Satu perkara yang pasti, pelawak John Oliver sangat bersemangat tentang netraliti bersih. Menggesa penontonnya untuk membombardir laman web Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) dengan komen telah menyebabkan tsunami aduan, yang telah merosakkan laman web tersebut. Ini, nampaknya bukan kali pertama bahawa keraguan Oliver terhadap penontonnya telah menyebabkan gangguan di FCC.

Kembali pada tahun 2014, FCC dikawal oleh Demokrat mengenai soalan dan teori mengenai Pengecer Perkhidmatan Internet (ISP) yang dikenakan untuk perkara seperti perkhidmatan yang lebih cepat. Pelepasan yang dikritik John Oliver kepada penontonnya untuk terlibat menyebabkan tapak FCC terhempas. Sejak itu, FCC telah menaik taraf laman web itu, tetapi tidak mencukupi untuk menampung banjir terkini.

Hos rangkaian HBO tidak berhati-hati mengenai siapa objek semangat FCCnya. Pada masa itu, beliau merujuk kepada pengerusi FCC, Demokrat Tom Wheeler, sebagai "dingo" untuk merenung memberikan ISP kuasa harga seperti itu. Mungkin sebahagian daripada hasil rantai Oliver mengenai subjek, Wheeler akhirnya mengeluarkan peraturan mengharamkan lorong berbayar yang dibayar.

Mengenai apa yang difikirkan oleh John Oliver tentang FCC hari ini dan pengerusi Republikannya, Ajit Pai, satu-satunya yang perlu melihat URL yang dia mengarahkan pengikutnya untuk membantah perubahan aturan yang dicadangkan - gofccyourself.com. Perdebatan netraliti sebelum ini menarik empat juta komen, tetapi masih banyak masa untuk memecahkan rekod itu. Sudah 80,000 komen telah diterima hanya dalam beberapa hari.

Neutrality Bersih II: Malam Minggu Ini dengan John Oliver (HBO)


Neutrality Bersih II: Malam Minggu Ini dengan John Oliver (HBO) Neutrality Bersih II: Malam Minggu Ini dengan John Oliver (HBO)

Catatan

Video ini mungkin tidak tersedia di wilayah anda. Menyambung ke pelayan AS dengan VPN yang menyokong membuka sekatan YouTube akan membolehkan anda mengakses kandungan tanpa isu.

Retorik telah dibangkitkan kerana ante telah dibangkitkan juga. Sekarang, perdebatan sudah berakhir sama ada peraturan neutraliti bersih mesti wujud sama sekali. Setidak-tidaknya, peraturan mengelaskan semula syarikat-syarikat jalur lebar sebagai utiliti di bawah Tajuk II pasti akan dibalikkan. Untuk bahagiannya dalam saga itu, Pai telah mencetuskan nafsu dengan pidato sendiri.

Dia tidak mempunyai kata-kata apabila dia mengatakan bahawa peraturan netraliti bersih ' "hari bernombor," dan bahawa dia bercadang untuk membawa a "penyiat rumpai" kepada pelbagai peraturan FCC - bahasa yang Oliver opines adalah "cukup menyenangkan," seperti "ceramah pembunuh bersiri." Ia bukan bahasa yang sesuai dengan pengerusi agensi kerajaan. Selanjutnya, Oliver menambah:

"Apabila Kod Peraturan Persekutuan menampakkan tingkapnya pada waktu malam, hanya ada Ajit Pai, berdiri diam-diam memegang pelacur ganja menunggu peluangnya."

Oliver memetik hakikat bahawa Pai adalah seorang peguam korporat Verizon, dan yang menggambarkan aturan Wheeler sebagai menyekat pelaburan dalam infrastruktur adalah tidak benar:

"Apa yang dia maksudkan pada mulanya adalah sebaik sahaja Tajuk II datang, syarikat berkata, 'f - k ia, melabur dalam infrastruktur terlalu sukar sekarang, kami tidak lagi melakukannya. Malah, tarik beberapa kabel keluar dari tanah, kami akan kembali ke telegraf."

Untuk memperkuat kesnya, Oliver menyinggung peristiwa masa lalu di mana Verizon, AT&T dan T-Mobile menghalang Google Wallet daripada dipasang pada telefon mereka kerana ia bersaing secara langsung dengan sistem apl pembayaran mereka sendiri, Isis.

Masalah yang dihadapi penganut internet yang benar-benar bebas ialah suara mereka terlalu sedikit, dan kemarahan mereka nampaknya tidak dapat dilihat di kotak undi ketika hari-hari pemilihan berlaku. Malangnya, penonton TV kabel outlet agak kecil, dan sangat liberal, jadi tidak mencerminkan kesepakatan popular yang luas. Sekiranya ia berlaku, maka kita tidak akan berada dalam keadaan ini sekarang.

Sebab-sebab ini terlalu banyak untuk dijawab dalam artikel ini. Cukuplah untuk mengatakan bahawa isu netraliti bersih harus menjadi bi-partisan. Lagipun, sama ada anda Demokrat atau Republikan, yang liberal atau konservatif, anda mempunyai kepentingan dalam internet yang cepat, bebas dan inovatif.

Sekarang bahawa anda telah dimaklumkan, dan sememangnya sememangnya dirangsang, apakah yang boleh anda lakukan untuk menyelamatkan netralitas bersih? Warga AS harus menulis kepada wakil mereka yang dipilih di Kongres. Anda boleh menggunakan maklumat hubungan Google mereka atau gunakan alat Electronic Frontier Foundation untuk berbuat demikian. Warga AS juga boleh membuat pendapat mereka diketahui dengan meninggalkan komen di laman web FCC oleh:

  1. Mengunjungi laman web cadangan Kebebasan Internet Memulihkan nama di laman web FCC.
  2. Mengklik + Filing Baru atau + Express. Kecuali anda ingin menambahkan lampiran seperti gambar atau dokumen, cuma pergi untuk + Express.
  3. Mengisi borang. Sekiranya "Prosiding" tidak diisi secara auto untuk anda, masukkan "17-108".
Kredit imej: LastWeekTonight / YouTube.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me