Barisan menyeramkan


"Dokumentari pembukaan mata, The Creepy Line mendedahkan tahap yang menakjubkan di mana masyarakat dimanipulasi oleh Google dan Facebook dan meniup tudung dari luar biasa halus - dengan itu kuat - cara di mana mereka melakukannya."

The Creepy Line adalah dokumentari filem yang cuba membina kes yang Google dan Facebook memanipulasi hasil carian dan kandungan berita yang trend dengan berat sebelah terhadap idea sayap kanan dan konservatif, nilai-nilai dan politik.

Oleh itu, ia memainkan langsung ke paranoia Amerika konservatif mengenai elit liberal Silicon Valley memainkan tuhan dengan teknologi mana-mana yang mereka berkhidmat kepada berbilion orang setiap jam setiap hari.

The Creepy Line diarahkan oleh M.A Taylor, yang juga dikenali sebagai Clinton Cash: Semuanya untuk Dijual, Hillary: The Movie, dan Hype: The Effect Obama.

Filem itu mengambil namanya dari komen yang mengejutkan dengan jelas oleh CEO Google, Eric Schmidt, pada tahun 2011, di mana dia mengatakan bahawa "Dasar Google adalah untuk mendapatkan sejajar dengan garis menyeramkan dan tidak menyeberanginya."

Kekuatan

Filem ini menganalisa dengan betul bagaimana Google dan Facebook (yang mana semua tujuan dan tujuannya dirawat sebagai entiti yang boleh ditukar di seluruh filem) mengewangkan perkhidmatan percuma yang mereka tawarkan dengan mengesan semua pengguna mereka dalam talian, untuk menargetkan mereka dengan pengiklanan yang sangat disesuaikan.

"Kami adalah produk," sesungguhnya. Walaupun titik itu tidak asal. Begitu juga dengan titik filem tentang bagaimana algoritma Google dan Facebook mencipta "gelembung penapis" atau ruang echo yang mencerminkan pandangan dunia kita sendiri kepada kita, dan bukannya mendedahkan kita kepada pelbagai pendapat, dibuat dengan baik (walaupun bukan untuk yang pertama masa).

Lagipun, kedua algoritma Google dan Facebook direka untuk menyampaikan kandungan yang kami suka, dan kami suka membaca pandangan yang menyelaraskan rapat dengan kami sendiri. Begitu sifat manusia.

Sesungguhnya, tesis menengah filem itu: bahawa Google dan Facebook mempunyai kuasa yang lebih besar daripada mana-mana entiti (selainnya korporat) yang perlu ada, sukar untuk berhujah. Terutama apabila entiti itu tidak mewakili dan tidak dikawal selia kerana raksasa tinggi berteknologi tinggi ini.

Salah satu daripada banyak masalah dengan filem ini adalah bahawa ia menggunakan masalah tidak menentu ini dengan Google dan Facebook, untuk menambah legitimasi kepada hujah-hujah partisan yang sangat berdasarkan hampir keseluruhannya pada spekulasi dan bukti anekdot.

Masalah

Satu contoh yang baik ialah bagaimana filem beralih hampir tidak dapat dilihat dari alasan bahawa algoritma Google dan Facebook menggunakan semata-mata berat sebelah terhadap kepercayaan politik orang-orang yang memprogram mereka (menyebarkan elit liberal), dengan tuduhan yang jelas bahawa Google dan Facebook secara aktif memanipulasi carian keputusan dan kandungan aliran untuk mendorong agenda politik mereka.

Tuduhan ini membentuk tesis utama filem itu, tetapi satu-satunya bukti faktual untuk menyokongnya (selain daripada "jika mereka boleh melakukannya, mereka mesti melakukannya" hujah) berasal dari kajian yang dilakukan pada 2016 pemilihan Presiden Amerika Syarikat oleh ahli psikologi yang dihormati Robert Epstein.

Kajian ini tidak diragukan lagi menarik, tetapi sangat banyak ceri memetik fakta-fakta. Kajian-kajian lain telah menunjukkan bahawa gambar itu tidak begitu jelas.

Contoh carian, sebagai contoh, sangat dipengaruhi oleh ungkapan istilah carian. Sekiranya cerita melibatkan wang dan angka kewangan dimasukkan dalam istilah carian, maka Google akan mengembalikan lebih banyak sumber berita Konservatif daripada jika angka itu tidak dimasukkan.

Satu lagi contoh yang mencabar untuk mengatasi kebimbangan sebenar dengan spekulasi yang tidak berasas ialah peralihan secara tidak langsung dari membincangkan bagaimana Google mengimbas e-mel, menjejaki orang melalui telefon pintar mereka, dan mengintip mereka melalui peranti pintar, untuk membuat tuduhan secara terang-terangan kecenderungan liberal.

