Apabila ia datang kepada cetak rompak yang menjejaskan jualan, gergasi media sentiasa menentang timbunan bukti yang bertentangan. Malah pengeluar rancangan TV Alan Bewkes, Ketua Pegawai Eksekutif Time Warner (syarikat induk kepada HBO), mengakui bahawa Game of Thrones menjadi "pertunjukan yang paling cetak rompak di dunia" adalah "lebih baik daripada memenangi Emmy."


Sekarang, kajian yang ditugaskan oleh EU sekali lagi memberikan bukti statistik bahawa cetak rompak tidak menjejaskan keuntungan industri hiburan secara negatif. Kebanyakan yang menyangkal: penyelidikan itu tersembunyi selama bertahun-tahun kerana penemuannya, yang menentang penentangan yang sangat besar terhadap mereka yang dipegang oleh industri hiburan moguls.

Kajian ini dipanggil 'Menganggar kadar anjakan kandungan berhak cipta di EU.' Ia akhirnya boleh didapati untuk sesiapa sahaja untuk meneliti secara dalam talian. Ia membuktikan bahawa retorik yang kuat dalam industri hiburan bahawa ia menderita, dan akan terus menderita lebih besar melainkan sesuatu yang dilakukan mengenai internet (dan cetak rompak yang ditakuti yang datang bersama-sama dengannya), adalah beban sampah.

Kajian EU menyatakan untuk menjawab dua soalan penting:

  1. Bagaimana pelanggaran hak cipta dalam talian menjejaskan penjualan kandungan berhak cipta?
  2. Berapa banyak pelanggar hak cipta dalam talian bersedia membayar untuk kandungan berhak cipta?

Untuk memastikan ia telah bulat dan adil, kajian ini merangkumi empat kategori kandungan kreatif utama yang paling banyak dipengaruhi oleh internet: muzik, audio visual, buku dan permainan.

Bendera Eu

Seksyen Cross Besar

Kajian itu mewawancarai 5,000 warga EU dari setiap negara, termasuk Jerman, Inggeris, Sepanyol, Perancis, Poland, dan Sweden. Matlamatnya adalah untuk menjamin bahawa keputusannya adalah sebagai wakil yang sepatutnya "EU secara keseluruhan" yang mungkin.

Para penyelidik mendapati bahawa 51% orang dewasa EU mempunyai "memuat turun atau mengalir sebarang bentuk kandungan kreatif secara haram." Angka-angka tersebut meroket hingga 72% dalam hal anak di bawah umur. Penyelidikan juga mendapati bahawa kadar cetak rompak lebih tinggi di Sepanyol dan Poland daripada di tempat lain di EU.

Pemindahan Jualan

Adakah kajian tersebut menemui bukti "pemindahan jualan oleh pelanggaran hak cipta dalam talian?" Dalam kebanyakan kes, jawapannya tidak. Kajian ini menunjukkan bahawa untuk "filem-filem teratas" mungkin terdapat kerugian sekitar 5% daripada jumlah jualan semasa. Diakui, ini bukan kerugian yang boleh diabaikan.

Walau bagaimanapun, dalam kes permainan, kajian menyimpulkan bahawa cetak rompak sebenarnya mempunyai kesan positif terhadap penjualan:

"Bagi permainan, kesan anggaran urus niaga dalam talian secara haram terhadap jualan adalah positif - menyiratkan bahawa penggunaan haram membawa kepada peningkatan penggunaan undang-undang. Kesan positif muat turun dan aliran haram ini terhadap penjualan permainan boleh dijelaskan oleh industri yang berjaya menukar pengguna yang menyalahi undang-undang kepada pengguna. Taktik yang digunakan oleh industri termasuk, sebagai contoh, menawarkan permainan dengan bonus tambahan atau tahap tambahan jika pengguna membayar. "

Masalah Kos

Faktor pemanduan?

Menurut kajian, struktur harga adalah sebab utama di sebalik kesediaan orang ramai untuk menggunakan kandungan cetak rompak. Para penyelidik mendapati bahawa dalam kes muzik, permainan, dan buku, pengguna umumnya mendapati kosnya dapat diterima - yang menjadikan mereka lebih bersedia untuk membeli versi produk yang sah.

