Millennials sepertinya tidak peduli bahawa Facebook dan syarikat lain menuai data mereka untuk keuntungan. Sekurang-kurangnya itulah premis pendapat baru-baru ini di New York Post. Ia mencadangkan bahawa ribuan tahun telah dikhususkan untuk fakta bahawa, untuk mempunyai banyak kelebihan yang disediakan oleh dunia teknologi baru, perlu ada pengorbanan. Jika anda adalah milenium, saya akan berminat dengan reaksi anda terhadap premis ini dan yang lain yang mengikuti.


Millennials kelihatan lebih selesa dengan tanggapan bahawa jika produk adalah percuma maka anda adalah produk, dan membenarkan diri mereka menjadi buku terbuka untuk semua orang dapat melihat. Seperti yang akan diturunkan kemudian, sekeping pendapat menegaskan bahawa ini tidak benar kepada generasi terdahulu yang nampaknya lebih terjaga dengan privasi mereka. Sudah tentu, generasi terdahulu mempunyai ancaman yang lebih sedikit untuk privasi mereka untuk pergi bersama-sama dengan kurang ketara untuk maklumat, hiburan, dan komunikasi (hanya untuk menamakan beberapa).

Oleh itu, tidak semestinya adil untuk menghilangkan milenium seolah-olah mereka adalah beberapa penyokong alien. Walaupun, seperti orang asing, mereka datang dari dan hidup di dunia yang berbeza untuk pendahulunya. Maksud saya, pembakaran buku tidak wujud sebelum buku percetakan Guttenberg mencetak buku, dan tidak ada keperluan untuk tempat penampungan sehingga dunia menjadi nuklear. Malah, anda boleh membuat satu kes yang dunia berbahaya dan gila yang disampaikan kepada milenium, dan yang kini mewarisi, boleh membuat pendedahan maklumat peribadi mereka kepada orang awam kelihatan jinak dengan perbandingan. Belum lagi penglibatan berat dengan media sosial dan sebagainya adalah gangguan yang diperlukan dari kehidupan moden!

Selain itu, tidak ada yang menebak kira-kira lima belas tahun yang lalu bahawa doodle bilik asrama Mark Zuckerberg akan berubah menjadi raksasa model perniagaan pada hari ini - penuh dengan algoritma yang invasifnya. Siapakah yang boleh membayangkan bahawa syarikat-syarikat media sosial dapat mempelajari kecenderungan politik kita, suka dan tidak suka kita, afiliasi agama kita, dan orientasi seksual dan perolehan kita? Sekiranya saya, atau entiti penguatkuasa undang-undang atau undang-undang lain ingin menjejaki aktiviti saya pada hari tertentu - yang mudah dan mudah diakses dari telefon pintar saya.

Sebagai millennials berulang-ulang beralih kepada tuhan-tuhan teknologi apabila ia datang untuk mengisi diri mereka secara terbuka, artikel itu membawa mereka (dan yang lain) untuk tugas untuk tangan dan tanpa henti mengungkapkan kejutan dan kemarahan di Cambridge Analytica kerana hanya bekerja dengan kelonggaran yang diberikan kepada mereka. Sudah tentu, jika syarikat itu telah membantu Hillary Clinton memenangi Whitehouse daripada menganggap prospek raksasa itu, Trump, kemungkinan besar tidak akan menjadi yang sama - atau sebaliknya.

Oleh itu, soalan itu harus ditanya: apa yang telah dilakukan oleh Cambridge Analytica yang tidak banyak syarikat lain yang belum selesai? Maksud saya, kenapa ia harus diperlakukan dengan berbeza oleh Facebook kerana ia adalah firma politik dan bukan penyusup pengiklanan yang tidak adil? Peminat Lembah Silicon yang lain - Google, Apple, dan Microsoft - semuanya mengewangkan maklumat anda. Mereka tidak sabar-sabar untuk menjemput pengiklan, penyelidik, dan agensi kerajaan untuk mencari maklumat harta benda anda melalui mereka.

Dan millennial, serta generasi lain, hanya bersedia, seolah-olah, untuk memberikan maklumat sedemikian - dan dalam jumlah besar. Sesungguhnya, mereka seolah-olah suka, dalam perlumbaan ke bahagian bawah, siapa yang boleh menghantar kandungan, gambar, dan sebagainya. Mereka seolah-olah menjadi ambivalen tentang kejatuhan yang tidak dapat dielakkan. "Jadi apa?" Mereka berkata, "Saya tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan."

Persoalan artikel jika generasi-generasi terdahulu akan datang, memetik Generasi Terbesar yang dikatakan menghindari telefon itu jika ia bermakna bahawa kerajaan boleh mengupayakan perbualan mereka dengan tidak sah. Sebaliknya, ribuan milinya, ia akan muncul, melihat kekurangan privasi dan pengoptimalan maklumat peribadi sebagai harga bagi kebanyakan keseronokan yang menyediakan bekalan digital.

Seperti kata pengasas majalah Wired, Kevin Kelly dalam bukunya 2016, The Inevitable: Memahami 12 Angkatan Teknologi yang Bentuk Masa Depan Kita:

"Jika media sosial hari ini telah mengajar kita apa-apa tentang diri kita sebagai spesies, adalah dorongan manusia untuk berkongsi mengatasi dorongan manusia untuk privasi."

Apa pendapat kamu? Adakah penilaian adil mengenai keadaan semasa?

Kredit imej: Dengan imej AYA / Shutterstock.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me