Tidak ada hubungan sebenar antara kedua-dua subjek ini, tetapi filem itu cuba menyapu penonton bersama-sama, menggunakan isu-isu sebenar untuk mengesahkan spekulasi yang tidak berkaitan.

Satu bahagian yang aneh di dalam filem itu cuba menegaskan bahawa berita palsu bukan masalah, kerana ia hanya menguatkan prejudis yang ada dan bukannya menciptakan yang baru

Pembelaan berita palsu yang agak membingungkan ini tidak diragui berakar pada fakta yang kukuh bahawa orang yang mempunyai pandangan politik sayap kanan lebih cenderung untuk mempercayai berita palsu. Yang membuatnya lebih ironis lagi bahawa perbincangan mengenai berita palsu disertai dengan imej penyokong Demokrat yang terkenal.

Bersalah dengan Penghapusan

Agenda parti yang jelas ini jelas sepanjang filem. Google sepatutnya dibelasah kerana kerja-kerja senjata AI tentera (yang telah melangkah semula, selepas peletakan jawatan berprofil tinggi dari kakitangannya sendiri), kerjasama dengan rejim penapisan kerajaan China, dan kerjasama dengan program PRISM NSA. Tetapi tidak semua ini adalah perkara yang konservatif meluluskan?

Ia juga menarik perhatian bahawa tidak menyebut sama sekali dibuat daripada skandal Cambridge Analytic dan penglibatan pro-Trump asing di Facebook pada pilihan raya Presiden 2016.

Juga tiada apa-apa perbincangan mengenai faktor-faktor lain yang mempengaruhi peringkat laman web Google. Seperti mana-mana pengendali laman web yang akan memberitahu anda, sebagai contoh, Search Engine Optimization (SEO), yang cuba untuk "permainan" algoritma carian Google, sekurang-kurangnya sebagai (jika tidak lebih) penting untuk peringkat laman daripada kandungan sebenar halaman.

Tidak perlu dikatakan, hakikat bahawa algoritma carian Google mengekalkan stereotaip perkauman dan prasangka tidak ditangani dalam filem ini.

Filem itu sendiri menyatakan bahawa bias berlaku di kedua-dua hujung spektrum politik tetapi kemudiannya hanya memberikan contoh-contoh kecenderungan liberal. Ini dengan jelas memberi gambaran (kesan tidak berasas) bahawa bias adalah masalah liberal.

Ia juga menyerlahkan hakikat bahawa, untuk semua kuasa politik Google dan Facebook yang sepatutnya mempengaruhi pengundi dalam arah liberal, Donald Trump memenangi pilihan raya 2016 (walaupun dengan undi minoriti).

Sebilangan besar filem itu memfokuskan pada pemikiran poster poster "alt-kanan" Jordan Peterson, yang kelihatannya telah memulakan Google untuk pandangan politiknya. Tetapi sekali lagi, memandangkan hubungannya yang cepat dan longgar dengan fakta, langkah itu hanya dapat dilihat sebagai Google bertanggungjawab menekan berita palsu.

Lima minit yang baik filem itu berpendapat bahawa Facebook tidak seharusnya menerima perlindungan undang-undang di bawah Seksyen 230 Akta Kesopanan Komunikasi kerana ia bukan platform neutral. Memandangkan EFF menerangkan, bagaimanapun, ini tidak benar.

Filem yang sangat cacat

Ia cuba untuk berpura-pura sebaliknya, tetapi sebagai keturunannya mungkin mencadangkan, The Creepy Line kurang kritikan yang tulus mengenai masalah yang sangat nyata yang berkaitan dengan Google dan Facebook, dan lebih banyak saluran politik yang bertujuan meningkatkan naratif sayap kanan (walaupun semua bukti yang bertentangan) konservatif adalah mangsa konspirasi luas dan menyeluruh yang merangkumi "elit liberal."

Ia melakukan ini dengan menggunakan campuran toksik, mengandaikan, gangguan, dan mengambil fakta-fakta ceri. Apa yang tidak adalah analisis saintifik yang ketat tentang bagaimana algoritma yang digunakan oleh syarikat teknologi sebenarnya mempengaruhi (dan mungkin memutarbelitkan) masyarakat moden. Itu akan menjadi filem yang patut ditonton.

Sekiranya anda telah mempertimbangkan mengetatkan keselamatan dalam talian anda sendiri, mengapa tidak menyemak halaman VPN terbaik kami untuk beberapa petua teratas dan senarai VPN terbaik.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me