Amal yang berpangkalan di United Kingdom, Privacy International (PI), hari ini mengeluarkan laporan bersinar terang tentang tabiat licik beberapa kerajaan di seluruh dunia. Menurut laporan yang baru diterbitkan, PI telah membongkar bukti mengenai plot antarabangsa yang luas yang melibatkan agensi-agensi latihan kerajaan asing untuk mengintip rakyat.


Di kebanyakan negara Barat, undang-undang wujud untuk melindungi rakyat daripada ditipu oleh kerajaan mereka sendiri. Walaupun perlindungan ini, pengawasan yang ditaja oleh kerajaan adalah perkara biasa. Di tempat lain, masalahnya lebih buruk lagi, dengan pengawasan yang digunakan untuk menghilangkan dan memenjarakan pembangkang politik dan pembangkang.

Mengintip di rumah

Di UK, Akta Kuasa Penyelidikan (IPA) sudah membenarkan tahap pengawasan yang tidak sihat. IPA membenarkan beratus-ratus agensi kerajaan untuk mengakses sejarah pelayaran web orang tanpa memerlukan waran. Begitu juga, di AS, Akta Pengawasan Perisikan Asing (FISA) membenarkan NSA untuk mengintip rakyat Amerika Syarikat.

Walaupun amalan invasif ini wujud, sebahagian besarnya, waran mesti diperoleh untuk sebarang pengawasan atau penggodaman khusus individu. Justifikasi perlu ditunjukkan, dan kebenaran hakim harus dicari untuk membolehkan pengawasan yang lebih besar dan invasif berlaku. Ini sering meninggalkan agensi yang mahu lebih banyak.

Pada tahun 2013, Edward Snowden mendedahkan bahawa kerajaan AS dan UK telah memecahkan peraturan mereka sendiri untuk masa yang lama, untuk melakukan pengawasan tambahan itu.

Pakar-pakar privasi bersetuju, bahawa pakatan seperti Five Eyes, 9 Eyes, dan 14 Eyes ada di sana untuk membolehkan kerajaan memanfaatkan pertukaran data pengawasan merentas sempadan. Malangnya, walaupun perjanjian pengawasan dan kelemahan pengawasan yang terlalu banyak tidak mencukupi untuk menghasut keinginan agensi-agensi perisikan untuk mengintip.

Kini, satu laporan baru dari PI telah mendedahkan kedalaman dan keluasan pemerintahan antarabangsa. Ia menerangkan bagaimana kerajaan Barat dan kepentingan korporat secara langsung menyokong struktur kuasa autokrat yang korup - yang dikenali untuk memudahkan pelanggaran hak asasi manusia - sebagai pertukaran kerjasama mereka yang menjalankan pengawasan di luar negara dan di rumah.

Ajarkan Em To Fish

Ajarkan mereka ke Phish

Laporan itu dipanggil "Mengajar 'kepada Phish: Penaja Pengawasan Negeri." Ia mendedahkan bahawa kerajaan telah secara aktif "membiayai, melatih dan melengkapkan negara - termasuk rejim otoriter - dengan keupayaan pengawasan." Menurut laporan, berbilion dolar bernilai wang pembayar cukai telah disergap untuk melatih mata-mata asing.

Di Amerika Syarikat, jumlah yang dibelanjakan setiap tahun untuk "bantuan keselamatan" ke negara asing telah meningkat empat kali ganda dalam tempoh 17 tahun yang lalu. Kembali pada tahun 2001, AS membelanjakan kira-kira $ 5 bilion setahun untuk membantu meningkatkan keupayaan pengawasan asing. Menjelang 2015, bantuan keselamatan tentera dan bukan ketenteraan telah dibendung kepada anggaran 35% daripada keseluruhan perbelanjaan bantuan asing AS.

Di bawah kawalan Trump, jumlah yang dibelanjakan untuk "bantuan keselamatan" telah merosot hingga $ 20 bilion setahun. Bantuan kewangan itu diperkuat dengan bantuan logistik dari Jabatan-Jabatan Negara, Pertahanan dan Keadilan AS, yang menyediakan latihan dan sokongan yang berterusan kepada agensi-agensi asing yang mereka bekerjasama dengan.

