat data ini untuk penipu, lanun, ahli pornografi kanak-kanak, dan orang jahat lain dalam talian tidak akan mempunyai jejak untuk diikuti. Dengan tiada sesiapa yang dapat menguatkan amalan pengambilan yang berpotensi membimbangkan - dan tanpa pengawasan kerajaan - kebimbangannya adalah bahawa masalah ini boleh berubah menjadi sesuatu yang lebih besar. Ia bertentangan dengan creep misi kerajaan - yang sering saya tulis. Pekerja individu boleh mendapatkan kuasa untuk membawa seluruh Internet ke tumit.

Beberapa contoh: seorang pekerja ICANN mungkin dapat menghukum Rusia untuk campur tangan pilihan raya, atau "tolak" sebuah negara yang demokratik yang memilih pemimpin kontroversial (ada yang fikiran?) dengan melumpuhkan domain Internet mereka - sesuatu yang telah berlaku untuk sementara waktu, tanpa sebarang pekerja ICANN yang memberontak, terima kasih. Tetapi walaupun sesuatu seperti itu tidak berlaku, ICANN sewenang-wenang, tidak dapat dipertanggungjawabkan menggunakan kuasa yang cukup untuk menentukan, sebagai contoh, sama ada domain dot-amazon yang dipertikaikan diberikan kepada hutan hujan Brazil atau Amazon Jeff Bezos?

Sekiranya ia jatuh kepada wang, seperti yang kerap dilakukan, ICANN, kerana birokrasinya yang lebat, faedah yang murah dan gaji, dan salah urus yang disebutkan di atas, adalah masalah sampingan kewangan dalam dakwat merah. Itu diharapkan oleh syarikat bukan keuntungan yang tidak dapat dipertanggungjawabkan, tetapi terdapat bahaya yang lebih buruk yang mengintai di cakrawala - bukan hanya untuk ICANN tetapi, dengan persatuan, Internet pada umumnya, kerana kerajaan Obama membiarkan mereka longgar untuk beroperasi tanpa hukuman.

Kini tidak lagi di bawah bendera Amerika, negara-negara seperti negara-negara BRIC (Brazil, Rusia, China, dan India) mungkin memutuskan untuk berpisah dan membentuk versi Internet mereka sendiri. Kesatuan Eropah, yang telah pergi dengan cara sendiri dengan GDPR, adalah calon lain untuk membentuk Internet Splinter yang mesra. Semua ini berlaku secara senyap-senyap, secara sembunyi-sembunyi, manakala di Amerika Syarikat tumpuannya adalah di Facebook, privasi, dan (merungut) -extra-perkahwinan yang dikelilingi lebih daripada sepuluh tahun. Sudah tiba masanya kita bangun.

Editor nota: pandangan Stan adalah dirinya sendiri dan tidak boleh dilihat sebagai mencerminkan orang-orang kakitangan ProPrivacy.com yang lain. Barisan rasmi kami jauh lebih baik diwakili oleh artikel ini yang menyimpulkan:

"Ia hanya minoriti penyokong Republik yang membuat dakwaan bahawa Obama telah 'memberikan Internet jauh'. Pendapat bahawa secara keseluruhannya dapat difahami hanya propaganda gizi. Majoriti orang merasa bahawa Amerika Syarikat yang tidak mempunyai kawalan tunggal atas ICANN adalah satu perkara yang baik, dan pergeseran itu menjadi momen bersejarah untuk Internet."

Kredit imej: Dengan Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me