Teknologi Kape, firma di belakang gergasi VPN global CyberGhost, telah mengumumkan pemerolehan jenama VPN yang bersaing - ZenMate. Pembekal VPN Jerman yang ditubuhkan telah dibeli secara terang-terangan oleh firma teknologi, yang berpusat di Isle of Man.


ZenMate mengumumkan pada bulan Ogos bahawa ia telah mencapai 45 juta pemasangan. Ia telah dibeli oleh Kape untuk meningkatkan kehadirannya di Eropah dalam pasaran privasi digital. Ido Erlichman, ketua pegawai eksekutif Kape, mengulas:

"Penyediaan penyelesaian perlindungan data merupakan fokus utama Kape, dengan pasaran dijangka meneruskan pertumbuhan dua digitnya dalam tahun-tahun mendatang. Kami dengan senang hati menambah ZenMate kepada portfolio kami yang sedia ada kerana ia sangat melengkapi, memperkuat kehadiran kami di Eropah dan memperluaskan pangkalan pengguna kami SaaS. "

Pengambilalihan itu termasuk kedua-dua ZenMate dan syarikat induknya, ZenGuard.

"Kape, perniagaan perisian keselamatan pengguna, dengan sukacitanya mengumumkan pemerolehan keseluruhan modal saham terbitan ZenGuard GmbH dan ZenMate, perniagaan perisian keselamatan pelbagai platform dengan memberi tumpuan kepada penyediaan penyelesaian rangkaian peribadi maya, untuk pertimbangan keseluruhan € 4.8 juta ."

Ciri-ciri pratonton ZenMate

Perubahan di hadapan?

Selepas pengambilalihan itu, ZenMate akan terus berdagang di bawah namanya sendiri. Ini bermakna pelanggan yang sedia ada boleh berehat dengan mudah. Malah, pengguna boleh mengharapkan peningkatan infrastruktur dan perisian VPN ke hadapan, dengan ciri-ciri canggih yang dijangkakan daripada VPN sedia ada Kape, CyberGhost. Andrei Mochola, Ketua Pegawai Eksekutif ZenMate yakin dengan masa depan ZenMate.

"Kami amat berbesar hati untuk menyertai Keluarga Kape dan mula bekerjasama dengan pasukan yang berbeza untuk memberikan perlindungan dalam talian dan pengalaman pengguna terbaik. Saya fikir ada sinergi semulajadi di antara syarikat-syarikat kami yang akan membantu kami mengembangkan perniagaan secara keseluruhan dalam semua bidang yang mungkin, tidak terhad kepada VPN atau perlindungan anti-malware. "

Tanda sesuatu yang akan datang

Pengambilalihan Kape terhadap jenama VPN yang bersaing adalah kesinambungan trend yang semakin meningkat pada saat-saat terakhir: Trend yang diharapkan menjadi bola salji di masa depan. Untuk firma VPN yang lebih kecil, masa depan nampaknya menonjol, dengan ramai yang sudah berjuang untuk bersaing dengan beberapa gergasi VPN yang perlahan muncul.

Pasaran itu penuh sesak, persaingan adalah tinggi, dan beberapa pemain terbesar dalam industri keselamatan telah bergerak secara strategik. Tidak menghairankan, memandangkan VPN adalah industri 16 bilion setahun - yang dijangka berganda menjelang 2025.

Pada tahun 2012, Symantec, firma di belakang antivirus popular Norton, melancarkan VPN sendiri yang dipanggil Norton WiFi Privacy. Kemudian, tahun lepas, Symantec memperoleh SurfEasy VPN yang berpangkalan di Kanada sejak tahun 2010.

Kaspersky Labs - firma keselamatan antivirus dan firma internet terkenal - tahun lalu melancarkan VPN yang dipanggil Secure Connection. Pada tahun 2013, Facebook membeli syarikat Onavo VPN Israel. Pada bulan Mac, McAffee mengalami perjalanan jauh ke dalam pasaran VPN dengan memperoleh TunnelBear penyedia VPN Kanada. Pada masa pemerolehan itu, McAffee mengulas bahawa ia merancang untuk mengintegrasikan teknologi Tunnelbear ke dalam perkhidmatan VPN sedia ada (Safe Connect).

Logo Kape

Berjuang kembali

Pengambilalihan Kape ZenMate membuktikan bahawa bukan hanya pendatang baru dari Big Tech yang mempunyai selera makan untuk memakan jenama VPN yang bersaing. Tahun lepas, StackPath yang merupakan firma CDN di belakang gergasi VPV AS IPVanish, melakukan perkara yang sama dengan memperoleh StrongVPN. Khabar angin menunjukkan bahawa ia mungkin mempunyai tangan untuk bermain di VPNHub - VPN yang dilancarkan oleh PornHub pada awal tahun ini.

Martin Muller, Ketua Pegawai Eksekutif di PrivateVPN percaya kita boleh mengharapkan untuk melihat "pendekatan yang lebih agresif" kepada jenis pengambilalihan ini pada masa akan datang. Muller memberitahu ProPrivacy.com,

"Saya fikir kita melihat pasaran menggabungkan dan bukan rahsia bahawa kita telah didekati oleh beberapa firma terkemuka."

Menurut Muller, "kemungkinan lebih murah untuk membeli penyedia VPN yang lebih kecil daripada menghabiskan banyak wang untuk iklan." Dengan itu, kelihatannya banyak VPN yang lebih kecil sedang didekati secara teratur dengan tawaran. Hanya masa yang akan diberitahu, tetapi nampaknya sekurang-kurangnya beberapa penyedia akan masuk ke cadangan pembelian yang terlalu baik untuk menolak.

Dengan ramalan kenaikan harga mengenai masa depan pasaran VPN - firma-firma yang lebih kecil itu pasti akan berharap untuk menjaga kepala mereka di atas air selama mungkin; sehingga suatu masa apabila mereka boleh menjual untuk harga yang lebih tinggi bertanya.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me