Amazon telah mengumumkan kenaikan harga untuk pengguna AS yang melanggan perkhidmatan Amazon Prime Membership. Video premium, muzik, kesusasteraan dan perkhidmatan membeli-belah kini akan lebih mahal bagi pengguna yang membeli perkhidmatan secara bulanan. Berita baiknya adalah bahawa pelan tahunan masih akan dikenakan biaya $ 99.

Bagi pengguna yang mudah bosan atau puas menonton semua pertunjukan kegemaran mereka dengan sangat cepat, membeli langganan bulanan untuk Amazon Prime boleh kelihatan seperti idea yang sangat baik. Ini bermakna mereka boleh menikmati perkhidmatan selama beberapa bulan pada suatu masa, dan kemudian mungkin cuba yang lain seperti Hulu atau Netflix.

Sekarang, akan kelihatan bahawa Amazon telah menyedari bahawa beberapa pengguna berkelakuan dengan cara ini. Penyelesaian syarikat? Untuk mengembung harga langganan bulanan dari $ 10.99 hingga $ 12.99 sebulan.

Bagi pengguna AS yang membeli langganan Perdana Amazon secara bulanan, hasilnya adalah kenaikan harga sebanyak 18 peratus. Ini menjadikan kos tahunan Perdana (jika dibeli bulanan) $ 155.88. (Sebelum ini ia akan menelan kos $ 131.88.)

Amazon mengumumkan struktur harga baru pada hari Jumaat:


"Harga keanggotaan Perdana bulanan untuk anggota baru meningkat dari $ 10,99 ke $ 12,99 pada 19 Januari, 2018. Harga pelan bulanan Pelajar Perdana yang didiskaun untuk pendaftaran baru meningkat dari $ 5.49 hingga $ 6.49 pada 19 Januari 2018.

Ahli-ahli Perdana dan Perdana pelajar bulanan sedia ada akan membayar harga baru untuk pembaharuan yang berlaku selepas 18 Februari 2018.

Ahli Perdana Tahunan terus membayar $ 99. Ahli Perdana Mahasiswa Tahunan terus membayar $ 49. "

Perlu diingat bahawa perkhidmatan Amazon Prime Video adalah mandiri masih kos hanya $ 9.99 sebulan. Jadi jika video adalah satu-satunya perkara yang anda minati, anda tidak perlu membayar lebih.

Keahlian Premium penuh (yang mendapat kenaikan harga) memberikan pelanggan akses kepada pustaka Perdana Muzik, termasuk berjuta-juta lagu, Perdana Reading yang menawarkan akses kepada beribu-ribu buku, majalah, artikel, dan komik. Dan Twitch Prime, pengalaman permainan terulung yang menyediakan pengguna dengan kandungan permainan yang unik.

Di samping itu, pelanggan Perdana boleh menyimpan gambar tanpa had secara dalam talian dan mengambil bahagian dalam membeli-belah "Early Access" yang membolehkan mereka menikmati permulaan 30 minit untuk membeli baru yang dikeluarkan "Tawaran Lampu" di kedai Amazon.

Jurucakap Amazon telah pergi ke rekod untuk menjelaskan kenaikan harga mendadak:

"Perdana memberikan kombinasi yang tiada tandingannya dengan manfaat perkapalan, belanja dan hiburan, dan kami terus melabur untuk menjadikan Perdana lebih berharga bagi ahli kami. Bilangan barangan yang layak untuk Penghantaran Dua Hari Percuma tanpa had meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan dari 20 juta hingga lebih daripada 100 juta item. Kami telah memperluaskan penghantaran percuma Perdana Hari dan Perdana Satu Hari ke lebih daripada 8,000 bandar dan bandar.

Kami juga terus memperkenalkan Perdana Originals yang baru, popular dan memenangi anugerah, seperti The Grand Tour, Sneaky Pete, dan Golden Globe yang memenangi The Puffy Pics Maisel - semuanya termasuk dengan Prime Video. Ahli juga menikmati senarai manfaat yang unik seperti Muzik Perdana, Perdana Reading, produk eksklusif dan banyak lagi. Kami akan terus memperkenalkan cara baru untuk menjadikan kehidupan ahli lebih baik. "

Up, Up and Away

Ini bukan kali pertama Amazon telah tiba-tiba meletakkan harganya. Pada tahun 2014, kos Amazon Prime dinaikkan daripada $ 79 hingga $ 99. Menurut Ars Technica, perkhidmatan ini adalah "lembu tunai utama" Amazon. Amazon dianggap mempunyai 90 juta ahli di Amerika Syarikat sahaja, tetapi tidak diketahui berapa ramai yang membeli langganan bulanan.

Apa yang diketahui adalah bahawa ahli cenderung untuk menghabiskan lebih banyak di Amazon daripada bukan ahli. Menurut Statista, anggota bukan AS menghabiskan sekitar $ 700 setahun di Amazon. Warganegara AS dengan keanggotaan Perdana, sebaliknya, menghabiskan hampir dua kali ganda pada $ 1,300.

Bukan di UK

Berita baiknya adalah, pada masa ini, kos keanggotaan Perdana Amazon yang penuh tidak dinaikkan di UK. Di UK, pelanggan sudah membayar lebih banyak untuk langganan tahunan, yang dengan harga £ 79 bersamaan dengan $ 109.49. Langganan bulanan, bagaimanapun, hanya berharga £ 7,99, yang mana kira-kira penduduk AS yang digunakan untuk membayar sebelum kenaikan harga.

Bagi sesiapa yang ingin terus membeli langganan mereka setiap bulan - tetapi tidak mahu membayar lebih - jawapannya adalah untuk menyambung ke pelayan VPN di UK untuk membeli langganan bulanan. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada ini akan menjejaskan penghantaran hari depan dan akses Lightning Deals. Bagi orang yang hanya tertarik dengan kandungan video, muzik, dan kandungan sastera, bagaimanapun, ia adalah pilihan yang baik. Buat masa ini, UK tidak mengharapkan kenaikan harga yang sama. Walau bagaimanapun, jurucakap Amazon tidak memerintahkannya untuk masa depan.

Bagi sesiapa sahaja yang tidak mampu melanggan perkhidmatan video premium seperti Hulu, Prime, atau Netflix - VPN untuk streaming adalah pilihan yang sangat baik yang patut dipertimbangkan. Untuk lebih banyak idea bagaimana VPN dapat membantu anda menjimatkan wang di sini.

Lihat panduan VPN UK kami untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan apa yang anda boleh menyahsekat dan maklumat tentang cara VPN dapat menjamin keselamatan anda.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: Claudio Divizia / Shutterstock.com

Kredit imej: pixinoo / Shutterstock.com, Denys Prykhodov / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me