Sebagai contoh, kajian yang dijalankan oleh BPI pada tahun 2014 menunjukkan bahawa warga Britain mengalir trek musik 14.8m yang hebat. Itu hampir dua kali ganda trek 7.5m yang disiarkan pada tahun 2013.

Sebenarnya, rancangan TV dan filem tidak juga berfaedah. Dalam kategori ini, 80% responden mendakwa bahawa mereka merasakan harga terlalu tinggi. Ini menunjukkan bahawa "kesediaan untuk membayar" untuk bentuk-bentuk hiburan ini telah dipindahkan oleh kos hiburan itu sendiri (yang bertentangan dengan keinginan untuk menggunakan bentuk-bentuk hiburan untuk apa-apa).

Ini adalah perbezaan yang penting dan merupakan industri filem dan TV yang perlu difahami sepenuhnya. Kebanyakan orang bukan pencuri. Apabila pengguna dibentangkan dengan bentuk pengambilan yang sah untuk bahan audio visual - yang berharga secara munasabah - terdapat banyak keuntungan yang akan dibuat. Kebangkitan Netflix adalah satu contoh yang sempurna ini.

Katalog Netflix

Katalog Terhad

Malangnya, ramai pengguna masih merasakan bahawa perkhidmatan streaming seperti Netflix sangat terhad. Ini amat sesuai untuk pelanggan Netflix yang tinggal di luar pasaran utama seperti AS. Di AS, pengguna mempunyai akses kepada 4,339 filem dan 1,326 rancangan TV pada masa penulisan. Bandingkan dengan UK (contohnya), di mana pengguna hanya dapat melihat 2,425 filem dan 542 rancangan TV, dan anda mula mendapat rasa masalah.

Malangnya, percanggahan katalog bukan satu-satunya perkara yang membuat orang jauh dari perkhidmatan streaming dalam talian yang dibayar. Terdapat juga laporan yang semakin mengecil daripada katalog yang semakin meningkat. Bagi pengguna, pilihan adalah penting, kerana sesetengah tajuk hanya tidak menarik minat mereka. Kekurangan pilihan boleh menjadikan katalog kelihatan terhad. Ini boleh menyebabkan orang yang mencuba perkhidmatan seperti Netflix untuk memberi mereka jika kandungan baru yang cukup untuk memenuhi keperluan mereka tidak akan datang.

Untuk melihat sepenuhnya katalog Netflix dari seluruh dunia sila lihat penyiasatan kami yang mendalam di sini.

Soalan Mark 3

Perkhidmatan yang mana?

Sifat kompetitif pasaran audiovisual, dan ketersediaan kandungan yang berbeza pada perkhidmatan yang berbeza - seperti Amazon Prime, Hulu, dan HBO pada permintaan - sangat teruk di bawah apa yang ada pada mana-mana satu platform yang diberikan. Ini mengelirukan dan mengecewakan pengguna yang tidak mampu untuk membayar pelbagai perkhidmatan untuk menikmati semua kandungan yang sesuai dengan citarasa mereka.

Ini adalah masalah yang perlu ditangani industri hiburan jika ia mahu menarik pengguna dari cetak rompak. Malangnya, industri itu nampaknya lebih tertumpu kepada mempengaruhi enjin carian dan melobi kerajaan (untuk melakukan lebih lanjut mengenai cara cetak rompak) daripada mencari cara untuk membawa bahan audio visual kepada orang dengan cara yang lebih berjaya.

Ini menyedihkan memandangkan rekod-rekod box office sedang dihancurkan. Pada penghujung hari, para pembuat Game of Thrones tidak boleh salah. Sekiranya rancangan yang paling cetak rompak di Bumi berfungsi untuk mereka, maka sudah pasti berfungsi untuk mengiklankan filem dan rancangan TV lain juga. Sudah tiba masanya industri hiburan menarik stokingnya daripada menggunakan pengaruhnya untuk memaksa kajian seperti ini untuk disapu di bawah permaidani.

Pendapat adalah penulis sendiri.

Kredit imej tajuk: AlexLMX / Shutterstock.com

Kredit imej: Belish / Shutterstock.com, fizkes / Shutterstock.com, Kaspars Grinvalds / Shutterstock, Nikolaeva / Shutterstock.com,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me