Laporan PI juga menyoroti hubungan yang mengganggu antara agensi kerajaan dan kompleks perindustrian ketenteraan; hubungan yang didakwa melibatkan "syarikat senjata besar" yang mempunyai "tertanam diri mereka dalam program tersebut, termasuk di pangkalan latihan pengawasan di AS."

Contoh-contoh yang disediakan dalam laporan tersebut menunjukkan bahawa agensi korporat dan kerajaan bekerjasama untuk menyediakan teknologi pemantauan dan pengawasan komunikasi - serta pembiayaan dan latihan - untuk menjalankan program-program tersebut di luar negara. Firma yang terlibat termasuk DynCorp International, Leidos Inc, AAR, Sistem Pengawasan Amerika Utara (NASS), Arkitek dan Jurutera Pasifik (PAE), Engility dan Obera LLC.

Senarai sasaran yang menerima pembiayaan daripada komuniti antarabangsa untuk membolehkan mereka jenis firma untuk memenuhi kontrak yang lumayan tidak ada mimpi buruk.

Kompleks Tentera Nsa

Di seluruh Barat

Di UK, laporan tersebut menyatakan bahawa wang pembayar cukai telah digunakan untuk membiayai "Pegawai Polis Siber" di Ukraine, di benua Afrika, dan di Arab Saudi. Yang pertama, satu petunjuk yang jelas bahawa UK terus menyediakan sokongan kewangan dan logistik di rantau yang telah lama dikutuk untuk pelanggaran hak asasi manusia. Laporan itu juga memberi penjelasan mengenai pendanaan UK "teknik kepolisan komuniti" di Sri Lanka. Latihan yang berlaku walaupun terdapat kebimbangan kerajaan tentang "veneer kepolisian berasaskan komuniti yang digunakan untuk melindungi tingkah laku yang kurang sihat".

Perancis dan Jerman terlibat dalam program latihan dan pembiayaan yang sama. Jerman diketahui telah membiayai agensi keselamatan Mesir; latihan yang kemudiannya diakui mungkin telah digunakan "bukan sahaja untuk mengejar pengganas tetapi juga untuk menganiaya kumpulan orang lain".

Pembiayaan Perancis membantu pusat latihan polis dan ketenteraan di 10 negara Afrika. Civipol, firma perundingan keselamatan dan latihan yang 40% dimiliki oleh negara Perancis, diketahui telah membekalkan "latihan dalam teknik penyiasatan, perkongsian maklumat dan perhimpunan, jenayah siber, analisa data GPS, dan pengesanan / identifikasi lokasi telefon bimbit" di seluruh Afrika.

Civipol

Di samping membiayai Civipol di bawah Tabung Amanah EU untuk Afrika, EU dituduh membelanjakan miliaran untuk menghalang migrasi ke Eropah dengan membangunkan kawalan sempadan dan keupayaan pengawasan di negara-negara asing. Di Sudan, misalnya, PI melaporkan bahawa berpuluh-puluh juta Euro telah dibelanjakan untuk meningkatkan kapasiti untuk pengurusan sempadan.

"Kesatuan Eropah kini berusaha untuk meningkatkan perbelanjaannya secara besar-besaran yang bertujuan untuk membina kawalan sempadan dan keupayaan pengawasan di seluruh dunia di bawah Rangka Kerja Kewangan Multiannual yang akan menentukan belanjawannya untuk 2021-2027."

