Adakah amazon amazon mendengar anda?


Hakim New Hampshire telah menyerahkan perintah untuk Amazon untuk mengubah rekod dari peranti Echo yang berpotensi memegang bukti penting dalam kes pembunuhan dua negara New Hampshire v. Timothy Verrill.

Beberapa waktu antara 27 Januari dan 29 Januari 2017, pendakwa mendakwa bahawa Verrill menikam dua wanita mati di sebuah rumah di Farmington, New Hampshire. Christine Sullivan dan Jenna Pellegrini ditemui beberapa hari kemudian di bawah tarp di belakang rumah dengan senjata pembunuhan yang dikebumikan berhampiran mayat mereka. Verrill didakwa dengan dua tuduhan pembunuhan pertama dan telah mengaku tidak bersalah dalam pembunuhan itu. Beliau kini berada dalam penjara menunggu perbicaraan yang ditetapkan untuk bermula pada musim bunga tahun depan.

Kunci kes Negara terhadap Verrill boleh menjadi kandungan audio yang terdapat pada pelayan Amazon dari peranti Echo yang terletak di dapur rumah di mana pembunuhan itu mungkin berlaku. Peranti Amazon Echo dilengkapi dengan pembantu peribadi Alexa digital yang diaktifkan suara, yang mendengar perkataan pemicu tertentu dan kemudian mula merakam audio. Rakaman audio ini kemudian disimpan di pelayan Amazon sehingga mereka dipadamkan secara manual oleh pengguna. Pendakwa dalam kes itu berharap bahawa peranti Echo yang dimaksudkan sedang mendengar dan merekodkan apa yang berlaku di dalam rumah dalam tempoh masa sebelum, semasa, dan selepas pembunuhan; dan rakaman itu akan memegang bukti utama untuk mengukuhkan kes mereka terhadap En. Verrill.

Berlandaskan atau tidak?

Menurut perintah hakim, Negara menuntut agar Amazon menyerahkan data dari peranti Echo yang direkam dari 27 Januari hingga 29 Januari 2017. Perintah tersebut membenarkan permintaan melalui pernyataan berikut:

"Mahkamah mendapati terdapat sebab yang mungkin untuk mempercayai pelayan dan / atau rekod pelayan yang dikekalkan untuk atau oleh Amazon.com mengandungi rakaman yang dibuat oleh penceramah pintar Echo dari tempoh 27 Januari 2017 hingga 29 Januari 2017, dan pelayan tersebut mengandungi maklumat yang mengenal pasti mana-mana peranti selular yang dihubungkan dengan penceramah pintar itu pada masa itu, dan maklumat tersebut mengandungi bukti kejahatan yang dilakukan terhadap Cik Sullivan, termasuk serangan dan penyingkiran mungkin badan dari dapur, pada masa itu tempoh 27 Januari 2017 hingga 29 Januari 2017. "

Sekiranya rakaman Echo ini terletak di pelayan Amazon mengandungi bukti yang membuktikan bahawa suspek Negeri yang mereka lakukan, ia boleh membuktikan bahawa sekeping bukti penting yang membolehkan pendakwa memperoleh keyakinan dalam kes.

Walaupun sekeping bukti audio yang direkodkan ini pasti dapat memberi faedah pada akhirnya memberi keadilan dalam insiden yang ganas ini, ia menimbulkan persoalan kebimbangan privasi yang wujud berkaitan dengan kekayaan data peribadi yang kami berikan syarikat-syarikat besar melalui perkhidmatan suara yang diaktifkan dalam usaha berterusan untuk keselesaan dan kemudahan. Pembesar suara Echo Amazon tanpa ragu-ragu sangat membantu dalam pelbagai situasi. Menggunakan hanya suara anda, anda boleh memerintahkan Alexa melalui pembesar suara Echo anda untuk memberikan anda ramalan cuaca, periksa akaun bank anda, mainkan muzik kegemaran anda, memesan pizza, atau beritahu jenaka. Walaupun ini benar-benar mudah dan kadang-kadang lucu, adalah penting untuk diperhatikan bahawa peranti ini sentiasa mendengar dan mengumpulkan semua jenis data peribadi dari pengguna.

Kami tidak mendengar ... jujur

Yang mengatakan, walaupun speaker Echo mungkin sentiasa mendengar selagi mikrofon dihidupkan, menurut FAQ FAQ Amazon, "Peranti Echo direka untuk mengesan hanya perkataan bangun pilihan anda (Alexa, Amazon, Computer atau Echo). Peranti mengesan perkataan bangun dengan mengenal pasti corak akustik yang sepadan dengan perkataan bangun. Tiada audio disimpan atau dihantar ke awan melainkan peranti mengesan perkataan bangun (atau Alexa diaktifkan dengan menekan butang). "

Ini menenangkan maklumat untuk pengguna Echo, menunjukkan bahawa mereka mempunyai kawalan penuh terhadap apa yang dan apa yang tidak direkam dan disimpan di pelayan Amazon. Pengguna Echo juga mempunyai pilihan untuk melalui sejarah rakaman suara mereka dan menghapuskan rakaman secara kekal. Walau bagaimanapun, ini boleh membahayakan pendakwa dalam kes ini kerana mereka akan membuat perbankan mengenai kewujudan rakaman yang mungkin tidak semestinya tersedia atau wujud.

Mungkin ada yang menggalakkan kepada pendakwa, sebaliknya, ada laporan tentang keadaan lain yang membolehkan peranti-peranti berlabel Alexa melebihi apa yang diharapkan oleh pengguna mereka. Kadang-kadang, peranti Echo boleh salah menafsirkan "bangun perkataan" atau arahan lain dan mula rakaman walaupun pengguna tidak berniat untuk merakam. Sebarang rakaman yang tidak disengajakan di peranti Echo di pusat kes ini boleh memberi kelebihan untuk pendakwaan. Oleh itu, walaupun tiada rakaman yang dimulakan secara sengaja pada peranti yang dipersoalkan, masih ada kemungkinan bahawa peranti mungkin telah menangkap bit lain audio yang mungkin terbukti berguna untuk kes Negara.

Walau bagaimanapun, perkara ini juga mendedahkan realiti yang mengganggu bahawa peranti ini tidak benar-benar bodoh dan tidak tanpa kesalahan mereka. Keprihatinan privasi dengan jenis peranti pintar ini sangat nyata. Walaupun jaminan Amazon mengenai melindungi privasi pelanggan mereka, kami benar-benar tidak boleh 100% pasti mengenai keseluruhan kelebihan data peribadi yang mereka kumpulkan dan apa yang mereka rekod menerusi peranti penceramah pintar mereka.

Jurucakap Amazon menyatakan dalam satu kenyataan kepada Associated Press bahawa mereka tidak akan melepaskan rakaman "tanpa permintaan undang-undang yang sah dan mengikat dengan betul." Sama ada Amazon akan memerangi perintah hakim atau bersetuju untuk melepaskan rakaman masih boleh dilihat.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me