PI juga memberi penjelasan mengenai projek EU yang bertujuan untuk membangunkan keupayaan pengawasan di Tunisia, Burkina Faso, Somalia, Iraq, dan tempat lain. Edin Omanovic, ketua penyelidikan Pengawasan Negeri di PI, telah mengutuk program pembiayaan kacau:

"Tergesa-gesa global untuk memastikan pengawasan itu sebagai universal dan merebak mungkin adalah menakjubkan kerana ia mengganggu. Keluasan institusi, negara, agensi, dan syarikat-syarikat senjata yang terlibat menunjukkan tidak ada dasar jangka panjang atau pemikiran strategik yang memacu salah satu perkara ini. Ia adalah percuma untuk semua, di mana keupayaan yang dibangunkan oleh beberapa agensi pengintip yang paling berkuasa di dunia dibuang pada siapa saja yang bersedia untuk melayani kepentingan mereka, termasuk diktator dan pembunuh yang satu-satunya tujuan adalah berpaut kepada kuasa "

Keprihatinan Global

Kebimbangan global

Ia bukan hanya di Barat bahawa wang digunakan untuk membiayai snoop asing, sama ada. Menurut laporan itu, China membantu perkembangan mata-mata asing sebagai sebahagian daripada 'Belt dan Inisiatif Jalannya'. Belt dan Road adalah program infrastruktur besar-besaran yang dirancang untuk menghubungkan China secara ekonomi dengan 70 negara di seluruh Asia, Eropah, dan Afrika.

PI melaporkan bahawa firma Cina mendakwa telah membekalkan keupayaan pengawasan ke Bolivia, Venezuela, dan Ecuador sebagai sebahagian daripada usaha pengembangan antarabangsa. Memandangkan hubungan yang penuh dengan Amerika Syarikat kini ada dengan negara-negara itu - nampaknya adil untuk menganggap pelaburan sedang didorong oleh keinginan Cina untuk mengetuk Amerika.

Spiral ke bawah

Spiral ke bawah

Apa yang kelihatan pasti adalah bahawa sementara teknologi pengawasan lebih maju daripada undang-undang yang mengaturnya, orang di seluruh dunia akan menghadapi ancaman besar terhadap hak asasi mereka. Di negara-negara autoritarian, pengawasan diketahui sebagai alat utama untuk mengendalikan kawalan politik. Di Uganda, Turki, dan Vietnam - untuk menamakan beberapa - demokrasi secara langsung terhalang oleh penapisan dan pengawasan. Menghilangkan pendapat tersekat untuk membenarkan pemimpin-pemimpin autoritarian mengekalkan cengkaman mereka.

Walaupun Barat menyokong pro-demokrasi dan retorik kemanusiaan, laporan PI mendedahkan bahawa banyak penerima pendanaan Barat mempunyai "sejarah yang didokumenkan penyalahgunaan hak asasi manusia". Laporan itu lebih banyak bukti tentang politik Barat yang berdepan dengan dua.

Walaupun keinginan Barat untuk melakukan pengawasan secara haram tetap, sebarang struktur kuasa global yang korup yang dapat dengan mudah dipaksa untuk membantu dan bersubahat kemungkinan akan dibenarkan meneruskan kezaliman mereka.

Mungkin yang paling menakutkan dari semua, laporan PI mendedahkan bahawa bukan sahaja keselamatan dan pengawasan diprioritaskan ke atas hak asasi manusia, tetapi dana yang dimaksudkan untuk pembangunan sedang dialihkan ke arah program-program ini. Program-program yang disukai oleh syarikat-syarikat yang berperang adalah bahan yang diperlukan untuk hidup. Omanovic mengulas:

"Apa yang kita tidak perlukan adalah negara yang berkuasa dan kaya memberi wang kepada syarikat senjata untuk membina kawalan sempadan dan infrastruktur pengawasan. Ini hanya memberi kepentingan kepada negara-negara kaya dan kaya ini. Seperti yang ditunjukkan oleh laporan kami, daripada meletakkan sumber dalam penyelesaian pembangunan jangka panjang, program sedemikian terus memupuk autoritarianisme dan merancakkan penyalahgunaan di seluruh dunia - perkara-perkara yang menyebabkan ketidakamanan di tempat pertama."

Kredit imej tajuk: Privasi Antarabangsa

Kredit imej: Carsten Reisinger / Shutterstock.com, Toria / Shutterstock.com, milo827 / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me